@AngelOfArh за да не се дави ко ќе доите легнати ти легни подолу од него, градата да е нагоре малку само брадавицата во негова висина и со рака држи само предниот дел да го фаќа. И тој најјакиот млаз почетен измолзувај го штом намали малку тогаш давај му. Како ќе зајакнува така ќе е полесно, ем ќе намали временски, ем ќе знае да фаќа убаво нема да те боли. Се измачивте ама ќе помине и ќе е лесно за брзо, ќе видиш.
Абе дека со рана па е помачно, ама ќе помине па ќе оди полесно и на таа страна. Моето прво цицаше вака во првите месеци баш како што опиша, и по 45 мин, саат. И често бараше да цица што е стварно заморно. Внимавав да не спие со градата во уста, нели како што велат да не се учи да спие на тој начин, ама не, бебево не спеише туку цицаше активно. Само влечеше. Прворотка па не знаев зошто некои бебиња уште во болница цицаат кратко и спијат со саати а други цицаат почесто и подолго. Потоа ни објаснија докторите дека зависно од составот на млекото на мајката, на некоја мајка млекото и е помасно и побрзо го заситува и подолго го држи сито. Второ, секое дете има различна потреба, согласно неговата тежина. Односно бебињата што имаат почетна тежина во горната граница при раѓање, побавно напредуваат после раѓањето, зошто едноставно имаат подобар старт. А оние кои се во долната граница со тежината при контроли напредуваат со поголеми прогресии зошто треба да надокнадат. Во секој случај, после 3 или 6 месеци сите се стигнуваат на иста точка, т.е. сите доаѓаат до некоја просечна килажа која е слична и во граници на нормала за возраста. Мене ми помогна многу онаа перницата како кифла што се става околу струкот. Дава поддршка не само на кичмата туку и под раката кај што е бебето и ми ја намалуваше тежината врз рамото па дури и врз скутот и стомакот. Стварно ја препорачувам за вакви бебиња што имаат навика да цицаат подолго, спас е кога ќе почне детето да добива на килограми и да стежнува. Ја искористивме и да го оставаме на кратко бебето во неа, на нашиот кревет. Послужи и како ограда да не се истркала.
Мила, многу е рано за повеќе млеко, а и таа нема сила, малечка е. Ќе се навикнете. Јас пак ќе ти речам, доењето за мене беше многу голем предизвик и многу ми беше тешко, во многу наврати сакав да се откажам од преголеми болки, рани, крв... ама поминува, ќе се средите. Кога таа спие молзи се, така ќе стимулираш да дојде млекце ама и слободно дај АД понекогаш кога ќе осетиш дека е гладна. Знам дека сите ќе ти речат не давај АД ама во исто време знам колку е тешко во сиот тој, хаос болки и нула самодоверба да ти плаче гладно бебе.
Odluciv deka nema da se molzam, pre bi stavala bebe na grada sekoj dva sati i da cica uste tolku otkolku molzenje. Mi dadoa avent elektricna pumpa vo bolnica i mi gi raspuka bradavocite, edvaj ja oprajv levata. A bebe si cica preubavo so silikonski od chicco, znaci kako mi se pogodija za merak. Duri i cicanjeto pocesto i podolgo kako sto pisa Angel pogore, ne me tolku bolno. Ako ne daj Boze stigneme do molzenje ke se otkazam od doenje.
Мене ме интересира едно нешто, иако мојот став го имам изнесено и порано, дали доите на секое плачење, буквално на секое? Се мислам да не е гладен мајко му, до петок ќе ми биде мислата дали јаде доволно, тогаш ќе се мериме. Моето цица на 2 до 3 часа отприлика, а измеѓу ако не спие он се дете постојано.
Jas mozam da ti spodelam za mene licno, kako funkcionirame nie doma. Iako, iskreno, te smetam mnogu iskusna, upatena i nacitana na ovaa tema. Nie denski cicame na 3 casa otprilika, duri i ja budam posle 3 sati ako se uspie. I nacicana gi stava racinjata vo usta deka e gladna. Prvo mislev deka ne i e dovolno moeto mleko i pocnav da davam 30ml posle podoj, pa pak placki pa dodavav uste 10 ili 20ml se dodeka patronaznata ne dojde i ostana so mene dodeka doev. Stom zavrsiv iako placliva ja zede vo race svrtena nanapred i ja setase okolu soba, i stavivme cucla lazlivka i za 5-10min se smiri i ja stavivme vo krevetce. Spiese sat vreme, sega veke cicame denski sekoi 3 casa, a spie uste 3. Mozebi e do deteto, neznam ama probaj i ti, ne davaj cice na sekoja placka, probaj so lazlivka.
Јас теоретски за доење знам многу, ама практично немам искуство. Моето искуство е со молзено млеко, докторска дисертација можам да напишам. Донекаде мислењата за молзење ми помагаат и за доење. Јас не давам на секоја плачка, давам на 2 до 3 часа максимум, сега веќе не го будам сам станува. Ако давам на секоја плачка треба со цицката во уста да седи цел ден а јас да бидам цело време топлес. Еве сега викаше се дереше, ама јаден пред 1час и половина, го преслеков, го стуткав во топло и го заспивам, прдна силно и се смири. Муабетот ми е дека плачат и за друго, не само за цицка, ама пак да не грешам јас, не знам. Уствари ќе знам во петок На крајот секое дете е различно, ама ако само го трупаш млеко врз друго ќе плаче уште повеќе, од несварено млеко.
На 2-3 часа е за АД, а за доено мене сите педијатри ми кажаа и на пола саат да бара да му давам. Особено со жолтица ко беше не требаше да е на толкав период. Таа и сега на 5 месеци почесто од 3 саати бара, ама не им е секое доење за да јадат, некогаш се гали само, некогаш за секунда заспива. Ако се смирува со друго во ред, ама мојата дури не дадам плаче зајдува.
I nie sme petok na prvo merenje, i jas se stresuvam mnogu kako ke e, se plasam deka moeto mleko ne i e dovolno, deka e slabo. Ama pak otkako ke se nacica spie 2ipol - 3 casa,valjda ke placese i pobrzo ke stanuvase.
10 месеци еве го ако не е цицката ништо не го смирува. Вчера бевме ск на преглед, гужви во чекална, ова бебе мое кога зркна, срам не срам, од стоење му дадов да цица. Притоа, никој не стана да ми ослободи столче. Веќе дојдовме на ред за преглед па сестрата ме пушти да потседнам. Бебе мирно бајче Е така, вчера ако некоја беше на детска хирургија и виде една со цицка на мегдан, јас бев @Lavica2602 ама од кај дека има слабо, јако, масно безмасно млеко? Мајчиното млеко е тоа, со скоро над 80% вода и се друго хранливи материи. Не знам кој проповеда дека има слабо и безмасно млеко.
Ама како да знам дали е од глад или не. Нели? Ако давам на секои пола саат ти викам, јас цело време ќе бидам гола. Моево не плаче само кога цица или кога спие, иначе цело време вика. А во тоа дека на мали интервали е поголем проблем да цица, убедена сум, зошто на млеко кое уште не се сварило во желудничето одма да му ставиш ново, тоа гасови колку сакаш. Пробав еден ден да давам така и ни пола ден не издржав, се виткаше прежално, стенкаше, многу мака видовме.
Мислам дека за помалку од еден саат се вари мајчиното млеко. Може да плаче од грчеви уште, топли меше измеѓу подои, прави масажи, кај мојата најмногу помагаше тоа особено кружни масажи на мешето и вежби со нозете. Од капки не видов никакво подобрување. До кај 2 месеци така плачеше и мојата после смени наеднаш штом помина мешето.
Како што ти пишала и @kristina.k тоа е бебе и може да плаче од различни причини и утеха да бара во цице. Инаку за доење во почетокот додека не се фати ред, додека бебе не почне да напредува соодветно јас колку што знам препорачливо е доење на 2 саати иако јас се водам по правилото каде сака колку сака. Ако е многу брзо после подој се обидувам со други начини на смирување (шетање, нишкање, термофорче ако ми личи дека се грчеви), но ако нема успех да се смири и продолжува да плаче, давам да цица. И да по некогаш ми личи дека е цело време на цице, ама еднаш се бебиња и немаат друг начин на утеха. Не се обидувам да те убедувам, само сакам да кажам дека не е грешно и ако бара цице и на пола саат.
Да го споделам моето искуство со доење. Почетокот, месец можи и два му давав да цица на секое плачење. Не гледав на саат на колку време цица ама цицаше често и мноогу долго. Колку што знам така и треба, се согласувам со кристина дека не секое плачење е од глад. Кога му се спие стално заспива со цицање. Не ни сум пробала на поинаков начин да го заспијам, многу лесно заспива барем до сега. Само 2 пати памтам дека сме имале мака со грчеви, лесно се справиваше со подругнување и прдење а не внимавав на исхраната само почетокот јадев многу путер, бадеми и овесни, така ми препорача тука бабицата за помасно млеко, иако не верувам дека има масно или немасно, или пак хранливо и нехранливо млеко. Нај комотно и најлесно ми е да го дојам легната. Така почнав уште на болница, неможев да станам многу ме болеше епизиотомијата и така си продолжив дома. Некоја мајка имаше пишано дека така имало подобар фат бебето па можеби затоа немавме мака со плиток фат, само почетокот дури да зајакнат брадавиците ама траеше кратко. Тогаш пробав и со силиконска ама неуспешно. Мене ми помогна што се измолзував 2-3 дена и му давав од шише дури не заздрават малку брадавиците. Мачкав ланолин од лансинох предобар е. Не знаев многу за доењето, не ни имав многу читано. Од тоа што се плашев најмногу се справив најлесно без совет од некој друг, само потврда од бабицата дека правам како што треба.
И моето е исто, стално си плаче ама не е секогаш гладен и гледам да има 2 часа помеѓу подој.. го оставив на маж ми 15 мин да се истуширам и не знаел како да го смири и му дал адаптирано.. се утепа од бљуцкање, душиче
Мојата сега има скоро 6 месеци. Сега обично на 2часа ја дојам. А порано на почетокот не памтам ама и на помалку од 2 часа и давав. Тогаш само со цицање се смируваше кога плачеше.
Па и моево претежно на 2 часа цица, ако ептен неутешно плаче знам дека џабе е се и давам цице. Инаку од прв ден како ми го донесоа уште во шок соба, кога плачеше за цицање со муцето бараше лево десно да лапне нешто, многу смешно ама еве ќе направи 1 месец он кога е гладен лапа воздух околу него, доближи го до себе ќе те смукне одма и цица ли цица, на празно, а кога не е гладен а плаче само се дере и што сакаш доближи му до муцето плука, не сака ништо, ни цуцла. Денес на полни 4 недели веќе, имавме цели 10мин мирни и муабет му правев, мислиш ме разбира, уште што не ми одговори. Растат некако многу бргу, кога пишував во Труднички кога еве го месец ќе праи. Кога спие, кога цица и кога се масираме после бањање е неодолив, ми иде да го изедам, ама коа плаче и мене ми се плаче. Иначе вечерва прв пат го легнав без шише, да видиме како ќе биде, дали ќе издржи без шише или ќе стане одма. Убаво се нацица од двете, заспа, па сега ќе чекам да видам кога ќе стане.
Jas ke poludam veke Od 11 casot vcera vecerta do sega bebeto bara da cica bez prestan. Koga ke zavrsi se odnesuva kako voopsto da ne jadelo i bara uste. Cuclata ne pomaga mnogu po nekolku minuti ja pluka. Se slucuva poveke od eden cas da trae podojot i jas ne mozam poveke da izdrzam. Bebeto ima eden mesec, nema temperatura. A ne e deka jas nemam mleko, bas naprotiv imam mnogu. Ne znam sto se slucuva. Sega zadrema vrz mene, a da ja ostavam pak ke se razbudi i istata prikazna ...