Ете една мајка со сите букви наместо три деца што е за почит а вие со едно-две неможете да планирате, никој не ви вели да се откажете од саат време релаксирање ама немора тој да е саатот кога го храните детето, и за шопингот во модни критики ја имам приметено zalosna има супер стил и одлично се облекува, значи може и тоа да се оствари без да го доите детето во трговските, за зоо ај те моолам кажи ми што разбира дете од 5 месеци од животни, на постарото му се одело-па каде е татко му бре, Не велам дека не му треба воздух на детето му треба и те како само не цел ден шетање и да не пишува пак пишала самр веќе надмене
Ма вие не сте нормални бре Читам и ви се чудам на паметот . Доењето било грозна работа , споредувате глупости , прашувате дали Мора да се излезе некаде , да се отиде до ЗОО , до маркет и сл Јас го дојам бебето , сум доела и дојам и надвор од домот. Времето си го планирам секако сега со две деца е подруго. Ама дали треба да се затворам дома Не дека станав мајка за мене завршил животот и треба *според вас* да се затворам дома , сторго забрането кафичи , ресторани ... јас као и повеќето мајки не сме во заедници , немаме кој да ги почува децата за да идам да испазарам дома , да отидам на лекар ... Што и да се рече нема да сватите сигурно, некој кажа мора ли да го доиш можеш и шише да му дадеш , да се измолзеш , да купиш кравјо , Ад млеко .. За мене нема ништо поубаво од доењето , знам дека нема да сватите а и не ми е гајле . Јас си имам среќни задоволни деца , кога бебето ќе посака да цица си добива ,не ми е срам ни незгодно и надвор да го надојам , нормално покриена сум . немам коментар на ова .
Па немаш затоа што е вистина и не знаеш како да го демантираш и што да кажеш. Уште да не цитираш така без потреба.
Татко му е заедно со мајка му и помалото братче Не знам вие во какви зоолошки сте биле, кај мене е огромна така да тоа е целодневен излет и замисли поголемото дете не му излегоа рогови дека беше надвор цел ден туку беше исклучително задоволен дека бил на излет. И што ако бил излетот испланиран неколку дена унапред, како да го избегнам доењето кога сме излезени цел ден, дали планирано или не или требаше малиот со татко му да оди а јас и помалото да си седиме дома затоа што ќе треба да се дои надвор од домот??????? Стварно почнувате сериозни небулози да пишувате во темата, што разбирало 5 месеци бебе од животни, ништо ама тоа не значи дека нема да ужива затоа што е надвор и за информација моето е 9 месеци и те како им се радуваше на животните.
Мене тоа ми е одвратно, посебно доење пред свекорот. Па ако може да се дои пред него или пред било кој друг значи откако ќе престанеме со доење слободно ќе може да се шетаме голи. Па што? и така нема да бидеме интересни за никого, веќе не виделе...
A kakvi rekviziti treba da maknam so mene. Sto mu e potrebno na edno bebe od 3 meseci??? Zarem treba stalno so kola da sum izlezena. Od doma do ezeroto imam 10 min. Eve pregi ja doev vo 7 pa izlegovme vo parkot pokraj ezeroto so mm. Pocna da place i se prejadelo na moeto peperutce i mama si sedna na klupa svrtena so grb na minuvacite, a so pogled kon ezeroto. Ljugjeto si ja gledaa svojata rabota, si gi vozea brotcinjata vo vodata, drugi lizea sladoled i bea ispruzeni, a jas si ja doev kerka mi. Se pokriv so lenena pelena diskretno si go nadoiv deteto. Duri mm veli nisto ne se gleda bez razlika dali sum pokriena ili ne. Izgleda kako deteto da spie. Koga na mm ne mu preci sto dojam javno, nema sto da se grizam za drugite okolu mene koi i onaka si ja gledat svojata rabota. Deteto si go nadoiv i se smiri. I sega pak li sum nekulturna, prosta i bezobrazna.???
Клучен момент е болдираниот дел. Кога и ние тука во нашава државичка би си ја гледале својата работа колку поубав би бил животот. Ама не, кај нас е побитно да се коментира и средува туѓиот живот. Жално.
ne duso nema nisto tuka bezobrazno ili nekultirno.. si se pokrila si cicalo bebeto see ok.. 2 dena ima maltretirajne a celo vreme istito go pisuvame..ete toa bas kulturno da si se pokrieme izvinete pak sum od mob.
Тоа смајли соодветствува со мојата реакција кога покажуваш примитивизам на јавни места. Што е жално, тоа што те вреѓа вистината? Тука не може да ти се помогне. И доста со тие примери како никој не ве гледал и никој не ве искоментирал, нормално дека никој нема да гледа во нешто што му се гади или од кое му е незгодно, некои луѓе имаат срам и култура, колку и да ви се непознати на вас тие термини, нема да дојдат во лице да ви кажат да престанете зашто им пречи, им паѓа лошо и непријатно... Кога сами не сте свесни и не знаете за осет, во едно вакво време никој не може да ве просветли.
Na toj. Sto my smeta he Mora da gleda a dali me komentira ili he bas me boli za mesanje go tugite zivoti site prvi za da fatite decko cickite nadvor GI vadite celi pa bill neudobno I gadno da se Gleda mal del koga go doime deteto..
Темава каша попара станала. Морало ли дете во зоолошка да оди, па оти со татко му не одело Колкаво право си земате со советиве едно чудо. А најинтересен дел што се провлекува и овде и во другата тема за кафиќите и децата се најдобронамерните совети на некои од вас тука да се уозбилиме и да не се однесуваме веќе како сингл девојки оти нашето е веќе завршено, па да си се помириме едноставно дека поголемиот дел од времето треба да сме затворени дома. За доброто на детето нели. Има мајки кои радо си седат дома најголем дел од времето, не ми смета но ниту пак мислам дека треба орден за домаќинлук или за најдобар родител да им дадам. Други сакаат да се излезени, таков начин на живот сакаат, такво темпо имале и планираат со слично да продолжат, и кога ги вклучуваат и своите деца во своите излети не гледам тука ништо лошо. Ама тоа е, види ја цел ден излезена со мало дете, кај скита кај пусти за срамота Ко баба ми да ја слушам.
Мојот пост нема врска со моето мислење кое го кажав во два претходни поста, дека немам против доење во јавност. Ова на сликава е далеку од дискретно, а исто така околу сликава и твитот има и негативни и позитивни коментари на веб страната која е наведена како извор. Инаку има некои работи кои очигледно не ви се јасни или не сакате да ги разберите, што е малку чудно за жени кои се мажени и имаат деца да не можат да ги разберат и разграничат. 1. ВО ЈАВНОСТ е ШИРОК поим! Еве дел од моето претходно мислење 2. Сите зборувате како ако плачело одма морало да го нараните. Како знаете дека му се јаде? Па не знам за вас, ама да сум јас, дечко ми, мајка ми прво ќе провериме, да не треба да се преслечи, да не го боли мешето, да не му е досадно па сака да го прошетам во околината, да не сака да го земам в раце,да не се уплашило од нешто во сонот. Ако (со цел памет, мајка ми ќе биде извадена од памет, а верувам и свекрвата и ќе не караат оти не сме го оставиле детето на чување кај нив, ако сме сакале да ислезиме и со кој памет сме отишле на такво место со бебе ) сме со бебето во ресторан или кафич прво би помислиле дека му смета музиката, галамата, миризбата на храната, чадот од цигарите и сл. 3. Доста се споредувате со разголени тинејџерки, МАЈКИ СТЕ како што кажавте и самите, не ви е навредливо и срам да се споредувате со недоквакани тинејџерки?? Зошто не се споредите со вашите мајки? Да, со вашите сопствени мајки! Јас ја прашав мојата мајка, ми носела шишнце со млеко кога ме шетала и никогаш не вадела града пред други луѓе или кога морала да ме дои се покривала со пелена. Значи никогаш не зела да се молзи на јавно место и кога морала да ме дои кога имало други луѓе не земала да ме дои без да се покрие и да се сврти со грб кон другите, кога немало друга соба или место да се повлечи и ова ретко се случувало . И не знам на која не би му се згадило таа да јаде, а на соседната маса мајка да земи без да се покрие да земи да го дои бебето, па го трга, па течи млеко или зема се одмолзува. И ќе ми се одјаде и ќе си заминам, а верувам и останатите гости околу нив во локалот ќе реагираат било тука да е, било во странство.
Знаеш како знаеме, дека сме му мајка затоа знаеме дали му се јади, дали плаче поради тоа што треба да се пресоблече или му смета галама итн, си го знаеме бебето и начинот на кој што плаче. А за болдираното што да кажам, ти ако за се ќе ја инволвираш и ќе се ослонуваш на мајка ти и свекрвата тоа си е твоја работа ама јас не се ослонувам на никого освен на сопругот, децата се наши а не на свекрвата и на татко ми (мајка ми е почината) и бабите, дедовците се за да ги размазуваат кога имаат желба а не јас да им ги тупосувам затоа што сакам на раат да се шетам.
^^ Ти па веќе не знаеш каква глупост да напишеш. Како знаеле мајките дека на бебето му се јаде, е не ти ќе знаеш. Ослонувај се ти постојано на мајка ти и свекрвата, ама некој замисли сами си ги гледаат децата
babyblond odi uci ziti majka .. daj bataline se ispotreska od zit cupe .. ni eden zbor ne napisa ko sto treba.. de majki de sajki de tije deca da ni cuvat de babi de zabi .. sto ima vrska ona tvoeno so doejne..au male od kontakt me izvadi so slikana.ova retko mi se slucuva
Поентата е дека и мајка ми и свекрва ми спрема тоа што ми го кажа дечко ми буквално ќе не караат како да сме згрешиле за голема работа. Затоа што тие никогаш не би однесле бебе мало на такво место, никогаш не не однеле ни нам кога сме биле бебиња, така биле растени така биле воспитани и така очекуваат да се однесуваме и ние. И да, да е здрави и живи и двете на нив ќе се потпирам, место на глупостите на модерниве педијатри дека до 6 месеци само на млеко требало да биде бебето, кога и јас и дечко ми веќе јадевме манџички после 6 месеци, а пред шест месеци и друга обработена, сварена храна, не бевме само на млеко. После се чудат оти вака му се правело на бебињата оти онака и за се се криви вакцините А што е со останатиот дел од текстот, дали БУКВАЛНО на сите можни јавни места би го доела детето, дури и на болдираните во мојот пост? На крајот на краиштата, зошто да не се покриеме? Од инает? Од мода? Која е причината не разбирам. Ако сакаме да бидеме урбани жени треба веројатно да се однесуваме културно, ако сакаме да се однесуваме како племенски жени и да вадиме гради на мегдан каде ќе стигнеме и да го доиме бебето каде ќе стигнеме, поарно е да си седиме дома таму на секој ќош можеме да го правиме тоа, нели?