Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење во јавност

Дискусија во 'Бебе' започната од BoaVista, 26 септември 2010.

?

Дали го поддржувате доењето во јавност?

1. Да, но само доколку е дискретно

213 глас(а)
    52,1%
  2. Да, не е важно дали е дискретно или не

142 глас(а)
    34,7%
  3. Не го поддржувам воопшто

35 глас(а)
    8,6%
  4. Сеедно ми е

19 глас(а)
    4,6%
  1. ece1279

ece1279 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2013
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    16
    Па ако не најдам ке купам и обична марама,ја сум многу срамежлива но во овој случај најбитно е бебчето

2. LoVeR

LoVeR Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2010
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.046
    Jas potpolno go podrzuvam doenjeto vo javnost, i go primenuvam, no ne ziveam Makedonija, mislam deka treba da se pocni i Makedonija da se primenuva, vreme e. Mnogu poveke mu olesnuva na majkite znaeki deka nema a ima potreba da panicat pred da izlezat od doma dali go na doile bebeto da ne bid gladno, da si izlezat na raet, bez da mislam mora da si odime doma pobrzo mu se cica na bebeto... i red drugi raboti...

На cresa-jagoda, rose60 и Mama Maja им се допаѓа ова.
  3. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.504
    Големо НЕ!! Поглупава глетка што ја имам видено од една доилка си го дои детето во двор ,а околу неа мажот и , деверот , свекорот ,свекрвата и комшијата што дошол на кафе - муабет , а она со ц****та извадена и мува не ја лази!
    НЕ!

На cresa-jagoda, macalavica, LadyC и 3 други им се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.242
    Допаѓања:
    76.255
    Epa ima razlika od zena do zena, kako i od doenje bez oset i diskretno doenje. Jas taka ne bi doela so cickite na vidik, pa site da mi gi vidat :D Na plaza si doev, diskretno pod marama, sigurno nemase 4m bebe za doenje da go stavam na zestini vo kola da go dojam ili na sekoe do smestaj da odam... :) Koga ti bi imala bebe bi razlisluvala poinaku.. togas na site raboti porazlicno se gleda :) Bar mislam deka ne si majka...

На cresa-jagoda, kjukli, LadyC и 6 други им се допаѓа ова.
  5. anakonda88

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.504
    Во ред! И јас кога би била мајка детето нема да го дојам во јавност! Најглупава глетка што сум видела е таа , едната града извадена пред сите и си прават муабет , пред деверот , свекорот и комшијата , а немаше ни марама да се задскрие .

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.242
    Допаѓања:
    76.255
    Dobro takvoto doenje e glupava gletka. Ti voopsto ne podrzuvas doenje vo javnost, ni diskretno? Eve primerot moj, na plaza?
    Poradi takviot stav, poradi diskriminiranje, nemanje uslov i moznost da si go nadois deteto na raat, a da iskocis od doma se pomlku majki dojat, skratuvaat nesto najubavo i najzdravo vo covekoviot zivot. Koga vekje vi smeta ete, neka smisli nekoj resenie kako, kade majkite koga se iskoceni da dojat :) Edna mocana skapana soba sto ne e ni metro na metro vo City mall duri napravija, pa ispolepeno niz City mall i vo liftot soba za doenje Medela, ziti sobata za doenje. Primer Cosmo Grcija, sto ubavo ima napraveno meraci, da ti e merak bebe da imas i da se prosetas na raat, da si go presobleces, da go nadois, peleni, vlazni se vo sobata, koja ne e ni soba, apartmance so wc i dve sobicki :)
    A taa majka koja vekje ja spomnuvas stvarno glupavo napravila, koga vekje e doma, da si vleze na raat da si go nadoi bi bilo najubavo, ama ete postojat i takvi bez gram sram :)

На cresa-jagoda, kjukli, Mama Maja и 5 други им се допаѓа ова.
  7. anakonda88

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.504
    Доколку се има марама да се затскрие и да не се гледа е ОК , али да се гледа све НЕ!

На cresa-jagoda, SummerGirl и mariz им се допаѓа ова.
  8. rose60

rose60 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    2.753
    Nemoj taka .. i ne se luti ne e za tebe ova sto ke napisam opsto e , i da se skrija i da ne se skrija majkata ima najmili nameri i taa vo tie momenti voopsto ne misli
    dali gradata se gleda ili ne,majkata vo tie momenti razmisluva nejzinoto malo da se najade i milo go gleda
    dodeka toa cica so ustickata.
    A tie od strana sto sedat i gledaat valjda imaat pervezni misli i toa e mn neubavo,i zatoa i taka razmisluvaat,mislam na koj bi mu smetalo edna majka da si doi najmiloto?
    Osven na tie sto se plasat zenite mazot da ne im ja vidi gradata izvini vaka na izraz,mislam kazav i prethodno pervezni misli se tie neubavi,
    ILI majkata ako nema marama nesto da se pokrija ,go pravi toa so svojata dlanka ili ja vadi gradata od dole pod bluzata za da nema neprijatnosti od takvi oci i takvi misli kako so kazav pogore

Vidi ana toa e tvoe mislenje znaes sepak koga ke imas svoe dete ke razmisluvas poinaku

На КикиМаус, LoVeR и irena.1 им се допаѓа ова.
  9. anakonda88

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.504
    Што знаммм.... мн лоша слика ми даде жената , сепак можела или марама да земи или да си влезе дома и . Јас не би .

10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    267.606
    Јас сепак стојам на тоа дека има културни и некултурни луѓе, така има и мајки.
    Само што доаѓам од одмор, и на плажа наменета за млади (значи зборам за гласна музика, урлање, пиење итн...) имаше едно единствено бебе, кое секако секој ден плачеше а мајка му по цела плажа го думкаше да заспие. Тука нејзиното мајчинство не ми делува нешто големо, од причина што на островот имаше 99% плажи каде можеш комотно со бебе да одиш, но не, таа мораше да присуствува на дешавањата, а бебево нека црка од вриштење, ватевер. Да напоменам дека не ни можев да го чујам како плаче од гласната музика, но лицето и солзите добро му ги гледав.

Второ, на една таква семејна плажа, и покрај многуте корпи за отпадоци, во песокот покрај лежалките имаше свиткани пелени, марамици...

Тоа се идиоти, па што сака нека биде.

На anakonda88, 1209, Sweetheart87 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Ni jas ne bi sakala da imam primer pred oci kakov sto kaza @anakonda88 a eve jas sum majka i razbiram sto e glad na dete.
    Koga veke bila vo dvor,pa i da ne e vo svoja kuka sigurno prijatelite,rodninite ne bi imale protiv da vleze doma i na raat da go nadoe deteto.Jas bi odbrala taka.
    Sin mi koga go doev i galamata od tv mu precese posle 3-4 mesec,sto da slusne toj se vrtese da vide pa pak jadese,pa pak se vrti i iskreno za mene toa bese izmacuvanje pa zatoa sekogas si odbirav tisina.
    Plus nema poubava gledka od taa da si go gledam najmiloto kako si jade bezgrizno bez nisto da mu smeta :)
    Imam doeno vo javnost no diskretno i kako takvo go podrzuvam.
    Camelia muabetot so pelenite :x
    Jas ni doma taka ne gi ostavav a ne pak na drugo mesto.
    Sigurno i ostanatoto gjubre tamu go ostavale a ne samo pelenite.
    No toa se e do samata kultura na covek.

На cresa-jagoda, Bozica1980, kjukli и 4 други им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    267.606
    Затоа реков, не е проблем ни доење, ни менување пелени во јавност, ако се се направи со усул.
    Тие идиотки што оставаат пелени по плажи се идиотки и кога не се со децата, а биле идиотки и кога немале деца.

Една од нив (неколку со мали дечиња беа, од 1год до 2-3 год дечиња) го рашлапа малото зошто не сакаше да спие (а неа и се топлеше коктелот, а малото сакаше во вода... секако, коктелот од 12 евра је битнији).

Тоа нема оправдување, просто нема. Јас не знам со кој памет одиш така на одмор ако знаеш дека малото не може да спие во галама (јас исто не можам, а не сум мала), ама изгледа доаѓањето не беше ради децата, туку ради сами себе, сељандури.

Да, оставаа и друго ѓубре, пикавци во песок (а имаше пепељари), салфетки, книвчиња, семки од овошје....

На cresa-jagoda, kjukli, Mama Maja и 7 други им се допаѓа ова.
  13. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.740
    Допаѓања:
    172.852
    Јас сум за доење....дискретно!
    Иако денес има еден куп пумпици..али ај..

Случка од пред месец ипол, автобус на ЈСП..
    Си влезе една жена со мајка и/свекрва и.. едно дете и еднп бебе. Плус количка.
    Си купија карти, женава со количката и бебето седна кај што и е место..
    И за две мин ги растресе цицките!
    Де едната де другата..
    Онака, на голо. Непокриено.. ни марами ни чудесии.
    Па кога се створи една гужва во 50ка, лудница. Женава мува не ја лази.. си мењаше цицки до Рекорд...

Епа искрено, големо НЕ за ваквиве.

На cresa-jagoda, Nausicaa, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Дугокоси Швалер

Дугокоси Швалер Активен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    303
    Nekoja muva ne ja lazi, a nekoja snima li snima. Ako ne ti se doapgja idejata kazi si na kratko NE. Sho ima ti da osuduvas sho nekoja muva ne ja lazila. Ma ne se site pufli so ligavo ego t.e. se grizat za nivnata "reputacija". Izjasni se kratko i jasno za SEBE. So ima da go pikas nosot kaj so ne mu e mestoto.

Последна измена: 9 август 2016
    На irena.1, *цветче*, rose60 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Jasminkabibibi

Jasminkabibibi Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2016
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    124
    Za sum za doenje vo javnost...moze diskretno snajdi se nekako....
    Ili poradi nekoj glupav stram kazi mu na bebeto "mama cice ke ti dade koga ke si odime doma vo tvojata soba nikoj da ne ne vidi"

На rose60 и Дугокоси Швалер им се допаѓа ова.
  16. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.740
    Допаѓања:
    172.852
    А тебе што ти е маката? Што не ти чини?
    Што има па ти да ме цитираш и да си го пикаш носот во моето ПРАВО на мислење?!
    Јас кажав пример со кој не се согласувам, а тебе ако не ти чини баш ме заболе. Всушност и не знам што бараш во темава, кога си неспособен за доење.
    Ќе снимам, ќе снимам и пак ќе снимам. Ако некоја реши гола да се соблече пред преполн автобус и не и срам, зошто па мене да ми е срам визуелно да ја набљудувам?
    Ако некогаш си се качил во двокатен автобус и си седнал на првите столчиња од десно, до местото за колички, тогаш свесен си дека друг поглед НЕМАМ. Да не треба во земја да гледам, затоа што некоја решила пред 40 души да дои?!

На cresa-jagoda, Nausicaa, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  17. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.082
    Допаѓања:
    66.932
    Ајде да си напишам сега мислење како мајка што дои, сега нели поткована сум, не како немајка што пишував.:D Прво, останувам на тоа дека нема шанси да извадам цицка и да дојам било каде и пред било кој. Никогаш. Сега дури и повеќе ми е зацврстен ставот откако знам што значи доењето. Мене ми е многу интимен чин и не сакам никој да ме гледа.
    Второ, дискретното доење не е така како што си мислев. Не е ќе ставам пелена и готово, заштитена сум. Бебе мрда, се врти, тегне пелена, фати пушти прави и не е можно покривањето. Во мојот случај барем. Затоа излегувањата ги организирам околу доењата, сега веќе е полесно со некој ред. Пред тоа не излегував на места каде што не можам да ја надојам. Ама и мало беше ептен, не ми се ни одеше на такви места.
    Собата за доење во сити мол е сосема во ред, ама штета што е една и некогаш има ептен гужва, инаку е супер да си прошета човек, па да си надои дете.
    Како и да е, ако се сака има начин да не се вади цицка. Ако одам негде на гости си влегувам во посебна соба, не вадам во никој случај цицка, па гајле ми е на кој му е незгодно. И бебето си сака мир, а инаку се развртува само на сите страни.
    Тоа е тоа, од моето новостекнато искуство. :)

На cresa-jagoda, kjukli, poenta и 14 други им се допаѓа ова.
  18. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    Еве една случка од мене од пред некој ден. Морав да завршам административни работи...мм надвор со двете мали. Овие во администрација мислат цел свет стои додека тие работат. Морав дури и кафе да варам (по моја иницијатива) само за да го убрзам процесот кој траеше...

Кога завршив излегувам надвор и малата плаче, не можам да ја смирам. Брзам до најблиското место каде што можам да ја надојам и смирам. Си најдов едни клупи пред една зграда и дискретно си ја надоив.
    Испланирани оброци и за неа и за големиот, ама ете се задржав подолго и морав да се снаоѓам. Нејзе доење, на баткото кифла по пат.

За една недела полагам 3 испити во еден ден. Не едно, две деца ќе треба да оставам. Со двете иста мака, ни едното ни другото фатија шише, цуцла... Како ќе правам не знам, ама најважно ми е децата да ми се здрави, најадени и весели, а не дали на некој му смета дека кревам маица.

На cresa-jagoda, Bozica1980, kjukli и 11 други им се допаѓа ова.
  19. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Некогаш не можеш да избегнеш доење во јавност, бар јас такво искуство имав. Секако не го носев на шетање гладен, плус во Сити мол собата ја користев, ама имаше ситуации кога почнуваше да вришти и за околината беше подобро да се повлечам во некој ќош и да цица, одошто да го слушаат како плаче.

На joy1, Sweetheart87 и rose60 им се допаѓа ова.
  20. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    Читам мислења и ставови за мајки и немајки, цицки тресење и сељандури. И мајките понекогаш сакаат 5 минути за себе на одморот, никој не треба да суди. Живееме во околина во која попрво некој ќе те осуди отколку да те пофали, да каже на пр. Браво за мајкава излегла сама со мало бебе, наместо ова ќе каже- кај тргнала оваа со малово бебе го малтретира. Тоа е тој наш менталитет од кој не можеме да избегаме ма колку префинето и да се претставуваме. Доење во јавност не практикувам, но и не осудувам.

На Mama Maja, elimkd, Sky-butterfly и 8 други им се допаѓа ова.