Здраво на сите. Не видов слична тема на форумов и затоа се решив да пишувам во врска со горенаведената тема. Дали сте имале искуство со доење во текот на бременоста? Дали е добро да се продолжи со доење или не? Во очекување на совети од Ваша страна..Поздрав до сите.
Mozes slobodno da does. Tie muabeti deka mlekoto ne e ubavo za doenceto dokolku si ostanata bremena ne se tocni. Jas bev bremena i go doev sin mi. Mislam i @bittersweet ja imam citano i taa deka ima doeno vo bremenost,plus podobro poznavanje od mene ima kako medicinsko lice pa ke objasni podetalno. Isto i @joy1
Јас доев бремена. Доев до 6ти месец од бременоста. Нема никаква штета, тоа се стари сфаќања дека млекото е отровно за време на бременоста и сл глупости кои ги слушнав. Во консултација со неколку гинеколози и педијатри добив зелено светло дека смеам да дојам додека сум бремена доколку можам, односно советот од сите беше да внесувам повеќе витамини, да не се истрошат моите резерви бидејќи црпи и тоа во стомак и тоа што дои преку млекото.
И јас доев бремена. До 8ма недела по што морав да прекинам зошто 3 дена бев во болница пабев разделена од доеното дете. Инаку има итандем доење,што значи слободно може
neznam zosto ne mi idat notifikacii deka sum oznacena ako majkata ima uredna bremenost,zdravo se hrani,ne prima hormonska terapija moze da doi dokolku nejze ne i pretsavuva problem.Edino sto moze da zasmeta e oksitocinot .Hormon koj se laci pri doenje a predizvikuva slabi kontrakcii na matkata.
И јaс гo дoев првoтo синче дo 5 месец oд бременoстa сo втoрoтo синче , ќе гo дoев уште нo се oдби сaмoтo
I jas doev bremena pa neka bea 2 meseci, a posle morav da prekinam. Maloto mi fati proliv, a jas imav nenormalni gadenja i povrakjanja, pa i za mene i za nego beshe najdobro. I mene mi rekoa ako ne primam hormonska terapija slobodno mozam da dojam. Stom go prekinavme doenjeto nego mu prestana prolivot, mene gadenjata mi se pojacaa do stepen na kolabiranje.
Малата моја има година и пол и се уште цицаме, е сега прашањето ми е дали бременост со второ значи и прекин на доење или нема врска, и да сум бремена може уште да си ја дојдам ? ме свативтемамички така шо сакам да прашам ?
Ако имаш нормална и здрава бременост и ако доењето не те исцрпува дополнителнл, можеш да доиш без проблем.
Јас кога дознав дека сум бремена со второ првото ми беше 16 месеци и уште се доевме. Почнав постепено да намалувам подои и за месец дена од прилика престана да цица без никаков проблем по него или по мене. Најверојатно дека постепено па он се навикна, и градите ми се адаптираа. Мене ми рекоа дека доколу имам нормална бременост и не ме исцрпува можам да дојам. Но, периодот ми беше доста напорен едвај денот го поминувам, крвната слика не ми беше баш сјајна и поради блискоста на бременостите во консултација со гинекологот решивме да го одбијам постепено, плус син ми беше детенце кое јаде веке се.
јас не сум бремена ама планирам а кога ќе останам и кога малата че престане да цица, млекото ќе престане само или упте ќе имам млеко во градите ?
Со постепено намалување на подои ќе се намали и количината на млеко и конечно ќе престане кога нема да има стимулација. Со стегање на градите ќе престане сосем. Немој наеднаш да ја одбиеш, ќе си имаш мака, може маститис да ти се појави.
Овие муабети останале од бабите наши. Нема зошто да го одбива. Нема никаква штета ако дои , а е бремена. Со лесно @dade123 !
да, го прашав гинекологот мир ече можеш да доиш ама треба подобра и поздрава исхрана друго ништо не штетело на плодот.
Ne se od babite nasi.Dr so si ja znae rabotata nikogas ne bi preporacal doenje za vreme na bremenost.Pri doenje se vlecat site vitamini.Na bebeto mu trebaat istite.Moze da dojde do predvremeno poroduvanje,bolki vo matkata
Ете на феминката доктор не забранил. Значи смее. Прв пат слушам за тоа дека доктори забрануваат доење и бременост заедно.