Мајка 30мл млеко се буквално една голтка млеко и јас сум убедена дека и без нив бебчето ќе си напредува. Пробај прво наместо по 2 пати, да даваш еднаш по 30мл, па по некој ден прескокни ја и втората дохрана и продолжи само со доење.
10-20 мл е максимум јас што имам извадено со пумпа, и тоа ако врзеше навечер 5-6 саати, па син ми напредуваше перфектно само на доење до 6 месеци, а еве го уште цица 20 месеци е. Пумпа нека не ти биде репер. Лактација ќе зголемиш доколку го ставаш почесто бебе на града, а сѐ друго вода, овес, чај за доилки, сокови, безалкохолно пиво, е плус. Малку повеќе самодоверба и ќе исфрлите дохрана.
Уште не сум почнала на работа и јас се враќам крај на мај. Купив пумпа се измолзев теи пати и ете ја стои во кутија, немам живци за молзење за 20-30 минути по 110 мл вадам и ме фаќа нерва прекинувам. Бебе веќе има три оброка по 100-120 г и пак цица после оброк, и за спиење и навечер.Како да се молзам кога он цица, а и не прифаќа шише па невњрувам дека ке го пие. Ке јаде повеќе количински кога ке тргнам на работа плус ке воведам млечно, па ке биде нешто со јогурт или к. млеко за ужина. Ке се снајдат, а за пумпата џабе си дадов 3500 можев нешто друго да му купам.
@macalavica потполно исто и мојата, ни шише прифаќа, ни има намалено на цицање. Исто оброци има три по 120, а почнав и со кисело млеко, грчки јогурт сега и несолени путер, урда планирам да воведам. Ќе пробаме и ние така дури не сум дома, па ко ќе се вратам ќе цица. Стави ја на продажба пумпата штом не ја користиш.
Мајки, бебе- 6 недели цице не фаќа ради мали брадавици, па се тегнеме со силиконска брадавица и допуна молзено. Прашања до другарките молзачки Кога одиме надвор, дали може да испумпам тазе млекце пред излегување, па да стои во изолатор за шише до 4 саати? Дали може да складирам млекце во стаклени теглички, кои би ги миела во машина, да си извадам колку ми треба од тегличката и пак да ја вратам во фрижидер? И тие што молзат ексклузивно, колку пати на ден се молзите за да одржите лактација? Сега молзам по 4, 5 пати на ден по 10 мин , и вадам за тековниот па дел и за следниот ден. Дали да останам на 5 пати или ако сме само на молзење да зголемувам, за да не снема млекце?
Можеш слободно да носиш едно шишенце за надвор, јас секогаш носам дури и за кратко ако сме излезени. Во фрижидер свежо млеко може да чуваш до 4 дена мислам. И за молзење, јас се молзам само вечер затоа што се насобира многу млеко но првите неколку недели се молзев после секој подој прво за да избегнам мастит второ да зголемам лактација
Ми дадоа антибиотик да пијам 10 дена за инфекција, каков ефект може да има на бебето? И онака има грчеви страв ми е да не стане уште полошо... Или да не треба да се одмолзувам нешто? Лекарот ми рече да ги пијам иако пишува да не се пијат при доење, дека оди дел од него во млекото ама безбедно е.
Ако антибиотикот е компатибилен со доење, нема да има никаков проблем. Провери на e lactancia. Ако не е дозволен, побарај му на лекарот замена.
Мајки бебето ми е 25дена и млеко што се измолзев 100мл го испи цело и после 15-20мин пак града бараше,си викам многу да не му е тоа? И завчера исто вака направи. Не се молзам нонстоп,само кога ке осетам дека ми се преполни.
Ама како осеќаш дека бара? Плаче? Па не плаче само за града, зар на секое заплакување на града го ставаш. Ако е така моево не треба од града да го симнам, се си ќенка. Може го мачи меше, сака да се гушка, топло му е... башка на нецел месец бебе и 100мл е многу, а не плус и града за толку кратко, ќе го боли меше уште повеќе. Ако веќе пиело млекце ќе го гушнеш, ќе го исправиш, ќе го пресоблечеш, па ако од ништо не се смирува ќе го ставиш на града. Бебе се дои на барање, но не секое плачење е за цице. Убаво е да се утеши на цице, ама тоа сега мака мачи со грчеви, уште му фали ти на секои пола саат да му туткаш ново млекце на несварено во желудниче тоа. И јас дојам на барање, ама гледам да има размак бар од 1 час, да не му го оптеретам мешето. Моето ако се прејаде стенка, жално е за гледање, стенка, сѐ мачи и дури не се изждрига убаво неколку пати не се смирува.
Да не сака да ждригне? Пред некој ден гледав некој трик, со прстот да го допреш бебето на крајот од устата, ако ја отвори тогаш е гладно. Јас на почетокот моето на секое плачење го ставав на града. И се смируваше. Колку што беше на града не цицаше сигурно, тогаш и не знаев дали цица или не додуша. Дали беше правилно или не, не знам ама и на двајцата ни беше убаво. И сега може да е најаден па за заспивање ако плаче го ставам на града, некогаш заспива така, некогаш се трга и бара нишкање.
Не бара града само кога е гладно. Може бара за утеха, бара блискост, или му се спие па сака така да заспие. Секогаш прво давај му да цица. Молзеното после ако има потреба. Ако си цица редовно веќе и не мора да молзиш.
Ако сака некоја мајка на близнаци да ми пише во порака. Ако може да сподели како комбинира доање со ад млеко. Јас незнам да се организорам немам време (голем дел од денот сум сама) па плачливи се а и сега имаат запек. Инаку 13 дена сме
Јас нерви искинав денес и вчера Многу пасивно цица, цело време спие Дадов измолзено 50мл пола ми го поврати Може да спие од шо е гладна? Мочка ама не е какана два дена На два ума сум, да одам да барам апчиња за прекин на млеко или да се нервирам и плачам шо сум во ваква шкљ позиција Во петок дури сме на мерење, минатата недела за три дена само 40грама имаше качено, се си мислам и сега иста песна ќе е А од друга страна мислам депресија ќе ме утепа ако и прекинам доење Не се издржува,ич не знам што да правам По цел ден ја молам да цица, за другите девојчиња време немам 10минути ^И по 3саата знае да не бара, навечер едвај 2мин дали цица и заспива…. И по 4 саата не бара па тогаш правам ад и во сон ја нудам и пие.
Да пробаш да нудиш града, и после тоа секогаш да даваш дохрана. Ако имаш молзено тогаш такво најубаво ако не ад. Ако не бара сама на 2,3 часа буди ја и нуди. И 2 пати да потегне од града битно ставај ја, па после дај шише. Иста песна сме, топ не ја буди.
Мајки ние сме скоро 21 месеци, планирам да го одбијам наскоро .. А и би сакала да купам детокс микс чајче да пијам или не е препорачливо, дали со тоа нешто би му наштетило на син ми ?
Ако затвори уста нема сила што ќе ја натера да отвори и пие. И пишав на педијатарот да ми каже како да ја хранам со ад, на кутијата пишува по 90мл што мене ми е премногу, она едвај 60ад пие и бљуцка после него.. сакам да ја дојам и неа ама неподносливо ми е, има убави денови кога цица по 10-15мин ама пример никогаш не цица од двете по толку, дали два-три досега се десило. Три недели е,зарем уште нема сила Добро напредува кај тебе и покрај тоа што спие многу?