Доење во јавност

Discussion in 'Бебе' started by BoaVista, Sep 26, 2010.

?

Дали го поддржувате доењето во јавност?

1. Да, но само доколку е дискретно

215 vote(s)
    51.8%
  2. Да, не е важно дали е дискретно или не

145 vote(s)
    34.9%
  3. Не го поддржувам воопшто

36 vote(s)
    8.7%
  4. Сеедно ми е

19 vote(s)
    4.6%
  1. Isabel

Isabel Популарен член

2. Hipica

Hipica Форумски идол

^ Какво новинарско достигнување за Наташа Толевска :clap:
    |(

butterfly4 likes this.
  3. butterfly4

butterfly4 Истакнат член

Страшно!! Да беше маж,ај ке речеш...ама жена да напише вакво нешто? :fubar: :x

4. Kitten

Kitten Форумски идол

Ја гледа маж ми денеска анкетата на Фемина и ми вика: Значи женски сајт и форум е ова, така?
    Јас му викам- Да.
    Тој продолжува: Како може анкетата дали поддржуваш доење на јавно место да има 70% негативни гласови? Едноставно неможам да сфатам како може да гласаат против себе си!

zalosna, Kaetana, galapce and 9 others like this.
  5. zuto

zuto Форумски идол

Па најверојатно одвај 30% се мајки, другите се тинејџери. Тие сеуште не ја разбираат оваа потреба. :?:

Kaetana, galapce, mila25ve and 2 others like this.
  6. artemidis

artemidis Популарен член

7. Dazey

Dazey Истакнат член

Тоа е точно - Се задоволува една од основните потреби на детето и јасно е дека има ситуации кога тоа треба да се дои во јавност. Доволно е само да се префрли една пелена преку рамо (со цел да се покрие градата) и на тој начин и бебето ќе е задоволено, а и ќе бидат избегнати и другите непријатности и погледи.

8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Definitivno predposlednoto 8-|

An-na likes this.
  9. An-na

An-na Форумски идол

chocolade and artemidis like this.
  10. ddevojce

ddevojce Популарен член

A u denesno vojno vreme i politicku poruku poslajem dok doim haha :!:

11. wtff

wtff Популарен член

Не ми се верува, како може молзењето да го споредиш со вршење нужда?!?!?!?!?

12. snegulkata

snegulkata Форумски идол

По неубава ми е сликата кога плаче гладно бебе,отколку кога мајката дискретно го дои бебето.
    И што запнале по тоа ,,доење во јавност,, чиниш рамно е на одзимање човечки живот во јавност. Та цицки на изволте има на сите страни и таму гледајте, а не во дојката на некоја мајка која си го храни бебето.
    Не значи дека ако сме мајки кои дојат не треба да мрднеме од дома зошто бебето кое е со нас можеби ќе посака да цице. Водиме нормален живот, функционираме како цел нормален свет плус задоволуваме една основна потреба на нашето бебе-го храниме. Не гледам ништо страшно во тоа.
    Сум за подискретно доење, покриена со марама или некако подзакриена но факт е дека штом јавно го правиш тоа не можеш целосно да си заштитена од нечии очи. И пак ќе кажам-не гледам ништо лошо во тоа.

Ми се има случено да дојам во јавност и би го повторила истото ако морам... Бебето ми плачеше за храна, седнав на една клупа во паркот, се свртев со грб кон минувачите и го нацицав бебулето.
    Искрено гајле ми е што мислат другите, потребата на моето бебе ми е поважна.

Kaetana, bambusce, zuto and 3 others like this.
  13. meli23

meli23 Истакнат член

па очигледно малава нема да го дои своето бебе,за да не и биде гадно сто пие нејзиното дете

zalosna and zuto like this.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Па незнам како лугето воопшто го замислуват животот на една мајка ?
    Или да седи дома нонстоп или да го земе бебето но да му даде шише со вештачко млеко бидејки некому му е гадно доењето?За туг кејф ни едното ни другото :P
    И ке си шетам и ке си дојам.Не ми може никој ништо.

zalosna, Kaetana, bambusce and 3 others like this.
  15. meli23

meli23 Истакнат член

да ја прасаме каде излегува малава,па да излеземе и ние таму на кафенце и јавно доење :P

zalosna and joy1 like this.
  16. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Пишав едно вρеме,но бев бρемена,сег κога станав мајκа,ништо не може да ми го смени мислењето. И κога имаме гости аκо бебуш посаκа јас само се вρтам на стρана и го дојам. Па луѓе,ние гρадите не ги поκажуваме за мода,туκу за да задоволиме потρеба на нашите најмили.
    П.С κаде ќе биде собиρот за κафе? :D

Kaetana, zalosna, Annath and 2 others like this.
  17. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Исто и јас κога имаме гости или одиме ние на гости, се вρтам на стρана и го дојам аκо сме излезени неκаде, пρед повеќе наρод носам маρама и се поκρивам

Kaetana, LaDyDoLl and leona83 like this.
  18. An-na

An-na Форумски идол

Јас марама не ставам. Од бебушка ништо не се гледа, а плус и со блузата одозгора се припокривам. Треба ептен да се загледаш, за да видиш нешто :D А и да се гледа, да ви кажам право ич не ми е гајле, најбитно ми е детето.
    Кога дома ми доаѓаат гости, си дојам слободно пред нив т.е јас на кауч тие на трпезариска маса и си правиме муабет. Таман работа до сега да се криев на секој подој во спална, ко што цицаше бебево првите месеци по цел ден... |(
    Кога одам на гости, си прашувам дали им смета. До сега никому не сметало ;)

Kaetana, Domakica, Annath and 3 others like this.
  19. Acisal

Acisal Активен член

Nema somnevanje deka nekogas mora vo javnost da se napravi toa, ako place bebeto nema izbor. Mene cesto mi placea koga bea gladni i nemav sto da pravam, nemav izbor. Ti sto ne se vo taa uloga mislat deka sme bile nekulturni, no neka sednat na nase mesto pa da vidime dali bi mu dale mleko na bebeto koga place i dali ke krutikuvaat. Sramota e taka da velat, majcinskata kultura uste ni e mnogu slaba, vo drugi zemji doilkata e visoko pocituvana, a tuka seuste navreduva koga go hrani javno.

TIGARCE86 and joy1 like this.
  20. zuto

zuto Форумски идол

Ама и немаме никакви услови за тоа. Кога бевме на вакцина последниот пат имаше многу гужва. Се чекаше со часови. Сите со мали бебиња кои огладнуваат брзо, некои од нив требаше да бидат јадени пред вакцината. Чекалната мала, а внатре сите мајки си беа со нивните мажи (како и јас). Некои прашуваа дали може во собата на сестрата да дојат. Една мајка беше дрско одбиена од сестрата со образложение дека таму ќе пијат кафе. Искрено, мене ми беше непријатно да дојам во толку гужва па си отидов во кола...ама не се сите со (свои) возила дојдени.

И покрај тоа што немам ништо против доење во јавност, сум доела и јас, сепак сметам дека на некои места задолжително треба да има простории за доење. И ние мајките би се чувствувале покомотно.

Kaetana, TIGARCE86, LaDyDoLl and 3 others like this.