Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Пак јас, секој ден нови проблеми. Дефинитивно десната има намалена количина, бебе се буни и не е задоволно и после 40 минутно цицање. Па доцицува уште 10 мин од лева и се смирува. Скоро цел прозорец на будност го поминуваме во цицање, по 50 мин, значи не знам што да правам.
    Плус почна некако како нервозен да е дури цица, се фаќа за глава со рачињата и се гребе, се куби, како да има болка некоја. Се пушта и фаќа цело време на града. Чепнав кај ушињата, не реагира на болка.

2. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Апропо муабет. Мноогу сака палецот да си го цуца. И го тргам ама џабе (facepalm) За другите прсти не ми е проблем ама од палецот се ежам :D Нејќам да и премине во навика.

Nala37 likes this.
  3. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

@Nala37 @Bella_Stella @Thinkerbell.
    Мене кога ми беше новороденче ми цицаше на саатипол. Како расте тој прозор се зголемува. Сега веќе на 4+м, како што гуглав, бебето треба да јаде 6-8 пати дневно, зборувам за доено бебе. А тоа е на 3-4 часа.
    И јас како вас, по стара навика и од страв да не ми е гладен нудам на два часа, па дури и саатипол и само дополнително го нервирам бебето пошо кој што чини јас града му нудам.
    Последниве неколку дена баш си реков да давам на 3ч плусминус и Да, фаќа града подобро и без негодувања (барем помалку), ама истовремено цица и многу кратко. Луѓе 5 минути да цица е успех. И тоа 20 секунди цица, па се смее, па се тегне, па се врти, па закенкува, па ај да ждригне.
    Ја не знам колку јаде детево, што прима, колку прима. На претпоследната контрола педијатарот го измери и рече 'супер, продолжете да правете сѐ како што правите до сега', а ја појма неам што сме правеле, буквално само се молиме за јадење. На последната контрола немаше качено како до сега ама океј ај препишувам на тоа дека не качуваат исто како на почетокот.

Еве чисто како пример, сега е 15ч, станати сме од 7, до сега понудив града 3 пати, сите три цицања беа кратки по 2-3 минути.
    Во меѓувреме си е весел, вика, писка, спие... За јадење не му текнува.
    Дали се најадува од тие 3 минути појма неам и многу ме нервира што еве минаа 4 месеци и кусур, јас уште како да не го знам детево.

4. Nala37

Nala37 Истакнат член

Да ептен се слатки, му требаше ден два за да му успее ноџето да го стигне до муце ама кога успеа беше живи радости:D. Посебно е интересен кога е гол, по пелена само, се витка како кифла:lol:
    Ќе помине 4 ти скок ќе си се вратите на старо. Многу долго трае скокот, ама поминува, ќе си имаш после многу поинтересно бебе, ќе ве топи со новонаучените вештини:inlove:

@Thinkerbell. И мене ми е страв многу од тоа да не премине во навика но за сега не гледам опасност. Ретко се случува на рака, дали дневно еднаш два пати. И јас не го оставам му нудам одма некоја глодалка и си ја прифаќа и глода нејзе после. Сега ми текна, може треба да му земам од таа жирафата Софи, како глода се мислам дека ќе ја засака:)

Thinkerbell. and Bella_Stella like this.
  5. Nala37

Nala37 Истакнат член

Ова по книга кај нас ни на сон нема да успее. Какви 4 часа:x.
    Не ми е во план да го изгладнувам за да се водам по книга или правила. Како што пишав нудам кога сака колку сака а тоа најчесто е на 1.5 саат. Ако бара да цица кога ќе ме види дишењето му се менува, дише забрзано и испушта еден звук на радост да речам па ај не му давај. Сите бебиња се различни кое со поголем апетит кое со помал, кое издржува повеќе часа кое сака почесто.
    Решив да уживам во доењето, се дур напредува како што треба бебе да ме води не јас него:inlove:
    Иначе по мене гледам, млазот е појак, бебе влече појако и побрзо па може се најадува во тие три минути штом е расположен. Сигурно полни пелени, би забележала во спротивно. Да не сте во скок и вие па може затоа така цица?

Viveki and Bella_Stella like this.
  6. Nala37

Nala37 Истакнат член

Мајка, полека без стресови да не си направиш поголема беља.
    Прво ништо страшно ако сака да цица од двете гради. Веќе е поголем и му треба поголема количина на млеко. Моето од секогаш цица од двете гради.
    Второ, ти пишаа и вчера, прво нуди ја таа што сметаш дека е намалена лактација, мислам десна беше. И по мое доволно е да цица 10-15 минути од таа града. Потоа понуди ја другата за да се најаде.
    После тоа, со цел да ја повратам лактацијата јас би молзела на десната после секој подој барем 7 дена. Би пиела чаеви за лактација, би зголемила протеинска храна и јатки и обавезно би одмарала повеќе. Верувам дека за кратко ќе ти се среди пак лактацијата. Во МК има и таблети Лактил за мајки доилки, ја зголемуват лактацијата, имам пишувано дека мене ептен ми помагаат. Ако можеш да ги најдеш да почнеш и со нив. Секако треба да се види да не се направи хиперлактација и со другата града, тоа ти ќе процениш колку млеко имаш и дали има потреба од внимавање. Во тој случај не знам што би те советувала, нека каже некоја што имала таков проблем.

7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Даа, веќе е поинтересен, а откако ќе заврши скокот сигурно уште повеќе. :inlove: Софи ја имаме ние, ама уште не знае баш да држи со рачињата па јас му ја давам и си ја грицка. Мислам дека било каква глодалка со текстура ќе ви врши работа.

Туку, како правилно да одберам силиконска брадавица знае некој? Моментално користам на Медела од 16мм, ама како да не ми одговара. Почна да не се лепи како што треба, очекувано тоа, ама ми бега од место и мислам уште толку ќе ми се разранат градите. Се спремам психички да ја тргнам полека, ама дур да се деси тоа ми треба нова. Вчера му дадов без, цицаше не направи проблем, ама поздравата страна ми е со малку вовлечена брадавица и се нервираше некако, му бегаше. Уф многу сакам да дојде момент кога ќе можам да извадам града и да си цица без никакви проблеми. Ама којзнае ќе дојде ли тој ден. :whew:

Viveki and Nala37 like this.
  8. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Кака најчесто еднаш дневно, некогаш и повеќе пати. Различни нијанси на жолто и количина. Првите три месеци напредуваше по кило и нешто, последниов месец околу 600г.
    Според датум на раѓање сме во четврти скок, според термин не сме.

Nala37 likes this.
  9. curlyhair

curlyhair Популарен член

Мами 23 недели сме ,кога почнува следен скок?
    Прозори на будност последниве два дена и се доста зголемени се случува и по 3,5-4ч не заспива и се спие ама не се предава,се нешто ја интересира,застанува да цица и буквално мува да помине се врти и анализира :rofl:

10. sencuk

sencuk Истакнат член

Rodena e 05.07 moze nekoj da mi presmeta koga da gi ocekuvam skokovite?
    Blagodaram odnapred :l:

Viveki likes this.
  11. Caci_93

Caci_93 Активен член

Како да знам дали бебето има подврзан јазик?
    Ние имаме проблеми со доењето со рагади сум меѓутоа ме интересира за подврзан јазик ако може некој да ми објасни?

12. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Подврзан е кога има жиличка што го затега и бебето не може јазичето да го извади нанадвор. Тоа создава потешкотии и со цицањето. Вака изгледа отприлика.

IMG_20230807_234251.jpg

Доколку се соочувате со вакво нешто, мој совет е да го сецнете што порано. Не боли и многу ќе се промени целосно доењето.

Caci_93 likes this.
  13. IRBBB

IRBBB Форумски идол

https://www.instagram.com/p/CTEjRxlsZUP/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://www.instagram.com/p/CTMbA1mMSKg/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Доколку се сомневате дека бебенцето има подврзан јазик ве советувам да и пишете на Наташа, таа самата има искуство.

14. Caci_93

Caci_93 Активен член

Каде се
    Каде се врши сецнувањето?

15. Nala37

Nala37 Истакнат член

Во ремедика го сецнавме ние пред некој месец. Секој вторник доаѓа хирург од државна, само пофални зборови имам за истиот. Интервенцијата трае 3-5 минути и се изведува амбулантски.

DaftyCrafty and Caci_93 like this.
  16. Caci_93

Caci_93 Активен член

Фала ти❤️

Nala37 likes this.
  17. sencuk

sencuk Истакнат член

Majki moze li nekoja da mi kaze do koga treba da se pijat prenatalnite vitamini...jas vo bremenost piev femibion 1 pa pre mama duo i sega veke mesec dena gi pijam pre mama duo,treba da se pijat dodeka se doi ili?

18. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Убаво е да ги пиеш зошто доењето ти зема многу нутритивни вредности, со витамините надополнуваш.

no name5 and sencuk like this.
  19. Cence

Cence Популарен член

Мајки, вие што сте на комбинирано како ги прилагодувате оброците? Прво цица па додавате или еден оброк цицање, друг ад?

И дали случајно сте преминале комплетно само на доење?

Јас се измолзувам, цица и ад еве веќе 6 месеци.

Моево дека предвреме и не фати да цица баш, а не се откажувам од мајчиново 8)
    А си сака на цице, а јас сакам само да си цица..

Дајте некој совет од искуство(fingers)

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зависи кога имаш млеко ти мајка најмногу. Идеално би било да го замениш ад со цврста храна ако веќе си почнала, па да се префрлиш скроз на цице и кашички.