Не знам дали се имам изјаснето на темава ама пак ќе си дадам мислење. Доење во јавност за мене е океј и е нормална и неизбежна појава, но сепак го сметам за интимен чин иако е секојдневна работа и сметам дека треба да се изведе на дискретен и културен начин. Точно дека бебето не бира каде е кога му се јаде, точно е дека мајката не треба да се затвора дома додека бебето не престане да цица, ама постојан денес еден куп методи и начини за да се изведе тоа дискретно и пријатно за секого во ситуацијата. Јас никогаш нема да извадам града на изволте па макар било и пред мајка и брат, за мене градите се интимен дел и сакам да ми бидат покриени така да и да дојам и дома и во јавност ќе се покријам соодветно. Мене не ми е пријатно да има во мое присуство жена со града која и се гледа цела и дои, сум била во ситуација каде што ја вади и масира да потече млеко ја стиска и гмече во сред градски автобус на 50 степни. Едно 3-4 минути така разголена па почна да дои, сега јас и да не ми е пријатно нема да зјапам нели култура тргаш поглед и нека тера, ама има секаков народ и некој ќе зјапа без разлика каде сте. Не можете да речете дека е најпријатно. Значи очигледно е дека доиш покриен си но пак сите знаат и тоа е во ред ама покриен си и не си изложен на туѓи погледи. Не знам ете стварно примарна цел за која постојат градите е доењето, ама за мажите тие секогаш ќе претставуваат сексуален дел од телото и додека има културни мажи има и такви кои без срам ќе ви се ѕверат и цицка, не би да се ставам во таква непријатна ситуација. Уште не сум мајка, ама кога ќе бидам сакам да дојам и ќе дојам во јавност, но дискретно. Мислам дека и повеќето членови кога пишуваат мислат на ова, а не на тоа дека не подржуваат доење.
Prvo jas ne sum devojce tuku zena so malo bebe. Ti si ocigledno nekoe devojce pa odzgora i nedozreano ocigledno cim tropa vakvi gluposti od tipot bebe da jade vo wc. Moe mislenje e, kako sto ti kazav prethodno, deka mozes ti da si go zemes tanjirot i pravac wc. Tolku od moeto mislenje za tebe. Pozz
Доење во јавност -НЕ! Бар ја... Се имам сончано 5мин топлес , како на трње бев, така да не би можела ни во јавност. Не ми смета кога гледам други , немам против. Кој како си се осеќа... Крај краева , кога веќе излегла мајката со сопругот , најверојатно во автомобил би можело.
можеби не сум мајка , али сигурно имам повеке години од тебе , и повеке работи доживеано во животот од тебе !!!! поздрав
E koga ke bides majka eden den,i koga na plaza ke zavristi bebe,pak na 5min kako na trnje ke izvadis cice,no ovoj pat za da nahranis dete i nema da ti bide taka sram. A za doenje vo kola. Ok za poladen period,no sto pravime letovo koga nadvor e +40? Bi vlegla li ti v kola so malo bebe? A za toaletite,sto pravime kade vo kafici ima toaletCE samo so solja,da go svrtis g*ot i da vrsis rabota? Ke sednete i tuka ke doite? Samo prasuvam...
Незнам која е таа што објавила фотка на фејсбук како дои, но е крајно недолично (и би рекла- непотребно). Пре премногу се претерува на фејсбукон, луѓено веќе ги поминуваат сите граници на она што е нормално и морално. Прифатливо (до некаде) е само ако е некоја група за поддршка на доењето, ма да мене и во такви групи ми е непријатно да гледам такви интимни слики. Значи не е гадно, туку е интимно! Прв пат кога се зачленив во "Соба за доење" налетав на таква слика и се стаписав, но ајде некако се привикнав пошо таму се само мајки кои дојат. Јас ниту имам слика како дојам, ниту би направила, а најмалце да ја постирам на социјални мрежи! И јас бев од оние кои беа како на трнци додека доеја во јавност, иако ретко го правев поради истата причина. Но кога немаш избор-мораш, не секогаш излегував со маж ми и со кола. Доењето во кола е прича за себе! Не сакате да ја доживеете. За доењето во вц не ми се ни коментира. Ако е аздис да се дои со цела извадена цицка, аздис е и некој да ме тера да дојам во вц.
Пак истото па истото. Најди го мислењето каде што некој вели дека е океј "деколте до пупак и минич до гз" a доење не е океј, па да ја затвориме дискусијата на темава со заклучокот - тие што се за пристојно доење во јавност се ненормални, а поддржуваат голотија на друг начин. Како да ти објаснам... нема такво мислење, повеќе пати кажавме. Никој на ни едно место не кажа дека доилки треба да седат дома. Повеќето мислења беа за тоа да се задржи некаква пристојност. Ако има опција да оди во друга соба кога е на гости и домаќините и’ понудиле, зошто да решава да остане во полната соба пред сите? Секогаш може да се најде некаква интимност, не мора да е директно во очите на сите. Ако некој ја погледне, зошто да ја гледа, некултурен. Ако некој сврти поглед, значи се чувствува непријатно и е глупав, заостанат. Па која е средината? И кога сме веќе тука, од твоево мислење сфатив дека и ти си против голотија во јавност, деколтеа и миничи. Зошто тоа го сметаш за непримерно ако во градите не гледаш никаква сексуалност? Можеби затоа што треба да останат надвор од туѓи погледи ако се работи за пристојна жена?
I jas ne ja vidov slikata, da ne bila slikata od zdrava hrana zdravi deca? Imase administratorkata takva slika so statija za doenjeto... Edit: mi tekna, mislam deka znam na koja slika... Nekoja majka imase vo komentar na debata nekoja vo nekoja grupa na fb staveno slika kade apla se gleda se... Valjda e taa slika...
Пред некој ден на радио чув повик за,, брелфи,, односно слика на мајка како го дои детето.Искрено, мене ми е потполно непотребно да се објавуваат ваков тип на фотографии, особено без притоа да се цензурираат децата. Па, ако исхраната на бебето е негово право, треба ли да го нарушуваме со фотографирање и објавување во истиот момент? Небитно, не значи дека ако некому ваков вид фотографии му се неприфатливи, дека се согласува со слики на разголени жени, или недолично облекување (ниту сретнав некој во дискусијата така да се изјасни). Апсолутно не значи. Лично никогаш не доев во јавност, тоа го правев само дома и единствено пријатно ми беше пред сопругот и мајка ми и пред никој друг. Во сите други случаи, одев во друга соба. Прошетките ги организирав, времетраењето, далечината и се останато. Секако, ваква организација е речиси невозможна со бебе кое цица 24/7, ама во тој период па и не одевме кој знае каде, а за среќа бргу почнаа деновите кога исхраната се регулираше и си доби предвидлив тек.На крајот постои можност за измолзување, чување на шишиња во уреди за изолација кои ја одржуваат температурата, на крајот мини фрижидерче, затоплување на шишето во вода (каде постојат услови) а кога и тоа не е можно, марама или градник. Секогаш, нужно кога одевме на доктор со детето, носев марама во случај да морам да дојам во јавност. Генерално, не сум против, детето МОРА ДА БИДЕ НАХРАНЕТО, ама дискретно, покриено, на соодветно место.Лично, не ми пречат и оние кои тоа го прават непокриено во парк на клупа, природа и сл. ама во ресторан на очиглед на сите е премногу според мене. Што сеоднесува до преверзните умови за жал ги има и ќе ги има, нивен проблем да, но навистина може да предизвикаат непријатна ситуација во некои околности, а за жал ние не можеме да го смениме тоа.
со тоа што не си го прочитала преходниот пост не го знаеш одговорот на твоето прашање!! Прочитај си и ке ти стане јасно!!!
Тргам од себе дека не сакам да дојам во јавност. Или пред блиски. Тоа има каде. Ако бебенцето е премало поарно ќе си седам дома него да вадам цицка било каде, не со марама, што сака нека е мене лично ми е непријатно. А не осудувам никој. Кој како му е најзгодно така и нека прави. Секој си знае најдобро
Не би се ни наканила да одам на плажа со бебе што цица. Кога видов лани во Охрид една мајка до бебе 4 месеци , тоа вришти , таа го тресе по плажи , жал ми падна како го влече по тоа топлото. Ја стварно не разбирам зашто не може да се утне одмор една година?? Со толку мали деца кај одат ? Ако има годинка ,ок е. Така да и на 40ц не би го изнела... Можда ќе се деси , не викам , ама за сега не би...
Mojata e 24 meseci uste cica i na odmor od bebe odi. Da ne navleguvam vo detali kako morskata voda i vozduh mu godat sekomu pa taka i na malo bebe. Ni eden pedijatar ne zabranil odmor so malo bebe no toa e druga tema Mnogumina od tuka pred godina dve velea deka nemalo da izlagaat nikade dur e malo bebeto bla bla.Istite tie posle vo temata za bebinja pagjaa u strasna depresija uste prvite 3 nedeli po poragjaj sto ne otisle nikade.Zatoa skoknite pa recite op
До сите што немаат деца, многу убаво ви кажа Џои, прво скокнете па кажете оп. И јас пред да имам дете едни сваќања сум имала, а откако имам дете сосема поинаку ситуацијата ме натерала да мислам.
Lele lele sto se se iznacitav A moze i kje sedev doma samo za da go dojam deteto, svasta. Pa znaete li toj period ama e stresen, pa da se zatvoris doma za da go dois deteto i kje poludis i jas go nosev sin mi na odmor na 4m i toa vo Grcija, si go doev na plaza, diskretno i nikoj ne me gledase na krivo, da go doev i toa smestajot mi bese na 20m od plazata no maka mi bese skali na sprat da kacuvam inaku @LaDyDoLl zbori za LETO +40, a ne plaza +40. Znaeme nie koga se odi so dete na plaza, a koga ne.. ne tuku raspametuvajte.