Да, кај нас се вакцинираат и бремени, тоа да. Ама за доењево ми е мисла, дали тоа е ок, дали влијае на млекото на некој начин и сл.
Девојки здраво Претходните два дена со бев со температура 37-38, денес немам,но имам запушување на левата града. Не помага ни пумпање,ни доење ниту пак масажи. Само кога ставам ланолим се пушта една минута и пак истото. Денес почнав и со ампицилин.. Ве молам за совет
Топли облози ставаш? Сака многу масирање, мене со саати ме масираа зошто јас не можев сама ме болеше, за да не дојде до температура и мастит. Прво термофор со топла вода ставав, па масажи, едвај подлизаше млеко дур да ги разбиеме грутките, па туш со топла вода и пак стискав. Само така ги отпуштив каналите. И фала богу еве 4 месеци и 10 дена се доиме и немам никаков проблем со градите, да не се урочам. Пробај топло прво да ставиш па да се измолзиш ( рачно, не со пумпа по можност, зошто мислам пумпа кога има запушување не помага ) и после ладни облози. Тоа е мој совет.
Дали сте пробале како ќе функционирате само со пумпање? Бебето ми е на комбинирана исхрана така што на секој подој додавав АД, но викендов бидејќи во петокот бевме на вакцина не сака да цица и цело време се измолзував па давав. Се мислам дали да продолжам да се молзам преку еден подој тоа ќе му дојде на 5-6 часа и да му ги давам. Вака барем и јас знам колку количина испил, претходно со математиката на млекото бевме хаос но се плашам дека не е исто и нема да е тоа тоа, искуства?
Ние сме девет дена и до сега само така функционираме. Пробав да дојам, ама дали и двајцата неискусни ми се направија рани и премногу болно ми беше. Доброто кај мене е што цело време знам колку испил, ама па од друга страна со тоа пумпање на секои три саата, стерилизирање и миење на шишиња, капак на неспиењето, ми е премногу мачно. Од време на време пробуваме да се доиме (засега поретко) ,зошто некако на подолги стази со пумпањево ми изгледа неиздржливо.
Што не пробаш со силиконски брадавици дур да ти заздрават регадите и потоа постепено ќе ги тргнеш. Јас три месеца го доев со силиконски, сега веќе не, постепено ги тргнав. Еве веќе цел месец сме без. Јас ради регади купив силиконски и според мене е супер решение за да заздрават.
Пробано ми е и со силиконски, ама немаше некое подобрување. Дали дека уште привите денови беше, бебе не сакаше да ги прифати или пак јас не знаев како да ги наместам. Мачкам цело време ланолин и некако подобро е. Може и дека со пумпата ми се навикнаа на влечење, па сега се помалку и помалку ме боли.
Девојки колку често ви бара бебе да цица ? Ние сме стари месец и една недела. Бебуш до пред 3 дена си бараше цице на саат- два . До сега си напредува и повеќе од одлично , меѓутоа овие 3 дена ми бара цице на 3 саати , незнам дали да го будам , дали е гладен... и некако ептен бргу се најадува . Ако предходно му требаше 40 мин за двете гради , сега цица 15-20 минути (двете гради) . Дали вие ги будите вашите малечки или чекате сами да побараат да цицат ?
Ако напредува доволно на три саати е ок да цица, не мораш да го будиш. Освен кога имаат жолтица, најчесто сами се будат кога се гладни и си бараат. Должината на подоите постојано се менува. Како расте бебе добива повеќе сила да влече и веќе има усовршено и се скратуваат обично. Па ќе те фати период кога пак ќе се долги од радозналост на бебето зошто ќе цица ефективно 10 мин и после ќе мези уште 20.
Jas dobiv sovet od doktorka vo Remedika nikako izmolzuvanje zatoa sto poveke ke nadoaga..znaes politika kolku pobarano tolku prineseno. Legni na grb i neka cica navalrna da bides da nema pritisok napred. Kaj mene od prva profunkcionira. Inace mnogu me bolea gradite od mnogu mleko i dlaboki mlecni kanali. Uzasni bolki koi gi resiv samo so mraz oblogi i blokmaks tableti. Od toplo sum vospalila sve zivo i divo. Taka da masazi pod vrel tus i topli oblogi ne pomagaat kaj sekogo.
3 недели има. Ноќе е посебно изразено ова, цица брзински, има многу млеко, почнува да кашла и да се дави и после цицање повеќе од 1 саат не може да се смири од грчење, ждригање, хрчење. Ќе пробам легната да го нацицам, не сум пробала до сега така. Не знам што да правам, не пијам никаков чај за зголемување лактација..
Нема многу да се измолзува, само тоа првичното кога наидува млекото. Од толку нема да и се зголеми. Јас вадев по 140 мл по подој па еве ме веќе немам мака од кога си се воспостави лактација. А ако не се измолзував грутки ми се правеа, и имаше големи шанси за мастит. Не може секому да се дава таков совет. И јас ако се водев по тоа не измолзувај ќе имаш повеќе млеко на болница ќе завршев. Членката нека си процени дали треба да олесни за бебуш.
Можеби ќе помогне на некоја мама што има проблем со правилен фат на града https://www.instagram.com/reel/CyNXQIjxkso/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
Бебе е во трет скок,не сака да цица, вришти зајдува,ако му дадам измолзено со шише пие. Доењето преку ден ни е борба, ноќе е во ред. Пробав преку ден да цица во затемнета просторија но повторно без успех. Како го поминавте овој период? Некој совет? Како да не се одбие бебето, млеко имам доволно.
Истото беше и кајмене тој период некеше да фати му давав измолзено си го пиеше, потоа купив силиконски брадавици и со нив фати убаво и веќе 2 месеции убаво си цица со силиконски
Majka da ti kazam sovet istiot problem go imav i jas so prvoto dete, za toa voopsto ne se zamaraj jas se odmolzuvav do 3 meseci. Posle duri fana da cica dokolku so vtoroto nemam nikakov problem. Sto uste ne kupiv i vestacki bradavici se e toa gluposti, odmolzuvaj se som taka pie neka pie bitno majcino mleko pie.