Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Lisandra

Lisandra Популарен член

Мене совет од педијатар ми беше да ставам бебе на една града да ја доцица да не се прекинува, пошто млекото на почеток е ко водичка потаму е погусто.
    Може голем млаз и иди од едната града сепак ти ставај ја почесто на неа да се навикнува, ако не ја сака измолзи се.
    Колку појќе цица појќе и млеко ке има, како шо расти тоа си пие погусто млеко и повеќе за неговите потреби.
    Нема потреба за дохрана пошто така помалце млеко ќе се формира и послабо ќе биде.
    Пробај сок од јаболко.

Bella_Stella and AlchinovaR1979 like this.
  2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Јас мислам дека како кај нас што има 100 вида на адаптирани млека во ниедна друга држава нема толку, па педијатрите форсираат да се дава адаптирано млеко мрдната работа е. Не даваат совети како да се зголеми производство на млеко како внесување повеќе овес,сок од јаболко,течности,чаеви,капсули, стимулација со пумпа како павер пампинг али за адаптирано одма први се. Ако бебе плаче епа гладно е, па со килажа недоволна итн. Треба да се укинат адаптираните и да биде строго со препорака од лактациски консултант дека мора да пие АД.

3. simpleewa

simpleewa Истакнат член

@Lavender13 @DaisyDoo @AngelOfArh @Bella_Stella @Lisandra
    Штоубаво кога има кај да си кажеш и да размениш искуства, фала ви на муабетиве
    Ќе пробам се што ми посочивте.
    А и ќе си го следам детето. Она во главном после подој кога ќе сфати дека сепак цица, тогаш се расплакува, и се трга, па фати пушти на градата, ама кога ќе ја подигнам и станам и прошетам - се смирува. После тоа се смее, ако и збориш и таа си гуга, па ко ќе дојде време за спиење плачлива е, бара цуцла (така заспива), или ако во меѓувреме нешш не и е погодено.
    Е пика раце в уста после подој, ама како што читав и орална фаза им е сега. Друго, кога ја заспивам и го слушам стомачето како и работи, веројатно се разработува тој систем.
    Надеж ми давате со тоа дека сепак ќе се среди...

AngelOfArh, Bella_Stella and Lisandra like this.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Епа тоа зошто 80% од нив се врзани со аптеките и лапаат процент. Сега може ќе ме сфати некој погрешно. Не сум против АД кога стварно нема начин да се дои или има друга издржана причина. Ама кога слушам како мајките се советуваат од ракав да даваат АД, многу се нервирам. Не се слуша доктор за сѐ. Прост пример, матичната на син ми уште на контролата на пет месеци ми рече, ајде он треба веќе месо да јаде, со малку солче. :D Кажував и претходно за ова. Не ја менувам зошто немам избор на понормални доктори тука, ама дека ќе јаде од пет месеци месо, па и со солче сигурно нема. :D Селективна меморија треба со повеќето педијатри. :D

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Aaa мајка каков пауер памп, они за пумпата викаат Не се мачи, тешко е тоа, дај си шише или уште има со сфаќања Ау тоа е расипано млеко! кога мајката има тт. Сега кога имав мастит криев од матичната моја, иначе млада жена, дека дојам, оти она мисли дека млекото не го бива сега, жешко му е, расипано е.

MartinaMM likes this.
  6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Боже драги...расипана во главата е таа цела. Абе убаво викам само со рецепта да се зема АД млеко од лактациски консултант ништо друго, па да видиме тогаш што ќе прават. Претеризам е ова веќе. Да нема некоја млеко,да пие таблети,депресија анксиозност ќе сфатам ама ова на се живо што треба и не треба даваат и после се чудиме грчеви од каде имаат и што им е, на возрасен смета мешање на храна не пак на толку мали бебиња. |(

MartinaMM likes this.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

И јас се слагам, ко порано, на рецепт. Ама и тогаш имало злоупотреба, тетка ми не сакала да дои, градите ќе и виснеле, отишла кај докторката таа како неа некоја и рекла Вики, што ќе ти е тоа доење, на ти рецепт за млеко, децата секако ќе пораснат, ти треба убава да си му на маж ти и после тоа :tmi:

8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Мамасити ме боли нешто градата лева, нема грутки, нема црвено, ама си ја чувствувам како да се имам удрено. Дали вие што поминавте мастит ви беше во некој момент така?

9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Па градите за тоа се, секако ќе виснат ако не од доење од старост тоа е веќе себичност не му мисли арно на детето си гледа само за себе. Затоа после сите сме со проблеми со цревата и интолерантни на лактоза и глутен.

10. Ceneva

Ceneva Популарен член

А плус тоа дека градите висниваат од доењето е најголемиот мит што постои. Немат слушнато за гравитација изгледа :D
    А тоа дека многу се форсира ад од страна на педијатрите е стварно грозно. И кај шо има и кај шо нема потреба. А за мајки што не сакаат да дојат не навлегувам и не осудувам. Секој за свое дете си одлучува.

MartinaMM, Bebence29 and Carolin. like this.
  11. atz1995

atz1995 Истакнат член

Јас сум цицала само до 40 дена, а мислам дека го имам најиздржливиот желудник. Во бременоста немав еден ден киселини. Не знам која е поврзаноста на цицањето со проблемите со цревата.

12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Не цицањето, туку адаптираните млека што содржат кравји протеин и ги иритира цревата. Особено често се јавуваат грчеви кај новороденчиња кои се на комбинирано во првите месеци.

13. ija

ija Популарен член

Мојава беше на комбинирано во првите 6 месеци повеќе на ад беше него на мајчино и немавме ич проблем со грчеви.

AniSk and atz1995 like this.
  14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Сите бебиња имаат грчеви,само кај некој не се толку изразени или самото бебе има праг на толеранција. Нормални се тие грчеви што си нема врска со млекото или ад... Едноставно цревата се разработуваат.
    Моето само цица, а три месеци маки измачивме со грчевите.

15. atz1995

atz1995 Истакнат член

Исто и ние. Давав colief капки превентивно, па почнав не на секое шише преку едно две и од месец и пол скроз престанав со капките. Никогаш не осетивме што се грчеви..

AniSk and ija like this.
  16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Ние преплакавме од грчеви искрено.

ija likes this.
  17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Забораваш колкав дел од мајките не сакаат да дојат. Имам другарка, докторка, имаше млеко, се напраи да го снема млекото и да дава АД.

18. Black girl

Black girl Форумски идол

Малку претеруваш. Кое мислење за себе? Јас страдав од постпородилна депресија и во Систина Палчевска ме поддржа. И кажав дека не можам да се посветам на тоа. Еден месец мака имав, јас си знам како ми беше. И ако е тоа мислење за себе, баш супер, јас им требав на своите деца присебна.
    Ајде те молам не пишувај вакви работи. АД не е отров. Грчевите немаат врска дали бебето е на АД или цица, ниту пак ако се дава комбинирано. Ако некоја не дои, не му мисли арно на детето? Ме изритира твојов коментар многу.

19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Ако прочиташе погоре што имав пишано немаше да се леташ толку. Тоа ти што си го имала е ПРОБЛЕМ веќе, здрава права мајка што сака да дои, а да е советувана од педијатар да дава АД зошто така му е ќејф не качило 700гр месецов качило 650гр готово бебето е уништено и прегладнето. Пред да се залеташ и да искоментираш на некого прочитај некоја страна наназад али бидејќи не дочитуваш еве ќе повторам, давање АД при депресија,анксиозност,лекарства ако се примаат, намалено драстично млеко каде стварно не напредува бебе е во ред да се дава АД, ама за да не ти виснат градидите и да даваш АД е претеризам.

Sofi.ja, MartinaMM and MeryS like this.
  20. Black girl

Black girl Форумски идол

Па и да дала некоја за да не и виснат градите е твој проблем? Ти ќе го плаќаш? Некоја дава зашто не е сигурна колку цица бебето, па заспива на града, плаче итн итн. Гледај си во твојот двор.

ija likes this.