Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. JustBeautiful

JustBeautiful Популарен член

Кој стик на Еуцерин го користите за под пазуви?

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не користам на Еуцерин туку еден од Стокомак во хартиено пакување е, многу убава работа.

3. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Мајки смеам ли колаген да пијам? Ќе ми откажат колената кај и да е ;(

4. Bebence29

Bebence29 Популарен член

јас пијам секое утро имам многу мака од коленат

lipstickmadness likes this.
  5. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Zdravo mamicki
    Imam nekolku prasanja sto me macat :) Ne se molzev ,sega pocnav da se izmolzuvam i eve sega izvadiv 75ml.
    Bebka spie,kolku vreme stoi izmolzanoto mleko na sobna temperatura??Kolku vo frizider??
    Vishokot da go zamrznuvam li vo kesi?

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ако не ти е многу топло дома, до 24 степени може да стои 4 часа, во фрижидер до 1 недела макс, по ново 4 дена, во замрзнувач до 6м. Јас држам до 6ч на собна ама поладно, до кај 20 степени, до 1 недела во фрижидер и до 1г во замрзнувач, 6м во комора.

Bebce1 likes this.
  7. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Ke se izvadi od frizider i ne se rasipuva koga se pravi toplo ladno? Oti pak stoi na sobna temp?

8. 8Moonlight13

8Moonlight13 Активен член

Мајки има ли вистина во тоа дека ако добиеш ќе престане млекото?
    Бебчо е 2 месеци и до сега сме само на доење, а само што добив прв пат после пораѓај па на мисла ми е дали е вистина така тоа?

9. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Добив на 40 дена, уште се доиме има 6 месеци.

8Moonlight13 likes this.
  10. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Не престанува млекото кога ќе добиеш, без секирации. Јас еве веќе 5 месеци има откако добив и уште дојам.

8Moonlight13 likes this.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не, откако ќе го извадите дајте го набрзо и нема гајле. Нема да го чувате на собна долго.
    Бебе има 9м, добив на 5м, уште доиме.

8Moonlight13 likes this.
  12. Kalija.P

Kalija.P Истакнат член

Здраво женски, бебето има околу 10 дена. Млеко дојде, ама мака мачиме со доење. Брадавиците ми се никакви, па имам силиконски. Мака мачиме додека се наместиме и двајцата, бебето прета и со раце и нозе, има неколку неуспешни обиди додека се закачи за града. Таман ќе повлече 10тина пати, престанува, па се мешколи, се успива. Го тегнам по косичка, го поместувам, џабе, истата приказна. Едноставно не може да се фокусира, а прегладнет. Се случува подој на една града да трае и по саат време. Преуморна сум, а притисокот да се дои е ненормален, демек имаш млеко ајде потрудете се. Колку повеќе труд од ова, не знам. Кога нема абер од надојување, правам АД на Хип што го прифати супер, регулирано со столица. Потоа се одмолзувам, вадам некаде од 30-60 мл од молзење и му го додавам ако е уште гладен или го чувам за следен подој во фрижидер. Премногу ме фрустрира што има колку толку млеко, ама очигледно сум неспособна да се наместам, а он преуспан и пренервозен да соработува. Си викам добро е барем што имаме дохрана и прифаќа секаква цуцла, ама ме испокараа како секој АД подој ме оддалечува се повеќе од доење, не било добро, па и одмолзеното не било ок, па ќе станел мрзлив и немало да се труди да цица сам, не сфаќајќи дека ако не се тие две работи ќе остане жив гладен....

13. QueenQ

QueenQ Активен член

Здраво, на десната града во горниот дел ми се направи грутка, ме боли и местото е црвено. Се туширав со жешка вода, ја масивав градата но не помогна тоа, сеуште стои грутката. Како да си помогнам? Инаку на допир боли.

14. see.emily.play

И јас комбинирав на почеток, немаше сила бебе да влече, што да правам. Заспиваше на града, ма штипкај, тегни, џабе. Ќе поспиеше некое време, се будеше и си цицаше пак.

Навечер пред легнување цицаше, па давав ад за да се засити, колку ќе испие толку.
    И молзев и давав од шише. Зошто да не е ок ако пие молзено од шише? Разбирам дека постои ризик да одбие да цица, ама мислам ако го ставаш да цица често дека тој ризик не е толку голем.

Ќе пркне бебе ќе добие сила да влече. Сега тоа е важно. Продолжи да го редиш на града и да се одмолзуваш за да стимулираш лактација. Кога ќе даваш шише, било дохрана или молзено нека дава тато кога ќе може, ти гледај јади и наспиј се понекогаш :)
    Понекогаш мм даваше навечер шише за да поспијам, да видиш како надоаѓа млеко кога си наспана и свежа.

Kalija.P likes this.
  15. see.emily.play

Продолжи со истото, биди упорна и ќе пушти. Можеш и листови зелка да ставаш, многу помагаат. Пробај и да се одмолзуваш, ако немаш пумпа рачно. Ако кренеш температура парацетамол.

QueenQ likes this.
  16. QueenQ

QueenQ Активен член

Имам пумпа, ќе се молзам почесто.
    Благодарам.

17. atz1995

atz1995 Истакнат член

И јас бев иста и сега веќе е скоро 2 месеци и уште сме така. После секој подој пие и АД. Според мене не е поентата бебето да цица 1час. Можеби грешам, но битно ми е и бебе да р најадено а и јас да одморам :?:

Macemece and Kalija.P like this.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Мајка, со првото бебе добив после 3м од породување, а го доев 20 месеци. Не е точно.
    Сега бебе е скоро 3м сеуште немам добиено,си дојам нормално.
    Здраво. Зошто наместо АД не му даваш твое измолзено млеко?
    Прво ставај го на гради,да стимулираш млеко. Потоа после подој дај му го твоето измолзено. Жалосно е при мајчино млеко да му даваш АД. Всушност,најздравото млеко го имаш во моментов.
    Пробај да смениш поза ако не сака да фати како што го доиш. На пример јас со моето на почетокот никако не можев да го дојам во легната положба.
    Тешко ни одеше и доење во раце.
    Моето имаше проблем со фаќање на брадавицата,некогаш и по 20мин му требаше да фати. Му сменив поза,го ставив на перница и телото му го свртев спрема мојот грб,фактички под мишка(мислам рагби поза се вика или фудбалска топка) Така полесно се научи да фаќа.
    Кога заспива скокоткај го по ноџиња,штипкај го,буцкај го под брада,расоблечи го. Макар тргни го од града расони го и пак врати го.
    Дали ги лекуваш брадавиците?
    Во право се што ти кажале дека со секое АД си намалуваш да ти се создаде млеко.
    Дали си цврсто решена дека сакаш да доиш?
    Трпение само...

8Moonlight13 likes this.
  19. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Не знам многу совети за другово да ти дадам освен да побараш лактациски консултант ако си во можност, ама во врска со притисокот од страна...
    Факт е дека е најдобро мајчиното млеко, НО нај најдобро е најадено и здраво дете. Доењето треба да биде убава работа. За да се одгледа здраво дете, потребна е психички здрава мајка. Можеби моето мислење нема да е популарно на форумов ама НЕ за доење по секоја цена. Труди се, следи интуиција и притисокот од околината батали го. Ако бива-бива, а ако не - мајката најдобро си знае. Не е само доењето, тоа бебе треба и да се одгледува.
    А за брадавиците ланолин на бејбилав мене ме спаси.

Girl1888, Carolin., atz1995 and 3 others like this.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Дали некој го има линкот за лекови дозволени додека се дои?