Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Мене многу ми се најде млекото за баш вакви ситуации. Додуша моево е како швајцарски саат, цица точно на 3 часа до минута, па лесно ми е да планирам временски. Ама не секогаш е изводливо, еве на преглед бевме пред некој ден, морав да го прекинам подојот за да стигнеме на време. Значи толку се увреди господинот, такво плачење, таква нервоза, леле мајко. А цицаше 30 мин. Арно ми текна дека имам зачувано млеко, па беа собрани скоро 60мл од тој ден, ги затоплив и таман во транспортерот додека патувавме се смири малце.

Иначе во паковање одат пумпата и бубамарата. Мене лично пумпата ми ствара многу вакум и ми е болна, иначе и таа може да се користи за собирање млеко. Уствари ретко кој ја користи ко пумпа, сите скоро ја користат за собирање млеко.

@Ceneva честитки, нека е жив и здрав, добредојде на темава.

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    @Giovanna Има пакување и со една и со две бубамари.

На Маја Т и Giovanna им се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.680
    Допаѓања:
    21.345
    Супер сме, си растеме. :sun:

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Leanne

Leanne Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    1.165
    Кога ми треба да ја смирам на кратко капнував од BabyVit витамините сосема малку на цуцла, на почетокот многу ми помагаше тоа. Поготово ако почне да пишти да заоѓа. Е сега е веќе поголемка почна и цуцли да нејќе, ама пак ми се наоѓа во кризни ситуации

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    Оли честитки за ќеркичката, да ти е жива и здрава.Отварав форум периодов само за тебе и за уште неколку членки да проверам, ама ете каснам со пишување, малку сум хаос дома со двајцата:D
    А каде може да се купи бубамарата, ја има ли кај нас?И која цена е отприлика.Јас има електрична пумпа на Медела, ама не сакам да се молзам, повеќе би ми одговарало нешто за собирање на млеко.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Еве тука може да видиш што има и цени

https://haakaa.mk/product-category/doenje/

@0ли честитки и од мене и јас сум пропуштила. Жива и здрава да ти е ќеркичката :party::party::party:

На Маја Т и 0ли им се допаѓа ова.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Фала ви многу :f: :f:
    Веќе се селам наваму, конечно :D

На Nala37, Freckles., Bubish26 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    @Bella_Stella фала мила на честитките и на одговорот.Ќе пробам така, па ќе видиме дали ќе зголеми време на подој.Важно да е најаден, а и полека да ги исфрлам и тие три дохрани ад.
    @Yowannty ти благодарам многу, секогаш многу ми помагале твоите одговори.Баш ми е полесно сега, се си мислев дека не е најаден со толку кратко цицање, па давав и ад.А на колку време обично ги доеше? дека моево бара да цица обично на 1 час.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    Фала ти најмногу, немаше ни да знам дека постои ова, да не беше форумот, а толку многу млеко ми истече така овој месец, да знаев до сега ќе имав собрано сигурно доста:)

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  10. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    Мајки соодветни се бубамариве за да собираат млеко преку ноќ?
    Тогаш најмногу млеко ми течеше, утоп се будев наутро.

11. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    1.506
    Мами на новороденчиња по колку време цицаат малите ? Ние сме 4 дена и цица прво околу 5мин од едната града подиспразнетата и после од полната цица околу 20мин од кои 10тина активно цицање. Дали е тоа нормално, некако малку време ми изгледа за мало бебе?

12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.595
    @Маја Т никогаш не доев/дојам на конкретно време. Саат не гледам. Првото не бараше воопшто. Таа и денес да може на воздух би живеела. Па јас ја нудев секогаш кога ќе застанев во место. Второво самото бара, ми тегне маица, вришти. 11 месеци е и еве сеуште знае да бара на пола саат, саат, 2 саати. И помало кога беше исто.

Сум спомнала и претходно, јас ад ни за секој случај немав земено ни за првото ни за второто. Ако цица активно и полни пелени при тоа не е нервозно, нема потреба од ад. Тие ситни 20мл екстра ад што некогаш ги пијат не значи во секој случај дека му се потребни. Не секое бебе знае колку му е доволно, често пијат и повеќе па го бљуцкаат вишокот или имаат мака со мешето потоа.
    Не можам лично да се начудам кај нас колку се препорачува ад за без разлика. Секое бебе е различно според тоа и потребата му е различна. Не ставаат сите исто килажа, па дури ниту исто дете не става исто секогаш. Еден ден може воопшто да не стави, па потоа да продолжи сосем нормално да става или да стави дупло следниот ден. И тоа е нормално. Некои пијат ад до горна граница, некои до долна, така е и со цицањето. Некои цицаат кратко, брзо и ефективно, некои си сакаат да си мезат легачки. :) Се е тоа нормално. Верувај, повеќето мајки додаваат мал процент ад после оброк само поради самите себе да се убедат дека бебето е најадено, а не дека реално на бебето стварно му се потребни. Значи, си го гледаш бебето, си цицка и полни пелени, немаш простор за грижа. Ќе си доиш на барање и ќе уживаш. :*

На Маја Т и Bubish26 им се допаѓа ова.
  13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.157
    Допаѓања:
    26.058
    За млаз рано ти е, зависи кога ти надојде млеко ама со рака.. стисни заби, мачкај се и влечи со пумпа, немојш да извлечиш со рака колку што можеш со пумпа. Ставај топли облоги пред подој и после тоа ако ти станат болни ставај ладни облоги оти тек ќе ти надојде млеко. Рано бев и јас, крв, како влечев со пумпа и цицаше тогаш големава, така плачев. Градите не ти се навикнати и тоа е нормален процес, ќе помине за некоја недела се.

14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.157
    Допаѓања:
    26.058
    Мила, тоа е и повеќе од нормално. На почеток бебињата немаат доволно сила да влечат, обично после 10 мин заспиваат, па ќе почне да се буди да си доцица ако не е најадено, ако е најадено ќе продолжи со спиење. Цицањето троши многу енергија, а тие се толку мали.

На PoisonGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.977
    Допаѓања:
    45.679
    Жени јас мака мачам со пазувите додека дојам, многу ме чешаат сма она чешање да полудиш. Немам црвенило, не се ни потам многу, не е од бричење, сменив део, се мијам често, со сода се мијам и нема спас. Осеќам и кога не дојам ама штом почне да цица мали мене ме удира нерва, страшно. Има некој со нешто слично? Како си помогнавте? Да не е знак за нешто посериозно? Не чеша од надвор чинам, туку како од внатре да чеша.

16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.982
    Допаѓања:
    8.456
    I jas mislam deka e rano za mlaz i samo masiram kolku izmolzam izmolzam dete mi izvlekuva dosta. Ama denes dojde patronaznata stisna ko od sala prska mlaz. I mi pokaza kako ama mene koga mi uspeva koga ne. Ke go fatam redot, ne se otkazuvam taka lesno

17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.880
    Допаѓања:
    18.755
    Супер е се, така треба да изгледа подој. Има бебиња кои се ефикасни цицачи, моево за 10 минути беше готово со цицање. Ама без паузи, кога ке почне да цица ефикасно празнеше града за 5-7 минутки.

На Splendor. и PoisonGirl им се допаѓа ова.
  18. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    За жал не, јас заспав еднаш со бубамарата саат-два и потечена ми беше брадавицата од вакумот. И јас сношти направив потоп, бебе врза сон подолго, се наспав и јас ама и постелнина менував во ниедно време.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    571
    Cluster feeding,трае континуирано или само определени денови?

20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.982
    Допаѓања:
    8.456
    I jas mislam deka e rano za mlaz i samo masiram kolku izmolzam izmolzam dete mi izvlekuva dosta. Ama denes dojde patronaznata stisna ko od sala prska mlaz. I mi pokaza kako ama mene koga mi uspeva koga ne. Dur da fatam redot.