Правилно е тоа што тебе ти одговара. Мене логистички ми е полесно да нудам една града на подој, така некако почнав од родилиште и така продолживме. Ако бебе ти напредува добро ( а според килажа е супер ), јас би продолжила со досегашната пракса. Јас имав полни гради така до кај 6та недела, после тоа се стабилизираа фала богу. Сеа така полни и тврди ги осеќам само рано наутро, бидејќи дечкото ми спие подолго. Првите 6 недели производството на млеко зависи од хормоните, затоа има и вишок млеко, претекување, осеќање така тешки гради. Потоа е систем на побарувачка-потрошувачка, затоа и тоа чувство на “празни” гради, иако не постои такво нешто ко празна града, млекото константно се произведува и каналите никогаш не се празни. Меки гради после 6та недела се знак дека баш се функционира ко што треба. Така да не се секирај, уживај во меките гради
Дали смее да се јаде урми? дали ствараат грчеви? бебе е месец ипол,сакам да правам едно благо од кај Драгана многу благо ми се јадее па викам ајде здраво да е можам милка од 300 гр без проблем да изедам
Мене ме буни тоа што иако исцицува сè, пак не ми се како хиперстимулирани и камен. Не само сега после 6 недели, туку цело време ми е така од почеток. Само ноќе ги осеќам баш баш како полни. И уште еден проблем ми е што дење не можам секогаш да имам пауза од 2 часа. На пример, има грчеви и бара да е на града, не заспива и цело време ги исцицува двете. Заспива и ако се тргне од града, почнува да прета со нозе и прцка, па пак бара града и така во круг. Некогаш нема кога да испаузирам 2 часа за да е похранливо млекото. Ама добро, напредува вака како што сме навикнати @Bebence29 Јас би направила, би пробала и ако нема грчеви, би продолжила со правење такво благо. Во Ремедика ми рекоа да јадам суво овошје, не спомнаа кое да не го јадам.
Исто е и кај мене. Добро напредува цица некогаш и од двете некогаш од една, ама камен тврди не ми биле никогаш, уствари еднаш само првиот пат кога врза сон од 9-3 и толку беше.. цело време ми се меки ама кога цица го слушам дека голта и вагата вика дека е добро.. скоро 6м ќе прави.
Никогаш мајка не ми биле камеен ептен, а двете ми напредувале супер и имам млеко. Никогаш не сум го "почитувала" тоа правиле колку треба да цица и од која града. Двете ги давам на подој, првиот месец 1200г беше напреднато, вториов 900, а на вечер не цица, премеки ми се градиве, стискам, шприца, слушам голта и тече млекце по вратчето. Килажата е најбитна. Нема не квалитетно млеко или похранливо млеко или како шо тропаат некој скислено млеко. Нон стоп ми се на града по захтев, кај два саати да не и дадам да цица, паника ќе биде.
Па ако ти се јади благо, јади. Ако не му прави грчеви слободно. Со првото ништо не јадев до 5 месеци, со ова јадам се, спанаќ, грашок, овошје и еве нема грчеви, прво пазев ама кога видов дек нема, терам.
И јас давам кога и да побара, инаку корне од плачење и ништо друго не ја смирува. Додуша, не ни знам како поинаку да ја смирам.
30 та недела сум и имам дамки на пижамите по спиење, претпоставувам колострум. Втора бременост ми е, со првата немав ништо до 5 дена после пораѓај. Нормално е ова?
Dali nekoj ja koristi pumpata ili bubamarata od Haakaa? Bebuska e stara 11 dena,cica ama jas po cel den sum so peskiri...mi tece mnogu mleko...se mislam da zemam nesto za sobiranje na mleko i skladiranje vo frizider vo vakum kesite,pa vecerite da i davam so sisence mleko... I kolku mililitri e potrebno za novorodence?
gi imam doma za ukras normalno e po cel den da e na grada ,mozes da dades ad za da odmoris i ti malkoo ,dodeka se naviknete skros ma doenje i stavite nekoj red.zavisi od bebeto moeto bese 3 kg i piese po 45 ml na pocetokot
Јас бубамарата ја користам секојдневно, и со неа успевам да складирам млеко во замарзивач. Ја ставам на градата на која не цица бебуш, обично во вечерните подои/сабајле, кога има најмногу млеко.
Сосема нормално. Почнав да се будам повремено со дамки негде од 20+ недела. Кога се породив веднаш имав млеко, дојам веќе 3+ месеци.
Кај мене нема дамки ама ако стегнам течи млеко, имам како грутки, значи си течи и се суши млекото, се згрутчува, одамна ова од кај 20та недела.
Тахикардии имам од бруфен, а зошто не е дозволен кафетин? Стварно незнам. Бебушка ми е годинка и цица 3 пати преку ден
Кафетин не смее поради состојките што ги содржи. Провери ги на e-lactancia.org. Ги дава како very high risk.