Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.747
    Здраво мајки.
    Во скоро време треба да го одбијам моето 7 месечно бебе од оправдени причини.
    Млеко имам, ад прифаќа.
    Е сега дали ако се молзам по малко со пумпа ќе надоаѓа повеќе млеко или ќе се намалува?
    Градите ми се тешки и меки.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.477
    Допаѓања:
    108.411
    Мене второ па ми идеше истото чувство, додуша доење прво. Истите прашања ги имав и јас пред 2ипол месеци, доењето ми беше смрт а мислев дека е сосема нормално. Ако имаш мака со брадавици од одма земи си силиконски, ќе се смири болката, набави ланолин и ќе биде полесно. Јас измолзував и давав дохрана зошто мало бебе и не влечеше, се уморуваше, спиеше по саатипол на цицка. Не би да разгледам пак, 3 страни наназад пишував, мене педијатарот ме советуваше да дојам на 2ч по 20мин од секија града плус дохрана и така успеавме да пркнеме и да дојдеме до доење без шишиња, без ништо, кога сака колку сака како сака каде сака, се случува ако шетаме и 3ч да спие да не побара цице, се случува дома и за пола саат да побара пак ама воглавно на 1 час до час и половина бара да цица. Издржи, ти кажува мајка која пред 2ипол месеци овде кукаше дека ич не е бајковито доењето како што се претставува, ме болеше, ми беше стрес, ми ствараше анксиозност, сега сум скроз друга, супер ми е.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dan.ata

Dan.ata Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2022
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    57
    Драга, тоа што го пишуваш сега ти, за повеќето од нас е многу добро познато бидејќи е искусено, надминато, пројдено... па скоро сечија доенечка приказна почнува вака, верувај...
    Ќе наидеш на многу полезни совети овде, читај стручна литература, гледај видеа на youtube. Со секој изминат ден ќе добиваш поголема самодоверба и сила, а ти и бебе постепено ќе оформите своја тактика, свој начин, свој систем...
    Исклучително важно е позитивна мисла и добра волја од твоја страна, ако си одлучила да доиш. Има моменти околу доењето што можат да се научат, да се корегираат, а бебе ќе те следи, ним тоа им е вродено. Како што погоре напиша членката, после месец ипол или два, тоа ќе ти стане најлесната и наједноставната работа на свет. Поздрав

На lackygirl и Freckles. им се допаѓа ова.
  4. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.867
    Допаѓања:
    34.001
    Мајка пробај со намалување на подои.Така постепено намали ги и замени ги со ад .Ако видиш кога е време за подој градите не ти се тврди скокни го подојот дај каша или ад.После два три саатаи дај пак.Исто ако осетиш проблем со болни гради ,а не доиш веќе можеш да се одмолзиш.Само постепено за една недела можеш да намалиш ептен на доење и за две да го одбиеш без никакви апчиња и стегање на гради .Значи пумпа само кога имаш нелагодност или тапи болки одмолзи колку да ти помине болката 10-20мл.Градите многу брзу се прилагодуваат на намалувањето на подоји.Со лесно(fingers).

На Freckles. и perlaa1 им се допаѓа ова.
  5. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Фатив некој гаден вирус, најверојатно грип или ковид и ги транспортирав децата кај баба и дедо. Бебе од година и три месеци си цицаше до вчера за заспивање дење двапати и ноќе се будеше по два/три/четири пати за цицање. Од вчера сите (мм, мајка ми, свекрва) имаат мислење дека ова е шанса да ја одбијам. А мене ми е тешко, од една страна сакам да спијам по цела ноќ, најпосле по долги години, од друга страна ми доаѓа тоа слатко фациче кога треба да цица, и не сум спремна психички да завршиме ;( не барам совет, само дур си плачам дома да се олеснам некаде

На Freckles., DaftyCrafty, Leanne и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.634
    Допаѓања:
    2.474
    На почетол не да ме болеше, секое повлекување плачев, секое заспивање и будење пак плачев, но по 1 месец се се среди. Градите ме болеа, брадавиците, стомакот заради враќање на матката, душата ме болеше мислејќи дека не сум доволно добра и не знам да го нахранам. Јас првиот месец давав и дохрана адаптирано, немав доволно млеко, а ми требаше и сигурност дека се храни. Додека цица, обавезно расоблечен и кај мене успеваше да го разбудам со нежно дување во лицето. Ни штипкање, ни скокоткање, ништо друго.

На Splendor., Freckles. и DaftyCrafty им се допаѓа ова.
  7. Leonessa Moon

Leonessa Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2023
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    189
    Имаме 7 месеци

Дојам во 9 пред спиење
    Потоа околу 1 часот
    Ако е нешто вознемирен,бара и во 3 часот...ако е мирен , тогаш дури во 5 сабалје

*Дохрана (кашички) јадеме еднаш дневно

Дали треба да намалам подои ноќе или во ред сме ?
    (млеко имам доволно за побарувачката на бебе, така бар мислам)

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.477
    Допаѓања:
    108.411
    Мислам дека е ок, сепак сеуште нема исхрана која се базира на цврста храна, сеуште главна храна му е млекото.

На Leonessa Moon му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Leonessa Moon

Leonessa Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2023
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    189
    Да , и јас така мислам :f:

10. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.305
    Допаѓања:
    11.705
    Женски чаре за нагло намалување на млекото? Во болницата полни беа градиве, веќе неколку дена едвај 25мл од двете гради после подој.
    Чаеви, овесно млеко, Лактил таблетки, сѐ од тоа практикувам, а млекото нагло ми го снемува.
    Бебето демек цица, не знам што цица...
    Што сторив грешка за вака да ми го снема?

11. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Патронажна сестра или советник за доење најдобро ќе ти кажат. Иако тука може има многу информирани и изнапатени, за толку мало бебе не се дава совет на форум. Јас би ти рекла дека може се воспоставила лактација, бебе си цица а телото создава толку колку што треба. Треба да си следиш број на мочкани и какани пелени, дали бебето е задоволно, спие или плаче, и други работи. Тоа што не можеш да измолзиш колку што очекуваш дека треба да измолзиш не значи ништо.

На ***Bony***, Dancewere, Bravenewmama и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Колку измолзуваш не е мерка за тоа дали имаш или немаш млеко, важно е дали бебе напредува. Освен овес, сокови, чаеви и Лактил за млеко е потребен одмор и сон, иако знам дека тоа е скоро невозможно со новороденче. Ептен сте на почеток, не се паничи, тек ќе доаѓа млеко ама треба време додека да се воспостави лактација.

На Снегулк@23 и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  13. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.820
    Океј ли е да имам млеко а градите да не се преполнуваат и стврднуваатт? Првите денови дури цицаше од едната другата самата течеше а сега не. Има малку жолтица па поспана е нема сила за цицање не знам дали тоа влијае.. чаеви,сокови,вода пијам цел ден..

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.477
    Допаѓања:
    108.411
    Колку имаше бебето? Мислам тука некаде си со мене, така да сосема е нормално да не можеш да измолзиш ако не си се молзела редовно.
    Колку време си веќе породена? Може да влијае тоа што не цица убаво, буди ја и молзи да го пие после цицање. Мене тоа најмногу ми помогна, 20мин по града и 30-60мл дохрана, за 2 недели пркна и од месец ипол навака само цица, ептен по потреба да дадам шише ако не сум дома или сме некаде отидени. Ако нејќе шише давај со шприц.

На ***Bony*** му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LilyRose

LilyRose Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2022
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    65
    Девојки смее ли да се јаде јаткасти плодови додека дојам?
    Бепчето ми е 2 недели, јас и во бременоста и сега јадев путер од кикирики, бадеми, индиски ореви. И денес слушнав дека не требало зашто можело да се појави алергиска реакција. Денеска баш изедов една рака јатки, може ли да биде нешто?
    Инаку до сега нема покажано ништо, само денес каснав повеќе и ме фати страв...

16. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.820
    Едвај 15мл вадам, со две деца плус дома воопшто не ми е опција ова со молзењето. Цдло време вришти неќе да фати да цица, отидов и купив Ад. Немам нерви овој пат.
    Ќе одржувам лактација со течности ама гледам не е тоа тоа со количината на млеко.
    Фала на совет сепак

На mal.ecka и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  17. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Ако не грешам, нема повеќе од 10-15 дена кај што е породена.

18. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Педијатарот на почеток ме советуваше да не јадам заради можни алергиски реакции. Подоцна, почнав да јадам ама пример прво бадеми па гледав дали има реакција, па по една недела лешници итн. Следи го, сепак е мало. Истиот совет го добив и за цитрусите.

На Снегулк@23 и LilyRose им се допаѓа ова.
  19. LilyRose

LilyRose Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2022
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    65
    До сега нема покажано никаква реакција кога јадев, можно ли е да покаже ако имам изедено повеќе како денес?
    И ако покаже дали може да биде сериозно како кога се внесува директно или само осип може да добие?

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.477
    Допаѓања:
    108.411
    И мене не ми беше искрено ич едноставно, бебе страшно ќенкаво, само во мене седи во никој друг, на кревет па, во релаксатор, шанса нема. Пумпата ми ја расипаа кај што ја имав дадено и да ти кажам редот си го фатив на рака, во шишето директ 30мл давав, не сакаше повеќе. Ти можеш ад да дадеш колку да пркне само, да почне да качува, да се исчисти жолтицата и ќе почне да цица. Мене ми беше исто напор да измолзам во шише колку и да зовријам вода, да направам ад, да се лади, па да чека, а оно вришти... Ама ако тебе ти е полесно ад, ич не се сеќирај.

На Chanell* му/ѝ се допаѓа ова.