Син ми оди од 11 месеци,а изгледа како да има едвај година, а он ти е 20 месеци. Ок, детето е било околу 2-3 години, и сеуште цица. Ништо страшно, и јас сеуште дојам. Колку сакам, толку, туку и јас подржувм доење во јавност. Е сега за случајот, малце е надвор од нормала, не морала да шета вака јавно со цицката надвор, неморала да се покрие затоа што дете после 10 месеци тешко дека ќе го покриеш со марама. Можела да седи на маса и таму да го заспива. И син ми кога е со мене заспива само на цицка, ама се случува да заспие и без нејзе. Добро знам како е да вреска буквално за да цица, ама ете јас никогаш не би шетала така. Иако сум за доење во јавност, за се си треба граница, особено за дете над една година. А за навики кај деца, како вие ќе ги воспитувате вашите ќе зборуваме кога ќе имате дете. Тогаш, сега никако нема да се разбереме.
И син ми е 7 месеци, а изгледа како да е година. Многу е лесно да кажеш ние си ги воспитуваме бебињата и и ствараме навики дали ќе спијат со цицка или со цуцла, многу е лесно ама ако не си мајка и појма немаш како е да си мајка. Не е поентата во тоа што жената претерала со тоа што со града во уста го шетала детето низ ресторанот, да имало соба за доење сигурна сум дека немало така да постапи. Според вас жена доилка се додека дои треба дома затворена да седи? Имам кажано и пак ќе кажам не доам во јавност ни закриени, ни покриена само заради простоката на нашиов народ, но воопшто не ми пречи ако некоја тоа го прави. Кога секој би си ја гледал масата, а не да коментираа само и пази да осудува за околината, во многу поубав свет би живееле.
А па јас се прашувам, како на вас мајките сметате дека се и секаде ви е дозволено, само поради епитетот мајка? Демек ние немајките немаме право на збор, па сакале нејќеле ќе ги трпиме голите цицки, наоколу, без разлика дали тоа е ресторан, театар или шопинг центар?! И многу добро се разликува новороденче од дете што оди, трча, зборува и е премногу невкусно на дете од три години со сите пораснати заби, на сред ресторан да му ја бапнице цицката в уста, бидејќи нели ете така заспива, па сите околу гости се морални да го гледаат тој ХИР на мајката, зато нели она е мајка и нејзиното дете е пред се?! Ма дај ви се молам, разграничете некои поими, општоприфатливи за околината, зашто ако не па ајде и пелени ќе менваме на сред маса, оти тука при овие постапки многу се кажува првично за културата на мајката, а потоа за потребите на детето! И да, мајка што си го знае детето, како и неговите потби, како и тоа дека детето заспива само на цицка, нема да го носи во ресторан, во време кога знае дека нејзиното дете спие. Реплицирајте колку сакате и оправдувајтесе, меѓутоа глетката не е ни најмалку пријатна!
Вие "немајките" имате мноооогу повеќе голи цицки од нас мајките. Пошто си дозволи да генерализираш, си дозволувам и јас. Тоа е еден пример со 3 годишно дете што цицало, чудо големо. Мене лично ама ич не ми сметало и пред да родам. Мене ми е одвратно кога мајките и немајките се шетаат со сукњи до газот, со фустани за на плажа, со деколте кое што открива многу повеќе од града на мајка што цица. Велите, помодарство било ова со доењето во јавност... Па добро бе, ај ако не да се запукаме дома по година две??? Затоа што вас ви е убаво (мајки и немајки) со п*тките надвор да акате, ама самота е да го дојам сопственото бебе надвор??? Види богати, во јули месец надвор се акаат сите со минимум облека на нив, а јас треба да му зачукам на бебето некое ќебе на глава? За да на некој не му смета што не се ни гледа воопшто градата од главата на бебето и блузата??? Не, ќе се свртам со грб, и ќе надојам дете. Гајле ми е за стереотипите! Велите во кола, а? Епа возам Дачиа Логан од 2006, и немам клима. Тоа значи дека паркирана на сонце некде пошто фала Богу во Скопје нема дрва, треба да се напикам со бебе внатре и да дојам на 500 степени? Е не. Колку што имаат права мајките и немајките да се акаат голи, мажите со тесни фармерки таквоото да им се гледа цело плус и раскопчани повеќе од јас што можам да замислам, имам и јас право да го дојам надвор моето бебе/дете кога сакам и каде сакам. Се фаќате за екстреми, една жена доела големо дете по ресторан, и таа ви е пример и репер. Браво, алал да ви е!
Ama ste se raskarale i ste go razvregjale zborot MAJKA, kako bozem mislis na sekoj vtor cekor ima po edna so gola grada (malku pokulturno). Jas iskreno mnogu setam, pa ne sum videla nikade kulturna majka doterana da si go doi bebeto na epten javno mesto so gradata nadvor... A osobeno pa majka so 3 godisno dete. Kako sto razbrav po muabetot majkata i setala so deteto vo race i cickata vo usta, kako e mozno toa ziti se? taka se uspivalo dete od 3 god.. gluposti Sigurno bilo pomalo... kade vide vakva majka, na koe mesto? Malo mi e bebeto i ne mi vrisnalo vo javnost, a i sekogas nosam molzeno mlekce so mene koga iskacam... Ama mislam ako place i nema sto da se napravi kje najdam nekoe poskrieno mestence i kje go nadojam... A i kako go sfakjate vie sto ne ste majki seuste ova, kako grozna rabota da e...
Јас здρавје да се ρоди бебчево не планиρам да дојам во јавност, затоа што сметам деκа тоа е интимен чин и не би доела ни дома ни на гости пρед дρуги луѓе освен пρед сопρугот и мајκа ми, би си влегла во дρуга соба и ρаат. Сигуρно деκа ќе шетаме и бебчето ќе саκа да јаде во тој случај највеρојатно би доела во κола, сигуρно нема да го оставам гладно ама па не би се шетала по маси κаκо жената погоρе спомната, и плус сметам деκа дете од 2-3 години е веќе големо за да се дои ама сепаκ тоа си е мое мислење сеκоја жена си одлучува за своето дете. Инаκу не ми сметаат жени што дојат затоа што не ги гледам, не ми е чудно ни гадно едноставно не обρнувам внимание на сеκојдневна ρабота, за мене по невκусно е однесувањето на оκолината што зјапа без осет и пρави фаци на гадење κаκо доилκа пρв пат во живот да гледа. Дуρи и на гости да ми дојде жена κоја што дои јас не ја зјапам туκу погледот ми е на дρ стρана, чисто ρади κултуρа и пρиватност κолκу толκу.
И мене ми е многу непријатно кога ќе видам жена како дои дете на најпрометното можно место и не се затскрива. Зошто го велам ова? Мали бебиња и деца не разбираат. Тоа им е основна физиолошка потреба. Апсолутно се сложувам дека кога бебето или малото детенце плаче за јадење - мора да му се даде. Меѓутоа, има начини како тоа културно да изгледа. Пред извесен период шетам за време на викенд преку ден кон Градски парк и минувам низ патеката покрај Паркот на Франкофонијата. На најпрометното место, на клупа, седеше жена која доеше детенце, помало од една годинка без марама. Кој како помина, загледуваше божем не виделе доилка, Бог да чува. Ми падна непријатно од повеќе причини. Низ градов наш шетаат секакви луѓе, од мали до возрасни. Знаат да бидат многу одвратни. Во различни теми читаме како и сред бел ден знаат да шетаат манијаци, на места со многу луѓе и око да не им трепне. Од друга страна, шетаат дечишта - тинејџери (ова дечишта да не се сфати навредливо, туку во смисла зеленковци, како да ги наречам), кои знаат да дофрлуваат непријатни работи, божем тие града во животов не виделе (напредни генерации, се' порано прават и знаат, знаеме од други теми), а шетаат и постари луѓе, особено за викенд кога им е бесплатно, и верувајте дека тоа што се стари често не значи дека се и културни. И тие знаат да загледуваат и да прават непријатни работи. Ете, најмногу од такви случаи ми е непријатно. Ете, таа мајка можела да темпира да го шетка детенцето после јадење, после спиење, што и да е. Особено па поголемките, кои немаат баш потреба (кога се гладни) да бидат исклучиво на мајчино млеко - навистина. Не сме тука дораснати за таква слобода. За случајот на Cka, немам коментар, навистина нема оправдување за такво нешто. Не би ми било грозно и гад, ама страшно непријатно - да. Некој погоре спомна за автобус или авион - нема збор за тие ситуации. На некој начин вонредни се. Ама вака вообичаено... Не знам. (Голема бев кога се роди брат ми (9 години имав). До ден денешен остана темпераментен, душата да ти ја извади, се' му пречи, се' нешто фаќа, џапа. Искрено, мајка ми се случувало да мора да го дои во јавност, но прво ги преземаше сите мерки за тоа да биде колку може помалку забележително, па после го доеше. Сепак за приватност се работи.) А мајките кои се облекуваат недолично - тоа е веќе друга тема. Има теми за недолично облекување, мислам дека таму ќе ги критикувам. Истото важи и за девојки со длабоки деколтеа и многу кратки здолништа. Во се' треба усул да се има. Се' што е претерано - не чини и тоа е факт.
Ве молам да ми објасните како се темпира доење на дете? За оброци знам, јасно ми е. Доењето е по желба. Кога сака и колку сака. Можно е да цица сега, за пола саат да излеземе и уште на 50 метри од дома да кенка за цицање пак. Ете, не може. Пролет, есен, зима, без проблем може да се покрие и мајка и бебе. Ама лето! Нема никакви шанси ако детето е с'клетчија. Прочитав некаде погоре, вие ги воспитувате децата кога ќе јадат и како ќе заспиваат. Ахам, важи! Јас имам 30 години, имам куп кријателки и роднини со бебиња и деца, пред 3 години ни едно нема воспитано спиење и јадење. Има некаков ред, имаме и ние. Но, не може да се воспостави конечен ред!
Абе ајде мајки да не глумиме жртви на дискриминација, зорт на бебе за цицање е докај 7-8 месеца преку сила! После тоа кога има редовни оброци, цицката не му е единствен извор на храна. Нека биде ете и до година дена. Па една година да потемпирате време и да прескокнете 4-5 часовно шетање нема ништо да ви биде. Кога планиравте дете мислете дека на исти места и на ист начин ќе шетате? Па сега глумиме сите "еј ај да се затворам дома". Туф туф, ненашетани останавме. Мислиш детено до 18 години ќе цица па сега мора и така да се излегува. Ќе си го подприлагодиш животот, не си веќе сам. Нема излегување до 2-3 ноќеска, нема шетање по 5 саати, ќе потемпираш кога му се цица, кога му се спие. Мислиш ненашетани останавме зошто сме мајки. Шетај саат-два, правец кола, надој бебе, продужи уште два саата. Колата ќе ја оставиш на паркинг, под сенка, ќе прилагодиш се за да не му се прицица или пелена да му смениш ако треба. Бре ама сме жртвиии, ако не шетаме цел ден со мало бебе ќе останеме неизживеани @elena.mak тоа не можеш да му предвидиш кога е ептен мало, а кога ќе подпркне и само си створи ред ќе знаеш колку можеш да шеташ. Не може дете на една година да му истекнува да цица на пола саат. Тогаш цицањето му е утеха и има мака (заби на пример) и сигурно тогаш нема да го шеташ.
Точно така! Си ствара дете некаков ред. Колку толку. И, доаѓаат заби на рееееед! Доаѓа траума од градинка, било што. Десет деца минимум познавам што бараат да цицаат во тие ситуации, што е сосема нормално затоа што тоа им е утеха! И да, немам намера на децата да им го кратам шетањето каде и да е, затоа што некој и некаде не сака да гледа како некој цица, затоа што града никаде нема. Малку морген!
Мене пак воопшто ниту ми пречи, ниту ми е невообичаено мајка да дои бебенце на јавни места. Дури не ги ни детектирам, обично некој мора да ми посочи дека некоја мајка дои во кафич или парк , трговски центар или било каде. Нејзино е бебенцето, па таа најубаво си знае дали да дои на такви места, или не !
Многу се генерализира , пример јас секогаш се водам според детето . Си имаат и двајцата ред за јадење и спиење. И двајцата спијат по еднаш и тоа на пладне , кај 12ч легнуваат и спијат два саата. Кај и да одам се враќам во тоа време пошто и двајцата се уморни и сакаат да спијат. Навечер легнуваат рано кај 20ч и си се враќаме дома си вечераат и си спијат. ред си е ред. Не практикувам да шетам кога се уморни пошто и ние и тие се мачат , кенкави се ,нервозни . По кафичи ретко одиме , со деца не ми се оди по такви места .За нив не е интересно седење во едно место , неможам да ги задржам во едно место да седат мирни . Поголемата може некако да седи , обавезно и носам нешто за боење или некоја книга и си се занимава. Малово неможе он е темпераментен, и затоа одиме на места каде има место да играат а ние родителите да си седиме на раат и едно кафе да пиеме. Во Скопје има такви места , последно бевме во Струмица . Многу ми се допаднаа таквите ресторани , децата си играат слободно две девојки ги пазат , ние си седиме . Додуша стално по нив бев , несакам да стварам безпотребна обрска на некој друг , мои деца се сама ќе си ги пазам , ама муабетот ми е дека има и такви места за деца и возрасни. Да се вратам на темата доење во јавност. Значи ретко се случува да малото да побара да цица надвор некаде. Ама се случува . Може малово делува на повозрасно а има 16 месеци веќе трча , оди ...ама и си цица До кога ќе цица ќе видиме , до кога ќе сака ... На таа возраст најчесто цицаат само навечер ама има и исклучоци нели . Секое дете си е различно
Јас излегувам надвор исклучиво кога детево е гладно. Не за друго, туку затоа што ептен ама ептен сакам да дојам надвор и да ги покажувам градите на кој стигнам. Во таа пригода го бирам најпрометното место и нормално се вртам кон сите за да може што поголем број луѓе да ме видат, бидејќи само така можам да си го задоволам мојот глад за внимание. Немојте да мислите дека дојам за да го нахранам бебево, не. Се глупирам и терам мода во јавност. Еве признавам дека не сум знаела дека требало на 7-8 месеци да баталиме доење. Море, ко ќе подразмислам, што па воопшто почнав да ја дојам. Глупата јас, мода ќе терам. Тури му шишето во уста и свиркај си!
Кога секој би знаел како треба да се однесува во ојавност, немаше да го има муабетов. Сега е проста онаа што погледнала надвор од масата а онаа со цицката е паметната. Да шета некој гол, јас не треба да го гледам и да му се смеам? Или пак јас мутава, он нека си го покажува. И ако имаше соба за доење, женава пак по масите ке одеше, оти детето не цицаше, само со заби влечеше брадавица, не млеко. А за прашањето како држела дете со две раце и извадила цицка, не знам што да кажам...освен дека и мајката може да крене дете во раце и да извади цицка, а богами и детево е доволно големо да си носи шише со него, а не па цицка да држи. И пак, не сум мајка, ама и кога ќе бидам, нема да станам игнорантна кон светот, Општествените норми и правила, никаде непишани, не двојат од животните. Ама тоа не значи дека сум глупа, оти мозокот не доаѓа во моментот на вадење на бебето од утробата. Едноставно, знаеш што е добро, а што лошо.
хахаха ..ме насмеа. Јас разбирам што сакаат да кажат некои фемки погоре, дека сепак треба малку да се води сметка за подискретно доење поради мажите во околината. Нам женските, нема што да ни пречи, но мажите се ѕверат обично и на малку разголена нога во минич, а пак на гради сигурно со подзината уста се џарат. Ама сепак, тоа е одлука на мајката, дали ќе се подзакрие малку во тој случај, или нема.
Абе вo ред е декa сите имaaт пoтребa, oд бебе дo вoзрaсен, aли ете сите имaме пoтребa зa вo вц, пa не oдиме пo улици јaвнo дa се мoчaме. И не кoмпaрирaм дoење сo пoтребaтa зa вo вц, туку сaкaм дa јa дoлoвaм пoентaтa, декa реaлизaцијaтa нa еднa вaквa интимнa пoтребa, дa не биде тoлку јaвнa. А штo се oднесувa пa дo културaтa нa пoедини мaјки и нивнoтo егoистичнo oднесувaње, сo oнa штo сaкaм ќе прaвaм, не ми е гaјле зa другите, пa aјде тoгaш сите шo сaкaме дa си прaвиме јaвнo, дa не ни е гaјле зa другите, тoгaш кaде е крaјoт нa недoличнoтo oднесувaње вo еднo културнo и нoрмaтивнo oпштествo, кaкo штo се деклaрирaме? И зa крaј, тaмaн рaбoтa дa имaм дете oд три гoдини, дa е нaученo нa цицкa дa ми зaспивa, секaде, секoгaш...?!
И ние големите кога сме гладни многу,одиме по улица и јадеме(не сме во ресторан или дома) а да не правам муабет колку ми е глупаво пушачите со цигарите по улици што шетаат и пушат(нели и тоа е потρеба). Многу "повκусно" е мајκа κоја ги напρчила цицκите и облеκла минич за κога ќе се наведне да му подаде нешто на детето и се видат тρтκите,отκолκу мајκа κоја поκρиена го дои детето. Типичен пρимеρ ми беа мајκите κои на плажа се сончаа топлес а со нив носеа бебиња и деца,или сончањето на гρадите е ноρмална стваρ во ова κултуρно и цивилизиρано општество?И јас немам доено во јавност тоκму поρади ова,но немам ништо пρотив,заспивањето е дρуго,не го опρавдувам,аκо заспива бебе ρано и на цицκа,јас не излегувам по κафичи и κафани,седам дома со моето дете. И моето излегување е огρаничено,зошто мојот "цицач" иаκо има 11 месеци не може без цицκа ни 2саати да издρжи.
Majka sum i sin mi go doev skoro do 2 godini.Zaradi zdrastveni pricini prekinavme,no da procitav predhodno komentari deka se doe do 7-8 meseci ke prekinev porano Ne mi preci doenjeto vo javnost,no se slozuvam so toa deka se si ima granici.Sin mi cicase na 2h obicno i sme ispagale i se no nikogas ne go doev po restorani,kafeterii tuku vo kola.Koga odevme nagosti koga mu e vreme mazite odea nagvor na pus pauza za sinko da se narucka .Edinstveno mesto da go narecam javno sto go doev sin mi bese na odmor,ke si se pokrievme ubavo i resen problem.
Епа сеа оав е и дискутабилно, како што прочитав погоре и се согласувам дека ДА тоа е потреба ама подискретни да бидат. Не е многу пристојно, а и има улога големината на градите. Доколку се помали , не се ни приметува, ама на жена со гради и во ролка се вртат сите, а ако е поразголена па пфффф.... Ние "градестите" знаеме како е.