^Ме изнасмеа Теси со автобусите, испотеноста итн (ово не е иронично) Дали дома ќе си седам или надвор ќе излезам тие нон-стоп се испотени, работат прекувремено. Во автобус не сум влегла од кога завршив средно а влажните марамчиња се за тоа, да се забришеш пред да доеш. Секоја има право нели да има став меѓутоа мене страшно ме иритира кога друга жена го поврзува доењето во сексуална конотација, си поаѓам од себе дека никаков егзибиционизам не е во прашање туку задоволувањето на потребата на бебето, веројатно за сите други мајки е исто. Не можеме дома да си седиме цел период додека доиме, мораме да излеземе, треба на лекар да се носи ако ништо друго, не можам сега на син ми да му измолзувам млеко за да не дојам во јавност, не сакам да го учам на цуцла кога можам директно од изворот да му дадам да цица, не па да му давам ад млеко само некој да не мисли дека патам од тоа некој цицките да ми ги гледа. Доењето во јавност најчесто се случува со сосема мали бебиња испод 6 месеци, сеуште не им се дава друга храна па да ги залажиш со тоа, немаат ред во доењето па да знаеш кога ќе посака да јаде па да се ориентираш спрема тоа за да не дојде до тоа да го доиш во јавност. Побитно ми е бебушот да ми е најадено, да не ми вришти за јадење него ли мислењето на тие околу мене, го правам тоа покриена со тенка пелена или ќебеце па некој ако има проблем нека си ја сврти главата, да не се гади од гледката каде мајка си го храни своето бебе.
Ај да земеме да се затовриме дома и да не одиме никаде затоа што некој смета дека доењето не е чин што треба да се прави во јавност. колку пати јас имам свртено на страна затоа што некој не можел да додржи да оди во вц дома, Што е понеубаво д се гледа, некој како моча кај ќе стигне или мајка како го храни бебето знам ова е екстремно е, ама вистина е. Како што е безброј пати споменато, да се направи тоа дискретно, не гледам што е проблемот тука? Тоа што некој не може да тргне поглед не е проблем на мајката, туку некултура од страна на "набљудувачот" А тоа дека има "инвентивни алтернативи за хранење на бебето со мајчиното млеко" Во право е, постојат пумпи за одмолзување. Ама тие не се безплатни. Ако некаде ги делат без пари нека каже некој затоа што јас немам 2000 денари да трошам за на некој да му биде попријатно да седи во кафич. Спојлер Очигледно ме изиритираа некои коментари. ама па, аман веќе од непромислени коментари
Од кога видов како мајка во сред ресторан (во Сити Мол во одделот за храна) како на маса го соблече детето да му мења пелена додека сите останати околу нејзе ЈАДЕВМЕ сфатив дека доењето во јавност воопшто не е некоја страшна и табу тема. Повеке треба да се обрне внимание на културата дека пелена НЕ се мења под нос на останатите кои јадат туку ке се тргнеш на страна негде. Не знам дали во Сити Мол има посебен дел за менување пелени али би требало да има со оглед на тоа дека во Рамстор што е постар трговски има ,сметам дека такво понашање за една мајка е недозволиво. Искрено на сите им се згади пошо какано беше детето а таа пустата се размафта со пелената пошо неможеше у торбата да си најде нова.Некои од присутните што седеа на масите до нејзе станаа и си заминаа бидејки никој нејке кака да глеа додека јаде. Поентата ми е ,доењето кога ке го споредам со оваа ситуација ми изгледа како најминорна работа за која некој би се замарал и би философирал. Имало и полошо од тоа...
пред да излеземе со бебушка од дома гледам добро да ја нацицам но често се случува да се задржиме подолго време надвор па ако сум блиску до колата ке ја надојам во кола ако не обавезно си носам пелена ке се прекријам и завршена работа ,за тоа кому му се допаѓа тоа или не не се грижам ,и мене од колку работи ми се гади низ град па само си ја вртам главата
Јас веќе пишав еднаш, ама ај пак Одникогаш не сум гледала на доењето како на нешто срамно, дури и кога не сум била мајка. Е сега, секако нели тоа се прави подискретно. Како и да ако воопшто на некој му пречи тоа треба да е прво сопругот. Ама јас тоа не го гледам како вадење града, ами како нешто најнајнајприродно. Нормално дека никој не сака да иди на кафе и оп некоја си таму вади града, ама тоа така коа се каже лошо звучи. Тоа нели како што реков дискретно, или си префрлиш марама, или се покриеш со било што. И јас не би сакала да давам адаптирано млеко само за да не дојам у јавност. Доењето не е толку долго ни па нешто мора да биди вака да се гледа како на јавно разголување. Тоа е мнооогу краток период од животот на едно бебе, оно после кога јаде веќе, може со храна да го најдеш дур да најдеш место за доење. Поздрав до сите кои се мајки и кои дојат и до оние кои не се, се надевам кога ке бидат дека ке си го сменат мислењето зошто тоа сепак е најубавото нешто за Вашето најмило
И јас се изиритирав од некои коментари, особено од луѓе кои немаат деца. Кога ќе имате ќе зборуваме. Лесно е од страна да коментираш колку е тоа вулгарно, и дали ти се испотени градите, ама додека моето бебече плаче, јас не се замарам дали има војаери околу мене што ми ги мерат градите. Сакам само да си го смирам бебето. И искрено, летово бев во хрватска на одмор и го доев и на плажа и во кафичи, и никој не ме погледна чудно, само имав позитивни погледи и охрабрување од млади жени. А овде муабетиве што ги читам од младиве жени, ме загрижуваат. Толку ограничени сфаќања не можам да разберам. Ама ај ќе родите и ќе сфатите. А на муабетот со алтернативни начини на хранење со шишенца, морам да кажам дека ете јас можам и пумпица да купам и шишенца и све ама нејќам. Да си ги направам лом градите и брадавиците за некој да не се ГАДИ од моето доење, не блегодарам. Јас ќе си го дојам моето бебе, а вие може слободно да продолжите да ме гледате, да ми се чудите и да ме оговарате, тоа само и онака кај нас го има. ПС. Ова ми е второ дете, и првото го доев кај ќе стигнам, почнувајќи од плажа во Охрид, клупи, кафичи, ресторани, и не се замарав. Нема да го ставам животот на пауза и да живаеам во коцка со четири ѕида зашто некој има ограничени сфаќања.
на кој му смета нека не гледа ако плаче- одма мајката се осудува како не знае да го смири бебето, а ако го дои пак се осудува како не и било срам јавно со цицките на мегдан! И вака и така ќе мрчи околината и, и да се трудиш не би можел да им угодиш, затоа глеј си го доброто за себе и своето чедо, а на кој не му е пријатно нека сврти глава на друга страна. А оние што немаат дете не знаат што значи да вресне бебе за цице Господ не го смирува
Е да де, ја не зборев за чинот, туку за начинот (иако се римуваат ). При марами од кои ни детето ни пола ти не моеш да се видиш, а само може да се препознае намената, по чему потреба од гола града пред народ? А егзибиционизмот го спомнав во контекст на тоа дека има некои кои спомнаа деколтиња, демек ние супер сме, тие какви се. Според мене, голотија си е голотија и не од ситуацијата и намена, туку од нас зависи дали ќе ја пласираме во јавност на повеќе или помалку вулгарен начин. Јас сум живеела во средина, семејство, блиски, каде на овој чин му се давало многу интимна нота. Доилки оделе во други соби, па дури и ние за време на доењето потивко сме зборувале (иако во други соби). Можеби било претерано внимателно, но никако не било затуцано, како шо некои модерни имаат обичај да кажат. Позатуцано ми е да кажеш „ако ти пречи не гледај и не слушај“ а да се придржуваа сите кон тоа, форуми немаше ни да постојат. Затоа што тука пишуваме затоа што слушаме, гледаме и тоа со критички осврт. Како јас и ти имаме спротивен став, па не се испокаравме. Зрелост според мене е да се прифатат различните ставови како различни, не затуцани, не некои кои треба да се “из-ишкаат“ од темава.
Епа тоа е тоа. Сите што кажавте нешто за доењето рековте дека го правите покриени. Што не мислам дека е проблем и е сосема во ред. Мене ми смета кога ќе ја извади, што би рекла Теси, на мегдан, нит покриена ни ништо, на сред кафич. Го имам кажано ова, ама пак некако почнавте со тоа дека сметало, дека тие што не се мајки не можат да разберат, ама пак сите викате дека сте покриени. Епа непокриените да, сметаат, незгодно е бре луѓе. Никој не вика да биде бебето гладно, ама па може и да си ставиш марама и сите среќни и задоволни.
Мене ми се има случено така да ја извади дојката една, не само што не е пријатно, туку и мирисот луѓе . Мене ми дојде нагон на повраќање, многу лошо и мириса. Покриена да, нека си дојат не ми пречи, сега бебе е , никогаш не се знае кога ќе му се пријаде, исто и со пелените. Мене па менувањето на пелени дури ми е и поужасно од доењето. Имам видено на сред вециња (по моловиве) ќе ги лупне кај огледалата и вади ја пелената пред цел свет . Е не оди тоа така, јас не сакам да гледам гомнца, макар и бебешки, Имаш веце бутни се таму мењај пелени жено .
Јас сум ЗА доење во јавност. И самата додека малата цицаше кога бевме излезени ја доев надвор, ми се има случено и во кафич(конкретно во Аладин), во ресторан, пицерија, да ја дојам. Дали изгледа лошо, дали некој ме гледа, воопшто не ми беше гајле да бидам искрена, а и немав време да мислам на тоа, детето ми вришти за јадење, а јас ќе му ја мислам на некој дали му изгледало фино или не. Кога тоа е единствен извор на храна на едно бебе , незнам што има тука лошо. Исто како некој кога седи и јаде да се миси дали изгледа убаво или не. Во однос на менење пелени секогаш сум се тргала на страна(зборам за ако сме во ресторан, ќе излеземе надвор со количка или ако е ладно одам во кола), нормално доколку нема специјално одредено место за тоа.
Вистина бе, сите викаме покриени сме, или ќе покриваме ама пак има низ град што дојат и без марами Се разбира не ми пречи, никогаш не ми пречело. Дури сум се разнежнувала кога ќе видам не дека зјапам, ми се појавила таа слика во видно поле, одма се вртам ама кога ќе видам си викам еве мајка која ем се грижи за бебето ем не се откажала од социјален живот (а знаеме дека мн често тоа се случува) За коментарот со менување пелена во wc во тргоските. Вистина е дека во поновите имаат предел за пресоблекување деца ама освен во City Mall не сум видела да се отворени по другите трговски, ви во Јамбо ни во Рамстор. Така да се снашла мајката како можела, барем во wc била Сериозно, каде и да биде ако не е прватна просторија па и да се тргне мајката со бебето некаде на страна. некој ќе види и ќе му биде гад. Ова не значи дека го одобрувам она што го направила жената во ресторан (менување пелена на маса пред јадењето на другите), туку само дека разбирам.
Доењето во јавност е најглупавото нешто на светот. Тоа кај нас го прават само ромите. . Многу ми е простачко и сељачко, барем така нашето општество вели, а јас сум воспитана споерд номите на општеството (некои од тие норми не ги оправдувам, но оваа..).
Да ми смета, не ми смета. Ама непристојно изгледа која надвор или во ресторан, кафуле ќе видам дека дојат. Тоа што бебето е гладно е причина да се извади цицката на мегдан и терај. Не, не поарно, искочи, ако си со кола во кола заврши работа или снајди се. Менувањето пелени во вц кај огледалата го разбирам, внатре да се бутне нема каде, на шоља ли да го менува? Сум гледала една жена искача од кола со дојката надвор и детето дои и така оди по пат .
Sum za doenjeto vo javnost bidejki jas imam praveno ( kako i mn.drugi majki ) i da seuste go pravam sekako pokriena so marama ....Tuka barem nikogas ne naidov na reakci kako sto e opisani vo mnogu postovi i nekoj da mi preobraka oci vaka ... Nisto ne e strasno ni pak e gadno ako e se kako sto treba ..... Doenjeto e potreba da se nahrani i smiri edno bebe ...ni malku ne e prostacki,selajcki ili neznam sto...Razbiram deka nekoi se izrevoltirani od ajde da go kazam nekulturno doenje ( so apla vadenje na gradata ) ama ponekogas nekoi zborovi od poedinci mnogu gi povreduvaat majkite bez razlika dali se tuka kazani na forumot ili se prevrtuvale oci vo javnost....Iskreno ic ne mi bilo gajle i seuste ne mie dali na nekoj mue zgodno ili nezgodno da me gleda pokriena kako si go dojam bebeto I mene mozebi ne mi bilo zgodno da gledam kako nekoj par ( bez razlika kade ) se slapaat ko da ne se se videle 100 godini ama ne sum preobrnala oci ni pak sum rekla nesto negativno.... Po nekoe vase ( mislam na onie koi sto im e grozno) pravilo treba nie da ne izleguvame od doma se dodeka detteto ne ni pocne vo skolo ???? valjda taka e ... Da ke bidam kritikuvana od mnogu luge i iskreno bas mie gajle ama vo toa ne gledam nisto grozno , ima drugi raboti sto me zgorzile uste poveke ama sum za toa deka sekoj si ima pravo na svojot zivot sto i kako ke pravi toa si e negova rabota...ako ne mi odgovara nema da gledam bre luge ke se svrtam i puno ramno na site... E sega i jas ne opravduvam menjane na pamp.kade ke se stigne posebno ne vo restorant na masa . Ako ima posebno mesto kade moze da se presoblece deteto i sepak nekoja majka go pravi toa na sred masa togas neznam sto da kazam (mozebi nema da se zgrozam tolku mnogu no ke go gledam na toa negativno ) Postot mi stana dolg kako i da e sekoj si ima pravo da se si pravi sto saka... Ve pozz i vi posakuvam ubav den.... P.s sekoja majka prvo bi gledala da pogodi na svoeto dete i najmalku bi obrnala vnimanie na tie sto prevrtuvaat oci , a toa i te kako moze da te izvadi od pamet...
незнам дали си мајка или дали си поминала низ процесот на доење. ова што го каѓуваш е чиста глупост. зар ние доилките треба да седиме дома под клуч затоа што е срамота да доиш. извини ти изгледа само ручаш, доручкуваш и вечераш дома? не ли идеш во ресторан или сендвичара?..... мене искрено тоа ми е исто со доењето и нема ништо ниту срамно ниту незгодно. На едно мало невино суштество му се јаде. Па нормално ќе му дадам. Тоа е како дете да ти плаче за чоколадо а да не му дадеш. и да ви кажам јас сум од тие кај ќе ми побара дете да јаде таму му давам, се разбира покриена. детето ми е летно и се разбира повеќе време бевме надвор и без срам си го доев. сум го доела и во кафич, и на кеј, и на малски клупи и во трговски центри..... па да моето дете е такво често цицаше и си добиваше, а на кој му е срам нека седи дома јас доењето не го гледам како срамно и табу извинете но сметам дека е така.
Ма и да плаче нема да му дадам Ама чоколадо Иначе се согласувам со тебе. Коментарот мене ми е глуост, го прават само ромите, каков стереотип. И без навреда за Елена, ама малце незрело размислување. Да не се повторувам, доење во јавност ми е најнорамлна работа,ако се прави како што треба. За мене глупост е размислувањето дека мајки кои дојат не треба да го прават тоа во јавност. Жал ми е што на некој му пречи ама јас немам намера да не излезам од дома наредната година. Пред некој ден видов мајка како дои и не беше покриена,не само што не ми пречеше туку и ја загледав Прв пат ми се случи, беше онака како спонтано, мислам дека од љубопитност затоа што и јас наскоро ќе го правам тоа
Доењето во јавност воопшто не ми пречи ако се реализира како што треба, што да прави таа мајка кога бебето бара да јаде, може не планирано се задржала повеќе во град и што? да го остави бебето да плаче, знаејќи дека тоа му е единствениот извор за хранење?
Jas ne zivejam za narodot tuku za moeto dete!! koj sto misli k9j sto opravduva ili ne opravduva ne mi e gajle...ako moeto dette e gladno ke go dojam kaj so ke stignam, ama deteto nema da mi e gladno
Иако сеуште не сум мајка, јас немам ништо против доењето во јавност. Се ставам на местото на мајките дека кога нивното бебенце ќе заплаче за нив ништо на светот не постои, а камо ли да се замараат дали е срамота или не кога поприроден чин од доењето не постои. Ако има со што треба да се покрие да, меѓутоа пред се за нејзина приватност, а не за луѓето кои на доењето гледаат како на нешто лошо. Исто така и за менување пелена, не зависи од мајката, што ако не е во некој трговски или кафич па да отиде во веце? Мора да го направи тоа макар на отворено но најдискретно што може, бидејќи како што кажаа некои феминки, не може и не треба доилката да седи една година затворена дома само за да се поштеди од негативни коментари. И нормално на сите родители им е мерак да го изнесат макар низ парк бебенцето да го прошетаат и сите нормални луѓе треба да имаат предвид дека тоа е бебе и сеуште не разбира ништо освен своите основни потреби, сите некогаш сме биле бебе и ќе имаме бебе. Потребите на бебето мора да се задоволат и нема ништо срамно во тоа, напротив јас сум видела мајки да дојат бебенце и баш ми е слатко. А оние кои го гледаат како разголување во јавност или како нешто секскуално, им фали нешто во глава нека се лечат.