Види ги 13та,14та страна од темава и добредојде во клубот на гризнати мајки Нема друго мачкај се со крема за да не се направат рагади и ако те боли кога цица измолзувај се и давај му така да пие ,се додека не зарасне раничката.А зошто капките ги мешеш со млеко? Јас сум им отварала уста на децата и директно сум капнувала во уста. Чиста работа ,а и нема лажиче за миење
Фала ви на сита за советите и да знаете успеваме. Секој нареден ден учиме по нешто и полека се усовршуваме. Туку да си прашам, од кога ќе ги нацицавте, по колку време си дремкаа вашите бебуши?
^ Зависи,секоe бебе си е посебна приказна,керка ми беше опасен цицкољубец вечито беше гладна.Спиеше одприлика саат до два со маки,јас не памтам дека спиела се на се 3 саати без да се разбуди и бар малце да цицне! Такво си беше детето дрчно уште од бебувче, и сега е таква буцка
The same amount of alcohol that makes it into your bloodstream makes it into your breast milk. While the amount that's transferred is relatively small, your baby is tiny and has an immature liver. That means she can't process the alcohol as well as you can. Infants younger than 3 months process alcohol at about half the rate of adults. Па вие како сакате така правете си. Како што кажа една феминка секој си одлучува за себе и своето дете
Извини Сесилија ама ова со алкохолот се однесува на жестоки пијалоци,како виски,водка,коњак,а не на пиво и црвено вино.Пивото заради големиот процент на Б-витамин дури е и препорачливо како во бременост така и при доење и се разбира зборуваме за количина од една чаша,а не за гајба пиво.Истото се однесува и за црвеното вино кое е добро за крвта. Ноел ти честитам за истрајноста и борбата ,а што се однесува до спиењето секое бебе си е приказна за себе односно некои спијат по 15 минути ,а некои и по 2-3 саати.За жал и двете мои дечиња беа во оние од 15 минути
Гледам дека феминката Сесилија си го избриша мислењето ,но јас морав да го споделам ,а вие видете зошто!!!! Сесилија во иднина би те замолила да не ми се обраќаш во ниту еден контекст ,а моите мислења слободно да ги скролаш !!!
Баш се спремив да одговорам и гледам го нема мислењето Значи никој не спомна пиење пиво или вино во големи количини Јас и секако АИТ рековме за една чаша пиво кое секако и бремена жена не и е забрането самите како мајки сме свесно што е добро а што не и сигурно не би правеле нешто со што би им наштетило на бебињата . Еве ке се ставам себе во пример Пред бремноста бев активен пушач , кога дознав дека сум бремена престанав со цигарите Исто за време на доењето не ни помислив да запалам цигара . Знам колку штетно е да запалам цигара и да го дојам детето Исто и со алкохол . пред бремeноста знаев на искачања да се напијам нешто дали вино или било што друго Додека бев бремена не пиев ништо алкохолно ... иако смеев да се напијам чаша црвено вино . Но секако секој си знае за доброто на своето дете Исто е и со доењето ... за некој преставува тешкотија и стрес за некои Не И наредните деца здравје боже ке ги дојам !!! И стојам за тоа дека нема поздраво ништо од Мајчиното млеко
Пред да останам бремена бев љубител на пивото и црното вино, шо се вика секоја вечер во лето не заспивав без едно ладно пивце наместо вечера, а зиме обавезно со ручек пола чаша црно домашно вино. Но, кога останав бремена заборавив и на пивото и на виното. Впрочем, има безалкохолно пиво во лименка мм ми купуваше за ојачување на млекото, така да има замена ако неможеш да одолееш.
Точно така , пиењето пиво е добро за млекото , и секако не зборам за повеке од една чашка нели Јас кога се породив , во болницата ни даваа по една чашка пиво заедно со ручекот секој ден секако кој сакаше
Ситуацијата е непроменета, пупки расцветани, мама расплакана, бебе вознемирено... Пробувам да издржам, надевајќи се дека ќе се подобри ситуацијата, ама имам две нови маки... Градиве омекнаа, не му достигнува млеко, па пробав по подој да се доиздојам рачно за да има повеќе млеко за следниот подој ама ме заболеа уште толку пупките најверојатно дека не се измолзував како треба... Правилна техника???? Втор проблем, веќе втор ден ми го повраќа млекото по подој и како заурдено е Да се вадам од памет дополнително или..? Може да е од што често е на дојка? Поздрав за сите
За техника некоја посебна не знам,освен кога притискаш надоле (околу ореолата).Проба ли со вештачки брадавици да го доиш,да се поштедиш малку За повраќањето и мојата така повраќаше кога ќе се прецицаше и педијатарот ми рече дека го повраќа вишокот и да не ја ставам повторно на града.Ако веќе почна убаво да цица малото,а цица штом повраќа,мислам дека веќе треба да му правиш ред во цицањето,а ти си знаеш најдобро на колкаво растојание ,дали саат,два,три,така и ти ќе одмориш ,а и градите(под предпоставка дека цело време го држиш на града)
Горда за измолзување проба со пумпица?Мене малку како грутки ми фати градата и одма средив со малку топол туш и пумпицата.А за пупките и мене еден шок кога ме удри дека лом ми ги направи кога пробав да се одмолзам а гледам крв во млекото.Ужас.Ама ми рекоа иако е така, не му штети на бебе, и болело не болело да дојам и да се трудам правилно да ја фаќа градата.Малото прсте в уста да му го ставам и секогаш да ја вадам градата ако не ја земе правилно.И после секој подој мачкај се со маст и до следното доење убаво избриши ја.Јас мислев дека нема помин ова со пупките расцветани и крвави ама еве за неколку дена се среди.Пробувај дои, тргај града ако не ја фаќа добро пак стави. Еве сношто ме зезаше малиов прво убаво се изнаспа, па после полубуден се мачеше да фати убаво да се нацица. Борба е секој ден, ама тука сме да се поддржуваме.Ајде стискај заби со лес и со убаво
За повеќе млеко требало да се пие големи количини боза, а за млекото да е погусто да се јаде повеќе кисела павлака, најмалку по една чаша дневно.
Ви благодарам за поддршката и советите... Ќе пробам се... инаку многу е лаком, многу тегне и не фаќа убаво, затоа е проблемот, башка сака цело време на града да е, нацицан е и пак бара, ќе поврати од многу што му е и пак вреска додека не му дадам града Некогаш со нишање успеваме да го заспиеме, ама најчесто вришти додека не добие града, како за утеха, за заспивање или не знам што... Се мислам, откако ќе го подојам и знам дека е сит, а пак бара, дали да му понудам цуцла лажалка за утеха и заспивање.. не сум го правела тоа со ќерка ми, но сега моите разранети пупки му се како цуцла!?! Поздрав
Да не има грчеви па затоа да плаче и да сака на града? Моите така правеа.Пробај со лажалка ,ако фати сигурно ќе ти биде полесно .Ако имаш кантарионово масло сеедно дали домашно или купено ,намачкај ги малку брадавиците,но пред цицање измиј се,мислам дека ќе ги залечи малку.
Нацицај го , нека подждригне и ако знаеш дека е сит а само се лаже на града, одма лажалката. Така на неколку пати мојов магуп ме заркава и знам да му ја дадам кога ми прави така и до сега смао тоа ме има спасено. Ама сепак не претерувам па да не можам потем од уста да му ја извадам.
и мојава малечка така ми прави сакаше нон стоп на града, затоа земав лажалка и откако знам дека е нацицана и откако ќе подждригне и ја ставам цуцлата се залажува и послем некое време сама ја вади.. така да и јас мислам дека најдобро решение е лажалка..
Прво да кажам дека се извинувам и дефинитивно ги разбирам сите кои викаат дека доењето боли Боли пусто, првите неколку секунди мислам дека ми доаѓа главата од зид да си ја треснам, но кога ќе си го видам беебето задоволно, се си заборавам Ние почнавме да цицаме убаво, иако вчера бев навистина загрижена зошто мислев дека не цица доволно, некако 10мин цицаше па спиеше по 2-3ч , будење нема шанси. Незнам кој начин не го пробав да ја разбудам не бива и не бива. Синоќа добро поминавме по 20-25мин си цицаше и два пати ми се разбуди точно на 3ч , а од утрово си се буди на 2ч. Се надевам ќе си фатиме ред полека полека. Да ве праша само, од Бит пазар си имав земено градник за доење, навистина ми е практичен , го земав 250ден, памучен, многу убав. Денес го пратив маж ми да ми купи уште еден , но немало никаде. ДА не знаете каде можам да најдам???