Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. @Ledi@

@Ledi@ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2015
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    192
    Linex ,pro lajf gi davaat i vo bremenost kako probiotik dokolku treba.
    Svarete oriz so poveke voda ,sega ima kalinki mozete i caj od kora od kalinka isto go falat za dobar protiv dijarea.I obabezno elektroliti zemete si za da se rehidrirate.

На shz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Aries0999

Aries0999 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    29
    Мамички дали ви се појавила модрица на града дури сте доеле над брадавица?

3. 8Moonlight13

8Moonlight13 Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2022
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    25
    Да, кога не ја фати убаво брадавката и уствари фатил погоре од неа и влечел. Одма осетив но дур го тргнав веќе имаше модро.(facepalm)

4. Andonia

Andonia Популарен член

Се зачлени на:
    2 март 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.043
    Здраво мајки,бебе е месец ипол добро напредува со килажата ,но јас сум загрижена од пред два дена градите ми се меки и со помалку млеко а се исто правам како и претходно пијам чај лактамикс,и капсулите лактил,бистар сок од јаболко 1.5 - 2л пиам .Загрижена сум да не ми сопре млекото,и дадив АД навечер бидејќи немав доволно млеко едвај со мака не сакаше шише бараше да цица.Дајте совет како да се врати млекото и поголема лактација ,да напоменам на 2-3 ч ја ставам на града да цица.

5. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.277
    Допаѓања:
    19.398

Плаче ли бебе оти е гладно? Земи измолзувај после доење за да стимулираш повеќе. Мене тоа време ми се воспостави лактација, градите не беа камен веќе, а имав млеко.

На Isabel и AlchinovaR1979 им се допаѓа ова.
  6. AlchinovaR1979

AlchinovaR1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    729
    Мајка меки гради не значи дека нема доволно млеко . Еве јас дојам скоро 3 месеци,гради меки ,а доколку бебе преспие подолго време јас се будам мокра. Kога ми се полни градите никогаш не ми се тврди онака како што ми беа на почетокот. И најважно бебе си напредува.

Измолзувај се после подој за да стимулираш повеќе млеко и доколку бебуш си напредува со килажа како што треба и не плаче, верувај дека имаш доволно млекце и не ти треба АД.

На почетокот бебушите бараат почесто да се на цице , таму си наоѓаат утеха. Не гледај на часовникот кога да и дадеш да цица , давај и на барање.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Andonia

Andonia Популарен член

Се зачлени на:
    2 март 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.043
    Денски мие мирна најадена имам млеко,а за навечер немам сака да цица ја ставам на града и нема и тогаш е нервозна плаче.

8. Andonia

Andonia Популарен член

Се зачлени на:
    2 март 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.043
    Не воопшто не гледам нс колку време јадела кога ќе побара и давам ,ќе пробам со одмолзување од таа града што цицала дали се надојде

На AlchinovaR1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Tamara_

Tamara_ Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2023
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    5
    Мајки знам дека не е соодветна тема, ама овде сме побројни и е поголема можноста и од мајките на поголеми дечиња од порано некој да имал вакво искуство.
    Дали некој имал прекин во доење од 3 или 4 дена па пак да се продолжи со доење? Дали е безбедно? Дали е изводливо? Измолзување мислам не е опција зошто кога се измолзувам мн малку млеко имам. И како децата го прифатиле ова? 20 месеци е малата

10. SenzeRR

SenzeRR Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2023
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    26
    Малото кога имаше 5 месеци имав операција и бев 3 дена во болница ама секако се измолзував и врлав млеко затоа што беше со анестетик и лекови, измолзував за да одржам лактација. Малото дима беше на формула. Тешко ја прифати, едвај, па кога се вратив дома одма продолжи да цица

На lackygirl и Bebence29 им се допаѓа ова.
  11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.745
    Безбедно е целосно. Можеш да молзеш, колку има толку, за лактација.
    Иако не би требало за толку краток период да секне млекото.
    Малата можеби и најверојатно ке се буни, големка е и разбира. Со лесно.

На annamommy98 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Tamara_

Tamara_ Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2023
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    5
    @SenzeRR
    се надевам дека ќе имам млеко. Мене ми е страв дали е безбедно за нејзе да продолжам до доење после пауза и многу ми е страв да не се одбие, сакам уште да ја дојам.
    Не е поради оперативен зафат. Треба да одам на службен пат следен месец, можам да одбијам ама многу ќе изгубам. Не сум паметна што да правам. До петок треба да кажам на работа.

13. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    942
    Со првото немав мака при никнење заби и гризење на брадавиците.лелле сега со силиконскаа го дојам плус има две запчињаа стиска не пустаа мене ми се плаче :(
    ни донесе дадата вирус од градинка еве го по цел ден цела нок е на гради
    и нас не чека операција на поголемата самоо ги замолив да ми го носат за доење тој неможе без мене ни една минута незнам како ќе се разделиме три дена

14. Sinooka-1989

Sinooka-1989 Активен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    88
    Zdr dali e dozvoleno da se pie/jade za vreme na doenje Kurkuma,med,gjumbir,chia..Fala ubav den pozz

15. Andonia

Andonia Популарен член

Се зачлени на:
    2 март 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.043
    Za cia seme imam slusnato deka go namaluva mlekoto ako sum greska Neka me poprave nekoja i ne go zimaj vo predvit kazanoto.

16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.745
    Оди. Тешко ке и е на малата ама треба са мислиш на сите аспекти.
    Безбедно е од поглед на квалитет на млеко. Оди на профилот доење со љубов и побарај ке најдеш инфо.

На Tamara_ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Tamara_

Tamara_ Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2023
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    5
    Ти благодарам :hug:

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    2.464
    Мајки бебушот е 1 недела, се помачивме со пумпа првите денови додека надојде млекото плус хипп го дохранував, имам скоро рамни брадавици и тоа проблем, а и бебчето беше успано.

Сега млекото дојде, се навикнавме со силиконски плус знае да фати и на града некогаш бидејќи ми се направија со пумпата, но се уште се нервира.

Прашањето ми е дали е можно да е гладен, бидејќи немам контрола колку испил од града. Млеко имам и го слушам кога голта, но ќе го оставам и веднаш се жали, плаче. Мислев грчеви да не се, но одма се смирува на града.

19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.745
    Сосема природна реакција. Кај тебе на града му е убаво, топло, и меко. Го слуша твоето срце и се чувствува сигурен.
    Некои бебиња сакаат таква близина првите недели и е нешто што треба да му пружиш.
    Ако има мокри пелени доволно немаш причина да се сомневаш дека е гладно. Ако се сомневаш, тогаш само со мерење.
    Син ми многу бараше да цица првите месеци а потоа завршуваше за 5 мин со цицање.

На Isabel, AlchinovaR1979, Brpbrp и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    27.968
    Следи само дали полни пелени. Ако мочка/кака доволно млеко имаш.

На Isabel, Carolin. и Sofi.ja им се допаѓа ова.