Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. LilyRose

LilyRose Истакнат член

Здраво, откако почнав да давам кашички ми останува млеко градите ми стануваат камен цврсти, посебно преки ноќ. И се одмолзувам пред спиење ако не ме исцица и до сабајле пак цврсти. Како да го намалам млекото? Или да чекам само да се регулира?

2. LionJ

LionJ Активен член

Мајки, може совет за правилно складирање на мајчино млеко?
    Откако ќе се одмолзам колку време може да го оставам во шишенце во фрижидер?
    Потоа како го загревате пред да му го дадете? Ми викаат мора во микробранова, ама јас немам тоа.
    Исто о кога ќе го замрзнете, како потоа го приготвувате?

3. LilyRose

LilyRose Истакнат член

Ова се препораките од Медела.
    Јас веднаш го ставам во фрижидер и оставам најмногу до 24 часа пред да замрзнам.

Attached Files:

LionJ likes this.
  4. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Јас го одмрзнувам во фрижидер 12 часа и потоа го турам во шишето за хранење и загревам шишето така што го ставам во гезве со топла вода.
    За другото гледам одговориле.

5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Не ги празни целосно,одмолзи колку да ти олесни.
    Телото треба да се навикне да произведе помалку млеко бидејќи имаш воведено оброк.

LilyRose and SummerGirl like this.
  6. deniz333

deniz333 Популарен член

Zdravo majki mi treba vasa pomos okolu doenjeto, vtoro dete mi e ama deka prvoto ne go doev pa se mi e novo I nisto ne mi e jasno. Ne znam Dali malata e gladna Ili ubavo Se najaduva od mene.Vcera ja doev od dvete gradi prvo ednata 15/20min pa drugota isto taka ama sepak uste barase I na DVa pati I dadov ad okolu 30ml, denes cica samo od ednata grada na podoj I odma zsspiva ne znam Dali se zasituva Sega so tolku bidejki najverojatno mi nadojde poveke mleko Ili nesto drugo e problemot, iskreno Se plasam da ne e gladna da ne zaspiva so Malo zasituvanje, Ve molam za sovet Kako da znam Dali I e dovolno epten sum zagrizena, epten stresno ova doenjeto :sweat:

7. Carolin.

Carolin. Популарен член

Јас го оставам да цица колку сака, се најадува и ја пушта градатс. Гладно бебе плаче, јас оваа недела тоа дознав. Обично цица ноќе кај 1, па во 4 и во 7-7ипол се будме. Се успал пред некоја вечер до 4ипол стана со вриштење буквално, во овие 2 месеци јас го немам слушнато така да вреска, мм се исплаши седна на газ и го гледа. Го земам на цицка да го ставам тој наместил устето за цицање и вика, кога почна како да не видел јадење, се смири и заспа. Ако полни пелени и не плаче, најадена е.

Mother of 2boys and deniz333 like this.
  8. annamommy98

annamommy98 Активен член

Здраво мамички:)
    Се породив природно, бебе е 2 недели и се доиме од почеток :)
    Е сега, пред 4 дена бев на контрола и докторот ми рече дека има уште малце од матката да се исчисти па ми даде МЕТИЛЕРГОМЕТРИН капки, дали некоја има искуство со капкиве да непречаат при доењето сеуште не сум почнала да ги користам:|

9. Маја Т

Маја Т Популарен член

Како јас да сум го пишувала ова:)ама пред 5 месеци:)Истото ова ме мачеше, си мислев дека многу полесно било со ад, зашто првото ми беше на ад.Но сега после 5 месеци, сфатив дека нема нешто поубаво и полесно од доењето.Не се секирај, сигурно бебе не е гладно.Ако е гладно нема да спие.Ќе вришти.Моево цица најмногу 5 минути.Мислев дека е гладен, но супер си, смирен, насмеан цело време :Dи супер напредува.Сега требаше да почнеме со дохрана, ама дека ми е добар со доење, уште не ми се почнува.Најдобронамерен совет: Верувај во бебе, нека цица кога сака и колку сака, не се стресирај и само опушти се.Бебињата се многу паметни, знаат колку им треба и колку им е доста.Само остави на бебе, тоа ќе ти покаже колку сака и колку му е доста.

Carolin. likes this.
  10. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Mojata taka pravi pred da zaspie t.e okolu 20h pa do 22h ,mozebi se grcevi ,koga da ja stavam na grada kako da ne videla a vecerta bash nemam tolku mleko i se nervira.A spie skoro cela vecer ne se ni budi.Da ja budam li ?

11. Carolin.

Carolin. Популарен член

Ако има над месец нема потреба од будење.

12. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Utre 2m

Se izmolzav preska okolu 90ml,pieshe 40ml ,ostana mlekoto na sobna skoeo 2h e da i dadam pak ili da go frlam?

13. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Пробав да ти пишам повеќе пати, ама искрено и јас не знаев шо да ти пишам оти во моментот се соочвам со истото како тебе, а второ ми е, со првото имав доенечки стаж од скоро две години, па сепак еве пак и јас бев цела прашалници дали е најадено бебе. Уште малку две недели ќе прајме ние, знам дека се породи после мене ти и прочитав дека во Плодност беше. После 4/5 дена од испис се оди нели на контрола, до тогаш биди упорна со доењето, млекото уште повеќе ќе си надоаѓа од самото ставање бебе на града. Мој личен совет е АД не, туку на града само ако сакаш да доеш. Отпрвин се нема ред никаков и тоа е најнормално. Јас до денес едвај јс будев, ссмо ми заспиваше на града, ама секој ден се повеќе и повеќе е активна.
    Големата ќерка кога беше поголемка цицаше за 10мин. Мене доењето ми беше прелесно и преубо искуство. Секако отпрвин делува тешко ама се издржува.

Mother of 2boys likes this.
  14. Bebce1

Bebce1 Популарен член

10min da,ama toa bilo samo voda i jaglehidrati,potoa doagjaat mastite za da de najade bebe,znaci 15-20min da se drzi na grada da cica ,toa mi e sovet od patronaznata sestra.

15. Carolin.

Carolin. Популарен член

Јас млеко молзено чував у фрижидер ако еднаш го загреев колку испие толку другото фрлав. А на собна знам 4 саати може да се чува.

16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Јас читав дека може да се користат.

Линк: https://www.e-lactation.com/en/methylergometrine-maleate-pr/

17. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

После доење од левата страна осеќам како пецкање, како бодежи околу брадавицата. Ама не е површински пецкањето, туку подлабоко некако. Од што може да биде?

18. 0ли

0ли Форумски идол

Нема врска, зависи од бебето каков шмук има :)
    Има бебиња за 10 мин исркале и се нахранети, а на некои им треба и подолго од 15 мин.

Splendor., MartinaMM and Маја Т like this.
  19. deniz333

deniz333 Популарен член

Jas denes I dadov ad bidejki kolku I da ja staviv I cicase sepak bese gladna ne mozese da spie I placese vidov ne vidov I dadov I stvarno bila gladna I pokraj toa sto cicase od mene od dvete gradi Po 15/20min sepak si ispi 60ml ad pa taka se smiri I zaspa. Iskreno ke dadam od mene kolku mozam I kolku imam ne sakam da si pravam I za mene stres I za nea deka mora da e samo od grada denes bev bas nervozna I pod stres pa si resiv deka na krajot od denot najvazno mi e ona da ne e gladna I ubavo da si napreduva

AlchinovaR1979 and MartinaMM like this.
  20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

На почеток обично се успани, обично и ако имаат и малку жолтица задремуваат па треба да го штипкаш. Дневно треба да качува по 25гр циџањето временски не е репер да мериш дали е сито или гладно. Мојпт од една града цицаше и после тоа вриштеше се дереше мислевме дека е гладен а дневно качуваше по 33гр што е и повеќе од доволно. Гледај само мастит да не фатиш. Ако имаш вага мери си го и ќе видиш како напредува или еднаш неделно носи го на педијатар за мерење и ќе знаеш дали е ухрането или не. :)