Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Ја имам нимо рачната, мене ми беше ужасна, едвај 10 мл вадев, купив од локо кроко кика бу леа безжична вадев по 80-90 мл од града.

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    439
    Јас ја имам од Нимо ама електричната, околу 3000 денари. Задоволна сум.

На Ouravanture му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ouravanture

Ouravanture Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    673
    Исто.

4. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    229
    Здраво мајки.
    Мајка сум на 6 месечно бебе. Уште од почеток сме на екслузивно доење, бебе е среќно, задоволно и напредува со килажа нормално. И покрај тоа што дојам 6 месеци, и не се пумпам воопшто (освен на почетокот за да зголемам лактација) јас се уште не можам да воспоставам лактација.. Се уште имам повеќе млеко отколку што му треба на бебе. Не пијам дополнително ништо за повеќе млеко, јадам и пијам течности нормално. Неколку пати бев пред мастит и честопати имам мака со преполни гради, па туширање масирање зелка и се што треба... Дали има некоја мама што исто вака има мака со лактација и како се справува дури и после 6 месеци? Сега веќе почнавме со вкусови, и како ќе тераме ќе почнам да намалувам подои и многу се плашам од компликации.
    Поздрав до сите

5. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    2.476
    Мајки хелп:worried:
    Се измолзувам на секои 3часа по 15 минути од града. Бебе многу ретко цица од града се заучи од шише. Ми се направија грутки на градите од страните, цврсти се како камен. Претходната недела исто само едната града, па за среќа се пушти со измолзување.
    Да, не треба да се измолзувам на помало растојание?

6. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    2.476
    Да се надоврзам и јас, иста е и мојава. Пробував и силиконски да ги мачкам со млеко, ќе повлече еднаш двапати, и почнува да вришти. Изгледа ќе продолжиме со измолзување :(

На Maricheee му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    Кој сируп е дозволен за сува кашлица?

8. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.672
    Допаѓања:
    21.339
    Сличен случај е и кај мене. Млеко имам малку повеќе од што треба, малиот има 8 ипол месеци. Еднаш добив мастит кога имаше 4, а пред недела дена бев пак пред фаќање ама се опраив некако. Влошките обавезно ги полнам ако малку подолго не цица од некоја страна. Има два оброци, ама се справувам некако, мислев потешко ќе биде. Обично левата града знае да ми се преполни, мислам дека има послаб млаз и затоа. Кога ќе осетам одма одам под туш и со масажи се средува. Не се молзам со пумпа, само кога имав мастит чисто за да си олеснам. Не мислам дека не е воспоставена лактацијата, едноставно некои жени имаат повеќе млеко. Ни јас не правам нешто посебно во поглед на исхрана. Дури и не јадам баш редовно и слабо пијам течности, што секако не е за пофалба, ама не секогаш имам простор да јадам на време.

На LadyInPainting му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SaNjANN

SaNjANN Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2019
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    138
    Девојки имам новороденче од месец дена. Периодов на убаво време ја вадиме надвор, а цица. Е сега ме интересира бидејќи не секогаш можам да ја надојам надвор, дали е можно да се измолзувам од сабалето периодично, да складирам во шише и да го понесам при излегување во случај да и се цица?

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    По паметно според мене ќе ти биде да се измолзиш цел оброк и да и дадеш. Ако молзиш после подој може да дојде повеќе млеко, а и можно е да не извадиш многу, а на бебе би му требало одприлика 90мл за ако не го доиш надвор бебето ќе треба цел оброк да го дадеш.

На SaNjANN му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.672
    Допаѓања:
    21.339
    Можеш, со тоа што треба да пазиш да го складираш соодветно. Изладено во фрижидер и тоа на собна температура не се мешаат ако не се лажам. Има стриктни правила, нека каже некој искусен како точно се прави. Исто така биди спремна на ризикот дека ако даваш шише може да ти се одбие од града. Не мора да значи, ама знае да се случи.

На Isabel, AlchinovaR1979, SaNjANN и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    883
    Во која аптека го има лецитинот од сончоглед? Не можев да најдам..

13. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Го имаше порано во зегин ама дефицитарен беше, сега мислам дека го нема низ аптеки.

14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.672
    Допаѓања:
    21.339
    Не го најдов нигде јас.

15. defocus

defocus Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    232
    Од кој ден ви дојде млеко и кога почна регуларно да цица? Страв ми е дека нема да функционира ни едното ни другото затоа што не почнавме од прв ден.

16. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    439
    Слично и кај мене - 6++ сме. Исто повеќе ми се преполнува левата и 3-4 пати ми се појавија грутки. Среќа со масажи и облози успевав да ги 'пробијам'. И јас мислам дека е воспоставена лактација.Е сега, кај мене вечерите се проблем. Некогаш цица 2-3 пати, а некогаш само еднаш и врзува 5-6 часа сон. Во тие вечери морам да се измолзам малку за одбегнам грутки зашто така и ми се направија. Круг без крај :| И јас сега ќе видам како се одвива со оброците ама мислам и се надевам нема да е проблем, тоа постепенп ќе се одвива.

На LadyInPainting и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.672
    Допаѓања:
    21.339
    И кај нас околу 6 месеци беше слично навечер, ама за многу брзо намали на само еден ноќен подој. Знае и сега некогаш да бара два пати ама се брои на прсти. Природата сѐ си смислила, ќе си фатите ред ќе видиш.

На LadyInPainting, Giiirl23 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    Колкаво е бебето?
    После 3 дена ми дојде млеко.

19. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    229
    Значи сепак е нормално.. Одлично е што имаме млеко, ама стварно на моменти ми е многу мачно и стресно. Се надевам кога ќе престануваме со доење нема да е уште потешко, ама има време, ќе мислиме тогаш

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  20. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.265
    Допаѓања:
    50.861
    После 3-4 дена ми надојде млеко.
    Не ја знам причината зошто не сте почнале веднаш со доење но што повеќе е бебето на града побрзо ќе надојде млекото.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.