Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    На две недели треба да врати родилна тежина, тоа што го има изгубено во првите денови.

2. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Да не те разочарувам првото дете ми правеше така. Еднаш и дадов шише и веќе града нејќеше да види. Бебе од 3 дена. Со денови, уште на глава стоечки што не пробав да ја дојам. Се беше џабе, се предадов и почнав да ја дојам со силиконска брадавица. Едвај некако фати и имавме краток доенечки стаж од причина што со силиконска брадавица снемува млеко со тек на време. Се надевам ти ќе успееш.

3. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.300
    Допаѓања:
    11.679
    Скоро и да има вратено, без 20 грама.

Едит.
    @Nala37 ах ах, ме утеши.
    Грешка напраив што шише дадов?
    Јас мислев сеуште имам фора пошо мали сме уште, две недели, уште навики се формираат...

4. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.011
    @DaisyDoo Ко јас да се читам.
    2 дена после испис, на контрола бевме и имаше иста килажа со која не пуштија. После 3 дена, кога имаше 1 недела, имавме напреднато 120 грама за 3 дена што беше супер. Во тој период нудев града ама давав и молзено мајчино. Ова ме окуражи со килажата па во наредна недела помалку давав шише а повеќе ја ставав на града. И мислев дека влече и јаде ама сум се лажела. На следната контрола на 2 недели имавме за 1 недела напреднато само 60 грама. Многу бев разочарана ама морав да сменам начин на исхрана. Од тогаш нудам града на секои 2 часа а на 3 давам молзено 65,70мл од шише. Со овој систем за 3 дена пак напредна 120 грама. Така што ќе го следам овој ритам зошто најбитно ми е да качи килажа. Имаме добри денови кога фаќа града и цица по 10 15 минути бар (зошто исто ништо не ја буди). Имаме и денови кога ако види града вреска ... Плус дојам само со силиконска зошто имам премали и вовлечени брадавици.
    Се на се не е сјајно ич. Не се откажувам, ќе нудам града и понатака ама не форсирам ништо зошто на психа ми мава. Ко ќе ја слушнам дека вришти ем јас се нервирам и фрустрирам, ем она гладна останува. Ќе молзам периодов и ќе се молам да смени и да процица. Ако не бива ќе вклучам и ад ако треба... Имам голема желба да ја дојам ама со сила убавина не бива. Најважно е да сум психички добра и двете да сме живи и здрави.

На IRBBB, Nala37 и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  5. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Не мора да значи. Биди упорна и ако можеш шише не давај повеќе. Има систем на доење мислам се вика @AngelOfArh има пишувано повеќе пати за ова. Пиши и порака нека ти објасни. Ептен сте на почеток, тешко е но ако имаш млеко дај се од себе да успееш. Бебе мое е еден месец, многу пати сакав да се откажам и да дадам шише но стегнав заби и реков ќе издржам барем месец да видам како ќе се одвива, ако биде биде ако не здравје. Рано е уште да кажам, но како да станува полесно. Иако давам дохрана молзено и еднаш АД би рекла дека успева кога нема да треба дохрана туку само цицање ќе е доволно. Пробај за да не ти биде мака отпосле, ако можеш добро, ако не пак добро. Без стресови и нервози. Среќна мајка среќно бебе :)

Едит: заборавив да кажам, бебе мое за скоро 2 недели имаше качено само 50 грама. Шок ме мавна кога ми кажа др затоа што после испис од болница висеше на цице цел ден и скоро цела ноќ. Но сега на еден месец веќе имаше качено 850 грама. Не е многу можда но со оглед на тоа дека 2 недели па стагнираше др кажа дека е супер.

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    601
    Од медела калма цуцлата тече млеко само ако повлекува бебето, можеш со неа да пробаш, околу 1000 и нешто мислам се шишето и цуцлата.

Системот за дохрана на медела претежно се користи ако немаш доволно млеко и на тој начин се стимулира лактација. Околу 3000 денари е.

7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Јас мислам дека сте супер со килажа, тие 20гр ќе си ги стави за 1 ден.
    После првите 2 недели очекуваат во просек да напредува по околу 20гр дневно. Ама не е само тежината показател дали има или нема млеко. Важно е бебето да полни пелени со мочки и каки и да не е плачливо од глад (многу често се меша со грчевите).

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.256
    Допаѓања:
    107.583
    Кога го поскапеа, со првото детенце кога го гледав беше 1800. Страшно!

На Pocahontas.93 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    215
    Калма е 1490 во Зегин, а системот е 3600 на страната на Митра.

10. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    601
    Инфлација :D
    Навистина е многу скапо, како и се од медела, ама врв ми се со производиве. Јас изгледа почесто ќе треба да се молзам, бебувче одбива денски да цица еден период, посебно ако е веќе расплачен ;(. И решив да инвестирам во убава пумпа, ќе ми се најде и за второ :wasntme:, и си ја порачав меделата, електрична, ама од странство, 100 евра е поевтина. Рачната пумпа е 30 евра таму.

Сега гуглав, на страната на kiwi.mk e на попуст 2380, ама колку се релевантни не знам, на mitra.mk, јас не можев да го најдам. По аптеки најчесто е 3190. Добив информација во една аптека дека се затворила фирмата шо увезува производи од медела и затоа тешко се наоѓале производи. Имаат нов систем, кај нас стариот се продава. Мислам исто вршат работа само, шишенцето место на вратот се става отстрана, на рамото, закачено на прерамка од прслук. И резервни делови изгледа не можат да се набават затоа што е стара верзија.

На Romantic му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Канила или цевка за хранење врши иста работа како системот за дохрана на медела а е џабе пари. Само што кај нас не знам каде се продава можда во медикус, јас барав по аптеки немаше.

12. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    @DaisyDoo мила во која позиција доиш? Пробај легнати паралелно. Моето никако не прифаќаше друга позиција. Само смирено, пробувајте да цица кога не е расплакано. Ако плаче, ќе мора да го смириш па после на града.
    Јас мислев дека секој ден ќе се откажам од доењето првите месеци. После се среди.

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.256
    Допаѓања:
    107.583
    Тоа сакав да пишам сега. Беби систем за инфузија, шприц од 20мл и со фластерче на градата до брадавица. Е ќе треба некој да ти шприца дур се уиграш, ама после ќе се научиш и побрзо ќе иде. За 100ден и секоја недела да ги мењаш се исплатат.

Да прашам и овде. Јас сум настината, бебе е ок засега, сте приметиле кога сте болни повеќе млеко? И минатиот пат и сега, утоп сум, ми пропуштија влошките за гради синоќа.

14. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Не мора шприц. Во шише се става млеко, цревото внатре и бебе влече само :)

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.256
    Допаѓања:
    107.583
    Мало бебе нема мислам толку сила... Ова системот е нели со слободен пад и друго е. Кај другарка ми успеавме за 3 дена да вратиме бебе на града со шприц и беби систем.

16. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.929
    Допаѓања:
    12.260
    Моето само 70гр имаше изгубено кога нè испишаа. 4 дена од кога нè испишаа ни беше прва контрола и тогаш бебе ја имаше истата килажа од испис, никој не ми кажа дека во првите две недели треба да ја врати родилната, ми беше кажано дека треба да качува по 25гр дневно или повеќе. Ме советуваа дека мора да го хранам на секои 2 часа и дење и ноќе и да го дохранувам ако има потреба. Цицаше, молзев и плус понекогаш давав и АД и за 10 дена качи 500гр.

На Coco31, IRBBB и Thinkerbell. им се допаѓа ова.
  17. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    За 2 недели се очекува да врати родилна тежина, сѐ што е плус е одлично.
    За дохраната нема да коментирам, оти 90% од педијатрите требало, не требало советуваат ад, никој не дава насоки за подобрување на лактација и успешно доење.

На see.emily.play, MeowMeow, AngelOfArh и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.929
    Допаѓања:
    12.260
    100% си во право. Таков стрес ми направија што секое одење на педијатар јас се тресев дали тој ќе качи на килажа затоа што првиот пат трагично ми соопштија дека бебе стагнира и дека јас мора веднаш да превземам нешто, а јас прворотка, со бебе старо една недела, главата не знаев кај ми е и се осеќав ко најлошата мајка на свет.

На LiquidLuna и IRBBB им се допаѓа ова.
  19. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Ако е мало, испробано е и успешно :)

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол