1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Договор за вработување на определено време....

Дискусија во 'На работното место' започната од newring86, 11 септември 2010.

1. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Vo Taskforce e takov dogovorot, moras da ne se otkazis od rabotata, ama rokot i ne e mn dolg - se raboti za 1 godina. Drugo dvaeset e sto mu begaat i baraat nekoj nov postojano, iskreno toa mi e somnitelno. Aplicirav 3 ili 4 pati, dva pati na intervju i ne me primaat. Znam jas deka nekoj sopka mi stava i toa nekoj od vnatre, ama aj. Inaku 4 godini e dolg period, pa uste 6000 evra kazna, ova mu doagja kako - ke ti pravam sto sakam 4 godini i nisto ne mi mozis. Vo najmala raka navredlivo, ma kolku saka neka e platata.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.115
    Во договор за вработување не може да се договори 6000 евра или друг износ на парична казна по било кој основ, иако многу работодавачи тоа го прават, и секој може во било кое време да даде отказ и законски не може да биде казнет за тоа, или работодавачот да го заплашува со парични казни заради давање отказ.

3. MkdBoy

MkdBoy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    721
    Ај да прашам дали има некој информација.
    Имено во една фирма се бараат работници.
    Е сега изгледа сите ги примаат кој и да побара, но некој услов им е 2месеци да работат, без воопшто да земат плата! Од третиот месец започнуваат да им исплаќаат, на сите нови вработени!
    Ме интересира, дали знае некој колку е тоа законски подржано? Да им работиш 2 цели месеци без плата?!

4. Lavitaebella

Lavitaebella Активен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2023
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    15
    Како се изведува ова, ако имаш некој што има своја фирма и сала да ти излезе во пресрет?

"Имам другарка што сама си плаќаше 6 месеца плата со договор, зема 9 месеца породилно и после тоа си се пријави во завод за вработување како невработена за да пак си земе здравствено осигурување"

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.841
    Допаѓања:
    14.442
    Треба некој познат да те пријави, ќе ти пушта плата на сметка која ќе ја враќаш и плус ќе доплаќаш околу 50% од платата за придонеси што се плаќаат за тебе. Откако е отворено породилно, веќе таа фирма нема обврски према тебе и на денот кога ќе ти заврши породилното ќе те одјави.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.638
    Допаѓања:
    17.436
    Нели додека си на породилно не смее фирмата да те одјави. Дали тоа значи дека и тие 9 месеци треба да се плаќаат придонеси?

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.841
    Допаѓања:
    14.442
    Не смее да те одјават, не плаќаат ништо. Дента кога ми заврши породилното ме одјавија со спогодбен отказ, и никакви трошоци немаа.

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  8. МикиМаусовка

МикиМаусовка Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2024
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    929
    Не најдов соодветна тема па овде ќе пишам. Знам дека е така, но ајде пак да прашам. Дали од месецот откога си осигурен веднаш истиот месец ти следува плата?

9. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    921
    Допаѓања:
    3.247
    ако денес те пријават следниот месец најкасно до 15ти ќе земеш плата, ако на тоа мислиш.
    А ако прашуваш дали одма ти тече плата, да, штом те пријават.

На МикиМаусовка му/ѝ се допаѓа ова.
  10. МикиМаусовка

МикиМаусовка Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2024
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    929
    Леле значи колегата земал плата 2 месеца без да доаѓа на работа ;( :swear: