Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење во јавност

Дискусија во 'Бебе' започната од BoaVista, 26 септември 2010.

?

Дали го поддржувате доењето во јавност?

1. Да, но само доколку е дискретно

213 глас(а)
    52,1%
  2. Да, не е важно дали е дискретно или не

142 глас(а)
    34,7%
  3. Не го поддржувам воопшто

35 глас(а)
    8,6%
  4. Сеедно ми е

19 глас(а)
    4,6%
  1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.912
    Допаѓања:
    267.425
    Не знам зошто се споредувате, мене навреда би ми било да ме споредат со цуца ала бугарска певаљка.

Јас не го осудувам доењето во јавност (го поддржувам, по 100ти пат) и утре ако имам деца сигурно нема 1 година да се заклучам дома. Но, начинот не е секогаш соодветен.

Искрено, бебето има потреба и да се искака, па менувате пелени на сред маса? А кога треба да ждригне и можеби поврати? И тоа ли е океј да се шеташ низ ресторан и да го тапкаш?

Кажувам конкретен пример, без певаљки, аман. Ако кажам што мислам за нив ќе почнам со стереотипи, а тоа мислам дека е несоодветно ниту во темава, ниту каде било.

2. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    77.014
    За тапкањето,ждригањето и повраќањето ќе ти кажам една случка моја од викендов.Бев кај моите,малиот сакаше да цица и дур цицаше заспа.Арно ама му дојде да поврати и јас буквално бев со повраќаници од глава до пети,до гола кожа.И си реков,леле среќа што ова ми се случи кај моите а можеше да ми се случи и во кафич,ресторан или било каде (без разлика дали цицал во моментот или не) .
    Значи,има ситуации каде што неможеш да предвидиш и исконролираш ситуација,затоа што сепак е бебе и непредвидливи работи секогаш се случуваат.
    А за тапкањето незнам што да кажам,па и некој возрасен кога ќе се засркне од нешто го тапкаш по грбот за да не се угуши,нели?Ама за возрасни не е срамота да се тапкаат по грб на јавно место или да ждригаат а бебе да потапкаш по грб за да ждригне е срамота...

На Kaetana, Rabbit, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Smilleeeeee

Smilleeeeee Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2016
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    436
    Na tie sto zjapaat treba da im bide sram bidejki ne si gledaat pred svojot nos nego gledaat koj i sto pravi a ne na taa sto ke si go nahrani bebeto za da ne i bide gladno.

4. Zlatna12345

Zlatna12345 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    842
    @ivi1987 spored tebe nema razlika od edna do druga slika? Demek dali pupka, dali pola, dali cela dojka toa e se edno isto? A da pocneme da se povikuvame na bugarskata moda mislam deka e smesno.

5. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    77.014
    Многу работи се смешни па не ги коментирам. И не реков дека е исто туку само дадов споредба кога веќе се фаќате сите за сликите па само кажав какви девојки на ул.Македонија во 10,30 за време на пауза ги гледам како шетаат или по кафичи навечер ,стварно не ми се ни коментира...

6. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Да за доење во јавност. Срамота ли е да си ги нахраниш детето и притоа ќе ти се види градата? Некои немаат деца па со голи гради шетаат наоколу и тоа на никого не пречи туку и за пофалба е. Ако на мајката и е незгодно да го дои детенцето во ресторан или било каде во јавност тогаш треба да постојат во сите ресторани и јавни места посебни делови каде што мајките ќе може да ги нахранат своите деца.

На Kaetana, victoria, joy1 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Zlatna12345

Се зачлени на:
    5 јануари 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    842
    Ni mene ne mi se gledaat takvi devojki, i ne mi se gleda doenje vo javnost kako da nema nikoj. I dvete gletki se nevkusni.

На Luna91 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  8. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    77.014
    Сврти си глава на страна и не гледај.Никој не те приморува да гледаш во доилки или голотија ради ''мода''.

На tarantula му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Zlatna12345

Се зачлени на:
    5 јануари 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    842
    Od tolku vrtenje glavi ke se sopnam negde, moze ednoatavno da ne ste bezobrazni, nikoj ne vi zabranuva da doite samo imajte malce usul i za drugite i pravete go toa na civiliziran nacin !!!
    I ti mozes da vrtis glava na "bugarkine" pa ete komentiras kako si gi gledala na pauza.

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    77.014
    Јас кажав дека тоа го правам дискретно,читај ми ги постовите па после обраќај ми се.Башка искрено не сум видела до сега некоја мајка да не дои без усул што би рекла ти.Искачам со двете деца секаде,шетам,не се ограничувам поради доењето,така беше и со големата така е и со малиот и никогаш во овие 5 години немам видено цицки со се пупки на мегдан со доенче како што прикачувате по слики и како што пишувате дека ги има на секој чекор.Затоа оладете малку.

11. Zlatna12345

Се зачлени на:
    5 јануари 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    842
    Odlicno. Oladete i vie malce, nikoj ne go napadna primerot so zenata vo vtorata slika. A site sto dadoa nekoj negativen komentar za prviot primer bea napadnati. Pa resete se za sto ste i valda ke se razbereme.

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  12. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    Има разлика помеѓу првата и втората слика. Јас лично дојам како на првата, ама не ја осудувам втората затоа што целта и е да си го нахрани детето. На оние другите што се разголени целта им е друга.

На An-na, ivi1987 и joy1 им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.964
    Допаѓања:
    219.412
    Сериозни сте со ова за ждригањето?
    Дај боже да не сте.
    Мајките треба да седат дома за да ги тапкаат децата по грбче бидејки во спротивно во некој ресторант или кафич ако детето им биде протапкано за да ждригне ќе му растури на некого расположење
    и атмосвера?
    Ајде бе.
    Ќе се затворат сите дома и никој нема да излага на јавни места бидејки на некого му ја загорчува средината со едно малечко бебе, неговото хранење и ждригање.
    Срамота.
    Не знам што да помислам за вас како луѓе што сте огорчени од едно мало бебе и неговите потреби а камоли за нешто друго.(facepalm)

На Annath, TutiFuti, Lolipop23 и 7 други им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.912
    Допаѓања:
    267.425
    Каква врска имаат тие девојки со темава?
    Значи една глупост не можеш да ја оправдаш со друга глупост.
    Стварно не знаеш кај тераш. Не, не е нормално возрасен да ждрига и повраќа на јавно место. Тоа што повраќаат мортус пијани не е во ред. Што јадат со отворена уста не е во ред. Што ждригаат, прдат, смрдат не е во ред.

И да, не е пријатно да јадам и да гледам бебешка повраќаница. Ни тебе не ти е убаво, ако си му мајка. А тек на мене што не ми е ништо нечие дете?
    А пелени кај менуваш, исто кај што јадеш?
    На бебето не сме огорчени, тоа не е свесно за своите постапки.
    Очекуваме мајката да биде свесна. На неа можеме да бидеме огорчени, зависно од нејзиното однесување.

Последна измена: 14 март 2017
    На Zlatna12345 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    77.014
    Доењето не е глупост туку потреба,храна и живот посебно во првите неколку месеци на бебето.И посебно тогаш во тие месеци неможеш да избереш каде ќе му дадеш на бебето да цица,посебно ако станува збор за чекална кај педијатар.

На SofiMar_, Smilleeeeee, bittersweet и 2 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.912
    Допаѓања:
    267.425
    Ама давај му кај сакаш и колку сакаш, само прави го тоа со усул. Што е за мене усул, ставив слика.
    И да, цела цицка надвор, како на сликата, е курчење и глупост. Нема врска со хранење на бебе. Туку со „ми се може„ однесување.

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    77.014
    Види,јас тоа го правам ''со усул'' според тебе ама други мајки го прават ''без усул'' исто според тебе,ама тоа ''со усул'' за секого е релативна работа така да џабе се објаснуваме тука.На некого и со марама да се покријам и да го надојам детето ќе му е без усул,гнасно,срамота како во повеќето случаеви и затоа не ги можам муабетиве во врска со доењето во јавност.

На Smilleeeeee, bittersweet, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.912
    Допаѓања:
    267.425
    Па ако ти доиш со усул според мене, и генерално се трудиш да се однесуваш културно, а некој сељак се обиде да те навреди на кој било начин - прва ќе те одбранам, да знаеш.
    Со сељаците - сељачки само.

Акцент ставам на "се трудиш" - затоа што со станување родител не треба да ги изгубиш осетите за нормално, културно однесување.

Инциденти секому можат да се случат, не е проблемот во инцидентот (повратило бебе во сред ресторан), проблемот е во однесувањето на некои мајки кои НИШТО не преземаат.

Станувањето мајка те прави најважно суштество за детето, но како човек ниедна мајка не е поважна од некој друг.

И размисли - тие бугарски певаљки за кои мислиш дека се перцепираат како културна појава (а не се), утре ќе бидат истите, само со плус бебе.

Па можеш да заклучиш за каков народ зборувам. Култура или имаш или немаш, со деца или без деца.

На Someonespecial, Nausicaa, Mishela и 4 други им се допаѓа ова.
  19. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    А вака може ? :rofl:
    Покриена си е жената :rofl:
    12340860-FWMtCgMr-1489586937-650-1de2da6d76-1489609348.jpg

На Kitten, Mari*, TutiFuti и 2 други им се допаѓа ова.
  20. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    Majka sum, ne dojam, no da doev ne bi mozela vo javnost. Ne poddrzuvam.