Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. shz

shz Форумски идол

Почнав да јадам се.
    Не јадев леќа сега и тоа почнав немаше ништо, сеуште грав не сум пробала ама проблем не верувам веќе да има, бебе има 5 месеци.

tina2018, oblace1 and V.N. like this.
  2. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Со каква пумпа молзиш? Јас купив недела и не ми одговара, капка не капнува. Земав Филипс и супер е

Stoppel likes this.
  3. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Држиш шише со топла вода додека молзиш? Јас со електрична на Медела молзам, со едната рака ја држам пумпата со другата со мало шише топла вода ја масирам градата од сите страни и баш млазови истекуваат во шишето. Некогаш ќе престане да тече и тогаш зголемувам јачина на вакум и продолжувам со шишето да масирам па си продолжува да тече.

4. Mother of 2boys

Не можам јас со недела, не можам вакум да направам. Ме боли од пластика, а авент е силиконска и баш ми е удобно

5. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

И јас не можев на почеток потоа ми рекоада ја поставувам од доле нагоре за да направи вакум и успеав, супер измолзувам.

6. Misskirova

Misskirova Популарен член

Ке пробам така баш

Iris-1234 likes this.
  7. Mother of 2boys

Ќе пробам и јас така, ако не успеам, ќе ја продадам. За трето тешко дека ќе се одлучиме ,

8. Misskirova

Misskirova Популарен член

Majki izmolzeno vo frizider kolku moze da stoi?

9. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

4 дена на најгорната полица,најназад.

10. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

3-4 дена позади на полица.

11. jance

jance Истакнат член

А на собна температура измолзено и ад подготвено?

12. twoB

twoB Истакнат член

Мислам дека кај сите е истиот случај.
    На почетокот на бременоста косата е бујна но, по некој месец почнува да опаѓа премногу.
    Мене почна од кај 4ти месец по породувањето да ми паѓа и залистоци ми се направија. Еве веќе 9ти месец сеуште паѓа ама помалку. Да напоменам дека покрај цврста храна, и дојам сеуште чат пат.
    Инаку многу ми помогна парусан шампонот од зегин го зедов околу 600ден, ама на местата каде што значително ми опадна косата, веќе ми расте нова.

tina2018 likes this.
  13. TheGoldenPeach

TheGoldenPeach Популарен член

Мајки како да препознаам дека нешто не е во ред со градата? Од сношти почна на едно место ко да ме боли, ко да ме боцка, да не се работи за запушен канал и шо да превземам?

Истата града од старт ми е помала, бебуш не ја преферира и млеко во сооднос со другата има, да не претерам ама, сигурно 80:20. Дали ако снема скроз ќе можам да си ја дојам само од другата, има ли мајки кои успеале до крај со една да истерат?

И препорачајте ми консултант за доење, не сум од Ск за да дојде дома ама си велам и онлајн совет добро би ми дошло.

14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Мајки, молзено млеко од пред три дена стои во фрижидер, денес има некој вкус на риба, на урда. Ама не мириса. Тоа од вчера млеко си е со нормален благ вкус.
    Да фрлам нели?

15. fana

fana Форумски идол

Да срц

JuLleE likes this.
  16. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Јас дојам од една града речиси од почеток, веќе 16 месеци. До 6 месец ексклузивно.
    Прво му ја подметнував во спиење, се со надеж дека ќе стимулира, отвори канали бла бла, и ќе ја засака, за да после кога направи 7-8 месеци скроз ја одби таа и ни во спиење веќе не ја сакаше.
    Додека цицаше од двете, направив мастит во 3-4 наврати, завршував со антибиотик.
    Од кога ми ја одби немам направено.
    Да ми е овој памет немаше да ја форсирам и другата града кога апла гледав дека не ја сака, само проблем си правев, бебе напредуваше повеќе од одлично, а јас цело време со аб.
    Едини проблем е естетски, едната поголема, а другата ко да ја нема :D.

За како да препознаеш проблем со градата од искуство - одма кревав температура, од теорија - црвенило, болка, грутка, температура.

За консултант, штом ти е за онлајн, побарај ја Нате на инстаграм doenjesoljubov.

TheGoldenPeach likes this.
  17. TheGoldenPeach

Фала ти мила, се си опфатила шо ме интересираше и на моменти и мене ми иде да не ја форсирсм градата пошто стварно млеко има колку за лигавење, еве веќе 4 месеци главно се храни само од едната. И кога имам "let down" во едната, тогаш се поднаполнува трошка и оваа инаку ја осеќам дека воопшто не собира млеко. За естетски веќе се помирив, мали гради имам па какви сака нека се. :D

Грутка немам, црвенило немам, температура немам, само чудна тапа болка ко боцкање под брадавицата долу. Дали ако не ја цица градата да ја молзам или да оставам така?

Autumn Love and Freckles. like this.
  18. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Зависи што ти е планот за понатаму. Со молзење ќе стимулираш да ти се создава млеко. Јас кога ја одби скроз, не се молзев и со тек на време снемав млеко на таа града. Тогаш немав мака, повеќе имав додека потцицнуваше од истата.

Иначе следи, ако чувствуваш тежина, болка измолзувај ама не до крај, колку да ти олесни. Мене не ми се преполнуваше, не ни имав што да молзам ама ваљда од застој на млеко добивав воспаление.

TheGoldenPeach likes this.
  19. TheGoldenPeach

Сега дури лежам на местото кај шо ме боцкаше осетив грутче мало, а немам тежина во градата, напротив празна ја чувствувам. Како да го третирам грутчето да се разнесе, облоги нешто, масажи?

20. Stoppel

Stoppel Истакнат член

Zdravo
    Ajde mala pomos
    Bebceto mi e 2ipol meseci i sme samo na doenje,vo posledno vreme koga go stavam na grada vo normalna polozba cica malku pa pocnuva da vristi…ova se slucuva na periodi,inaku si kacuva kilaza super e se…samo od takt me vadi sto ne saka da cica vaka…sto mozam da prevzemam