Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.998
    Допаѓања:
    4.813
    И мене тогаш почна да ми паѓа, нема решение, мора да паднат тие, да не се плашиш прамени вадев на бањање. 2-3 месеци ми паѓаше, ќе си растат нови, ќе приметиш антени за неколку месеци. :D

На Erika.greeneyes и Tiny Love им се допаѓа ова.
  2. Indi96

Indi96 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    543
    И јас се породив пред 4 месеци (природно) и уште немам добиено , на доење сме

На MoNiToDi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. TheBluePhoenix

TheBluePhoenix Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2021
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    251
    Најважно е да напредува со килажата и да мокри памперс. И моето на едната ќе се нацица на другата со молење па ќе заспие па не стануваше, само се нервирав, испадна за џабе нервозите за еден месец накачи кило ипол и повеќе :) педијатарот рече бебе цица колку што му е потребно, ако е гладно нема да запре од плачење.

На Doktor F му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    А колку е старо бебчето? Мене патронажната ми рече да не менувам цицки. Прво од едната да се нацица, па на наредно цицање да давам од другата.
    Еве два месеца и една недела сме и веќе е 6кг пу-пу. Од болница со 3 не' испуштија.

На Srcka28, tina2018, Doktor F и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. TheBluePhoenix

TheBluePhoenix Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2021
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    251
    38 дена сме. Мене пак ништо не ми спомнаа за тоа. Ниту педијатарот рече нешто. Некогаш не се нацицува од едната и бара уште па нудам и друга.
    А зошто да не се менува?

6. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Аа ок. Ти немаш доволно од едната града, па мора да продолжиш со другата. Прави си така.
    Ако се менува често, а првата града не е убаво исцицана, бебето може само предно млеко да добива. Ама штом исцицува цела и си бара уште, обавезно ставај и на другата.

На tina2018 и TheBluePhoenix им се допаѓа ова.
  7. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.101
    Допаѓања:
    6.597
    Мамички ние успеавме изгледа да го вратиме доењето. Е сега беба многу бара да јаде а јас веројатно немам толку млеко. Цицаше во 1 на една града до крај па бараше уште ја ставив на другата града и брзо заспа. После пола саат пак бараше ја ставив на последната града и ја исцица и неа до крај и бараше уште ама јас и на двеге гради немав повеќе млеко. Дадов 40 мл аптамил и сега спие. Прашањето ми е кога ќе стане ако е порано од 3 саати да дадам пак да цица? Не е многу тоа? И да ја дадам другата следно, не таа што ја исцица последно нели?

8. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.998
    Допаѓања:
    4.813
    Бебе цица на барање, во случај да е заспано на 2 часа се нуди мајчино. Дај и ја другата. Колку повеќе е на града повеќе ќе стимулира млекце.

На tina2018, Freckles., velesanka и 2 други им се допаѓа ова.
  9. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.256
    Допаѓања:
    4.922
    Моето бебе цело време си спие, и кога е будно ке прокинка кратко и толку,ако не го земеш одма ке си ќути, си гледа,ретко да се расплаче саглам.За цицање јас го нудам,на 2 саат му давам некогаш и почесто не се оптоварувам колку долго цица, битно полни пелени и расне.Ваљда е такво бебето,плус после секој подој буцка,некогаш и по 2-3 пати.Како знаете дека се гладни бебињата, моето ноќе некогаш и по 3-3.5 ч сврзува ако не го земам сама да му дадам да цица не бара.Некако ми е пасивно доста, ке прашам и педијатар на следна контрола.Роден е 37 недела.

10. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    2.748
    @macalavica уживај до дека спие. Мојот мирен е ама несака да спие и нонстоп е залепен на града. Мене педијатар ми кажа да не го будам за јадење освен ако спие повеќе од 4 часа. А мојот на 2 сата се буди некогаш и на 1 саат |-) не сум наспиена ко човек :D
    Гладен е ако не полни пелени и ако плаче, а знам дека и ако каката му била зелена. Така ми кажаа :)

11. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    За зелената кака нема дефинитивен одговор. На моето му беше од Аптамил. Двајца доктора прашував, едниот рече гладен е (а на мерење му кажаа машала) , другиот дека многу често кака. Ако сте сеуште прв месец, не се секирај ќе се среди.

12. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Мајка гладно бебе не спие. Само првите денови со жолтица може да се смотани за јадење, после ако се гладни си бараат. Гласно. :D

На fana и Srcka28 им се допаѓа ова.
  13. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.499
    Допаѓања:
    8.458
    Бебево деновиве не цица како што треба.
    Ќе започне од една и после не сака го ставам на друга си цица од таа. А од вчера не сака скоро ич од левата да цица ја стискам некако ко тврда ми станала не знам дали има грутки.
    Кога ја стисксм шрица нлеко до сега само ми течело не вака како шприц тенко. Да не имам нешто запушено не знам ни сама веќе.

14. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.524
    Допаѓања:
    8.131
    Влези под туш и топла вода пушти неколку минути и масирај.
    Јас бев цела грутки, малку е болно, мора да стиснеш за да ги разбиеш грутките.
    Друга опција со пумпа и исто масажа.
    Боли и во двата случаи.

На MilaSs12 и fana им се допаѓа ова.
  15. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.247
    Допаѓања:
    50.831
    Дали сеуште внимавате на исхраната, поточно дали сеуште не јадите леќа, грав, боранија, зелка?
    3 месеци откако сум породена и ништо од тоа сеуште не јадам, не знам дали да почнам или додека дојам да не јадам од тоа што не е препорачливо.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.499
    Допаѓања:
    8.458
    Ќе пробам ,фала.
    Мене ме нервира што не сака да цица плаче се бунтува.
    Ќе поцица малку и не сака веќе. Зошто прави вака, не ми е јасно. Одбива а имам млеко.

На Doktor F му/ѝ се допаѓа ова.
  17. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.115
    Допаѓања:
    118.022
    Јас срц не пазам на исхраната и бебе нема грчеви.
    Ако сакаш да почнеш пробај постепено па види дали бебе ќе реагира на нешто.

На Eli23, JuLleE, Bibi_23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    4.106
    Мамички колку полни пелени треба да има 4 дена старо бебе што е само на доење? На два часа бара да цица и има средно мокри пелени и какање како испрљано низ пелената. Ми е страв да не ми дехидрира. Градите ми се полни но не цица повеќе од 10-15мин

19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.192
    Допаѓања:
    258.405
    Исто, не пазам и бебе нема грчеви.
    И со второто ми се потврди дека мојата исхрана не им влијае.

На Eli23 и fana им се допаѓа ова.
  20. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.361
    Допаѓања:
    9.324
    Од искуство:
    Не масирај, не се мачи без потреба. Грутките се разбиваат со самото цицање. Ништо нема да ти помогне како самото бебе. Топлиот туш стимулира млеко да надојде (исто како одморот).
    Прво само одмолзи се рачно. Измолзи онолку колку што е потребно за да омекне убаво делот околу брадавицата. Потоа намести го бебето на таа страна почекај убаво да отвори уста пред да му понудиш. Фати ја градата како цигара што се држи, меѓу два прста (показалец и среден прст) во пределот на крајот од ареолата на брадавицата и понуди му ја така. Постисната града полесно ќе ја фати со устата.
    Целиот проблем што не сака да цица од едната града е зошто во неа има повеќе млеко, потврда му е на бебето и за да ја фати треба да ја отвори устата повеќе. Башка и потешко му е да влече од набрекната града. Бебињата некогаш не сакаат да се мачат, особено кога се мали. Ама мора да му помогнеш.
    Трикот е само подизмолзена града и фатот со раката како цигара да држиш.
    Инаку, разработена града, од која бебето цица нормално протокот на млекото е баш така при одмолзување како да шприца. Зависно каде ќе ги наместиш прстите, од одредени каналчиња ќе искача појак млаз. Затоа менувај ја положбата на прстите повремено и пробувај како е поуспешно.
    При одмолзување со рака не се стиска цела града, само се местат прстите на делот кај што завршува ареолата и почнува кожата и тука се притиска. Млазот треба да ви е ориентир дали правилно работите. Ако искача тешко млекото значи не е добро поставена раката.

На tina2018, fana и TheGoldenPeach им се допаѓа ова.