Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење во јавност

Дискусија во 'Бебе' започната од BoaVista, 26 септември 2010.

?

Дали го поддржувате доењето во јавност?

1. Да, но само доколку е дискретно

213 глас(а)
    52,1%
  2. Да, не е важно дали е дискретно или не

142 глас(а)
    34,7%
  3. Не го поддржувам воопшто

35 глас(а)
    8,6%
  4. Сеедно ми е

19 глас(а)
    4,6%
  1. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    271
    Ве читам и се чудам зошто овие препукувања? Верувам дека скоро сите се согласувате дека доколку доењето е дискретно, не треба НИКОМУ да пречи. Не еднаш се зборувало на оваа тема. Е сега тоа што во Скопје едвај во Сити мол ќе најдеш една просторија за доење, а ако си некаде во парк, освен да се обезбедиш од никаде да не ти ѕирка пошто ќе се чувствуваш како мајмун во Зоолошка, немаш друга опција... тоа е тоа... Имам едно дете, имав среќа тогаш живеевме во центар на 2 мин до плоштад па одма кога ќе заплачеше трчав дома, ама сега со второво не знам што ќе правам. Особено што гледам дека и жените, мајките сметаат дека е несоодветно (или како сакате наречете го) да го доиш своето дете надвор. Искрено и јас не сум за тоа да си ја извадам цицката и да бодам очи, ама ако дискретно го направам, не сакам да ме гледаат, тоа покажува само колку сме заостанати. И да - апсолутно не планирам да седам дома цело лето дека некој смета дека сум несоодветна со тоа што ги задоволувам потребите на моето бебе. Не знам што ќе правам, ќе купам марама за доење дефинитивно, ама кога некој може да моча надвор, читам секс имале во кафичи, дискотеки, надвор и мене не ми сметаат, не им судам, нивен живот, не мислам дека доењето треба да биде issue...

На Mari*, WarriorAngel, ivi1987 и 7 други им се допаѓа ова.
  2. Zlatna12345

Zlatna12345 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    842
    Pa anketata ne e napravena samo za doilki. I nez zosto maski clenovi bi nemale pravo da glasaat? Koja e taa logika? I ne ne gledam majki koi dojat na bezobrazen nacin, bravo za niv, i se nadevam taka ke ostane.
    Na dete od 6-12 godini ne mozes da mu objasnis zosto e ili ne e bezobrazno, a pogotovo masko dete vo pubertet svesno ili ne svesno moze taa slika da ja seksualizira.
    Eve i jas da vidam zena so celata grada nadvor vnimanieto ke mi se nasoci natamu ne svesno barem za nekoja sekunda.
    Ako od sustinska gledna tocka toa go zememe za ok, togas i zena so dekolte do pupak treba da bide ok (mene toa ne mi e ok, i ne probuvaj da me razubedis) i i taa zena so dekolte ne bi trebalo da se seksualizira.

Последна измена: 3 март 2017
    На Sesil му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Моја поддршка за сите жени кои дојат во јавност, ама го прават тоа културно. Таков пример е ♡BuBaLe♡.

Јас не сум мајка, но во иднина кога ќе имам потреба да го дојам моето дете, тоа сигурно НЕМА да го направам во собите за доење во Сити мол. Крајно понижувачки и шовинистички. Како може да го хранам детето каде што некој оди во ве-це? (wtf):punch::punch:

На ♡BuBaLe♡, wings, M&M и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    3.705
    Јас верувам дека ниедна жена не дои во јавност со цел да ја заведува и да биде забележана. Дури и да се случи да и испадне брадавица или да е разголена повеќе од што треба, останатите луѓе околу неа без разлика дали се мажи или жени, како совесни граѓани кои си ја гледаат својата работа нормално би било да тргнат поглед на страна а не да зјапаат како недораснати.

На ivi1987, ♡BuBaLe♡, ss80 и 6 други им се допаѓа ова.
  5. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Никој не пробува да те разубеди.
    Јас немам видено цела града извадена и да дое некоја мајка.
    Секогаш гледам мајки кои колку можат се трудат да бидат што подискретни и јас бев една од нив.
    Но доста се изнаслушав а и овде кажаа колку безобразност има во луѓето што застануваат и зјапаат како циркус да гледаат.
    Значи од возрасни луѓе не од деца.
    Дете од 6-12год многу добро разбира што значи доење, не е веќе бебе туку дете што разбира.
    Син ми е 4год па знае дека децата додека се бебиња цицаат од мајката,така се хранат и тоа ке го знае секогаш затоа што разговараме дека тоа е најнормална работа.
    Затоа со децата уште додека се мали се разговара за утре или по некоја година да знаат дека нема ништо срамно а уште помалку сексуално во доењето.
    И да,разговараме дека не е донесен од штрк ни пак фатен во езеро,туку јас дека јас го родив :)

На Mari*, ivi1987, ♡BuBaLe♡ и 7 други им се допаѓа ова.
  6. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.836
    Допаѓања:
    13.431
    Во друштво имам една што ја извади целата града пред друштво собрано. И детето има 3 години и си играше со градата, грицкаше. Епа тоа ми е срамно. И не би дозволила во иднина здравје така да правам.

На LadyC, CameliaMiller, ♡BuBaLe♡ и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Zlatna12345

Се зачлени на:
    5 јануари 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    842
    Vo red, jas ne sum majka i vo odnos na decata ne znam, veruvam deka si vo pravo.
    I jas gi osuduvam onie koi i pokraj diskrecijata zastanuvaat i pukaat seir kako da ne se od majka rodeni.
    No si stojam na toa deka mene mi e nevkusno da gledam nekoja kako doi (na sred ul. Makedonija pr.) sosema opustemo kako doma da si e. Postojat marami za toa, ili barem nekoja klupa od strana kade sto nema sekoj koj sto me pomine da te zabelezi.
    Mislam deka se soglasuvame okulu toa.

8. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Ни јас не би дозволила.
    Ама секакви има,нејзин живот,нејзино право.
    Но кога нејзе не и е срам мене ми е,ке си ја заврстам главата верувам имало каде да се гледа и на друго место па што сакаат нека прават,ако сака и нека и ја изеде.

На simonka93 и Kaetana им се допаѓа ова.
  9. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.797
    Не за џабе ми пишува дека сум форумски идол.8)|(
    Значи од пост изваден комплетно од контекст ме направивте дискриминатор, напаѓач на ромите итн.
    Не ги омаловажив јас, ја продолжив само дискусијата, употребив збор кој веќе беше употребен, нема потееба од толкави драми и изигравање на политичка коректност.:)

Начекав пред некој ден кај мене во шопинг центарот собите за доилки и родители да биде празна па ја сликнав.:)

PhotoPictureResizer_170303_003302354-1836x2448.jpg PhotoPictureResizer_170303_003405778-1836x2448.jpg PhotoPictureResizer_170303_003342753-1836x2448.jpg PhotoPictureResizer_170303_004954131-1836x2448.jpg

На GirlLove, LadyC, Bozica1980 и 22 други им се допаѓа ова.
  10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.423
    Допаѓања:
    34.149
    Imam komentirano na temava,no edna slucka mi dade povod povtorno da komentiram. Znaci doev vo javnost,ako taka moze da se kaze,sekogas diskretno,na gosti ako nemalo moznost vo druga soba,so grb svrtena.
    Pred nekoj den bevme na gosti kaj prijateli,samo zeni so deca od 2do 8god. Majkata domakinka cie detence e 2god,seuste go doi maleckoto. Igrajki,dojde na masa i i vika,,daj cice,,. Ona so soljata kafe vo raka,si izvadi cicka na megdan i dete od stoenje si cicase. Sin mi ,togas seuste cicase i on,mu padna cudno seto toa,vo nitu eden moment od naseto doenje,toj ne pobaral pred luge cice. Detevo pocica nekoja minuta,zamina da igra,po nekoe vreme pak,mamo daj cice. I ona pak, sega drugata grada,ja izvadi i si pravi muabet.
    Znaci,spored mene,nema nisto poubavo i pomilo od slikata da se doi bebe. No BEBE,ne dete od 2god koe se tegne i igra so cickata. Toa za mene e sosema neravilna postapka.

На Sesil, LadyC, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.324
    Допаѓања:
    29.025
    Не знам што барам јас на темава, ама ова ми падна во очи.
    Тоа што вашето дванаесетгодишно дете ќе ја сексуализира сликата е само ваш проблем, а не на доилката.
    Вие сте тие што треба да им објаснат на машките деца зошто не треба да се ѕверат во доилки. На секоја можна тема, децата што ќе кажеле е проблемот.
    Нели сте родители, научете ги тие ваши деца.

На PaLaVa, simonka93, Bozica1980 и 8 други им се допаѓа ова.
  12. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.648
    Допаѓања:
    148.489
    I jas sum komentirala na temava, doev vo javnost sekogas diskretno i ne mi bilo bas najprijatno. A voopsto ne mi smeta dru ga vidam da doi taka da poddrzuvam 100%
    Ama pak vo sekoj slucaj kako sto vikas so pogolemko dete ne e bas isto. Eve i moevo uste cica ama veke ne mozam nadvor da ja dojam nekako ne mi ide, ona baska ne e mirna da lezi da cica se trga pa se vraka mi kreva maica nagore i nikako ne moze toa da se uzvede diskretno. Preska pred zgrada vajda ja fakase kriza za spienje pocna da me vlece po bluza da vika tite tite ama ne i dadov. Se kacuvme za nekoe vreme doma ja nadoiv.

13. Zlatna12345

Се зачлени на:
    5 јануари 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    842
    Jas ne sum roditel i ne znam. No ne mi bese toa poentata. Koga bi bila roditel se razbira deka ke mu objasnam deka seto toa e sosema prirodno i nema nesto bezobrazno ili loso vo toa. No toa dete nema seuste tolku psiholoski kapacitet da ja primi taa slika kako sosema prirodna za razlika od vozrasen maz koj sto vejke e seksualno kompletno razvien. Zatoa i potencirav "nesvesno". Ne doveduvam vo prasanje kolku, kako, i sto ke mu se objasnuva na deteto.

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.541
    Допаѓања:
    201.655
    Детето нема ниту несвесно да ја сексуализира сликата, освен ако не е така научено. Без оглед на тоа што на 12 годинки веќе сонекаде се будат хормоните. Како што ќе ги учиш децата, така ќе реагираат.

На Mari*, PaLaVa, Lella и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Zlatna12345

Се зачлени на:
    5 јануари 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    842
    Znaci sea da razglabam naucni objasnuvanja i dokazi od psihologija ne mislam. Nekoi raboti se vrodeni kaj covekot nekoi se steknuvaat so tekot na vremeto no tie dva aspekta se vzaemno povrzani, ne moze da se podelat so odredena granica. (Ako ve interesira citnete na net za "Id, ego i superego".
    Ne se soglasuvam so takvoto mislenje: kako ke go programira deteto takvo ke e! Ne sme roboti, si imame nekoi primalni instinkti i naviki sto se prkosat so coveckite normi i morali.
    Da ne begame od temata, jas si imam moe mislenje, ti si imas svoe.

На andromedae му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.606
    Хммм... што правиме со оние во Африка што шетаат со голи цицки 24/7 пред сите?
    Во случај кога децата од мали се учени да не ги сексуализираат дојките, не ги ни гледаат како такви понатаму во младоста на 12 години на пример.

На Mari*, M&M, Lella и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Zlatna12345

Се зачлени на:
    5 јануари 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    842
    Koga i nie ke setame goli 24/7 nema da gi seksualizirame. Ama bidejki ziveeme vo civilizirano opstestvo, koe od naucno-psiholoska gledna tocka, gi potisnuva seksualnite, primalni, i prirodni instinkti preku svoite civilizirani normi i pravila na ziveenje, nasiov slucaj ne e takov.
    Znaci mojot primer za seksualizacija se odnesuva na mnogu dlaboko nivo na potsvest za koj sto recisi nikogas ne mozeme da voocime deka vlijae vrz nas, nitu pak nie licno ili nekoj dr od strana moze da vlijae vrz nea.

http://m.simplypsychology.org/psyche.html
    Offtopik (Se sekavam na eden pr. od youtube video za psihologija, kade vozrasen maz zavrsuva na psihijatar poradi panicni napadi i anksioznost, kade sto preku psihoanaliza se utvrduva deka mu se predizvikani od spomen vo detstvoto kade sto niz vakov nekoj slucaj na razgolena zena/ dojki bil iskaran od svoite roditeli deka e mn neprijatno da gleda vo dekolte od zena . Pa toj kako vozrasen maz sekogas koga bil vo blizina na dekolte mu se javuvale fustrcii.)

Последна измена: 6 март 2017
  18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.421
    Допаѓања:
    38.405
    Кога ја видов @bittersweet ми текна да дадам една споредба, следам неколку мајки од Австралија на youtube и после 1-2 години си ги дојат децата пред камера најнормално, ни коментари имам прочитано дека е срамота ни дека се големи децата, баш напротив сите ги поддржуваат. Јас пред неколку месеци одам на приватен педијатар, со ангина син ми со температура и болки, кога почна да плаче, да ме трга за доење, зедов да го дојам дискретно во чекална. Ме премести сестрата веднаш во една соба, дури непријатно се почувствував, па и коментар веднаш аа уште се доите. Излегувам надвор во чекална, по неколку минути мајка исто од Австралија слободно без срам си го надои детето, кое сигурно беше над 2 години.

На M&M, stranger2, Bozica1980 и 6 други им се допаѓа ова.
  19. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.797
    Кој докази?:?:
    Еве на чекор од диплома за детска психологија и околу 200 часа пракса никаде не сретнав дека мајка доилка свесно или несвесно делува на сексуалноста на децата.
    Може дека читам и учам од стручна литература а не од гугл:?:

Уште еднаш само да се повторам за тие што поистоветуваат или споредуваат шетање топлес и мајка доилка, првото е казниво со закон, второто е нормална, природна работа.:)

На Kaetana, Annath, Lella и 8 други им се допаѓа ова.
  20. Zlatna12345

Се зачлени на:
    5 јануари 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    842
    Wow. Jas ne znam kako moze ti pri fakultetska diploma za psihologija da ne si ucela za vlijanieto na seksualniot aspekt kaj deteto pri negoviot razvoj (dete od 0-6 god). Jas od psihologija vo obrazovanieto edino vo sredno - 4ta god sto slusav no i tamu imavme cela tema ako ne se lazam za seksualnosta kaj covekot i nejzinata iskluciva vaznost pri razvojot na licnosta. Tocno e toa deka golem del od informaciite sto gi imam kon taa oblast se od google no toa ne mora da znaci deka se neverodostojni. Sum citala knigi od Froid, Jung, Dzanov, sekade i se odavalo znacenje. Celokupnoto zivotno delo na Froid(najvlijatelniot psihijatar vo modernata psihologija i psihijatrija) ja razrabotuva taa tema temelno.
    Nez dali e mozno jas da sum tolku vo zabluda, eve iskreno te prasuvam spored tvojata strucnost dali mislis deka seksualniot razvoj kaj dete (0-6g) e vazen pri razvojot na licnosta (dolgorocno)?
    I dali mislis deka takva "nesekojdnevna" gleda kaj dete nema ama bas nikakvo vlijanie vo negovata svest?

На andromedae му/ѝ се допаѓа ова.