Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    @smeshkaa @kalinaka @Ano многу ви благодарам на споделените искуства.Навистина ми помогнавте.Многу ми олесна, мислев само моето е такво.Се надевам ќе се среди со тек на време.

На kalinaka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494

Јас обавезно го кревам за ждригнување, бидејќи доста ни помага со грчевите, излегува воздухот што го голтал. Во болница ми рекоа обавезно да го кревам, дали ќе ждригне или не да си го подржам така.

Супер вие имате доста долги подои, трпеливи сте. Нир на почеток цицавме најдолго до 20 мин, од града, сеа гледам сам си намали 15 мин макс а сега почесто и 10 ама активно цица тие 10минути, ваљда се најадува брзо, не плаче, полни се пелените, се надевам не грешам :D

За една недела сме на доктор па ќе видиме како се движи налредокот (fingers)

На Giovanna и Lavender13 им се допаѓа ова.
  3. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    Баш пишував пред некој ден дека бебе многу кратко цица.Давав и четири дохрани ад од по 60 мл на секои 6 чаша.На контрола докторката ми рече да ги намалувам дохраните постепено дека бебе добро качува тежина.Од вчера скратив една.Но од друга страна бебе почна да намалува уште повеќе со време на цицање и тоа на околу 5 минути максимум, а цица на околу 1 саат.А и многу повраќа што ме загрижува,и тоа понекогаш во млаз, а многу често и како вода со засирено млекце (не знам дали добро го опишав).Не знам дали ова е од прејаденост или има некаков друг проблем?Од друга страна многу време спие (нема жолтица) и е доста мирно бебе.За сега полни пелени.Прашањето ми е дали за толку кратко цицање може да се најаде? Не знам веќе што да правам, како да намалам со ад, кога и така малку цица.Се плашам да не почне да намалува со тежина и од што би можело да намалува со време на доење.Многу често знае да се закашла додека цица, како да се дави.Дали јас некаде грешам или штп е проблемот.

4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.676
    Допаѓања:
    21.341
    Мама честитки, живи и здрави да сте. Пробај да го намалиш времето на подои, да не биде на еден час, така подоите ќе зголемат на должина. На два часа е сосема доволно да јаде. И моето бљуцка, некогаш е помалку, некогаш повеќе како млаз, како воопшто да не го голтнал последното што го цицал. Многу ретко е измешано со сварено млекце, 99% е свежо млеко. Знае и да се засркне зошто е лаком, па ќе му дојде појак млаз и се закашлува ама си продолжува со цицање. За дохраната немам искуство, ама по некоја логика ако зголемува време на подој можеш да кратиш. Не цицаат сите бебиња со исто темпо. Некои се побрзи, некои побавни, посилен, послаб млаз итн.

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Трпелива сум јас, тој нема гајле :D на 50 минути подој, следниот е веќе за час и половина. Додека го иждригам, останало уште еден час. Ни тој спиен, ни јас.

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    10.444
    Уфф последниве вечери веќе пукнав од тоа ждригнување и чување во раце уште пола саат после подој. Било што од ова ако прескокнам моево обавезно повраќа, а лежејќи и се враќа млеко па знае и да се закашла и да прави звуци како да се дави :|
    На неколку пати така животот ми го има скратено, па веќе не се осудувам да прескокнам...

Доењето сред ноќ не ми е толку тешко, ама другиов дел после тоа ме дотепува. Се менуваме со маж ми ама џабе, премор си е премор. Како изминува ноќта така ми ги крати подоите и времето измеѓу.
    Ако не поспијам во првиот налет кога ќе ја легнам и кога обично цврсто спие 3-4 саати, маф ми е работата. А ич не сум од оние луѓе што заспиваат само што ќе стават глава на перница, откако ќе ја легнам уште минимум саат ипол губам себе си да се заспијам.

На Splendor. и Lavender13 им се допаѓа ова.
  7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.591
    Мене и двете деца не ми цицале подолго од 5 минути. Со тоа што ќерка ми цицаше 5 минути, завршуваше и оставаше цицка во секундата, а син ми ќе заврши, па си сака после да си се гали, па да си мезне пак шат пат. Кратат должина на подој оти како растат ојачуваат и побрзо за пократко време можат да исцицаат повеќе млеко.

Во цицање се закашлува оти јак ти е млазот, не е ништо страшно. Можеш ако сакаш да се одмолзеш малку пред да дадеш града. И јас имав јак млаз ама не практикував одмолзување.

На Маја Т и Homme им се допаѓа ова.
  8. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.713
    Има дозволен лек за алергија при доење?
    Детето од сон го будам од кивање и шмркање (facepalm)

На Bravenewmama му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bravenewmama

Bravenewmama Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2020
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    97
    Советувај се со педијатарот. Мене ми дозволи фликсоназе капки и рупафин апчиња ( а може и лоратадин).

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.676
    Допаѓања:
    21.341
    Ништо не е дозволено, јас си трпам. Педијатар не може да кажува колку лекови за алергија имаат или немаат последици врз доењето и да препишува терапија, алерголог тоа.

На Kolache na mama и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  11. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Мајки имам едно прашање за вас. Како доите? Легнати или седнати?

Сакам да купам некоја фотеља за доење па ако имате некое искуство споделете со мене, не знам каква да купам за да си го олеснам доењето, за сега седнувам на кревет ама ич не ми е удобно

12. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.265
    Допаѓања:
    50.861
    Во седечка положба дојам, а во лежалка никогаш не сум пробала.

13. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    626
    И јас во седната. На почеток во лежечка не бев сигурна фатот дали му е добар и ја избегнував, сега веќе не ни сака така. Јас на кревет дојам, се потпирам со грбот на перница, на почетокот седев и на фотелја ама сега страниците ми сметаат на ноџињата, подолг е. Инаку позгодно ми беше.
    Ако пробаш со перница за доење? Секако е поевтина варијанта од фотелја. Или пробај да ставиш обична перница под твојата рака.

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    109.984
    Јас дојам секако, ама легната ми е најубаво. Почнав после 2м додуша, до тогаш беше многу мал и страв ми беше, сега цица легнат поубаво и од седејќи. А седејќи дојам на перница, мала од Локо Кроко на Кика бу, не можам без перница јас, кичма одма ме фаќа, цела се укочувам. Сакав и јас фотеља ама немам баш простор.

На Srcka28 и sani99 им се допаѓа ова.
  15. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Навечер легнати, преку ден на кревет со перница за доење.

@DaisyDoo @Bella_Stella во бременост ми беше дозволен спреј за нос тафен како нај безбеден и лоратадин, од пулмолог. Мора да постои нешто што е дозволено, што да прават асматичарки кога се бремени. Консултирајте пулмолог.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Greenturtle

Greenturtle Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2022
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    24
    Ќе ве замолам за совет, бебето си е на ексклузивно доење, има 2 и пол месеци. На града знај да биди бесен, да цица со прекини, фати пушти, но си следев пелени и си напредуваше на килажа. Доколку е поспан си цица супер, смирено, но денес цица вкупно по 10 минути од двете гради едвај со ротирање и прекини, па почнува да вриска, а кога ќе ја стиснам градата излегува млеко, но не ја осеќам преполна како порано. На крај почна да плачи од глад и не знаев друго што освен да дадам адаптирано. Со молзење со електрична пумпа сум пробала неколку пати, не можам да измолзам повеќе од 20 мл.
    Дали ми се намалува млекото па е нервозен, дали е заради мешето и грчеви па не сака да цица?
    Многу ќе ми биде криво ако се одбие, сакам да пробам максимално се за да си продолжиме со доење.
    Да додадам, мислам дека сме и во скок.

Последна измена: 26 мај 2023
  17. Mila_Mia

Mila_Mia Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2022
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    155
    Мајки помагајте.
    Со царски сум породена во неделата но сеуште не ми е надојдено млеко.
    Имам рамни брадавици се молзев со пумпа но само 2 капки од едната града потече.
    Што да направам?

18. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Ставај го бебе на града често, на секој 2 часа, тоа најдобро ќе ти стимулира млеко. Пробај со силиконски брадавици за да фати бебе.

На Mila_Mia и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Силиконски земи ќе ти ги извлече бебе. Не секоја жена со пумпа може да измолзи многу. Чај за доилки земи пиј.

На Mila_Mia му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.676
    Допаѓања:
    21.341
    Земи силиконски, бебе нон стоп на гради за да стимулира. Во меѓувреме можеш и со пумпа. Многу течности, чај за доилки, јогурт, овесни снегулки и секаков вид на храна што стимулира лактација.

На Mila_Mia му/ѝ се допаѓа ова.