Договор за вработување на определено време....

Дискусија во 'На работното место' започната од newring86, 11 септември 2010.

1. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.171
    Vo Taskforce e takov dogovorot, moras da ne se otkazis od rabotata, ama rokot i ne e mn dolg - se raboti za 1 godina. Drugo dvaeset e sto mu begaat i baraat nekoj nov postojano, iskreno toa mi e somnitelno. Aplicirav 3 ili 4 pati, dva pati na intervju i ne me primaat. Znam jas deka nekoj sopka mi stava i toa nekoj od vnatre, ama aj. Inaku 4 godini e dolg period, pa uste 6000 evra kazna, ova mu doagja kako - ke ti pravam sto sakam 4 godini i nisto ne mi mozis. Vo najmala raka navredlivo, ma kolku saka neka e platata.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.125
    Во договор за вработување не може да се договори 6000 евра или друг износ на парична казна по било кој основ, иако многу работодавачи тоа го прават, и секој може во било кое време да даде отказ и законски не може да биде казнет за тоа, или работодавачот да го заплашува со парични казни заради давање отказ.

3. MkdBoy

MkdBoy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    721
    Ај да прашам дали има некој информација.
    Имено во една фирма се бараат работници.
    Е сега изгледа сите ги примаат кој и да побара, но некој услов им е 2месеци да работат, без воопшто да земат плата! Од третиот месец започнуваат да им исплаќаат, на сите нови вработени!
    Ме интересира, дали знае некој колку е тоа законски подржано? Да им работиш 2 цели месеци без плата?!

4. Lavitaebella

Lavitaebella Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2023
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    19
    Како се изведува ова, ако имаш некој што има своја фирма и сала да ти излезе во пресрет?

"Имам другарка што сама си плаќаше 6 месеца плата со договор, зема 9 месеца породилно и после тоа си се пријави во завод за вработување како невработена за да пак си земе здравствено осигурување"

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.893
    Допаѓања:
    14.577
    Треба некој познат да те пријави, ќе ти пушта плата на сметка која ќе ја враќаш и плус ќе доплаќаш околу 50% од платата за придонеси што се плаќаат за тебе. Откако е отворено породилно, веќе таа фирма нема обврски према тебе и на денот кога ќе ти заврши породилното ќе те одјави.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.726
    Допаѓања:
    17.683
    Нели додека си на породилно не смее фирмата да те одјави. Дали тоа значи дека и тие 9 месеци треба да се плаќаат придонеси?

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.893
    Допаѓања:
    14.577
    Не смее да те одјават, не плаќаат ништо. Дента кога ми заврши породилното ме одјавија со спогодбен отказ, и никакви трошоци немаа.

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  8. МикиМаусовка

МикиМаусовка Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2024
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    993
    Не најдов соодветна тема па овде ќе пишам. Знам дека е така, но ајде пак да прашам. Дали од месецот откога си осигурен веднаш истиот месец ти следува плата?

9. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    938
    Допаѓања:
    3.373
    ако денес те пријават следниот месец најкасно до 15ти ќе земеш плата, ако на тоа мислиш.
    А ако прашуваш дали одма ти тече плата, да, штом те пријават.

На МикиМаусовка му/ѝ се допаѓа ова.
  10. МикиМаусовка

МикиМаусовка Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2024
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    993
    Леле значи колегата земал плата 2 месеца без да доаѓа на работа ;( :swear: