Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    Мајки ве молам итно за совет...дали смеам капки и маст ТОБРЕКС да ставам во очи имам силно црвенило во окото. Очниот ми вели смеам во аптека ми велат два часа да не дојам ..

2. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Сегде барав, немаат. Мислите на готово растворено или во прав??

3. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    За зегин не знам, ама во ДМ има. Портокалова амбалажа, на Алнатура.

Еве го:
    Screenshot_2015-12-05-18-18-42~01.png

4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Побарав во соба за доење, докторката вика дека се ок со доење.

5. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Аха, јас мислев на растварање. Ама прашав продавачка, не знаеше да ми каже. :^)

6. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Во ДМ? :?:

7. mommy##

mommy## Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2015
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    6
    Zenski pomagajte. Cel den sum so temperatura od 38-39, varira. Ednata grada snosti koga stanav za doenje mi bese kamen. Nekolku pati denes pod tus probav da se izmolzam ne biva kapki kapki. So pumpa uste poloso, nikogas ne sum ni mozela. Kerkickata mi e dve nedeli. Bev i na bolnica mi kazaa ako ne padne temp antibiotik da zemam. Malava pa nejke da cica od taa grada. Nekoj sovet, iskustvo. Fala. Pozdrav

8. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Masaza samo. Osobeno okolu oreolata, nadvor od temniot krug, mene mn mi pomogna. I oblogi od zelka mozes, zatoplen list zelka vo prsluk.

9. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Da, kaj Prosvetno delo toj. Ama moze nova bese devojkata, ne sum ja gledala porano vo toj Dm.

10. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Веројатно имаш мастит. Градата не ти е испразнета. Мораш да ја испразниш. Топол туш, масажа, молзење. Види на youtube како правилно да се измолзиш рачно. После молзење ладни облоги и листови од зелка.
    Во меѓувреме ти препорачувам доктор, ама асален. Другарка моја во слична состојба како тебе ја молзеа на приватно и ѝ препишаа терапија.

Најубаво е детето да ти ја испразни градата, пробувај и нуди ја таа града често.

На ZojaP му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    fala mila...pocna da se smiruva okoto stavav samo kapki za da ne preteram i kapki i mast pa ako nema potreba ke pominam samo so kapki

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    gotovo mleko da ne vo prav. jas go kupuvam od zegin a ima i vo ramstor nekogas i id tamu ne e istoto no i dvete mi se dopagaat.proveri vo zegin vo gtc prodavnicata sto im e za zdrava hrana ili vo drug zegin

На Kaetana и Eli23 им се допаѓа ова.
  13. k-i-k-a

k-i-k-a Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2010
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Бебушко ми е 2.5 м. И сме само на доење. Ама денес настинав, и се напив вит. Ц и парацетамол, ама не сум сигурна за бенил капките за нос!? Сметаат на доењето?

14. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Во соба за доење д-рката вика дека може, под надзор на лекар...

15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    Дали од што не цицаше два дена можно е да ми се намалило млекото? Мислам дека е гладен се буди на 5 минути, нервозно цица и плаче заедно и нонстоп бара. Докторката ми рече дури не се синхронизираме пак со доењето да му нудам на секои 3 часа по 90 мл ад. Што да правам? Ако правам така нема да сака од мене и целосно ќе го изгубам млекото.

16. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Mislam deka moze ds se namali. I jas prasuvav za istoto, samo sto kaj mene cicase, jas ne piev dovolno voda i se nervirav mnogu.
    Zemi boza, gadna e, ama zatnuvam nos i pijam. Samo toa pomaga.
    A mozes pred da dades Ad prvo cicka daj, pa da se dojade so ad ako e uste gladno. Moevo nema sansi 90ml da ispie na obrok. Edvaj 60.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    И да е намалена количината на млеко (а не верувам дека е значително намалена), корекција се прави брзо - за два три дена. Јас мислам дека на 3 часа со по 90 мл адаптирано ќе се намали лактацијата.
    Не е проблем нудењето да цица пред давањето на адаптирано, туку ситоста по испивањето на истото, и вториот подој кога детето нема да бара колку што би барало доколку е на доење, и така во круг = намалена лактација.

Пак ќе речам - нетрпеливоста кај толку малецко бебе може да биде од било што - може да е од грчеви, а најчесто е затоа што е мало бебе и не знае поинаку да го спознае светот освен преку плачење и доење...
    Мерило кај новороденчиња и во првите два - три месеци се само пелените и напредокот.

Едит: зголемување на лактација се прави со симулирање на скок во развој (нудење на често доење, на секој час стимулација од по 10 минути од града). Чаеви помагаат, боза не мора - може како замена и пивски квасец. Во секој случај, стимулацијата е примарна за да се постигнат резултати.

На Eli23, pilenka и kristina.k им се допаѓа ова.
  18. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас пред недела, две имав еден здравствен проблем, по цел ден бев по болници и испитувања, нервозаа еден куп, не спиев со денови, морав да примам некои лекарства кои ме принудија да се одмолзувам затоа што не требаше да дојам тие неколку пати и ко за инат па тие денови колку многу млеко вадев по 150-180 мл, градите на секои 2-3 часа ми се стврднуваа и полнеа и значи на секој 2, 3 саат јас вадев по 150 мл млеко, уфф колку ми беше криво што не можев да ја дојам мојата душа, нервози од другите работи, нервози па и од тоа дека не можам да ја дојам, а млеко имам и се ми се собра на куп, плачев по цел ден и после кога заврши се и добив зелено светло од педијатрот дека можам да си продолжам со доење, едвај чекав значи да си ја дојам мојата кукличка ии да ви кажам луѓе, ми се намали млекото :( малата ќе си исцица се и тоа за 5-8 мин.махимум е и на двете гради и завршува, мирна е после тоа, се најадува штом не ми плаче ама забележав дека сега не ми се полнат толку бргу градите и можно ли е за 5 мин.да се најаде и тоа и од двете гради?

19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.611
    Допаѓања:
    76.839
    Ako lakomo vlece i cica mozno e, nas nekogas ni traele podoite po tolku sto duri sum se prasuvala dali voopsto cicase nesto :D ama posle bluckanjeto si kazuvase deka cical :D

На Kaetana и kallias им се допаѓа ова.
  20. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Од кај да најдам чашки за складирање млеко одмолзено?

На *цветче* му/ѝ се допаѓа ова.