1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Мајки, ве молам за совет. Породена сум пред недела дена, бебчо нема убаво фатено града, поради мали брадавици, па веројатно и поради тоа сеуште нема надојдено млеко. Кога ќе го ставам на града се фрустрира што не може да фати и плаче неутешно. Пробувам и со силиконски брадавици, но поради тоа што не му тече убаво млеко, не влече и заспива. Пумпам на секои 3 саати но не вадам повеќе од 20ml вкупно. Сега сме на ад. Дали некоја била во слична ситуација, како да стимулирам да има повеќе млекце или да го мотивирам да почне да цица?

2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Мама ако си во можност, побарај лактациски консултант или патронажна сестра, обучен педијатар, да ти ги види градите, да види дали добро го позиционираш бебето и каков му е фатот. Ѕирни видеа за длабок фат.
    Количината на измолзено млеко не е релевантен показател оти ниедна пумпа не може да извлечи млеко колку бебе.
    Стимулација пробај со чај за доилки, капсули, храна што стимулира создавање на млеко, измолзување, читни за power pump, меѓутоа ништо не стимулира како бебе. Пробај да си смирена. Ти посакувам успех.

На LiquidLuna и DaisyD им се допаѓа ова.
  3. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Ја закажав Јасна за во сабота, ќе видиме што ќе каже. Проблемот е што многу тешко фаќа без силиконски брадавици, и да успее да фати пушта после две три влечења или почнува да плаче. Пробав и малку на сила, и стимулација со шприц не успева никако па затоа земав силиконски ама со нив па заспива. Power pumping почнав од вчера, до сега нема некој резултат ама ќе терам и понатаму. Хормоните ми се пуштени на најјако па на смени си плачеме со бебе...:(

На Romantic и IRBBB им се допаѓа ова.
  4. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Верувам дека е тешко, бебе што плачи, хормони до небо, се надевам немаш коментари од страна туку поддршка.
    Пробај пред доење со пумпа да ги извлечеш брадавиците или во текот на цицањето со силиконска да ја извадиш и да продолжи без неа. Малечко е уште, нема сила да цица, се уморува и заспива. Преку шише му е полесно, побрзо течи млеко низ цуцлата. Кога му даваш од шише, пробај со paced bottle feeding техника.

На DaisyD, Freckles. и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  5. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    734

Исто ко ја да сум пишала.
    Уште прв ден сум со силиконски, мали брадавици првите неколку пати беше тешко после ја фаќаше убаво.
    Немав одма млеко стимулирав со пумпа, чаеви пиев и многу течности.
    Плачеше он и ја со него заедно у тандем:D Сега е смешно ама тогаш не ми беше до смеење.
    Заспива дека нема толку сила, рано е уште. Само трпение.. ништо друго у тие ситуации.
    *Уште сме со силиконски, 2ипол месеца.

На DaisyD и IRBBB им се допаѓа ова.
  6. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.929
    Допаѓања:
    12.260
    И јас имав вовлечени брадавици, многу мака видовме на почеток. Нормално е малце млеко да вадиш со пумпа, ептен тазе си породена, треба време. Мој совет ти е да пумпаш редовно, да ставаш бебе редовно на града иако не може многу да цица ама барем ќе стимулира и за да не се нервираш давај малце АД за да не плаче и да не е гладно. Треба време и многу нерви ама сè ова што го кажуваш е нормално и речиси сите врвиме низ овој процес. Околу месец и пол илид ва ми требаа да се стабилизираме со доењето. Ќе биде во ред, не се стресирај:hug:

7. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.120
    Допаѓања:
    4.424
    На почетокот градите треба да се тврди или меки?

8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Мислам дека ми беа меки додека ми надојде млеко, после камен.
    Се породи?

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.929
    Допаѓања:
    12.260
    Ептен на почеток се меки ама мене брзо ми се стврднаа па после камен ми беа:D

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.305
    Допаѓања:
    107.797
    Кога престана спонтано да ви тече млеко од градите? Место да намалува мене ми се зголемува течењето, 2 пати на ден менувам влошки и трет пат пред спиење, до сабајле се утоп мокри. Не сакам да молзам за да не направам хиперлактација, а и доста ми се 5л млеко во замрзнувач, не ми треба повеќе. Едната града од која мислев дека имам помалку млеко а уствари имам помалку отворени канали таму, ми се стврднува ептен навечер, пошто спие од 9 до 3 и кога ќе стане е камен јака, дури издеформирана. Што убаво си јадев овес наутро, не можам многу млеко ми праи, ќе се вратам на кајгана, мачканици. Бепче има 2ипол месеци, ваљда рано е уште да се стабилизира.

11. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.419
    Допаѓања:
    2.922
    На 2м. кај мене се стабилизира.

12. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Мене после 7-8 месеци. Жива катастрофа. :|

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.305
    Допаѓања:
    107.797
    Ваљда тоа е поради тоа што имам стварно многу млеко, да молзам ќе имам да складирам за уште 1 бебе ако не и 2.

На IRBBB и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  14. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    1.596
    Има ли шанси откако ќе се намали лачењето на млекото на скоро ич повторно да се врати со power puming , чај или нешто друго.

15. Cvetceto20

Cvetceto20 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2020
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    42
    Како да и го давам на бебче млекото од фрижидер. Само под топла вода кесичката да ја ставам?

16. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    215
    Нека е жив и здрав бебушљакот.
    Прво, измолзено млеко не е репер дали и колки има млеко во градата. Правило е дека нема пумпа што ќе извлече колку бебето што може. Сигурно имаш млеко, но секако внесувај течности повеќе меѓу кои и чај за доилки.
    Прочитав дека си ја викнала Јасна, верувам дека ќе ти помогне да се извлечат брадавиците и бебо да почне да влече.
    Силиконските се меч со две острици. Ако ти се навикне од нив, после може нема да сака без нив - ова и е проблем на моја другарка тазе породена во систина кајшто одма и понудиле или во некој пакет како подарок имало и силиконски и од старт, не знам зошто, ги ставала и брадавиците, и сега бебево не сака воопшто без брадавици да влече.
    Но, има надеж, ќе се среди, без гајле.

17. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    215
    Јас сипувам одредена количина во шишенце и шишенцето го ставам во чаша со топла вода да се стопли.

На IRBBB и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.305
    Допаѓања:
    107.797
    Ако го затоплиш во чаша со топла вода мора да го испие за макс 4ч, а преку ноќ во фрижидер полека ако се одмрзне може да стои 24ч. Јас вадев од вечерта и дента го давав на 2 пати.

19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Јас морав да одмолзувам за да не направам мастит, премногу ми се стврднуваа градите и грутки ми се правеа.
    И ако за нешто ми е жал тоа е што цело замрзнато млеко го фрлив оти не можев да го искористам, син ми цуцла никаква не прифати.

На Romantic му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    215
    Леле :(((((((
    Јас не можам да си простам што морав да фрлам колострум зашто не сум ја затворила убаво кесичката и влегол воздух внатре а дел од млекото истекло малку надвор.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.