5 и пол месеци бебе и се доиме. 7-8 подои имаме во 24часа. Преку ден цица на 2-3 часа а ноќе еднаш до два пати зависи. Некогаш станува еднаш некогаш два пати во текот на ноќта. Почнавме од скоро со вкусови ама тоа не ни менува подој, рано ни е иако сака да ручка
Jas go zemav lakta miks pravite dve nedeli go piev poredovno, Sega skoro nedela se nemav napieno moze I zatoa mi I'ma namaleno mlekoto, inaku bebe ovije DVa TRI dena na Ednas Ili DVa pati vo denot I'ma zelena stolica drugite Kaki mu se poobilni I so normalna Zolta boja a koga kaka zeleno e vo epten Mala kolicina pa si vikam mozno li e da e od glad Ili pak e preladena utrovo I izvadiv zasuseni mrsulcinja sto vcera gi nemase... Prasalnici Eden kupi!
Моето често имаше зеленишкави каки, а пред да наполни 5 месеци дуплираше родилна килажа. Не секогаш зелена кака значи глад. Може е било настинато, измрзнато мешето, кај нас носето е подзатнато од раѓање а нема секрет од носето, туку преку каката вади слуз. Ако си напредува мин 700 грама месечно ич да не се секираш. А после 4 ти месец 400-500. Незнам колкави сте
Mesec dena e do utre. Edno kilo I'ma staveno od ispisnata tezina deneska ja nosev na pedijatar kaza deka e se vo red bas prasav I za povremen sto javuva zelena stolica Dr Vika deka e najnormalno, go prasav I za simptomi za glad mi kaza da pratam Kako polni peleni I Kako napreduva... Jas zabelezav deka ovije TRI cetiri dena ne polni peleni Kako predhodno I koga e na grada na pocetokot pravite pet min ubavo si cica posle stanuva nervozna I place, ke ja sledam nekoe vreme pa ke vidime Dali e gladna Ili nesto drugo ja Maci taka sto place... Kaj tebe super bas ubavo si napreduva stom ste duplirale rodilna kilaza pred polni pet meseci, samo na donje ste?
Да мила само на доење. Ад не дадов иако имаше моменти кога мислев и јас дека е гладен, ама не посегнав иако имам дома. Од скоро почнавме со вкусови затоа што си покажа интерес, инаку јас лично сакав да терам до 5 и пол - 6 месеци без цврста храна. Супер ти има напреднато. Терај до следна контрола и ќе видиш дека се ќе е во ред. Мојот цица и рита, тепа, ржи како кученце. А ете го пу пу 8 кг има а 5 и пол месеци е.
Девојки дај кажете некој испробан метод против гризење и тегнење. Не сакам да звучам лошо ама во последниве две недели доењето не ми е уживање како што ми беше. Многу сакам да го дојам, ама премногу ме боли. Нон стоп мачкам ланолин, луфтирам, џабе. Ќе заздрават малце до следен подој и после пак иста песна. Кога ќе го искарам и ќе кажам не, ме гледа и се смее, мисли си играме. @Thinkerbell. да не најде некое чаре?
Да, но за жал добив мастит. Малиот сега има 7 месеци. Кога имаше 4 имав сличен проблем со брадавиците и без размислување ставив силиконски. Се испостави дека погрешив зошто освен маститот ради неефективното цицање бебето слабо качи на килажа. Знам дека се опција, ама од друга страна многу се плашам од последиците и затоа си трпам. Пробав и со молзење ама не знае да пие од шише, пробав повеќе видови ама само ја џвака цуцлата, а и онака слабо вадам со молзење. Не знам искрено што да правам. Кога се ближи времето за подој осеќам некој вид на одбивност, а не сакам да биде така. Планот ми беше да дојам барем до година дена.
Си пробала да го тргаш од града кога прави така? И мене првото ми правеше така и смешно му беше 'не', кога го тргнав на неколку пати, престана да ме тегне. После тоа цицаше до 2г 2м, со полна уста заби никогаш ме немаше гризнато, истегнато.
Да го тргнам мислиш скроз да прекинам со доење во моментот? Обично на крај од подојот прави така. Ама толку силно ги стиснува непцата што е невозможно да се тргнам. Па се тегне со брадавицата во уста, како игра некоја му е, плус и дека го чешаат непцата. Многу сакам да го надминеме ова, зошто он уште нема заби, ама кога ќе има нејќам ни да помислам како ќе биде. А не сакам да престанам со доење, многу е рано.
Ќе го пикнеш малото прсте од страна во вилицата, да попушти, ќе го тргнеш и со повисок тон ќе му речеш дека нема веќе цице, ќе се покриеш и толку. Јас така го решив, и следните час време "лута" му бев, секое едно негово идење кај мене го " прашував" Ќе ме гризе пак? Кај мене упали. Дали тоа што се тргав, дали тоа што бев лута, што му повторував, не знам, битно не гризе веќе. На иста возраст се појави, мојот веќе и заби имаше.
Кај мене успеа со игнор, скроз го игнорирав, никако не реагирав, трпев болка ама ни ау ни уф како ништо да не било, виде дека не ми е интересно, ни смешно и прекина, до 14 месеци цицаше никогаш не ме касна.
Нема чаре. Мачкам ланолин. Од друга страна се навикнав веќе а и помалку ме гризе во последно време. Кога ќе ме гризне некогаш, се покривам и не и давам да цица некое време иако како што кажав и мојата на крај на подој тоа ми го прави па сеедно и е. Пробав и гелче на жлебините да и намачкам пред подој иако знам дека после подој се става тоа. И ја масирам оставам 5 10 минути да пројдат па и давам да цица.
Masala masala napredno bebence. Bas istoto go pravi kaj mene koga cica se tegni se vleci, rzi, placi nervozna mislis vo vojna e so gradata se nadevam deka se ke si bide vo red kaj nas Ako ne ad ne I bega, iskreno na krajot od denot najvazno mi e da ne e gladna bilo majcino Ili ad samo da si e sita I da si napreduva. Vie Dobro ste napravile sto ste pocnale so vkusovi na pet meseci a ne poveke od toa, obicno decata koga se pogolemi I potesko prifakaat vkusovi vie bas na vreme ste si pocnale.
Можно ли е од раните да не можел да исцица убаво и да се деси мастит? Од синоќа почнав да имам болка во десната дојка. Не можам значи веќе, многу се нервирам. Страв ми е од реприза со маститот.
Да, ти пишав мислам, не цица ефективно зошто и ти несвесно се тргаш од болка и не успева да извлече се. Јас приметувам дека на десната града кај што ме боли нели уште од старт ми е поболна таа града дека кога ме боли се штрецам и се тргам и после некое време почнувам ем поболна да ја осеќам, ем вака некако на лик поголема, па ден два ќе ја штедам, не скроз да не цица ама преку 2 цицања му давам таму и ќе заздрави па ја форсирам на секој подој. Не знам дали правам добро или не, ама знае на месец дена по некој ден да ме боли. Таа е градата и со маститот и со грутките и со блистерот, се таму ми се дешава. Башка знаеш, имаше искуство со розево млеко, односно со крвче да цица, менува и на вкус гарант. Пробај да ја молзиш а да цица на другата, па ќе заздрави малку и ќе продолжи. Дека нели не ти фаќа шише де.
Те имам читано, блистер колку време имаш? Кај мене повеќе од 2 месеци се направи уште стои, вчера како уште еден да се направи на истата града, викав од болка вчера и се тргав, еве и денес ме боли, па ќе одам до кај матичната док ако знаат да го боцнат со игла не се издржува вчера и денес и другата ме боли ама не ми направил блистер досега, со подврзано јазиче е малото и само пупка џвака, неможе на таа града убаво да фати цела ареола.
Да, таа е страната кај што брадавицата е поразранета. Дури како сува е иако мачкам ланолин и сигурно ради тоа не тече добро. Сега масирав под врел туш, прво ептен слабо течеше, после се растече. Минатиот пат на другата страна ми беше маститот и црвенилото ми беше повеќе накај надворешниот дел, под пазув. Сега ми е одма до ареолата. Синоќа кога ја осетив болката одма се измолзив и ми олесни, исто и сабајлево под туш. Ама за кратко време пак почнува да ме боли. Одма омалаксав, главата ми е матна. Не ми требаше ваков старт на неделата.
Блистер имам уште од првата бременост, а стоеше скоро уште 3г после откако престанав да молзам, ми го направи бебе за тој цел 1 пат што цицаше. Сега со ова ми се врати ама успева некако сам да го тргне, не знам како да кажам, на исто место ќе се појави и за 2 до 3 дена го нема а ништо посебно не правам. Средето го јазичето, не знам колкаво е бепчето ама средето го поскоро. Само за тоа би отишла во приватна јер во државна прават дури после 6м. Јас пиев и антибиотик, да не те разочарувам ама чим си склона на мастити знаеш, тоа е тоа. Следам една мајка на инста, Једна од вас, она сирота за 4м 3 пати фати мастит.