Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.485
    Допаѓања:
    11.561
    Конкретно со тој гел немам искуство, ама пробај си ништо не губиш. Како производи freezyderm мене ми одговараат, супер се.

На mache123 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.485
    Допаѓања:
    11.561

Моево немаше жолтица, за 10 дена напредуваше по 400 гр само со доење. Затоа бебево нема потреба од дохрана и шише. И јас се молзам зошто ми се преполнуваат градиве ама не и давам од тоа млеко зошто редовно цица на 2 саати. Ама за понатака, кога би излегувала, исто ќе функционирам, планирам да се одмолзувам па да и даваат. Инаку, во ред си е шише и дохрана, ако не бива само со доење, како каже доктор, така :)

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  3. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    A go zamrznuvas li? I kaj mene samoto pocnuva da si kape, stavam vloski dodeka dojde vreme za podoj, ama pocnaa grutcinja i preeska se molzev. Kolku vreme na sobna, kolku vreme vo obicen, i kolku vreme vo friz moze da stoi mlekoto?

4. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.284
    Допаѓања:
    19.423

4часа на собна, 4 дена во фрижидер позади не блиску до вратата и 4 месеци во замрзнувач

На AlchinovaR1979 и DaisyDream им се допаѓа ова.
  5. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.485
    Допаѓања:
    11.561
    Не, го фрлам :tmi: обично беба кога спие се одмолзувам, многу ми се полнат градите, мора така да ми олесни. Не го чувам од причина што цица често, некогаш едвај ја додржувам саат ипол, инаку гледам бар на 2 часа да си цица. Не ми се ризикува лично мене со шише, се навикна на градиве, ми е страв да не и текне да одбива града. Не дека секогаш е тоа правило, ама ние две вака си го фативме редот.

6. Limeta

Limeta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2023
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    234
    Мојата омилена тема:inlove: првото искуство ми беше со многу тежок почеток, ама потоа го доев до 2 годинки.
    Сега сосема поопуштено му пристапив на процесот ама дефинитивно искуството си го прави своето.
    Неколку совети може на некоја ќе и се најде нешто:
    - убаво е да се направи бондинг директно по пораѓајот, ама и да не е возможно тоа ништо страшно, во првата прилика штом го земете бебуш ставете го на града
    - нема некоја магична формула за повеќе млеко, само ставање на бебе да влече што е можно почесто, секоја прилика штом е будно, а потоа и во спиење ќе си цица
    - додека се воспостави лактација, да се внимава на грутки, пред подој топли компресии или топол туш да се отворат млечните патишта, кружни масажи, а после подој доколу градата се чувствува тешка ладни облоги
    - најсклон дел на грутки е делот кон пазувата, па фудбал положба на доење е најоптимална. И на друго место да има згрутчување, бебето да се постави со долната вилица над грутката бидејќи со тој дел најсилно влече
    - ланолин за нега, ако се раскрварат тогаш топлес по дома додека заздрават:wasntme:
    - градник за доење помага да не се тешки и болни,и да не се стругаат надразнетите брадавици од облеката
    - силиконски брадавици многу помагаат во случај да не може бебе да фати убаво

Последна измена: 10 јануари 2024
    На defocus, AlchinovaR1979, Slonce91 и 9 други им се допаѓа ова.
  7. bojanama

bojanama Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2013
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    81
    Ама од шише давам молзено, не дохрана. Ама нњли си цица убаво супер

На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.485
    Допаѓања:
    11.561
    Да да те сфатив :) општо се надоврзав за дохраната :)

На bojanama му/ѝ се допаѓа ова.
  9. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    4.929
    Дали смее да се користат капки диво оригано за време на доење, бебе е поголемко веке има 16 месеци, и плус на него му прскам спреј бејби оригано,

10. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.713
    Дали смеам спазмекс и реглан?

11. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Si svariv caj od kim.
    Majka mi vika deka moze da pijam i caj za doenje, pomagal za grcevi kaj bebe, Holle ili Lakta miks.
    Valjda nema mleko da napravam za tri bebinja od nego :D
    I kafe dali piete?

12. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.284
    Допаѓања:
    19.423

Кафе пиеме, мислам јас пијам. Ама ако имаш доволно млеко немаш потреба од чаевите за доење, не за друго да не си направиш мастит. Па бетер беља.

13. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Pa i jas toa vikam. Imam dosta mleko i vaka. Ke teram so kim ke si varam.. fala.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.485
    Допаѓања:
    11.561
    Ако имаш млеко, ги осеќаш полни градите, ич немој да пиеш. Јас направив таква глупост, не знаев дали имам, си пиев чаеви, ми се запушија канали и си кренав тт. Од тогаш чај не ми текна да се напијам.

На DaisyDream и firequeenn им се допаѓа ова.
  15. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.760
    Допаѓања:
    9.519
    Ај вака искусна да си прашам.. како да проверам и да знам до кога треба да пијам чај? Бебе е 7 денови веќе 2 сме само на мое млеко директно од млекара, патронажната ми рече да не измолзувам зошто цица бебе директно полни пелени врзува сон денски 1 1.5ч навечер 2.5 па и 3 знае. Јас пијам уште од чајот не по 1л дневно ама 200 400мл кога го тргам од града заспан му тече бело млеко од муце умацан, пијан и млад :rofl: ама не ми течат градите сами од себе кога седам. Да пијам уште чај? Осетив прееска дека само десна ја цицаше левата ми стама тврда тешка па после кога му дадов ми омекна спласна, во принцип кога го дојам менувам на града по 10-15мин од двете да цица.

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    6.793
    Леле арно спомнавте за чаевите. Да не пијам веќе. Па јас и онака имам млеко, а си пиев чај лакта микс по 2 пати на ден. Не пијам веќе додека не осетам дека ми се намалило млекото.
    Затоа јас денеска ги осеќав тешки градите, чуди се од што...:?:
    По колку спијат новороденчињава преку ден? Ми е чудно денеска само еднаш се разбуди 15 минути и толку. Навечер кога ќе легнеме е активна..
    @Fenix05 кога ќе се разбуди од дневна дремка после тие саат и пол останува буден или цица и директно продолжува со наредна дремка? Не знам што да мислам за бебево мое, многу спие.
    Дали е нормално и кога да очекувам промена.
    Знам дека е малце оф топик ама морав да прашам ,поактивна е темава.

17. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.760
    Допаѓања:
    9.519
    Па менуваме пелена, цица малце набљудува и спие.. денес цел ден мака мачиме не знам што е ма 45-50мин се буди вика на цел глас и бара града пак...му дадов ад 15мл испи сега шмука града пак

18. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.485
    Допаѓања:
    11.561
    :rofl: :rofl: Лелее иста е, ко ќе ја видам со бркови од млеко се мочам од смеење :rofl: за течење може ти е рано, мене почна да ми протекува тек пред брзо, после 40 дена нејзини. А јас како си осеќам дека имам млеко, епа ја осеќам баш тешка градата, и ме заболува накај пазувите, ја осеќам ко висната надоле :D
    А кога цица, не цица од двете гради една па друга, она активно цица пр.12мин 15 мин и следно доење на другата ја ставам. Ретко мн да ги менувам во тек на доење една па друга. Ден за ден ќе си го осеќаш бебуш што бара. И ја баш на почетокот бев скроз изгубена, не си го знаеш бебето, ама еве полека си ја научив кога и колку си бара.
    А за чајот, ја пиев секој ден само 200мл ама сум си имала природно мн млеко, па пак направив беља, среќа што не запнав по литро да пијам (facepalm)
    Заклучок, или пиј само 200мл или ако осеќаш бебе е сито, редовно цица кака, гради се полнат, си тече редот, тогаш не ти треба чајот.

П.С ептен на почетокот како сеа твоево, успана беше, пола саат ја држев на града зошто беше заспи голтни, сеа така и да ти прави нормално е, ама еве сеа на пр.кога си е будна си цица нормално дури и сама се трга кога и е доста.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    I ja menuvav taka grada, a sega samo od edna cica 10-15mins i drugava ne ja recka i si zaspiva. Mi rekoa do 14 dena da menuvam, a posle samo po edna grada da davam. Ama jas porano pocnav poso taka saka šefov. Mleko stom polni pelena i vrzuva son mislam ima dovolno. Vo princip kolku cica tolku ke si proizveduvas ti. I mene ne mi tecese samo, sega pocna vcera na 11ti den da mi kape pa se uspaniciv zemav pumpata i kesi za mleko, da pocnam da molzam ako e zort. Moevo ni den ni nokj znae. Spie celo vreme skoro, i toa po 3ipol casa. I denje i nokje. I ne go budam za cicanje. Probav, dzabe, koma e, ne fakja grada ni pod razno. Pa go cekam sam da si pobara.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    2.137
    Дали има некоја мајка искуство со прво дете на ад а второ успешно доење? Со првото немав доволно млеко, едвај 20мл вадев, морам да давам дохрана и после скроз се одби. Сега сум пак бремена, ужасно ми е страв да не ме чека иста прича.