Sega pak meshame bebe i dete, ne znam shto ste se fatile glad ta glad, bebe e do godina, dete e nad godinka i taka natamu ova ke zamine vo nedogled diskusija ko sekogas ...
Било бебе или дете за МОЕТО чедо доколку има потреба и до 4 години би го доела И треба да се возвишуваат мајките кои дојат подолго Не би било во ред да се слушне дека мајката не сака да си го дои детето
Toa e se vo red, jas samo kazuvam deka glad na tri mesecno bebe cija osnovna hrana e mlekoto i glad na dve tri godishno dete ne e isto, bidejki ono vo megjuvreme moze i drugo da kasno toa vreme dodeka se iskoceni. Sto znam, koj kako misli deka treba taka neka pravi.
Да бе аугуст не е исто нормално, фала богу сите тоа го знаеме АМА таа мајка на тоа 2, 3 годишно дете ако решила да дои ќе си дои и нема да се замара во чии очи тоа како ќе изгледа. Ако на некој му е недопусливо и блантаво нека му стои. Исто како на нејзе што и е одлично и сосема природно и нормално. Ете тука е одговорот на овој проблем. И се додека не сватиме дека секој човек си е приказна за себе со свој став и карактер и дека треба да ги почитуваме неговите одлуки и да не се пикаме таму каде што не ни е местото секогаш ќе се соочуваме со вакви малограѓанства. Ти можеш да не одобруваш нечиј став и тоа е сосема нормално и разбирливо НО треба да научиш да почитуваш туѓа одлука, не мора да ја прифаќаш и да ја сакаш, никој не те присилува.
Ve sledam celo vreme i mislam deka preteravte vo vrska so @augustd jas inam bebe od recisi 3meseci i sme na doenje samo.toa nema druga hrana osven moeto mleko.no clenkata e vo pravo.dete od 6meseci moze da jade kasicki.pa veke ako tolku sakate da setate vie majki so pogolemki doeni deca kupete im po edna kasicka i nevadete cicki i kaj sto treba i netreba.ili ednostavno tempirajte go hranenheto na bebeto so prosetkite.
Потполно се согласувам. Не може да ме убеди некој дека е исто да доиш 3-месечно и 3-годишно дете. Јас имам кажано за една во друштво што ја извади градата на 3-годишно дете пред сите непокриена. Мене тоа не ми е убаво. Па барем оди во друга соба.
Mislam deka najgolemiot problem e vo toa sto premnogu se dava akcent na toa "majki" i "nemajki" .jas neveruvam deka postoi majka sto neprobala da si go doi deteto no neuspeala i go hrani deteto so ad mleko.pa zarem ne ste se zaprasale deka mozebi na taa majka i e potesko od nas doilkite.taa mora vi sred nok da gree voda da mie sisinja a kade se finansiite ovde.e muabetot mi bese deka koga ke vidam majka sto doi vo javnost veke golemo bebence od 8-9 meseci sto jade recisi sekakva kasa saka da pokaze kolku e "majka"
Јас имам кажано дека не би доела во јавност зашто ми е непријатно. Кој сака нека си дои.Ќе одам во кола или во друга соба ако сум на гости или ќе си темпирам. Може некој ќе каже дека не можам да темпирам секогаш. Еве имам братучетка што излегувсме некогаш и она има бебе. Досега не доела во јавност. Или ќе се задржиме 2 саата или ако ептен мора во тие два саата одела во кола. Па сигурно нема со мало бебе да дремам по кафулиња 5 саати или нема со автобуси мало да го влечам. Има и такви ама нивно си е тоа.
Da tocno no tie se majki neli.a bebe od od 8meseci nejade na sekoj saat.sum doela dosega samo dva pati vo javnost no diskretno.ednas koga bev vo drug grad a drug pat koga cekav 2casa za pregled na ortoped.no beba e samo 2+ meseci i nema druga hrana.znaci ima razlika od doenje do doenje vo javnost.
Кога се морало ете си доела. На лекар може да се задржиш подолго секако. Ама не сфаќам да одам во кафуле со мало бебе и таму да дремам 5 или 6 саата. Па се знае со бебе дека шетањето ќе биде од 2 до 3 саата, а не цел ден да го влечам по град.
Е моево е 6+ и не јаде каши. Не сака ништо освен да цица. Што дека се молиме по цел ден, не сака. Затоа го дојам. И во јавност. Вчера во кафана бевме на ручек, и го доев, џабе кашата што ја носев. Значи јас ќе треба дома да седам додека да пројаде детево пошто не можам да темпирам кога ќе сака да цица. Дај Боже твоето да прифати од старт цврста храна.
Dali deteto vi jade na 1cas ili na 3casa.ili aj ste bile vo kafana,seemen rucek ste sednale drustvo pogolemo pa da ne se delite od drustvo donekade ok.no po kafici doenje,po picerii.pa ke se rakovodam pi deteto.ke go nadojam ke izlezam na saat-dva i ke se vraram doma i pak ke go nadojam
Пробува вкусови од 4 и пол месеци, ама не сака да јаде, само лизнува и толку, после си плаче за цице. Тоа е маката. Брат му не беше ваков, од старт убаво си јадеше. Ова изгледа ќе ми наплати и за двајцата @lejla5, секоја чест ако можеш да одиш до дома...јас не сум во Центар, не ми се исплати да излегувам на договорена седенка ако се враќам дома после пола саат, саат во кафана. И не, моево не цица на саат, цица кога сака, колку сака.
Ne zaboravajte i deka bebinjata ponekogas baraat cice i od zed i od uteha i od nervoza itn...mi se slucilo i nadoen da go iznesam pa po pat na klupa da zastanam pak da cica. I eve na 6+pocnavme so vkusovi,dodeka da projade eheee ustr dolgo vreme doenjeto ke mu bide prioritet, ke se doime nadvor se poveke na ubavo vreme, normalno diskretno nisto da ne zirka...ama pak ke gledaat vo mene posto samata poza na doenje e ocigledno mnogu privlecna za okolinata
Rekov nema da komentiram ama mislam deka baagi se izbega od temata. Koj podrzyva, koj ne podrzuva, koj praktikuva, koj ne praktikuva negovo pravo. Sekoj si ima pravo na svoe mislenje. Ne e rabotata zaa dokazuvanje koj e pogolema majka. Ne moze sekoj sekogas da se tempira spored potrebite na bebeto a posebno ako si uste so edno dete a i poradi razni dr okolnosti. Luge sme ne sme roboti. Mn cesto rabotite ne izleguvaat onaka kako sto sme gi planirale pa taka i so doenjeto.
Јас кога одам во кафана, ресторант, на кафе во кафич итн си ја гледам мојата работа односно моето гајле, сигурно не бљуам по масите да гледам кој што прави и да оговарам, за вас не знам. И не, не ми смета .. Ова се вика култура, исто како што култура се вика и дискретно доење. Ете. А дали некоја ќе дои 2 годишно детенце, 6 месечно или 2 месечно тоа си е негова работа не е моја. Јас си гледам за себе.
а ти што толку жустро во одбрана застануваш кога не доиш? Каде беше кога пред некоја недела у темата за доење кога мајките што даваат ад ги направија немајки вакви такви што даваат ад...ааа да ми текна не сакаш/те да се замерувате со другаЧките , а тука пошто станува збор за нова членка удри со навреди и со се и сешто.
Не буљам ни јас по маси, ама кога некоја ќе ја извади градата на мегдан, ќе погледнам. Да не е срамно тоа? Како што нејзе не и е срам да дои непокриено, и мене нема да ми биде срам да гледам.
Тоа што јас не дојам е друга тема. А ова е сосема друга тема. Јас ако не дојам не ми дава за право да се гадам од глетката на доење во јавност. Како што мене не ме интересира кој дои по пат каде што одам така и другите не треба да ги интересира дали моето дете пие млеко од шише. Ако разбираш воопшто?! Блек. Култура жено. За култура зборуваме. Кога веќе ме тагираш културно е да прочиташ што сум напишала патем.