Знаете како фати малку синоќа? Од стоење. Ама купивме една мала пумпа за извлекување и омекнување на брадавицата и пред да го ставам убаво ја омекнав и полесно му беше. Се си мислам најголем проблем ни направи што го дохрануваа со шишенце од нук, па и дома имам такво, многу тече не треба да се труди да трга и си се навикна така. Дани и моево прета и ко ќе е будно, некогаш и во спиење и ми ја турка со рачињата градата. Ама не се откажувам никако.
Мами има напредок кај нас, вчера на контрола ми покажаа пак како да го местам, и на мм и таму ко се зацица срам ме фати дека до мене е. После дома цицаше по малку цел ден претежно од десната, и цела ноќ не ми правеше проблеми. Во вторникот имаше 3630 а вчера 3660, добро било само сега скроз редот го изгубив. Инаку на 2 и пол часа му давав 30 мл мое измолзено и 30 мл ад. Сега не знам колку цица и ад му давам по 30 мл на 3 часа а цица на 2-2 и пол часа. Важно почнавме. @kallias не сум видела ме праша за измолзувањето, со рачна пумпа со вакуум од chicco (подарок од тета Жаки @jacqueline.s ) а синоќа со раце 40 мл измолзив. Сабајле ко станав и ракавите ми беа водени од млеко.
stom veke fatilo grada ne mu davaj ad,za da cica i da stimulira laktacija,mnogu e bitno prvite meseci bebe da e na grada,za da se vospostavi dobra laktacija
@kristina.k грешиш со давање на ад. Штом викаш дека ти претекува млеко со сигурност имаш. Јас девет месеци ја дојам и никогаш незнам колку исцицала и не сум посегнала по ад.
нацело го исфрли, нека цица кога сака и колку сака, јас имам близнаци па се комплетно на доенје, па има млеко и за двете, веќе се по 6 месеци а хемоглобинот им е добар, така да млеко се создава само со цицанје
@volsebna наеднаш да го прекинам? А моето млеко после некое време ко ќе го дојам како вода ми е проѕирно.
Kolku se rodi tvoeto srcka? Kolku denovi imate? I jas greska pravam mislejki nemam dovolno mleko i davam i ad posle sekoj podoj, deka place mislam gladna e i denes se pokaza na kontrolata deka si napreduva super skoro celo kilo ima staveno za 20 dena
@kallias една недела сме, се роди 3780 а излеговме во вторникот со 3630. И јас така вчера мислев да не е гладен, не знам уште за што плаче. Супер сте напреднале вие.
и моето млеко е прозирно, не се секирајте ги има сите витамини и се што му е потребно не бебето, и моето е такво, поретко е за разлика од АД, ама такво е мајчиното млеко... и со мајчино млеко напредуваат помалку, доволно е и 800 грама месечно, моите се по 5 ипол месеци а едната е 5 кила другата5700, важно е хемоглобинот да им е добар и да се весели, насмеани после цицанје... и не секогаш плаче дете затоа што е гладно, секоја мајка има млеко ако дои доволно, а колку повеке дохрана ке давате толку повеке ке ви се намалува млекото а постои можност и комплетно да преминете на АД со што детето ке стане дебело и издувано но ке нема имунитет, ке биде склонно кон инфекции и алергии, на нас сите педијатри ни велеа додавајте АД, а сега се чудат како сме издржале
За сите нови мамички Прво и основно фрлете го Ад млекото. Не ми е јасно зошто секоја втора мајка посегнува по Ад. На почеток сте, знам дека ви е тешко ама сите сме го поминале тоа, која полесно која потешко. И @Kaetana ви кажува нон стоп дека бебето не плачи секогаш зошто е гладно, читајте ги и ПРИМЕНУВАЈТЕ ГИ незините совети околу доењето, многу убаво се ви објаснува мајката. И незината малечка колку што знам послабо напредуваше па она никогаш не посегна по Ад, сватете нема ништо подобро од мајчиното млеко. И @volsebna ќе ја спомнам како супер мама која истовремено дои две близначки, 99% од мајките кои имаат близнаци одма би почнале со Ад. Среќно и со лесно доењето, најубавото нешто помеѓу мајката и детето
да, точно така, а и педијатрите наместо да советуваат како правилно дасе дои, ако детето нема сила да цица да советуваат мајката да се измолзува и наместо АД по цицанјето да им додаде мајчино млеко, одма советуваат со дохрана! моите се родија мали, 1850 и 2200, ама уште во болницата им давав да цицаат. и дома, заспиваа цицајки и мислев дека им едоволно, но не напреднаа доволно првиот месец, првите 2нед бевме во болница, педоијатрите рекоа веднаш немаш млеко давај дојрана, а јас чувствувам декамлеко имам...и по совет од др Јулија почнав додека спијат дасе измолзувам, прво по 30, а после и по 50 мл од града. И им давав да цицаат20 мин, а после тоа им го додавав измолзеното. И се така на 3 часа, бев без сон, мачно е, ама се исплака верувајте. Признавам купив Ад, најмала кутија и им давав 1 месец само навечер во 3 часот,после цицанје по 50 мл, бидејки ми требаше сон, неможев на сред ноќ да се измолзувам, а од6 науро до 12пак истото... после еден месец го укинав адаптираното, а после 3тиот месец, кога наполнија 3 месеци престанав и да се измолзувам, ама им давам почесто да цицаат. сега сме 6 месеци и си цицаат убаво, им давам плус и кашички
Majki mene od vcera i denes me peckaat gradite, pogotovo desnata, kako so iglicki da me bocka nesto vnatre.......dali toa znaci mozebi deka nadoagja mleko ili se otvoraat novi kanalcinja ili ne e toa? Do sega nemav nisto takvo, osven sto mi se svrdnat gradite ako ne dojam povekje saati i stom cica bebe omeknat posle i nemam bolki, a ova bockanjevo od vcera mi pocna, bas me cudi sto bi mozelo da bide...
Eve sme denes samo na cicanje, cica i spie cel den. Pretpladne cicase 5 min.pa zaspa, se budese taka 2,3 pati i na sekoe budenje ja vrakjav na cice i taka 3 pati cicase po 5,10 min.i zaspa celi 2,5 casa spiese, se razbudi pak za cicanje, cicase 10 min.i toa bas vlecese deka uzgladnela 3 casa ne bese cicana i pak zaspa, eve vekje cel saat spie. Ama nokjeska gledam pak kje imame igranje, stom preku den mi spie navecer mi e budna, tesko mene
И јас не дадов ад денес, ама бара почесто сега, во 5 му дадов мое 40 мл и цицаше, во 6 ми беше в раце и почна преку блуза да бара, цицаше малку и сега еве го пак цицна, си го цицаше рачето ми беше жал и заспа на града. А проверив му течеше не цица напразно.
Eve me i mene pak, cicase mojata ama izgleda nemam vekje mleko, deka od 7 casot me cica 3 pati i vekje snemav, gledam se nervira, tegle pa ja pusta cickata i slusam samo smuka a retko golta.....samo gi menyvam de na ednata de na drugata grada ja stavam i zaspa taka sega......mislam deka nemam momentalno mleko....za kolku vreme bi doslo novo? Eve pijam voda se gjolam namerno za da ja stavam pak ako mi se razbudi vo sekoj moment, ako e gladna kje se razbudi....taka mi pravi koga e gladna za 5, 10 min.se budi...