Каде гледаш напад тука? Дали некој вам нешто ви забрани? Дали некој ви рече, ај марш одете си дома ослободете ги кафиќите, рестораните, парковите само за жените што дојат? Не! Е вие токму тоа го правите. Ако не ја приметуваш разликата, жалам.
и јас сум за ова Ако читате убаво МАЈКИ ќе видите дека ние немаме против доење, само имаме против да не сте покриени или подзаскриени.
Znaci daydream stom ke dois kako sto velis silum prilika toa e isto doenje, i nema zosto da se izbacuvas so ostanati komentari. Znaci marama prepostavuvam so prvata recenica se izjasni deka ke najdes mesto vo park i ke dois. Pak si vo javnost i pak slucajno ke pominat dvajca penzioneri pokraj tvoja klupa, kamen, drvo ili stub i ke te vidat kako dois. Pokriena ili nepokriena (ako slucajno si ja zaboravila marama, pelenatA, krpata ili sl.)nema ni da primetis deka nekoj pominuva tuku ke si dois. zaklucok 1 vrti suci pak ke dois zosto nema kade. zaklucok 2 vie kaj sto ste sega nie odtamu se vrakjame. Vie kje dojdete po nas i kje bidete kako nas. Спојлер iako nemas marama pak kje dois zosto nema kade, a toa sto si prasala drugi vo red e. I sama rece deka ti rekle- nemaat nisto protiv ako se bide pokriena i se doi diskretno so isklucok na nekolkumina sto ne sakas da gi pises komentarite. Ps. Imase li nesto nejasno vo moeto prasanje kog barav kratok i jase ogovor bez dolgi postovi??? summerlover ti sekogas li pod saat jades???? Sekogas si tempirana vo kolku saat i po kolku da jades??? Ne ti se prejaduva porano ili pokasno?????
А со кое право ни го ограничуваш одговорот на кратко и јасно? Јас па да ти кажам ама не гледам на секој чекор мајки кои се со извадени цицки. И ние не збориме за силум приликум кога се мора и е ама баш неизбежно ама и тогаш постои опција вртење со грб! Кога си се дотерувала за на кафе и не си заборавила да ја земеш ташната сигурно си свесна дека имаш дете, па не би било во ред да ја заборавиш марамата, како што на пример не забораваш да земеш пелена.
Неможев да не искоментирам...Како можете да ја споредувате Ријана со мајка која дои дете...? И кој рече дека таа е модна икона (бар за мене е обична дроља која се труди да привлече внимание)??? Светот??? Па да за нив се е нормално. Но во Македонија не е така И пак ке кажам воопшто не изгледа културно кога ќе видиш некоја мајка како на сликава.
Za da ne se zabega od temata bidejki bescelno e da se komentira poveke. Plus moeto prasenje bese konkretno jasno. I site vie znaete deka eden den kje doite vo javnost po baranje na vaseto dete. Ziv covek se slucuva da se zaboravi. I netuku vrzuvajte mislenja koi nemaat vrska so doenjeto. Kako moze da komentirate za nesto koga nemate pojma sto e toa, ne ste go iskusile. Doenjeto e Spansko selo za va vas . Taka da devojcinja zenicki ili sto i da ste nemojte da komentirate za nesto sto ne go razbirate kolku da se kaze nesto ili uste poloso da sporeduvate eden cin na pocrzanost megju majka i bebe so penis i vagina. Svastaaa
^ Ќе си носам марама и ќе се покријам. Доволно јасно и кратко е за тебе? Или сега ќе измислиш сценарио каде марамите не постојат, ти си сама, на една ледина без ништо, нема каде да се свртиш, сегде е отворено, поминуваат купишта луѓе, а бебето плаче ли плаче и сега што ќе направиш? Зашто само уште тоа сценарио остана, само уште такво оправдание остана. Реков и во претходниот пост, што и да се каже ќе ги свртите зборовите. И во право бев, еве, во толку постови само тоа се гледа.
мене немије јасно зожто воопшто се отвараат вакви теме на форумов .. ? ова тема можи само кавга да донеси ништо друго .. разберетеги и чупината што пред нив е животот а вије исто така мајките што мака ги натерало да ја извадат градата и да го надојат бебето..
Dovolno e zosto sepak kje dous. Scenarija edna kupa mozam da napisam i pak isto kese vrti. Znaci dodovte na naseto. Aj pozdrav
Не знам дали намерно не разбираш и така ти одговара, или стварно не разбираш. Никаде не реков дека нема да дојам. Апсолутно никаде. Прво и темава не е за дали и кој ќе дои. Туку е за доење во јавност. Што реков дека ако ете се случи нема да си ја вадам цицката на изволте и да добивам погледи од луѓе туку тоа ќе го направам дискретно. Сега појасно ли ти е? Впрочем, се за што се зборува тука е вадење цицка на мегдан и дискретно и покриено доење. Ништо повеќе. Толку, јас си го кажав своето, не планирам понатаму да се докажувам за нешто кое нема сврха. Ако вас не ви пречи да ве гледа кој стигне и да си мисли којзнае што додека изведувате еден ваков интимен чин, тоа на вас си останува.
Моето синче има 9 месеци и има 7 заби треба според тебе веќе да не го дојам, забите на бебињата почнуваат да им излегуваат од 6 месеци а не од една година ама нели вие се знаете и како се чува и како се храни и дали и колку време треба мајките да се излезени од дома. Јас вчера бев со сопругот и децата во зоолошка, цел ден бевме излезени, требаше според тебе да седам дома да не излегувам, да не си ги прошетам децата затоа што ќе треба да се дои малиот додека сме излезени.???? Прифаќам дека не можат сите исто да мислат на секоја тема оно што мене лично ме иритира се безбројните сугестии за мајките, од тоа да им даваат ад млеко ете ништо немало да им биде, зошто би му дала на бебето ад млеко кога имам доволно мое млеко. Од тоа да си седат дома или дека можело режим да им се направи, браво за вас ако успеете утре кога ќе имате деца да им наравите режим ете јас сум мајка на две деца првото си имаше некој ред, второто нема никаков ред, двајцата јас сум ги родила, исто ги воспитувам ама ете две различни личности си се. И си поаѓам од себе не знам какви мајки вие сте виделе што дремат цел ден во кафиќ, јас кога сум седнала на кафе, дали сама со децата, дали со сопругот или со другарка сум се задржала највеќе 1 час, толку време се пие кафе, толку време имам да одвојам за кафе пиење, обврските не ми дозволуваат повеќе време од тоа да одвојам за кафе пиење. И оно што највеќе ме иритира е рамнењето на мајките кои дојат во јавност со ороспии, егзибионисти кои сигурно бараат сексуално да се потврдуваат затоа што зошто поинаку ќе се оправда тоа што дојат во јавност ако не е во сексуален контекст. Јас се сметам себеси за пристојна личност, дома не сум се шетала по гаќи и прслуци пред татко ми и брат ми, секогаш внимавам пред нив и пред свекорот да сум пристојно облечена а сепак и двете деца сум ги доела во јавност, затоа се иритирам кога тука се рамни доењето во јавност со неуки, безобразни и без срам мајки. Мене и пред да станам мајка не ми пречеле доилки во јавност не сум ги ни приметувала, впрочем на работа сум опкружена со голи жени и доилки и за мене е тоа нешто најнормално и најприродна работа на светот. А вас девојките на што ве асоцира пенисот??? Мене и девојка и мајка пенисот ме асоцирал на секс, затоа и се вика машки полов орган.
Ако убаво го прочита целиот текст напред и цитираното, што чисто сумјам, ќе разбереше дека мислев на тоа дека дали на секој детски плач треба да реагирате со вадење на дојката, па и кога ќе плаче кога запчињата ќе му никнуваат, веднаш дојката ли ќе ја вадите за да го смирите, а не дека тогаш треба да престанете да ги доите. Ама баш како што вели Реин, од цел текст ќе си извадите една речница на која нај ви одговара да снимите филм, и почнете со превртувањето на зборовите.
^Па да баш кога им никнуваат забчињата единствена работа што ги смирува е дојката, барем кај моите деца беше тоа практика и кај двајцата од 24 часа, 20 им беше градата во уста, тоа ги смируваше имаш нешто против тоа??????????? И кој ви извртува зборови, каде поточно ти ги извртев зборовите???
Џабе објаснуваш и прашуваш девојче, ќе сфатат дури кога ќе станат мајки. Дотогаш никој и ништо нема да ги разубеди, а и нема потреба.
Бидејќи прашањето се однесува и на мене, еве го моето образложение. Можеби сеуште не сум доволно компетентна да зборувам за исхрана на бебињата и ред други работи поврзани со нив, но неколку работи ми се повеќе од јасни. Како прво, вие, доилките наредивте еден куп ситуации каде без никако проблем, вадите цицка на мегдан и доите, а всушност, никој не ви рече да не доите во јавност, туку кога веќе го правите тоа, нека биде дискретно. Но, уште една работа никако да разберам. Сите велите дека бебињата цицаат на неколку часа, нели? Зошто во тој случај, не го испланирате времето? Мислам дека zalosna убаво објасни дека планира каде ке оди за тие неколку часа, а потоа гледа да е во близина на колата, или барем на некое место, каде може да дои на раат. По ова што го напиша таа, а и самата е доилка, сите аргументи ви паѓаат во вода.
И како е тоа нормално, баш како што велиш 20 часа, кој смируваше, децата или тебе? Плус, постојат гумички кои му помагаат на бебето и му служат за масажа на непцата, како и и ќилибарно ѓерданче кое ја ублажува болката. Испревртувањето се однесуваше на тоа дека јас сум напишала дека не треба да ги доите бебињата кога ќе им растат запчињата.
Доеле, не доеле, се покривале, не се покривале, биле во парк или кафич....секогаш ќе се вртат луѓе по вас. И мирно да си седите, има преполно зјапачи кај нас, прост народ колку сакаш. Така да, правете си како ви е вам убаво и како ви одговара.
Не би го доела детето во јавност! Како мајка на две деца (едното сега баш цица ), сметам дека не е во ред доењето во јавност. Не ги осудувам мајките кои го прават тоа ама мене ми е некако невкусно. Ми се случило свекор ми случајно да влезе кај мене дома а јас ја доев ќерка ми па се збуна човекот. Е па замислете како реагираат другите. Недоењето во јавност не значи дека не треба да излезам од дома туку одам на места каде колата ми е во близина и одам во време кога знам дека малата е добро нахранета.
А ти со бебе кое е на ексклузивно доење одиш во далечен парк километри настрана од домот без автомобил и без бебешки реквизити?? Тотално неумесно