Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    866
    Допаѓања:
    2.751
    Мамички на пупките ми излегоа како мозолчиња нз како да објаснам.
    Како прозирно топче мало. Кога влече бебе излегува и тоа.
    Што може да е и лек?

2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Блистери од брадавицата, не трга ко што треба уште веројатно. Ко ќе се научи правилно да прави вакуум на цела брадавица ќе се повлечат. И на устето може да му се појави меурче такво.

3. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.269
    Допаѓања:
    4.932
    Може ли од што пијам кетонал, да ми е поспано бебето,не се буди денес цел ден,спиејќи цица,предмалку го будев го расоблеков со влажно марамче го бришев,го скокоткав мајок спие во транс,среќа некако уста отвори да цица,цицаше 10-15мин со дремење и општо и послабо цица цел ден, послабо мочка.10 дена е старо,на испис жолтица немаше.

4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Покасно фаќаат жолтица некогаш. Првото по 7 дена фати, ова на 10 дена на контрола имаше превисока.
    Може и тоа да е. А кетоналот мислам дека не се лачи во млеко многу, дури бев во болница само тоа ми ставаа во инфузиите и на отпусно пишува кетонал по потреба за болки.

5. Cinderella92

Cinderella92 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2021
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    20
    Здраво мајки! Барам мкслење, совет,слични искуства... Во понеделник правиме 40 дена. Бебе фати цицка уште во болница и започнавме лактација. Првите денови преку ден плачливо. По саат време на цицка. Полни пелени мочка, кака 3 до 4 пати на ден,но слабо напредува, за еден месец речиси 400 грама. Совет од педијатар да после цицање се измолзам и му го дадам тоа бидејќи нели мало уште нема сила да влече убаво, ама нема што да се измолзе,најверојатно ги празни градите цели. Како растеме приметувам промена, сега веќе исцицува за многу побрзо време, по подој повторно плаче,јаде прстиња, значи е сеуште гладно,млеко нема доволно. Почнав со АД и тоа на сопствено мислење кога гледам дека е гладно и не дојадено бидејќи нормално нели нема да го оставам гладно,а и со дохраната се смирува и не плаче. Јас сум голем поборник за доењето и многу сакав да биде само на доење без формули,ама нели секогаш тоа што не го сакаш тоа ќе ти дојде. Дополнително се оптеретувам бидејќи само тоа ми е на мисла, па се плашам да не го изгубам и тоа малку што го создавам. Се утепав од пиење течности,чаеви,боза,сокови,вода, се хранам редовно и здраво. Прашањето ми е дали постои шанса да ми надојде повеќе млеко после месец дена, слично искуство,совет,мислење...?

6. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    .

Мислам после цицање или молзење, ко да ми се испразнети воспалени каналите.

7. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2022
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.174
    А да пробаш со power pumping и топли облоги пред подој.

8. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    2.622
    Женски,
    Цуца моја е 11 дена и е на доење, некогаш сама става некогаш ја будам за јадење на 2-3 саати. Ама некој пат посебно навечер ич несака да става, така и синоќа скоро 3 саати беа поминати и јас почнав со будењето кога се разлути плачеше незнам колку време дури вилица ми треси и нервозна неможеше цице да фати едвај некако.
    Навечер како правите со будењево?:(
    А и се среди изгледа лактацијата тоа неконтролирно течење на колострум, сега е бело веќе млекце и не ми се така градите толку тврди како на почеток, ваљда ок е периодот за така да ми бидат? Си викам дане цица по малку па да се намали и млекото ама си тече убаво кога јаде.

На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.692
    Убаво ли напредува? Мене после 1-ва контрола ми рекоа да не ја будам бидејќи беше убаво напредната.

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    707
    @Freckles. јас доцнам малку извини, еве ја и мојата перница за доење... навлаката е на патент да може да се испере

Прикачени фајлови:

На tina2018 и Freckles. им се допаѓа ова.
  11. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.553
    Допаѓања:
    8.561
    Мајки,
    На почетокот имав млеко на претек. Ако бебе не цицаше за 1,2 часа градиве ми беа тврди жешки кревав температура.
    Е сега веќе сме повеќе од 40 дена и пишував претходно дека имаше еден период неколку дена не сакаше асално да цица од мене фати пушти правеше.
    После тоа значи овие 2,3 дена почна пак да цица ама некако мрзеливо и се успива на цицка.
    Претходно лакомо за 10мин беше готова сега и по 20,25мин некогаш и повеќе цица.
    Само приметив градиве ми се многу меки. Мислам дека млекото ми се намалило.(или може си умислувам).
    Имам млеко ама не знсм дали е како до сегс.
    Вчера цицајќи гледам уште влече а некако напразно без да голта се тргнав и почна да плаче. А може сега дека е поголема и повеќе зема не знам ни сама.
    И направив ад само 20,30мл испи. И завчера исто. Другото го фрлив.
    Можно е да ми се намалило млекото ради тоа што не цицаше редовно?
    И што да пијам за повеќе млеко?

12. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    2.622
    Исто и јас приметив дека се сега помеки, а во болница и дома првите денови лом бев по мене течеше а исто цица кај мене исто и јас се загрижив. Дури ми викаа не пиј течности за да не си напраам беља и ја не пиев многу или па се прилагодуват сега на бебе колку цица толку се полнат
    Нека кажат поискусни:(

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    2.622
    Да на првата и повеќе од тоа што треба сега среда сум пак ќе видиме како е

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.266
    Допаѓања:
    50.862
    Моиве се цело време меки, тврди стануваат кога не цица неколку часа а тоа ретко се случува, а бебе си е цело време на доење не и давам ад и супер напредува.

На viniMini и Cloverrrr им се допаѓа ова.
  15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @Erika.greeneyes ко ќе се воспостави лактација градите не треба да се тврди, туку меки. И мене ми се така, се полнат и течат само ако се успие повеќе и подолго нема доено.

На eli25, Jordanovska-K, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Исто

17. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2022
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.174
    Мами ми треба совет. Не знам од кај да почнам.

Бебе е само на доење, значи од раѓање нема ставено цуцла у уста ни лажливка, ни шише. Денес прави еден месец, напредува перфектно дури и повеќе од по протокол. Арно ама тој напредок е жртва да седиме дома цело време, или ако излеземе у трка со сат кога ќе почне да кенка за јадење. Повеќе од 2-3 часа надвор јок, или ја дојам у кола, ама еве вчера излезени требаше да возиме до дома 20 мин се зајде од плачење дур стигнеме. Искрено не знам дали плачеше од глад или од жешко, ама пак со цицање кај неа се се решава.

Дали ако почнам да и ставам лажливка ќе се смири? И има ли шанси да одбие да цица? Какво искуство имате?

Исто се мислам дали млеко во шише да и носам, ама и тоа ми е страв како ќе влијае шишето на цицање. Или можда како расте ќе намали потражња? Па да се стрпам уште малку.

Педијатар прашував вика почекај до 2-3 месеци. Ама некако многу ми е. Инаку со доењево супер е, се стабилизиравме не сакам да си направам беља.

Не сум паметна, а вака не можам веќе дома цело време или у трка со саат.

На Sweetheart87 и tina2018 им се допаѓа ова.
  18. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    707
    Јас дадов лажливка уште кога стигнавме дома ама не ја сака многу. Во почеток бидејќи помала се роди и давав да цица, а по подој пиеше мое измолзено од медела калма шишенце (кога немав да измолзам давав 30мл АД, ама тоа додека средивме лактација, долга тема е :)). Поентата ми е дека бебе сеуште цица супер, напредува супер а 40 дена сме ;)

На Jordanovska-K и Bibi_23 им се допаѓа ова.
  19. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    3.967
    Сите се така, земи си пелена и покриј се и дои на некоја клупа.

На Bibi_23 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    4.850
    Лажливка нема да ја одбие од цицање. Ако доиш го имаш луксузот да го нараниш детето било каде, било кога. Далеку од тоа дека треба да ви е жртва седењето дома. Ако ти е непријатно, нека цица во кола, ако сте во ресторан најди некоја маса на страна, ако сте во парк некоја клупа на страна. Вака кога ти плачело, паркирајте нарани го и продолжи си.

На tina2018, Jordanovska-K, MilaSs12 и 3 други им се допаѓа ова.