Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. fana

fana Форумски идол

Грешиш што даваш ад. Молзи и давај му твое млеко. Кога молзиш можеш на другата града да ставиш сад и да го собираш млекцето што тече од неа додека ја молзиш другата. Премалечко е да се нацицува за 5 минути. Обично на почеток сите висат нонстоп на гради. Башка што цицањето на толку мало бебе не е само од глад, бара топлина од тебе да те мириса и да се гали со тебе. Ти си му се на светот :)
    Премачно е знам не можеш да мрднеш ама тоа нема да е цело време така.

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

А како знаеш дека не е најаден? 5 дневно бебе е, тоа сега едвај знае што го снашло. Следи ги пелените, ако полни пелени не е гладно. А со ад ќе намалиш лактација и постои ризик да се одбие. Така да на града почесто, ќе стимулира повеќе лактација и ќе се научи со тек на време. Во 1 час тој не цица активно, дреме, ќе го будиш со нежно скокоткање, штипкање на обравчето, ноџето, ќе му соблечеш чорапчиња, ќе го разбудиш и ќе продолжи. Од шише е полесно и затоа тоа сака шише, а ад е погусто и автоматски подолго го држи сито. 3ч за бебе на доење е многу размак. Така да ако сакаш да дои, форсирај града, не ад.

tambelina, JuLleE, LaDyDoLl and 2 others like this.
  3. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Ад добива еднаш во денот по 30мл, ептен кога е многу нервозен ама прво цица па после добива ад. Кога мислам седи на града долго сакав да кажам дека тоа трае и по 2-3 саати, и секако знам дека не цица активно во тие неколку саати, се одмара и се буди па продолжува ама важно ги празни двете гради, па затоа мислам дека некогаш кога е многу нервозен е можеби уште гладен и не му стасува моето млеко. На болница ме советуваа првите денови да давам по малку АД бидејќи сум со царски и кај жени со царски потешко се регулирала лактацијата и може да не му стигнувало млекото мое па затоа и давам само еднаш во денот, за повеќе немаме потреба.

Freckles., AniSk and fana like this.
  4. Freckles.

Freckles. Популарен член

@Iris-1234 мајка да не се навикне на флашичка? И јас сум царски и јас давав дохрана од 30мл ама пресеков да не му давам мислам во 3та недела. Знам дека е постојан страв дали е гладен, ама патронажната баш ме убеди да го оставам само на мајчино и не зажалив во одлуката. Еднаш дневно 30мл не играат некоја улога во ситост.

Iris-1234 likes this.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не го оставај по толку долго, гледај активно да цица бар пола саат и тргни го, за саат време пак ќе му дадеш. Ако заспие брзо после почетокот буди го и ќе се научи. Со дремење на цице не се поттикнува лактација. Ако даваш ад ако приметиш дека не е најаден, ама не често и по секој оброк, оти ќе научи дека не мора да се труди секако ќе добие шише и ќе ти намали лактација брзо.

Iris-1234 likes this.
  6. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Не, еднаш на ден давам АД, инаку цело време се доиме. Мислам дека е незадоволен затоа што не може да истрга доволно, затоа што уште во болница многу грутки ми се направија и веројатно затнати ми се каналите. Држам топли шишиња и правам масажи па измолзувам рачно, инаку ниту со рачна ниту со електрична пумпа не можам да извадам млеко.

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Пробај со рака, од горе надоле масираш. Побарај на YouTube имаш видеа. Мора да го будиш за да се нацица убаво, не да го чекаш сам. Значи дои макс 30мин и толку, нема веќе, иначе ќе се научи така и иди да те видам после. Молзи само ако имаш грутки, иначе немаш потреба, а за доење мислам дека нема посилна пумпа од цицањето на бебе.

Iris-1234 likes this.
  8. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Да, имам грутки. Со рака масирам и со рака молзам директно во шишенце, малце се намалија грутките ама уште доста имам посебно во едната града. Со масирање и топла вода извадов 60мл вечерта од градата со мн грутки, денес пак ќе продолжам со масажи инаку вака страв ми е да не се воспалам, уште тоа ми фали(facepalm)

AngelOfArh likes this.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Чим молзиш нема да фатиш мастит, ем ќе зголемиш лактација, само буди го на цицање.

Iris-1234 likes this.
  10. Natali07

Natali07 Активен член

Majki vie sto.doite kazete sto.moze da pijam za bolki prv cikluc posle.porajgaj dobiv pa ne znam.koi lekarstva bi bile.dozvoleni

11. fana

fana Форумски идол

Кетонал и бруфен (кафетин менструал)

12. sani99

sani99 Популарен член

Мајки што смеам да се напијам за болка во увото , сабајлево се разбудив ептен со болка во увото и грлово исто така од една страна :x Сеуште се доиме..

13. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Бруфен. И на лекар појди.

fana and sani99 like this.
  14. Freckles.

Freckles. Популарен член

Мајки на бебуши со заби како доите? Коса ми се крева кога ќе помислам...

tina2018 likes this.
  15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Исто како и претходно :)
    Само кога сака да си игра, гризнува, рефлекс некогаш знам наеднаш да викнам, се плаши, па му кажувам демек разбира не не. :) Со големото иако до 2ипол год цицаше, ниту еднаш не гризна. Ова поистражливо е малово :)

tina2018 and Freckles. like this.
  16. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Мене уште ми е скината левата брадавица од што си ги стругаше долните кецови. Таман ќе ја подоправам малку со бетадин и не му давам да цица од таа страна еден ден, следниот ден ме докусурува ми се чини. Ама морам да се стегнам да издржам да не го дојам на таа страна, не се трпи кога влече :worried:

tina2018 likes this.
  17. Elena.p.gg

Elena.p.gg Истакнат член

Zdravo majkii...
    Dali vi se ima sluceno (majkite sto dojat) koga izmolzuvate mleko da ne izleguva dovolno a od druga strana koga si cicka bebeto da golta normalno kako sto treba ?
    Mene mi se slucuva toa i nekako se custvuvam cudno ..ama pa od druga strana koga ke se nacica malata i sama ke se trgne sto znaci deka e najadena.
    I uste nesto me maci...a toa e sto ne znam kolku pie kolicinski od mene. Imam probano navecer da se molzam i odvaj 30 40 ml vagjam ..a preku den si cica normalno

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Сосема нормално е мајка што дои да не може да измолзи млеко. Ако полни пелени, спие, напредува убаво, тогаш нема што да те мачи, колку сака нека јаде.

Perla*, tambelina and Elena.p.gg like this.
  19. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Листови од зелка стави, премногу ми помогна а гледам и на други членки.

tina2018, twoB and Iris-1234 like this.
  20. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Кај мене цица на два саати, и проблем ми е што неможам да се измолзам бидејќи претходно ме празни и за да можам да го оставам да завршам некоја обврска... како да фатам некој ред незнам..