И кај мене менување пелени функционира, иначе гладна заспиваше на града, и постојано се будеше за да доцица уште малку
Јас ако го оставам подолго од 4 часа после наредното мочкање во пелената урината му има жолтеникава боја...
Некој да не разбере погрешно. Не намерно да се остави туку ако се успиела ми рече може 5 6 часа, а после веќе да ја разбудам за цицање. Не, мене не ми се случило тоа, ако мислиш дека е знак на дехидратација. Преку ден си цица често и добро напредува? Не би требало. Ако се сомневаш на тоа апсолутно не го оставај подолго без цицање.
@Mucika Мојата нема никаков проблем мочка таман, не сум приметила разлика никаква. Само што почна да ми врзува многу време и тоа ме буни, макс сум ја оставила 7 часа кога ќе се успијам она абер нема да викне. Затоа ми е прашањето дали има некој со искуство повеќе од 5-6 часа навечер. Не ми е проблем да и давам, ама и кога и давам ќе цицне 5 мин и толку не се ни буди. Ни пелена не помага, заспива одма како ќе и ја сменам. @JuLleE мислам тебе ти преспиваше малата подолго, како ти е искуството?
3 месеци има? Педијатар што вика? После вториот месец педијатар ни рече нема потреба веќе од будење, океј напредува и го оставав сам да побара. Е арно ама не бараше, спиеше по 12ч без будење, денски пиеше млеко и повеќе од доволно. Се изнаспавме
Колкаво е бебето? Ехее ќе менува, не се секирај, сите имаат периоди на спиење и неспиење. Еве сега има 1 година и повеќе се буди ноќе отколку кога беше новороденче, плус болен, ко зомби сум
Ептен некоја сува кашлица имам ,надразнета сум и неможам да се смирам Имам хербион дома исландски лишај сируп и лижавчиња од синко на др.Тајс Смеам?
А со градите како се справуваше? Мене многу ми се пунат, дури знаат и да болат после неколку часа. Педијатар уште не сум прашала за повеќе, последен пат на контрола прашав за тие 5-6 часа. Ама сега како расте се повеќе спие, а нема уште 3 месеци 11 недели е. Не знам ни дали и би плачела ако е гладна, до сега се нема десено.
Јас денес ја однесов на вакцина и докторката таму ми рече дека бебе од 2м треба да цица на 2 саати и преку ден и во текот на ноќта на мојава навечер првата дремка и е 5 саати после се буди почесто. Ми рече дека ми е малечка и да почнам да давам дохрана а досега е само на доење. Од последното мерење за 20 дена ми качила 600 гр. Педијатарот вчера ми рече дека е супер, оваа денес вака...и сега одма имам сомнеж дека немам доволно млеко, толку ми фалеше
Никако не се справував, не ми се преполнуваа ама ич Малку млеко имав, после 3 месец се префрливме скроз на ад. За ова подобро да те советуваат членки што се на ексклузивно доење.
Мојата многу спиеше тој период ама јас ја земав да цица и продолжуваше. Некако неќев да го арчам млекото, а и мала беше па си викав подобро да јаде почесто да не ја оставам цела ноќ. Ќе плаче ако е гладно, може се најадува повеќе од што мислиш и го држи повеќе. Е после престана и почна да се буди и да плаче и така. Нема правил, може сега да преспива, за 2 дена да почне да се буди, па 5 месеци да спие и на 10 месеци да реши да се буди како новороденче. Ако сакаш ти да не го доиш тој период и е дозволено од педијатар градите ќе ти се навикнат. Можеш минимално да одмолзиш, ама на 3 месеци веќе брзо се регулира лактација па ќе се прилагодат после ден два.
Не ми е проблем, ќе си продолжам да и давам. Само ме буни што не станува и не знаев дали да ја будам или да ја оставам. Еве синојка 8 часа сврза, јас сум се успала она абер нема да стане а си цицаше убаво. Инаку кога не цица убаво морам да пумпам накај 6-7 сабајле така да подобро ми е да си јаде, јас секако станувам ќе и давам. Фала на споделените искуства.
Во 3ти месец колку грама треба да качува бебе? Пред некој ден ја меривме околу 700грама качила, а последно ја меривме пред еден месец.
Сите бебиња различно качуваат, мислам дека опсегот е 500-1500 грама, ама во просек по кило валда. Мојот син качуваше по 500-600 првите 3 месеци, па сега по 700. Само на доење е и мнооогу ретко формула. Треба до 6 месеци да биде околу дупло од родилната килажа.
Многу има врска и тоа колкаво бебе си родила, не може бебе од 4кг да биде исто со бебе од 2ипол кг пример. Мое мислење, не знам, може грешам. Ама мислам дека 700гр е сосема ок за бебе од 3м.