Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Giovanna

Giovanna Популарен член

Инаку сите што планирате да ги користите силиконските на Медела имајте да ум дека се дефицитарни во Скопје. Особено големината С, што никаде не успеа да ја најде маж ми. Имаше опција да порачаме преку аптеката во Систина ама немав време за чекање, па земавме големина М од бебе хоум. Среќа беба ги прифати и тие, пошто болничките беа С и ми беше страв да не не и одговараат.

Снегулк@23 likes this.
  2. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Јас нарачав од Митра големина С. Чисто како инфо.

Homme and Giovanna like this.
  3. Homme

Homme Истакнат член

Девојки фала ви многу на советите. Ќе прошетам низ Орхидов да побарам силиконски брадавици, па ако не најдам ќе нарачам да ги имам за секој случај, бидејќи штом е болно на почеток. верувам дека ќе ми требаат...
    Само ме интересира, ако почнам веднаш со нив, и ако има добар тек работата, дали после тоа ќе можам да ги тргнам и да се дои дирекнто од града без да има проблем?

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Да, ти пробај без нив, ама имај ги за секој случај.

Homme likes this.
  5. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Можеш да си земеш силиконски брадавици за секој случај, ама јас би те советувала да не ги користиш ако не ти се неопходни. Обично се користат ако имаш проблем со брадавиците или ако бебето не фаќа града. Со нив има помала стимулација, ако се навикне бебето може да има проблем за одвикнување, може да не доцицува до крај па така не би ги внесувало мастите што доаѓаат на крајот на подојот или да голта повеќе воздух што ќе му прават грчеви повеќе. Секако ова не е случај кај сите, има еден тон мајки што успешно дојат со силиконски со години, ама сепак има плус и минус. Ако се решиш да ги користиш од старт, пумпај после секој подој, да надојде повеќе млекце. Ти посакувам лесен пораѓај, па те чекаме тука за некоја недела :)

Homme, IRBBB and Снегулк@23 like this.
  6. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Окееј,паниките без везе ми беа.
    Бебе почна саглам да цица, бара на 2часа до 3максимум, ако задремува допива измолзено 40-50мл и напредува натпросечно според докторката, за една недела 320грама ставила или во просек 45грама на ден, а требало по 25грама на ден да е :^)
    Сеа па да сум и намалела, ахааааа важи.

7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Пак ќе пишам за Ад е моето искуство. Минатиот месец повеќе од кг имаше бебе ставено. Педијатарот не изреагира. Овој месец има намалено со количината на храна што ја внесува наместо зголемено, т.е нема побарано вишок отколку пред месец. Според домашните мерки за месец нема да има повеќе од 800-900 гр. Можеби сум грешка ќе видиме. Сепак педијатарот вика да не се грижам и покрај тоа што во овие месеци може многу да става, после 6тиот месец ќе се регулира. Да не е само овие почетни месеци по 100,200, па и 300 грама бидејќи е малку тоа за цел месец.

8. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Да,кога почнуваат со цврста храна не ставаат толку, првите месеци ставаат по кило дури да потпораснат. После 8ми-9ти месец моите качувале по 300-400 некогаш и помалку.
    Туку за ова бев искосена доста дека малечко ептен, а она за 14дена 700 грама има ставено точно :inlove:
    Мали желудничиња имаат, немаат капацитет за многу храна, битно е да си пијат млекце си знаат они колку им е доста. И јас пробувам да и дадам поише некогаш ама ми го повраќа. Сабајле едната града ми беше преполна и за 5мин 80мл измолзив, и ги дадов она само 50испи. Џабе форсирање кога не сакаат повеќе.

IRBBB and lackygirl like this.
  9. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Мајки, што правам грешка?
    Бебето почна да фаќа града повеќе од било кога, ама мене млекото ми се намали драстично.
    Испумпувам само 50-60 од двете гради за пола саат, а до пред некој ден 150-160 за 15-20минути.
    Значи ли ова дека снемувам млеко?
    Го немам веќе чувството на надоаѓање на млекото, она како струја и со стврднување на градите...
    Сѐ правам како и претходно, лактамикс, холе чај, лактил таблети...

Како да си го повратам млекото? Што препорачувате околу пумпањево?

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Кога се мали денови се во прашање, јас кога ќе ми текне во петокот шизев, веќе во понеделник имав друго бебе. Многу паничев.

Chanell* likes this.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Може па и бебе цица сега, и јас молзам помалку сега, нормално е. Ако сакаш да зголемиш после секој подој ќе молзиш до крај, до последна капка, за да направиш повеќе млекце.

DaisyDoo likes this.
  12. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Показател некаков е тоа што кога стискам брадавица само капка две излегуваат, а не млазови како порано?
    Сакам да стимулирам повеќе, се молзам ама за сега немам ефект.
    Во рок од три дена, од ден за ден сѐ помалце количински молзам. Празни и премеки ги осеќам градите, а претходно од сон ме будеше чувството на полнење.
    Пак сакам да го достигнам тоа, ако е можно де...

Еве сега бебе цицаше од десна града само, а од лева ништо не извадив со пумпата....

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

За да вадиш од гради со пумпа и после цицање треба редовно да пумпаш. После секој подој значи. Има мајки што дојат што не можат капка да измолзат. Не се сеќирај, мислам дека не ти снемува млеко туку се воспоставила лактацијата. Прати пелени на бебе, ако не плаче за јадење, ако спие, мокри, се редовно, тогаш не е намалено млекото.

DaisyDoo likes this.
  14. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

15. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Дечки не знам дали има тема за тоа. За откажување од доење. Да ми помогне некој што да правам. На службен пат сум 3 дена. Така и планирав да прекинеме со доење. Но направив проблем со градите. Ме болат мн и напнати се многу. А стискам за да измолзам - успеав само малку. Ако закачам мастит како се лечи тоа?

16. Discovery

Discovery Истакнат член

Мојов е 6 месеци. Цело време сме на ексклузивно доење (без молзење). Градите ми се главно меки и лесни ( освен на почетокот кога осеќав како надоаѓа млеко и се стврднуваа). Последниве две недели пак ептен како да ми омекнаа и ги осеќам празни. Се исплашив, ама гледам бебе морки пелени и подобро никогаш не спиел. Значи меки гради не се показател дека немаш млеко. Следи пелени и дали е расположен или незадоволен после цицање па ќе знаеш. Мислам дека молзењето не е репер.

17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Најверојатно се воспоставила лактација, колку е побарувачката толку е потрошувачката, ич не гледај колку можиш да измолзиш, следи бебе и уживај. Штом полни пелени и става на килажа супер е се.

DaisyDoo and Снегулк@23 like this.
  18. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Јас немам искуство, темава ја шпионирам бидејќи кај и да е треба да ви се придружам :D
    Но баш вчера читав за ова, дека многу жени мислат дека меки и празни гради се знак дека нема млеко и веднаш почнуваат со паника дека им секнало млеко и дохрана. Уствари меки и празни гради се добар знак, тоа значи дека телото дава сигнали за додатна продукција на млеко. Полни гради се знак дека телото не треба да произведува млеко. Треба време за да се воспостави овој supply/demand.
    Во спојлер ти праќам извадок од книгата што ја читав, се надевам дека ќе ти е од помош.

So, this is incredibly confusing, I think. Like the opposite language. I'm talking about the hard-to-fathom logic in sloppy, "sucked out" and soft breasts that feel emptier than the emptiest beer can means that milk production is in absolute high gear!
    And tight and well-filled breasts , the kind that almost jump out of the neckline, signal the body to slow down milk production.
    Very simply, you can say that the breasts are constantly shouting orders to the body to keep to a certain level of milk production. How high the level will be, at the moment, depends on how relaxed/tense the breasts are.
    A breast that has softened after a lot of breastfeeding signals that the baby's need for milk is high = orders are sent that more milk is needed in the future.
    A breast that has become tense , perhaps after several hours without breastfeeding, signals that the milk demand from the baby has decreased = orders are sent that a little less milk is needed in the future.
    This is very cleverly "arranged", really. The body is constantly trying to make sure that just the right amount of breast milk is produced. Enough to meet the baby's needs but not too much, because then the body can get sick with milk congestion, for example.
    But the mere fact that the breasts feel empty like two empty rattling barrels in the evening (it's usually in the evening they are at their softest) after a day of lots of breastfeeding is not a sign that something is wrong. On the contrary, it is rather a sign that the breasts are completely normal and that there is high activity in milk production.
    The body therefore constantly controls how much milk is produced. Here comes another thing that can confuse if you don't know the facts, namely that the milk is delivered with a delay . Breastfeed your baby a lot and often for a few days, it will still take another number of days of the same intensive breastfeeding before the increase in milk starts to kick in.

19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се лечи со антибиотици, ама ќе имаш и висока температура и треска, чисто да знаеш.
    Влези под топол туш, масирај за да ги отвориш каналите и измолзи колку да ти олесни. Ако си во можност ставај листови од зелка и држи ги стегнати градите.

@DaisyDoo веројатно бебето исцицува повеќе, затоа не ти се преполнуваат и стврднуваат градите. А може и почнала да се регулира лактацијата. Пумпата и меките гради не се показател дека нема млеко, прати го бебето додека цица дали голта активно и дали полни пелени.

Giovanna, DaisyDoo and marijamarkoska like this.
  20. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Ќе ве тагнам сите.
    @Discovery @Lavender13 @lackygirl @IRBBB
    Фала мајки. Изгледа ќе треба да се помирам дека скроз немам млеко веќе. Бебето е нервозно после цицање, ненајадено, денеска посебно немам. Кога стискам, посебно лева брадавица, ништо не излегува. Не знам зошто одеднаш така, во рок од три дена скроз снемав. Вчера капки, денес ништо.
    Сум го прегладнела, еве сега многу лакомо исцица од шише претходно молзено.

Многу многу ми е криво, ќе пукнам од мака, ама тоа е очигледно.

Снегулк@23 likes this.