Гледам дека сите сте за доење во јавност, ама се разминувате околу делот (без) покриено. Темата треба да се преименува од доење во јавност, во цицки на мегдан при доење. Туку јас имам едно прашање, односно што се случува кога мајката ја заборава марамата, помошното средство за доење, а таа мора да го надои детето во јавност?
^ Во таков случај ќе го надои без да се покрие. Дали ќе најде место малце подзаскриено или не, нејзина работа, сигурно нема да ја прашува околината дали може или не да си го надои детето! Толку коментари имаше по ова прашање во предходните неколку страници, не ја сфаќам поентата повторно да се прашува истото.
На 100 доења во јавност, на 2-3 кикснала со заборавање на марамата и е оцрнувана на форум од рандом членка која ја видела во тој момент и доаѓа да рече дека е гадно и неподносливо? Значи да резимирам, како ќе знаете дали таа жена што дои е постојано неодговорна или и се случил кикс во брзање?
Ама што би ми било гајле да мислам дали е добра или лоша мајка, дали сега и се случило прв пат да ја заборави марамата? Имате премногу време на располаѓање, па анализирате секакви глупости. Неможеш да знаеш, смири се со тоа или нареден пат кога ќе сретнеш мајка во таква ситуација прашај ја дали намерно така дои или ја заборавила марамата. И верувај, на мајките, за кои што пишуваат по форумов дека се неодговорни и безсрамни поради тоа што дојат така јавно (без марама), ич не се ни замараат што ќе кажат другите.
И тоа неможеш да го речеш затоа што не ја познаваш. Незнаеш дали е бесрамна или заборавила да понесе марама.
Togas dieta mu e majkata Da se nadovrzam na muabetot ... doev i jas vo javnost ( prekriena )ama za razlika od mnogu majki tuka sto se nanerviraa i skaraa mene ama ic ne mi bese gajle ti si izlegla mene da me zjapas ili da setas ili kafe da pies ili dr bez razlika sto..... Edno nesto sto nauciv ovde e deka bas me briga za drugite dali goli setaat jadat so otvorena usta , pusat , se derat , tepaat itn Izleguvam i setam i dojam toa si e moe pravo be luge I sto tolku ne potencirate " vie majkite " demek vie nemajkite ili devojcinjata ste nekoja druga lodobra sorta demek nie majki se rodivme ne bevme kako vas...c c c Pominuvas po ulica gledas majka kako doi pokrie a ili ne toa ne e tvoj problem ako ti e gadno fino lepo se vrtis na druga strana i put pod noge prodolzuvas.Kako kojznae kakva golema filozofija da e Vd razbiram sto sakate da kazete i od taa strana i od taa ama nemoze vam ako vi e gadno ili grozno za gledanje nekoj da bara dozvola od vas ?? Ili treba??? ja vadela cickata na megdan , doela ne pokriena , pa decata vi smetaat trcale , placele , vikale dobro vie druga rabota nemate ili vas zivot nemate pa gledate koj sto nosi koj so kogo sedi kade cicka se vadi kade marama se bara ??? Mislam navistina nekulturno od vasa strana e da se kazuvaat nekoi neubavi raboti ne zaboravajte vie moze ne ste majki ama majki imate neli Epa vasata majka e isto sto i jas i uste 100 drugi mamici na ovoj forum Mnogu ja tupite se ispokaravte megusebno za gluposti Ti smeta negledaj , ne ti godi mestoto nemozes od majka koja doi da si uzivas zjapajki po drugi masi - malku ke si go mrdnes gazot so stolot levo desno i eto tiii ne ti e bas pred oci Zosto tolku mnogu ni prekoruvate i ne potencirate ko nebare nie zlostornici sme na ovoj svet nov trend vovedovme so doenje po javni mesta i da vo makedonija ima mnogu malku soodvetni mesta za doenje zatoa majkite se snavaagat kako mozat i da znaete deka i nim ili nas ne ni e lesno Pogotovo koga dodeka dois ke te posmatra nekoj /a i ke izvrtuva oci..... Samo zalno e sto kulturata kaj nas e na minimalno nivo .....
Пак истото - зашто се замарате со такви работи? Постојат толку многу навистина важни проблеми за кои треба мозгање малце, па сосредоточете си го вниманието на нив, а мајките оставете ги на мира нека дојат!
Извини што баш тебе ќе те цитирам ама се обидувам со денови да не влезам во дискусија ама стварно ја претерувате. Како прво и основно доењето=јадењето е основна физиолошка потреба, зарем мало бебе треба да зајде од плачење, треба да прегладне, недајбоже да дехидрира заради некои прчли на кои им смета тоа што мајката извадила града за да го надои. И не сакате да споредувате ама топлес на плажа не ви е дегутантно така? Пола гради на тацна во ред во банка не ви е дегутантно, сексипил кај што треба и не треба исто не ви е дегутантно. На мајка на која се и е детето, верувајте овде не има многу кои мака мачиме да забремениме, кои често и со години се малтретираме, јас лично веќе 7 месеци се обидувам да забременам и не ми успева, да го добијам тој дар од Бога ама ич нема да ми чуе дали на некоја и смета јас да го надојам детето додека сум излезена во град а она си го пие своето 5то кафе по ред од што не и се седи дома. Во една ситуација со сестра ми бевме излезени, поточно во црква бевме, прво излегување со малата од дома, траума и за нас бидејќи не знаеме како ќе поминеме и за детето бидејќи не излегло никогаш, нормално дека ќе се плаши и дека утеха ќе бара во мајка, сестра ми си седна на кеј на зидче, немаше клупа, се покри и ја надои, според вас требало да ја остави да плаче малата и да стигнеме до дома за да ја надои така? Мислам со кој памет бре девојчиња, со кој памет. Верувајте на таа мајка не и е ич битно дали на тебе кафето ќе ти залетне ако нејзиното дете во моментот се корне од плачење, прво што ќе помисли е да не е гладно, а често малите деца и ако не се гладни со самиот чин на доење се смируваат, едноставно тоа и смирува, блискоста со мајката, е не треба да го остави мајката да се мачи детето за на вас кафето да не ви преседне. Дегутантно е вашето размислување а не потребата на едно мало створење за храна, мајчина утеха... И ајде да ве видам вас кои сте секој ден на кафе да дојде ред да се породите, мислите дека ќе издржите да порасне детето до година дена да го одбиете за да одите на кафе? Мислам дај ве молам, после 9 месеци бременост во која од многу работи се лишуваш, породување кое често знае да биде и мачно, најмалку 2 недели дома затворена со ново створење за кое си сонувал ама и тоа си има маки да се научи на сиот тој нов свет, неретко мајки со постпородилни депресии, срце и плаче да излезе малку, ете после тие фамозни 40 дена, и мислите она ќе мисли на вас? Сте се излажале гадно. Цел свет гледа свето на мајка и дете, само на вас размазени 14годишни ви смета тоа, ај 14 годишни и ќе ги разберам, им лета умот, ама на 18-20-25, кога треба веќе зрело да се размислува да сметаш дека мајка која дои дете е дегутантна појава, мислам стварно фали смајли што се крсти. И уште нешто, на почитуваниот уметник Мартиновски не му било дегутантно да ги наслика и да ја направи една од најдобрите слики на македонското сликарството
Вие НЕмајки барате влакно во јајцето. Нема ли да ви биде жал кога едно малечко створение плаче за цице. Цицето му е единствен извор на храна и вода. Утеха и блискост со мајката. Ништо ама апсолутно ништо неможе да се споредува со тој чин. Стварно се прчите кај што треба и не треба. Мене пак ми е гадно и ми се повраќа да ве гледам вас НЕмајките со минич до пич и со цицки извадени надвор само и само да изгледате сексипилно и да ве коментирааат аууу колку јака пи*чка е оваа. Ми се повраќа од НЕмајки кои се потискаат во секое ќоше. Епа стварно ми се Јас грижејќи се за мојот желудник ВЕ ЗАМОЛУВАМ да си седите дома со минич ди пич и размаени цицки за да не ми стварате тегоби на желудникот и да морам да повраќам.
"Ништо не може да се споредува со тој чин", a после самите си го споредувате со минчи и други работи, си поставувате слики од Ријана, и самиот чин со го споредувате со сексуалноста.
Абе кој споредува тоа еј, баш напротив, вие споредувате. Алал да ми е ако споредам сексипил со доење, мислам зошто тогаш пишувам овде, за мене дегутантно е тоа, а не доењето, затоа ми е неспоредливо, иако не реков никаде нешто такво.
Додека живееме во општество каде градите се еден од највпечатливите женски атрибути и додека ние жените сами ги истакнуваме за да дојдат што повеќе до израз (а богами некој и плаќаат фини суми за да ги зголемат), смешно е да тврдиме дека градите се само за бебињата да јадат од нив. Е сега, јас сум учена од мала дека длабоко дехолте и ( фамозниот многуспоменуван во темава) минич од пич не се пристојни и следствено, не носам дехолтирани маици (миничот до пич да не го ни спомнувам). Моментот дека некоја извадила цицка надвор, без разлика дали храни бебе или фаќа дечко, сеедно, мене не ми е културен и сметам дека тоа е прашања на почитување кон луѓето околу, знајни и незнајни. Несватливо ми е да отидеш на веселба и пред сите, млади и стари, да доиш бебе насред соба или пак да отидеш некаде во ресторан и пред цела маса да ја извадиш градата- за мене тоа е знак на непочитување, некултура и да, примитивизам ! Покриј го бебето со марама, потргни се на малку подискретно место, навистина нема голема филозофија во тоа. И волкот сит, и овците на број, буквално Од друга страна, пуздер се направивме на темава но јас во Скопје единствени жени што сум ги видела како дојат се циганките кои просат а сигурно сум поминала покрај многу други мајки кои доеле а биле покриени и ништо не сум приметила. Досега не сум била сведок мајка да извади града пред цел кафич така да претпоставувам дека, барем кај нас, такви примери се бројат на прсти, ако воопшто и ги има
Не сум доилка,нити сум некогаш била, рано ми е за тоа. Ја отворив темата онака и без да ги читам другите коментари ќе кажам дека ВО ПОТПОЛНОСТ се согласувам соо тебе. За секој кажан збор. Браво!
^Е тоа е работата де, ги направија доилкиве ко да се качиле на шипка, а не да дојат бебиња. Од една страна во право си, ама верувај дете кога е гладно е многу подобро да го нахраниш отколку да не го нахраниш, и сите ќе те разберат, дури и шатор ќе ти изрградат за да можеш да го нахраниш детето. Муабетот ми е, ако дете сака да цица а ти немаш со што да се покриеш сигурно некој ќе ти позајми џемперче, марама, палтенце, да се затскриеш, ако не друго од пусто суеверие да не ја урочат доилката. Ама не, овде излезе дека мајките вадат на маса гради и со тоа се фалат дури, мислам некаде прочитав се молзат, која потреба да се молзеш у кафич ама ајде. И ко што сама рече, има мал милион мајки кои дојат, ама од што сме културни па не се загледуваме и не сме ги виделе, а ако сакаш да најдеш рчка ќе најдеш и ќе истражуваш за да ги најдеш, ете на втората маса од 16ти ред една дои, и се глеа малце, мислам болна работа ама ајде. Лично на мене ми дојде една мајка на работа, плаче бебето, е што да праи сиротко, ја седнав на столче, се сврте накај ѕид и си го надои детето, а што да праи кога мора да излезе и да заврши работа, кој да го почува, дошла од Кисела вода, може и го надоила детето ама додека стигне му се пријало пак, отишла и на друго место може, и сеа да трпи бебето? А за тоа дека постојат исклучоци, фала богу, секаде и во се има, и јас ќе ја осудам некоја ако направи нешто што не доликува, па макар и како изговор да надои дете.
Вие НЕмајки немате појма што значи да се има БЕБЕ и затоа немојте многу многу да ми филозофирате и да ми мотите филмови. Ги вреѓате сите доилки индиректно. Затоа престанете. На тие летни горештини ај вие не пијте вода додека сте излезени и се корзирате фрц фрц еееј видејте ме јака пи*чка сум. Нормално дека бебето ќе побара да цица иако веќе цицало дома. Тоа има многу поголема потреба за течности од возрасните бидејќи може да дехидрира. Арам да ви е млекото што сте го цицале од вашите мајки Прашајте ги вие вашите мајки дали ве доеле во јавност. Ако не ве доеле тогаш се исклучок. Само некој со ограничени размислувања и без чувства може да зборува така. Не дека стварно ви се гади туку од што немате друга работа, коментирате работи што немат врска. Се искажавте дека сте против и што уште треба. Едно та исто да повторуваме а да не се разбираме. ЗА - ДИСКРЕТНО ДОЕЊЕ ВО ЈАВНОСТ Како што рече Angel знаете ли колку се обидуваат години и месеци да забременат. Знаете ли???? И мислите ли дека тие мајки нема да ги дојат своите деца јавно, само заради некои ограничени рсзмислувања. Тука се лажете. Кога ви е гадно нешто не гледате така? Па така не гледајте кога мајка го дои своето дете. Ама неможете а да не гледате. Многу сте радознали, ве интересира што се случува. Велите не сме културни што доиме. Ајдее нека не сме. А вие културни ли сте што зјапате додека ние некултурно доиме а?? Шо не си врвите по патот, шо не гледате ???
Ајде една петиција напишете за забрана на доење на бебиња во јавност (и дома во присуство на 3та личност), седење на деца во кафич, возење на деца во автобус или авион, циркулирање на родители до деца во количка која зафаќа поголем дел од тротоарот и се друго што ви смета и ако ви ја одобри собрание добро ако не престанете да мрчите зошто постои нешто што се вика човекова слобода и детски права во нашата демократска држава.
Размазени дечишта, ако имате вишок време или немате каде да ги лечите своите фрустрации, најдете начин како да бидете корисни на друго место. Има многу начини да продавате лажен морал, а тоа да не е поврзано со бебињата кои се најнемоќни суштества. Од зборување теоретски до живеење реален живот има огромна разлика, затоа гледајте си го животот и фокусирајте се само на тоа за што ве бива. Оставете ги мајките на раат зошто не постои потешка "професија" во животот од тоа да се биде мајка! Кога ќе пораснете - умствено, ќе сфатите. Јас се би дала да имав млеко за да можам да ја дојам и од толкава среќа за таква блискост , последно нешто на кое ќе се замарав ќе бевте вие што би ме загледувале како го хранам своето бебе. Во моите 32 години немам видено доилка во јавност да дои, а да не е покриена. Затоа исклучоците задржете си ги за себе.
Во секоја сиуација па дури и на форумот ни фали малку Бон Тон. Со малку внимание како се однесуваме било каде може да се постигне многу. Зошто доењето да не биде дискретно?Па денес има толку многу работи со кои може да се покриеме,и со брзина на светлината да се снајдеме, само ако сакаме .
Аууу коментарот ilent: Дно дна. Подолу мислам дека не може. Жално е што секоја тема каде се равива дискусија ја претварате во кланица. Ко да не смее некој да има различно мислење од вашето. И зошто гледам дека лично се пронаоѓате во секој пост, ќе се обидам поинаку да дебатирам, за да одредени госпоѓи мајки не се најдат навредени и повредени. Секој си знае што е најдобро за себе и за своето дете. Ако некој мисли дека е во ред да дои дете во јавност, со извадена града во сред кафич или ресторант, слободно нека повели и нека дои. Ниту ми е гадно, нит некад би и пререкла на мајката. За тоа сметам дека треба секој сам да има осет и самосвест. Јас си зборувам лично за мене, јас така никогаш не би доела. За мене тоа е некултурно и простачки. И никој не може да ме убеди во спротивното. Денес, кога на сите автомобилите ни се до газот, кога има милиони начини тоа да се изведе дискретно, де марами, де ова де она, мислам дека секоја од нас тоа може и мора да го прави дискретно. Имам другарки, кои имаат деца и излегуваат со малите и по кафичи и по ресторани, ниедна никогаш така не извадила града пред полн кафич. Секогаш имало опција тоа да се изведе дискретно. И да, тоа не ги прави помалку мајки, зошто гледам дека натаму го терате муабетот. И џабе се препукувате, никој никаде не спомена дека детето не е најголема светост за една мајка, дека детето не треба да се дои, дека детето не е приоритет. Зошто некои од вас сакаат да не претстават како детемрзачи и идни несовесни мајки. Демек јас утре нема да си го сакам моето дете што планирам да го имам ако даде Господ или нема да му мислам најдобро, само затоа што нема да го дојам у сред ресторант пред 50 други луѓе. Муабетите ви се нон сенс. Бебето секако дека има потреба да биде надоено секогаш кога ќе посака, ама бебето сеуште нема капацитет за расудување дали е во кафич или на митинг, затоа мајката е таа која е свесна за расудување и како таква треба тоа да го направи дискретно.