Дојам кај ќе посака бебка без да се покривам со специјален марами... Дури и на сред плоштад во Охрид кога јас можам да лижам сладолед и да ручам на плоштад, може и бебе.... Забележав дека постарите луѓе (без разлика мажи или жени) немаат никаков проблем, дури и ти прават место да седнеш да надоиш...
И јас Охрид кога бевме го доев во турска чаршија седнав на една клупа и си се нацица мажето, ова навечер, а дење на плажа редовно.
Дојам дискретно, не се покривам со марама ама се вртам на друга страна кај што има услови (пример во ресторан одам на некоја маса до ѕид и се вртам кон ѕидот). Инаку пред жени си дојам, а пред познати мажи избегнувам, некако ми е непријатно, освен пред брат ми и татко ми. Ама ако ептен нема каде би доела пред кој било. Сепак моето дете ми е поважно од што било. Иако кај нас има сеуште предрасуди на ова поле, и има мажи кои зјапаат како манијаци... Ми се случи ова еднаш еден демек во бебето гледа он у цицка ме зјапа, секакви ретардирани има.
Доев без гајле.Особено оти многу плакаше морав да и дадам "утеха" кај и да сме. Еве жива вистина Пред да имам дете не сметав дека тоа е срамно.Кога ќе видев или видам жена се вртам на др страна заради жената да не се чуствува глупо и засранено. Најинтереано ми беше една жена забрадена без срам извади града кога требаше бебето да си го дои без да се покрие.Маж и беше до неа и ништо не и велеше.Па се чудев после зш е забрадена.Па зошто јас би се срамела Уживајте си мајки додека имате млекце и сакаат да цицаат тоа е благослов, а не срам
Адидас со прекрасна кампања лансираше нова линија Now is her time: Доење во јавност не смее да биде дискутабилна тема е пораката.
Значи дојдов да читам коментари што е “socially acceptable” тука кај нас, зашто за прв пат со бебе доаѓам во МК. Никад немам буљено у жени што доеле или пак незгодно да ми било. Кога малата ми беше само што родена се пикав во wc-а во Америка, па после божем марама и сеа веќе ништо не користам. На 8 месеци дете не трпи марама да се гуши додека јаде. Ако на некој не му е пријатно, не е принудуван да гледа. Јас секако пробувам да бидам по дискретна за свој комфорт, ама не одам во крајности.
Незнам каде да го поставам прашањето, па еве ќе пишам тука. Ме интересира во каква состојба е собата за доење во сити мол од аспект на хигиена и услови за доење? Инаку во врска со темата, потполно го подржувам доењето во јавност, сепак доколку има услови преферирам да се одвива на дискретен и културен начин
Јас еднаш бев, се осеќав ко во затвор, една фотеља и лавабо. Следниот пат на клупата пред венето. Инаку беше ок, ама немаше гужва кога бев, не знам како е во гужва. Јас имам марама за доење, и секаде го доев, дека бев надвор нон стоп на прошетки, на кафе..
Не би. Ако го правам тоа, би користела од тие марамите. Едноставно сум срамежлива личност, и не сакам доење во јавност. Ми е некако премногу интимна ствар доењето
Мајки, дали и каде имате сретнато или купено марама за доење? Не мислам нели на обичните марами, муслин пелени, туку баш од оние со отворче за бебето да има простор да си дише. Немам проблем со доење во јавност, но сакав да си имам една таква за секој случај. Гуглав по интернет, ама не излегува нешто баш да има шо продавнививе. Фала
Поодвратно нешто од вадење на дојката во јавност нема!! Се гадам од некултурата на жените што го прават ова бидејќи не можеле да седеле дома им Никогаш не би излегла да прошетам со некоја што го прави тоа во јавност Затоа денешниве деца се невоспитани кога мајките што прават што останува за децата И да !Не ми е галје слафице ако те увредив со постов , вистината боли !
А што има лошо ако е соодветно скриено? И зошто доилка треба да седи дома додека цица бебето до 1.5 2 год? Или мислиш апла цела дојка надвор?
Некогаш оној кој што пробува да навреди некој, всушност успева сам себе да се навреди. Мајките ќе си дојат во јавност, а твојов коментар само ја обележува сликата за твојата култура. Срамота. Сите мајки од пораѓање до одбивање треба дома со синџири да се врзат. И закон за тоа да има. Јустиција кога оди надвор нема попаметна работа и буља во туѓи дојки, да не и се прават стресови. Тие па бебиња уште побезобразни, како смеат да цицаат, неваспитање. Нека седат гладни, на што личи тоа да цицаат. Треба дозвола од Јустиција прво да побараат.
Па ни твоето не е подобро. Жената не треба да се крие за нешто што е толку невино и искрено. И цела цицка да е надвор. И двете нека се. Дои, не прави секс шоу.
Не гледам ништо проблематично во доење во јавност. Децата не се на батерии и не може гладта да ја контролираат. Никогаш не сум блеел во жена што дои во јавност, ниту сум го сметал за „вонреден настан“.
Не не, пробувам да ја сфатам што сака да каже праведнава. Еве вчера прв пат ми се случи да морав да го дојам надвор и пулс ми беше 290 зошто сите ко да не виделе се вртеа ѕиркаа и се чудеа. Затоа прашувам
Гледај ги и ти следен пат. Нека им падне незгодно што гледаат во тебе. Тоа се затуцани луѓе, според мене, со настрани мисли и умерена патологија. Охрабри се да доиш надвор, времето е убаво, дома сигурно нема да седиш за поедини лица да не се згадат. Не им е гадно, туку си имаат скриени желби за туѓи гради. Нека се замислат тие зошто им пречи. Има нешто...