Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Homme

Homme Истакнат член

Исто беше и моето, јас измеѓу гради менувам пелена па така се расонуваме. Труди се да го будиш штом има жолтица за да пие почесто. И мене ми рекоа на сонце да го ставам по 10 минути преку прозор. Нас ни се исчисти жолтицата за 10тина дена макс…
    За молзењето и јас де прашувам што да правам после подом, дали да доизмолзувам ама ете може да се стимулира лактација повеќе ако се измолзува…

Ceneva likes this.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Ama ako ne gi izmolzam troo mi se pravat grutki i teski i me bolat. Taka pa poloso mislam. Stalno mi e krevetceto do prozor na svetlo ama trebalo vreme. Jas neznam zosto ne go posoncaa malku vo bolnica dur bevme. Malku bil zolt nemalo potreba. I sega maki trgam ovde.

3. Ceneva

Ceneva Популарен член

4. kjofti4

kjofti4 Популарен член

На едната града ми се направи застој на млекото во канал.. многу мало топче е, а од надвор е малку црвено. Ја прашав патронажната ми рече си се успеала повеќе на таа града,а и бебе не влече многу на вечер,буквално цица колку да презаспие само..
    Е сега освен зелка, туш,топли облоги масази и одмолзување што може друго да ја разбие побрзо ја имам од вчера.

Бебе цица многу кратко на неја и послем колку и да ја масирам и едвај две капки млеко ке излези (најверојатно ја празне целосно)

5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Јас мислам да не гледаш на саат, читам коментари ептен стриктно се водите со саати, со минути колку цица, на колку се буди. Според потребите на бебе, не секое бебе влечи исто нити па секој оброк ќе му заврши во исто време. Сум доела на захтев, дојам и со второво на захтев, колку сака-кога сака и каде сака.
    Според мене не можи да се програмира живо суштество, ако е гладно, верувај ќе стане, ќе лупа со главата, ќе цуца раката негова. Градите доколку не одеќаш притисок не мора да ги празниш.

6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Пред подој топли облоги, после подој ладни и то најмалу 20 мин да држиш

IRBBB likes this.
  7. Ceneva

Ceneva Популарен член

Ok e i jas mu davam koga se budi porano. Ama da ne pominat poveke od dva i pol saati. Patronaznata mi kaza ke ti spie radi zolticata poveke. I stvarno e taka. Inaku i ako se razbudi na saat, saat i pol i bara, go dojam. Ne go ostavam da ceka. Ama sakam i od dvete dojki da mi cica za da ne se molzam na sekoe, a toa me iritira :D Oti jas so pumpa ne mozam, so raka si se molzam. I gi molzam koga imam pritisok i grutki. Inaku ne

8. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Ако доиш од двете страни на еден подој, пази да не ја менуваш страната многу рано. Почетното млеко е поводесто, за да ублажи жед, после тоа доаѓа млекото со масти кое заситува. Ако ја промениш страната многу рано, бебето ќе добива само од почетното млеко.
    Те читам многу си загрижена за мастит, но мислам дека со толку често измолзување, толку рано, поголем ризик ти е да се доведеш во состојба на хиперлактација. Не мора градите да се скроз празни после подој, колку што ќе исцица бебе толку, со тек на време ќе ти се научи телото колку да произведува.

Bella_Stella and IRBBB like this.
  9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Ne gi praznam skroz. Samo pritisokot da go namalam. Zosto preku nok uste vo bolnica mi stanaa teski i tvrdi i polni so cvorovi vnatre. Neznam bas dali bi se ostavila i ti taka da ti se desava. Gi molzam ama ne po sekoj podoj tuku koga taka mi breknat. Koga si gi osekam bolni. A vidam deka dete ne mi izvleklo mnogu. I jas uvidov deka ne sekoj podoj cica isto. A ne sakam da gi praznam za da ne pocne poveke mleko i taka imam dovolno.
    Tvoj sovet e samo na edna grada podoj pa posle nareden na druga ?

10. IRBBB

IRBBB Форумски идол

@Ceneva ако треба да измолзуваш после подој, значи дека бебе не ги исцицува градите и дека нема потреба од пред време сменување на друга града штом уште имаш млеко во првата.
    Тоа водење по саат за време на цицање е жива глупост. Ете моето, баш и Бела спомна погоре, сигурно и на многу други мајки бебињата цицаат по 7-8 мин по подој. Кога ги прашав за мислење тие што ме советуваа по 15 мин града, ми рекоа по 3,5 мин града. Смешки. На штоперица да дојам бебе. :fubar:

Давај му да цица кога сака и колку сака, штом е со жолтица не давај да спие повеќе од 2-2 и пол саати.
    И за жолтицата вади го надвор на сонце, џабе е сончање преку прозор, не поминуваат УВ зраците.

Градите молзи ги само ако се со грутки и топли и тешки, во спротивно праќаш сигнал за поголемо производство на млеко, ќе направиш хиперлактација и дури тогаш ќе молзиш ден и ноќ. Паталец ти кажува, до годината бев со пумпата в раце.

@kjofti4 топли облоги, топол туш, ролање со шише со топла вода пред цицање, ладни облоги после цицање. Упорни масажи за да ја разбиеш грутката.

Bella_Stella and Bubish26 like this.
  11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Koga mi cica taka po 15 min edna 15 min druga, ne se molzam togas. Ama nekogas mi cica pomalku na ednata grada i mi zaspiva i taa mi ostanuva polna cvorovi. Pa go budam pa go maltretiram. A da dojam na edna samo na podoj so drugata grada ke mozam da otepam nekoj do nareden podoj kolku ke se stvrdni. Bebe od dva dena kolku mozese da go aktivira toa proizvodstvo na mleko neznam. Uste vo bolnica taka mi breknaa gradite i ne znaev so da praam. Se navednuvam mi kapi od niv.
    Zatoa prasav so kako da pravam. Jas od patronazata dobiv sovet da go dojam na dvete po 15 min
    Inaku ubavo si spie po dva dva i pol saati i se budi. Retko porano.

IRBBB likes this.
  12. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

@Ceneva јас давам една града на подој, бидејќи мене лично ми е полесно така. И мене ми се полни градите, и мене ми тече млеко кога ќе се наведнам, посебно па ако закасниме со подојот, макар и 10-20 минути да се во прашање, градите ги осеќам преполни. Но досега не сум се измолзувала, го собирам само тоа што капе.

Ceneva likes this.
  13. Ceneva

Ceneva Популарен член

Ke probam i jas pa ke vidam kako ke odi taka. Sakam i jas da si olesnam. Prifakam soveti. Jas sum nova vo ova i dur ne probam kako ke e podobro ne mozam da znam.

14. Panovic

Panovic Истакнат член

Барам совет од вас, бебето е на доење е арно ама некако десната града ко да не ја сака и кога да ја ставам се нервира амани јас ја чувствувам многу мека како да е празна, за разлика од левата града кога секогаш ја осеќам како пополна.

Воедно да напоменам дека се измолзувам после секој подој зошто сакам да замрзнувам млеко и секогаш од десната града молзам помалце...

Чаре некое?

15. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Упорна сум верувај градата ме боли од масажи и прицкање и молзење ама очигледно му треба повеќе време, јас очекував дека од еднаш ќе пројде. Многу е малечка едвај се осеќа Али јас си ја сеќавам и страшно ме плаши

16. Misskirova

Misskirova Популарен член

Скроз исто правеше и мојата. Осеќаат дека им тече потешко и се нервираат. Стимулација повеќе, ставај го прво на таа цицка ,молзи од неа прво ....немам баш искуство ,нека кажат другите ама секако биди упорна .

Panovic likes this.
  17. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Дали може да се снима магнет за време доење?

18. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Опушти се, тоа е најбитно. Јас на почеток го цицав на секој 2 часа, ама нас и подоите ни се генерално подолги, 40-50 минути. Со тоа темпо јас имав час и 10-20 мин одмор меѓу подои, па брзо ги празнев двете гради. Секое бебе е различно, види како му одговара најмногу на твоето бебе и не се оптоварувај со време. Припазувај на преполни гради, но не се оптоварувај толку.

Ceneva likes this.
  19. sheis

sheis Истакнат член

Здраво мајки, дали е нормално бебе да повраќа во млазови? Обично тоа се случува кога цица, или по 3-4 минути после цицање. Последните 3 дена така прави. Бидејќи ја дохранувам затоа што немам доволно млеко, ова се случува само после подој. Еднаш до два пати денот... Некогаш и низ носето и излегува.. А доста лакомо е и набрзина сака да цица или пие млеко...

20. Toffyyy98

Toffyyy98 Активен член

Здр на сите. Моето бебе има 4м. Успешно се доиме од почеток е само доена . Преку ноќ спие добро. Но преку ден бара цело време цице кога спие ако не сум до неа веднаш се буди ,лажливка и цуцла никако не сака ,малку е мачно нон стоп до неа ,во колица кога шетаме подобро спие не бара, дали јас грешам,дали е некој скок укочена сум на една страна дури ме користи како цуцла..Како да ја заспијам а да не е со цицање .. нишање не сакам воопшто.. мала е ке издржиме се но можеби имате некој совет.

Last edited: Jun 6, 2023