Моето не беше така баш, ама првото не цицаше воопшто, имав просечно млеко, молзев и давав од шише, а второто фати одма цице, имам млеко за близнаци. Со лесно!
Првото не ми фати да цица а имав млеко премногу, додека второво фати да цица ама не напредуваше па морав дохрана и се одби па пак се одмолзувам ама нема толку млеко како за првото. Муабетот ми е секоја бременост е приказна за себе. Другарка првото го доеше бајче и беше второто само од една града од другата града немаше ич млеко.
Za grcevi da nema bebo. Imalo i nekoj caj vo bilna apteka mi kazaa ama ne znam kako se vika. Mada kim si stavam vo jogirt i taka si go pijam. Mislam stom sum go izela kimot ke ima fajde.
Еве јас. Првото едвај мачење за двете до 6м доење и ад и на крај останавме само на ад. Со второ уште во бременост ги изначитав сите теми за доење тука и бев решена дека што и да се случи ќе дојам. И така одма штом ми го донесоа бебе во болница го ставив на града одма и на секое некого плачење одма му давав цице. Успешно завршиме после 1,5г со цицање, а еве сега третово исто е само на цицање, за некој ден ќе полни годинка
Јас имам слична, на кика бу ама исто од локо кроко ја земав. Ко што гледам имаат многу сличности. Јас сум задоволна мене ми заврши работа на поочетокот.
Jas so raci i nozi potpisuvam za nea , si dojdiv od bolnica so cvrsti gradi i treeska veke 10 dena masta i ja izvadiv beba silna e mn mi prave bolka mn ka cica i poveke se izlozuvam i i davam od moe i ko ciica toa e so pistenje uste od start zatoa vaka mi e polesno so izmolzeno i znam najadena deka e i posle dufta 3 saati bar samo so deneska nesto me zafrkava na saat stava i jade isto ko ka stavase na 2ipol saati nes mm mi gladna
Majki, bebe mesec ipol vekje tri cetiri dena na ne cel saat reagira i place za jadenje. Da napomenam deka ja dojam. Neli e toa prekratok period za da bide gladna? Dolgo sedi na grada, ja cuvstvuvam deka cica i golta. Menuvam gradi vo slucaj da ne nema mleko. Drug so vakvo iskustvo i sovet?
Дали се потат вашите кога цицаат? 6м е моето, последниов перод забележувам ладни капки пот на челото и општо главата испотена. Се мислам дали е доволна дозата д3, 1 бејбитол капсула и 1 капка вигантол. Околу 9 ипол кг има. Следната недела сме на контрола кај педијатарот па ќе видиме што ќе каже.
Сакам да ја одбијам дали после одбивање ќе јаде и ќе пие течности повеќе? Трчам по неа за да пие вода, онака не сака да пие, сокови, млеко никако. Јаде кога како и за храна не е голем обожавател. Сите ми велат од што цица е така. Инаку 18 месеци е.
Јас обратно па... со прво успешно доење. Родено природно, од втор ден на града, од трет ден тон млеко и молзев да одржувам и стимулирам, цицаше и одлично си теравме. Е со второто зезнавме работа. Не ми ја носеа 3 дена (мораше да е на кислород), ја дохрануваа од шише, јас се наполнив тон млеко 3тиот ден и не го вадев доволно и четвртиот ден станав со издишани гради, секна. Се изнамачив да го вратам, ја изнамачив неа да фаќа да цица и добив екстра нервозно бебе кое после ниту од шише не сакаше да пие млеко. До 4м комбинација правев, едвај и на цице, едвај и од шише по 40,50мл и почнавме дохрана каши на 4ипол 5м, зошто слабо напредуваше. Со дохрана и од цице ја тргнав скроз, зошто хорор ми беше секое ставање на града. Како риба на суво, фати, пушти, плачи, фати, пушти, плачи...40мин така. Сега за третово со лошово искуство, ќе гледам стартот да е подобар, зошто мислам дека тоа е многу битно. Повеќе на града, вадење на млекото рачно, со пумпа комбинација (бар така правев со првото), дека дома бев 4ти ден со него. А со неа во болница, пумпа не побарав да донесат, рачно не вадев... Почетокот е вака од мое искуство најбитен.. особено тие денови кога надоаѓа млекото.
Исто и мене првите денови во болница ми беа пресудни. Немав доволна едукација за доење, ми го носеа нахранет (со 60мл ад) и јас мислев дека така треба. Цело време ми викаа немаш уште млеко, а не ме подучуваа како да дојам...и третиот ден вечерта ќе ми прснеа градите, ги викам сестрите да ми го донесат....ми вика спие сега најаден е. Не спиев цела ноќ од болки и сабајлето толку беше. Никогаш веќе не ми се наполнија така!
Епа исто ти се случило.. Сам организам си го стопира млекото чим не го вадиш... Со првото на втор ден влечеше на празно, некоја капка колострум.. а после на трети ем цицаше асално, ем молзев рачно во канче за да олеснам кога сум преполна (во Чаир така ми покажаа). Од 4ти ден дома и со пумпа вадев. А со второ будала сум, со искуство.. а зезнав работа. Дури и температура имав дигнато, утоп спаваќа (ми текнува и на форумов се жалев). Еднаш пумпа ми дадоа од Ремедика, ама затнати канали и извадив нешто.. и толку, др ден шок кога станав од спиење. Од огромни полни гради, буквално издишани балони...
За да почнеш да произведуваш точно колку што бебето јаде треба време. Лактација се воспоставува најрано после 6 недели од раѓање, а кај многу и покасно. Исто и за разликувањето ден и ноќ, ќе почекате и за тоа. Многу ви се малечки, уште не се свесни дека се посебна личност.
Моето се потеше кога беше негде таа возраст, сега 9 месеци има. Секогаш кога ќе почнеше да цица се оросуваше. И јас си правев филмови и сакав Д3 да проверувам, ама ми кажаа дека е венски и нејќев да го боцкаат ради моите бубачки. Пишував и тогаш и многу мајки ми одговорија дека е нормално и дека и нивните се потат. Сега го немам приметено дур цица, ама општо се поти на главчето кога е активен или дур го држам за да заспие.
Како да знам дали му е доволно моето млеко? Малце се исфрустрирав денес долго беше буден денски 5ч со 15мин дремки често на града ама заспиваше веќе пред 1.5ч го фати нервоза мм паника немаш млеко гладен е дај му формула ја ишмука одма после и на града 15тина мин и заспа еве конечно врза 1.5ч спие. Ме чуди што пред тоа цело време спие убаво само со мое ноќно исто врзува убаво по 3 3.5ч ако не му е доста зар нема да плаче и да се буди он само на пелени мењање плаче инаку си лежи гледа наоколу. Сакам да си го дојам градиве ми се тешки полни како да проверам да не е нешто затнато па да нема проток доволно, мада кога е на града слушам дека влече голта дише
Само ако го мериш ќе знаеш колку исцицал. Еве јас од почеток ја доев цела вечер врзуваше ама денски на секои 15мин на града и испадна дека слабо напредува. Ја мерев пред и по цицање само по 60мл цицаше и после почнав и дохрана да давам од кога почнав со дохрана бебе си врзуваше по 3 саати.