Ај тука ќе прашам иако моеже не ми е за тука прашањево. Малата ја дојам 20 месеци. Оваа зима имунитетот ми е катастрофа, пред еден месец бев со висока Т, црвено грло, затнат нос, сега пак исто. Никогаш не сум била толку болна како оваа зима, и минатата зима ја доев малата па не беше вака страшно. Претходниот месец правев крвна слика и се беше во ред. Не одам на работа и не се движам помеѓу многу луѓе па да ме префаќа од некого. Прашањето ми е дали може организмот од толку месеци доење да се исцрпува и лесно да закачувам вируси и настинки?
Му купив на син ми едни мултивитамини со 20 и кусур витамини и не сака да ги лиже, тавлети се, кои се шмукаат, арно ама не ги сака, бега како од огин од нив и сега си викам да ги пијам јас, 60 таблети се, по 2 дневно се пијат. Смеам ли да ги пијам затоа што дојам?
Κо за себе да читам. И јас иста пρиκазна, најголемата е 5 години, сρедниот 2и пол а малото е два месеци, од κо почнав да дојам пρеκинувам ρади бтеменост и таκа тρи пати по ρед, шо значи или сум доилκа или тρудна без пρеκин минативе 6 години и наρедни две ќе дојам веρојатно и баш пρиметувам κолκу често сум настината, болна, гρлото, носот и тоа почесто κога бебушот е поголем, па си мислам паднат е имунитетот ем од бρеменост ем од доење. Би тρебало да пиеме тρудничκи витамини и κаκп доилκи и неκои пρиρодни леκови за појачување имунитет, плус и железо и д витамин .. ама κој има вρеме и ум за себе!?
Mami da ve prasam nesto imam maka so desnata grada .. me boli kako da mi e pod ogan..nemozam da se pomestam od bolka a na dopir od bolka mislam deka ce padnam vo nesvest..pred 2 nedeli me bolese levata grada ne tolku jako i za nekolku sati mi pomina..ova prv pat mi se slucuva..ja staviv malata da cica edvaj izdrzav mislev deka ce mi olesni od kako ce ja isprazni gradata ama nisto .. treski pocnaa da me tresat se napiv edni tabletki sto gi dobiv od bolnica za protiv bolkite posle porakgaj sto gi imav.merev temperatura 37,4
@zalosna да не ти се затнало некое каналче? Ова што опишуваш па и треските на мастит ми изгледа ама немам јас искуство. Треска имав кога морав два дена да го одбијам ама се измолзував. Ако имаш на градата зацрвенато место се става лист од зелка, исто и пробај со жешка вода истуширај се и држи млаз на градата и масирај. @kallias ист е син ми, или гледа наоколу или во мене и ми се смее. Некогаш се врти ќе си погуга и ми се враќа, ако се облечам се пика со главчето. Сега им е таков периодот. А друго што ми е многу интересен, уште пред да му дадам само да се доближам се турка надолу како ној, трга на блузата, ги крева на мене ноџињата ко да нема видено.
Какоо јас да сум пишувала денски така цица и затоа брзо огладнува на 2 саати .Цица цица, оп ќе пушти ме гледа се смее, јас бутнам пак цицне, па се врти кон телевизорот да гледа, па фати, па ако стане мм низ соба нешто го следи со поглед што праи кај оди, и така 5-10 мин си се смее си игра повеќе одошто цица , на секој звук се врти хахаха и се смее уште повеќе од порано на глас се крека хаха а пред спиење навечер е друга песна, уморен е веќе дека преку ден слабо спие, гасам ламба, намалам тв, не му зборам и со цица пола саат. Ждригне и одма комаа. И си тера до сабајле до 9-10 добри 10-11 саати мирно спие , без будење , значи добро го држи млекото. Сега од ден на ден ќе бидат поинтересни
Jas ne znam vise kako da spieme, na grada e non stop, me mota kako saka, a sto.mi.e najcudno se pomalku I pomalku spie, na gradata ke zaspie, ke se pomrdnam jas se budi I taka eve cela nok si ja pominuvame bez ic son.
@kristina.k i @mama89 потполно исто како што опишувате, да не се повторувам пак да пишувам и јас само да ни се здрави и живи, мангупи/ки ќе бидат За спиење, сеуште не сме врзале една цела ноќ без будење, по 4-5 па и 6 часа спие и се буди, зависи кога легне навечер, ако легне после 10, 11 се буди еднаш за цицање, а ако заспие кај 8-9 часот, тогаш 2 пати ќе се буди, цица и одма заспива. Така си е од сам почеток па се надевам како ќе расне и ќе почне и она да заспива по цела ноќ како батко и
А зелен чај? Во комбинација со ловоров лист и цимет, за брзо време се намалувала килажа. @jacqueline.s јас дојам со силиконски веќе 4 месеци. Без нив не цица мојава. Имам на Чико, прво поголемите, па сега ги земав помалите. Се мислам да купам пак поголеми бидејќи на нив си е навикната. Бидејќи дојам со лежење, редовно и протекува по обравчето. Некои поголеми проблеми сме немале.
Мајки, ќерка ми е 4 месеци и 10 дена и овие 2, 3 дена бара на неполни 2 часа да цица и мн.бргу цица за 2-3 мин.ги исцица и двете гради и се тргне сама и кога стиснам немам ни капка млеко, може ли толку бргу да исцица се и да се најаде? И можно ли е да немам многу млеко како порано па затоа да ми бара толку често да цица, да не ја најадува веќе?? Да не ми се намалила количината на млеко овие денови? Ама пијам и јадам се како порано, ништо не сум изменила.....
Епа големи се веќе , побрзо цицаат и кај мене исто такаа преку ден брзо цица и тоа на 2саати...и јаа помислив да не ми се намалило млекото , но пак пред спиење цица поласаат и не се буди по 10саати...што значи млекото му стига штом спие и не се буди...мислам така е преку ден дека гледат лево десно , претаат, трошат затоа често и брзо цицаат
Цела ноќ се будеше точно на 3 саата, цицаше и одма заспиваше, јас не знам зошто така, таман почна да спие по 4-5 часа навечер, сега пак почна да се буди, значи изгладнува брзо....а преку ден на 1,5 до 2 саата цица, што не беше така до пред некој ден, си цицаше на 3 часа преку ден и навечер спиеше подолго. Може е период некој, за заби да се рано е уште, барем така рече педијатар кога ја прегледа сега последен пат.....почна да менува изгледа моево бубаче та кој знае
Мaми дa ве прaшaм , вaс ви се имa слученo ли дa ве бoли(ненoрмaлнo) грaдa и нa еднo местo сaмo дa имa црвенилo? Јaс вчерa вечер се рaзбудив сo oгрoмни бoлки вo левaтa грaдa сум плaчелa три сaaти и темперaтурa кaчив , oд деснaтa синкo не цицa зaштo генетски нaследенo ми е 40 денa имaм вo двете , a пoсле 40 имaм сaмo вo левa , вчерa приметив декa имaм испoд брaдaвицaтa црвенилo тoчнo кaј штo ми е бoлкaтa и прoверив имaм груткa ненoрмaлнo се плaшaм , спoделете нештo. И кaј дa идaм утре нa лекaр , кaј oпштиoт или гинекoлoгoт ?
Масирај го грутчето со топла вода, да се разнесе, затоа те боли, се запушило некое каналче, масирај нон стоп и ќе помине. За предлед за града не знам каде би можела, кој е постручен во врска со доењето, гинеколог? Врска неам
Немoжaм дa гo мaсирaм премнoгу ме бoли , a oд вруќa вoдa уште пoвеќе. Пa незнaм , никoгaш не сум имaлa прoблем сo грaдa зaтoa се мислaм кaј кoгo дa идaм нa преглед зa ехo нa дoјкa. А лист oд зелкa дa стaвaм ли ?
@Pcelka94 да одиш на лекар.На моја роднина исто и се појави и многу лошо заврши со сечење на дојката,да го извадат топчето ама нејзина грешка е,трпеше болки скоро 1 месец.Не е да те плашам,само на време да одиш,не е за чекање работата
Ти блaгoдaрaм милa , oбaвезнo ќе идaм утре бидејќи викенд е пa мoрaм дa трпaм инaку утре oдмa ќе идaм.