Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Во листата на забранети чаеви при доење на @okcenzi наведено е нането, зошто?? Јас и прошлиот пораѓај со царски со целосна анестезија кога два дена не смее јадење/пиење самата докторка ми рече да почнам со 1 литар незасладен чај од нане во првите 24 часа, а и сега еве два месеци од ко сум породена дневно пијам по два литри чај нане наместо вода!!

2. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    И јас се чудам искрено на ова со чаевите. ОСвен што некои од нив содржат кофеин, што би можело во нив да биде штетно.
    Се е околу штетно. И јас во бременост пиев неколку пати нане, максимум 10 шољички.

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Majki, koja e cenata na kapkite D3, ne znam koi gi ima vo Mk, vigantol, plivit d3?? Koi gi davate vie na vasite bebinja? I po koja cena se ako moze da mi kazete :)

4. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Пливит Д3 мислам дека беа 113 денари

5. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    А колкаво е паковањето и за колку време е едно паковање, после отварањето колку долго може да стојат?
    Фала ти :)

6. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    3 месеци од отварањето, во фрижидер,10мл

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  7. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    За нането зошто е забранет не знам ни јас, но докторката ми даде листа и јас ви ја пишав.
    Ств не знам, а го избегнувам.

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    :)Мaјки дoбрo е ништo немaм нa дoјкaтa супер е се , тoa ми билo нaјверoвaтнo вo спиење незгoднo сум лежелa сум јa нaтиснaлa:)

На Kaetana, kallias и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  9. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Вигантолот се 90 денари, шишето е 10 мл, маслени капки. Ги отворам и ги користам еден месец, после ги менувам.

Нането не е забрането, но треба да се избегнува затоа што знае да ја намали лактацијата.

На ZojaP и kallias им се допаѓа ова.
  10. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Кои се подобри, Вигантол или Пливит д3? Јас користев маслени капки по 1-2 се става дневно ама денес син ми го скрши шишенцето и немам веќе, 50 мл беа и мнооогу бавно се трошат, а коштат 10 евра, па затоа прашувам во Мк колку се да ми донесе брат ми за некој ден штом се поефтини.

11. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.674
    Допаѓања:
    37.582
    Вигантолот се маслени,Пливитот се водени. Штом си почнала со маслени,можат да ти донесат Вигантол. Јас сеуште му давам Пливит на синκо по 2κапκи.

12. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Вигантолот се маслени и се даваат во помала доза затоа што имаат поголем број на ИЕ на витамин Д (мислам околу 500) додека пливитот се водени и се околу 200 ИЕ на вит. Д.

Вигантолот знам дека немаат вкус, а за пливитот имам чуено од мојот ортопед дека се малку грди на вкус.

13. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас овие што ги давав се со вкус на јагода, мн.убаво мирисаа, ама што знаат сега бебињатаза вкусови и миризби, какви се такви се.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  14. NIkkita

NIkkita Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2013
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    54
    Мајки а зошто е забрането нането ?
    И шо не смеј да јади доилка до 40 дена за да нема грчеви бебето?

15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Нането како што пишав не е забрането, туку не се препорачува затоа што може да намали лактација.

За јадење сѐ смееш да си јадеш умерено. Ако од нешто видиш дека детето има грчеви тогаш ќе избегнуваш. Најверојатно ќе приметиш дека детето ќе има грчеви но нема да се од храната. Храбро треба да го поминеш тој период.

На SpangeBob и joy1 им се допаѓа ова.
  16. NIkkita

NIkkita Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2013
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    54
    Веќе почнаја и ми рекоја да не јадам домати.краставици.зелка скоро ништо демек од то му се праеле грчевите

17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Исто ќе чуеш и дека не треба да јадеш грав, грашак, боранија, ... па после од овошје никако цитрусни...
    И мајка доилка која што треба да внесува убава балансирана исхрана со витамини и минерали, од каде ќе ја внесува? Од компир и ориз?

Моето лично мислење (и искуство) е дека грчевите ги има секое бебе, кај некое се поизразени, кај некое не, едноставно цревата треба да се привикнат да преработуваат храна, треба цел дигестивен систем да проработи... можеш да даваш капки, чаеви, чуда, и додека пробуваш што ќе помогне, ќе поминат....

... значи требало да помине време. :)

Јас на крај одлучив да не давам ништо, и на секое плачење нудев града. Слушав и коментари дека се мешало млеко, не знам што. Млекото, што е „програмирано“ да биде специјално за доенчето па пак му прави грчеви, што па некој чај или хемикалија би помогнале повеќе? Ова е моја логика.

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  18. NIkkita

NIkkita Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2013
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    54
    Се сложвам и јас за то му давам капки sab ама џабе тој пак се витка и плачи сега ко ќе плачи многу му давам да цица и се смирва му клавам и топло на меше а цај бекутан му давам
    За јадењето јас пазам ама како шо врлиш од компири ориз и пиперки нема витамини
    Знаеш ко ќе бидиш со свекор и свекрва така е не смрјш ова пази она пијај млеко а дали можи само млеко да се пија

19. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    20.539
    Мамички, уште не сум многу искусна... дали е нормално 3 неделно бебе некои денови да цица многу, а некои помалку? До пред два дена цицаше многу, дури и се прашував каде оди сето млеко, по 30-40 мин активно цицање :) вчера и денес некако ми намали, по 15тина минути само цица на два саати. Дали сега е посилна и повеќе трга па побрзо се најадува, или пак не е толку гладна... ум немам. Инаку до вчера мерена е секој ден, и си става по 25-30 грама на ден.
    Поздрав!

На Kaetana и wings им се допаѓа ова.
  20. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Сосем ноρмално. Моето што се вели од пρвиот ден по 15 тина мин цицаше, а напρедуваше пρемногу. Оκолу 70 гρама дневно!

На Kaetana и jacqueline.s им се допаѓа ова.