1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење наспроти формула

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 25 јули 2017.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Е како бе пудинг од мајчино, дај нека каже рецепт :D

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.778
    Во непревриено, малку да се затопли и се прави течно лапни голтни. И јас се чудев, дека нели не треба на високи температури, ама ова колку за боја и вкус, па и многу сум го сакала:worried:
    Ете и свеки правела пудинг, гриз се со нејзино млеко. Со мм деликатеси сме јаделе. :puke:

На emkaemka, Kom.pot, *Лорена* и 3 други им се допаѓа ова.
  3. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.537
    :worried: i taka ne pijam mleko,sega mi se zgadi skroz.Izvini vaka:|

На Среќичка му/ѝ се допаѓа ова.
  4. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.778
    И пудинг нема да јадиш веќе:D
    Сега ти е гадно и мене ми е, не пијам ич млеко, ама како мали не сме мислеле така:)
    Сори за оф, цел муабет беше за цицките и нивниот изглед после доење.

На joy1 и stevemila им се допаѓа ова.
  5. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    39.593
    На sofi2107 и Cka им се допаѓа ова.
  6. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.823
    Допаѓања:
    109.024
    Јас нема да лажам, битно ми е како ми изгледаат и ќе ми изгледаат цицките по доењето, но тоа не значи дека нема да дојам и мака ми е што воопшто сум почнала!

Сум за доење доколку може пред формула!!!

Единственото нешто на кое се воодушевував за време на бременоста беа цицките и сега како гром од ведро небо ми се различни за 2-3броја, а плус и свесна сум и дека мали-мали ама ќе виснат. Епа нема да лажам, мака ми е ;(

На mal.ecka, stevemila, irena.1 и 9 други им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.292
    Нема жена на која не и е мака. Ама да те утешам. Ако си имала мали гради, после доење нема да ти бидат лоши.
    Ако имаш големи гради, ех, тогаш е маката... Големите гради полошо изгледаат после доење...

На mal.ecka, Igle, Lolipop23 и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.554
    Се ова убаво ама жално за тие како мене што немаат среќа да дојат. Многу ми е тешко, не можам да се помирам со тоа.

На mal.ecka, stevemila и gjoker4e им се допаѓа ова.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.921
    Допаѓања:
    123.377
    побитно е да е намирен бебчо:) нема потреба од нервоза. може би можела со второ од кај знаеш ;)

На mal.ecka, stevemila, Среќичка и 2 други им се допаѓа ова.
  10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    39.593
    Зошто не можеш да се помиреш? Тоа е што е, верувам дека си пробала се за да успееш да доеш, ама кога не бива- не бива. Тоа е, ад затоа е направено.

11. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.554
    Не да се обидував...Но сеуште во главата се преиспитувам дали и каде сум згрешила.
    Ама тоа е. И јас сум растена со ад :(

На stevemila, RedRevolution и gjoker4e им се допаѓа ова.
  12. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.883
    Не постои ниедна замена за мајчино млеко и нема никогаш ни за милион години да постои.
    Доволни се овие факти да се сфати што содржи м.млеко, а што АД. Доволно е да се знае дека 90% од педијатрите зимаат процент за секое АД продадено. На 2 мајки ќе се посветат и ќе се заложат за да дојат, а на 5 ќе ги убедат во спротивното. Ама тоа е нормално иначе ќе бидат мета за осуда, па мора да биде спонтано и неприметливо тоа што го прават/пропагираат. Битно пенкалца, привезоци, тефтерчиња, лигавчиња, боденца итн имаат кај себе од некој АД фирми со кој соработуваат.

http://superbeba.com/2016/06/27/sastav-majcinog-mleka/

Што има во м.млеко, а што во АД. Јасно ко ден.

Последна измена: 8 јуни 2018
    На queen007, Thallia, mal.ecka и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.824
    Допаѓања:
    13.391
    Постојано нагласуваш дека Ад е прашок и слично, а ти што даваш чоколино, фрутолино е здраво, нели? И не вели дека не даваш зашто сум те прочитала дека даваш. Не сакам да се расправам, но имај малку осет кон оние што не можат да дојат од многу причини. Знаеме дека мајчиното млеко е супер, ама малку осет веќе со вакви линкови. Ете членката што има проблем што бебето не и фаќа да цица како ќе се чувствува сега?

На anastasijaki, mal.ecka, Mimmi39 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    2.127
    Ќе добие мотив плус да се помачи и да дои . Само 2 посто од сите жени навистина не можат да дојат , другите се откажуваат кога е тешко.

Последна измена: 8 јуни 2018
    На PaLaVa и sofi2107 им се допаѓа ова.
  15. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.824
    Допаѓања:
    13.391
    Мајка, Јас еден месец се трудев да фати. Пиштеше не сакаше никако, се одмолзував и така давав плус ад.Да не требаше детето да ми падне на килажа и да се удирам во гради дека после еден месец фатило града? И да ти кажам ич не чувствував грижа на совест што сум се откажала прерано. Зашто не знам за тебе колку треба да се трудиш и на крај да се откажеш.

16. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    39.593
    Многу жени немаат поддршка за доење, нема кој да им покаже како се дои. Толку се зборува за доење, ама до советници за доење ретко се доаѓа.

На mal.ecka и Пчела им се допаѓа ова.
  17. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    2.127
    Епа тоа е проблемот . И не само да им се покаже туку и дома треба многу помош а ретко кој ја има и станува ужасно тешко .

Не треба да се навредуваш и да се чуствуваш лошо што користиш ако ти е таква состојбата но мислам дека многу се откажуваат и на многу помалку труд од твојот.

Последна измена од модератор: 8 јуни 2018
  18. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.824
    Допаѓања:
    13.391
    Форумче, и тоа да, ама има и случаи каде што бебето не сака никако да фати да цица. Ајде јас со прво, можеби некој ќе рече не сум се трудела доволно иако се трудев навистина, ама братучетка ми со прво само доење до 2 и пол години, а второто никако да фати и крај и на ад е. Значи сепак и до самото бебе е

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.883
    Никогаш не сум нагласила дека АД е прашок или отров дека е. Нормално ако мајката почне со хемотерапија, мора да пие било камва терапија ради здравје, родила прематурче и не е со бебе неколку недели, бебе има здраствен проблем итн. тоа е сосема друго и тука нема можам/неможам/сакам/нејќам туку се знае дека АД ќе се дава. Ако сметав дека е прашок и штетен тогаш ќе го имав тоа мослење и за внук ми и за некој деца од пријателите. Но, сестрами исто не се потруди па ни тие другите. Еве ги прашај ја сестра ми сега колку се кае што не вложи напор и што немаше трпение. Еве ја трудна со второ па вика АД нема да даде ќе се окози ама ќе дои.
    Никој не кажа дека е лесно доењето.
    И да се разбереме ( не со тебе стриктно туку општо ) АД кога се дава неколку пати на ден е богами никогаш м.млеко неможе да имате. М.млеко лачи според потребите на бебе. Ако бебе цица 6 пати по 20мл и одма после им се дава по 150мл АД како сакате да имате млеко? И првиот месец на никој не ни бил фантастичен, а 3тиот е ужас. Ама живи ненаспани, шеташ и доиш, плачеш и доиш, крвави брадавици и стискаш заби и доиш, мастит, грутки, тт итн и све правиш и трпиш ама си упорен и доиш. Се разбира ова не важи за бебиња кој драстично намалуваат на килажа. Ама затоа секоја недела се иде на мерење барем првите 3 мес.
    И зашто се чувствувате навредени, понижени, докажувате и објаснувате за зашто сте давале АД или давате јас па ни остали не разбираме.
    И за вовлечени брадавици се има начин како да се извлечат. И ја бев со вовлечени па еве дојам 14+.
    Синко прв пат ми го донесоа 7дена од раѓање, критично дали ќе преживее ( грешка на доктори ), 5ти ден утната бранула и цела рака модро црна и на дланка 2 дупки живи рани ( имам слики коската се гледаше ) паравенозно што течел калциумот цела ноќ ( глупаци не примериле ) па до 2 мес секој Божји ден на Детска хирургија на преврски и терапии да се спаси раче зашро стана камен тврдо се згрчија мускулите, ренгени, плачење, стресови, болнички ходници, страв шо и како ќе биде, па трчај по паркинзи дој,па вришти, па нејќе да цица,па луѓе те гледаат, па ненаспан, па со доктори средби, па неспиеш со денови како што треба,па скок во развој па ти иде да оставиш све и да избегаш негде сама итн. Ехееееее па еве ме дојам и ќе дојам и затоа неможеш ни ти ни никоја да ме убеди дека се немало м.млеко или не му е доволно итн ( не важи ова за горе спомнатите проблеми кај родилки и бебиња ).
    И не не се расправам само објаснувам мое искуство и кога и покрај све јас дојам и успеав да дојам верувам може секоја. Зашто 2 месеци бев во најстрашни стресови и никакви услови за доење зашто идеш по доктори и клиники. Први денови незбаеш дали че преживее, па после незнаеш шо ќе му е со раката ( имам слики језиви се ) ама све издржав и никогаш не посумњав дека неам млеко. Бебе на контрола секоја недела на мерење и ја раат.
    И не недавам чоколино ни фрутолино откако добив убави совети од некој од членките. Правев домашно чоколино со гриз и какао органско 100%. А сеа давам Нестле 8митарки со какао ако веќе ме прашуваш. И давам и готови каши некад, чоколадо, соленки, смоки итн. Но, споредба да се прави на АД со Фрутолино или Чоколино е смешно знаеш и сама.
    Толку од мене, немав намера никој да навредам нит да се расправам.
    Сепак сум поборник на доењето и тоа е мој личен став.
    Имај/имајте убав ден немам намера да продолжам веќе со дискусијава.

На mal.ecka и redmama им се допаѓа ова.
  20. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.824
    Допаѓања:
    13.391
    Абе сега испаѓа дека Чоколиното е подобро од ад? И да ти кажам нешто. Некој нема вовлечени брадавици, па пак бебето не сака да фати да цица. Братучетка моја е жив пример за тоа. И таа ко тебе тврдеше дека ќе го дои и второто, ама за жал не е така. Значи, не многу зборувај со сигурност и дека си поборник. И дека ние што не доиме демек сме многу одвоени. Епа да ти кажам и јас првиот месец ко се породив бебето прво го ставав на града и тоа со силиконски, па тоа влечеше по 10 мин од една и 10 мин од друга града , и вришти, па давав млеко од шише зашто од мене ништо не успеа да цицне, заспиваше на града и откако ќе го заспиев се измолзував па миев шишиња за следно хранење. И дали ти сметаш дека ми било мене лесно?

На sofi2107 и mariz им се допаѓа ова.