Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Ако имаш бебешка вага на нејзе мери ја. Така ќе знаеш најубаво.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    4.297
    Ако те разбрав добро, ја мериш па цица и пак ја мериш и така според тежина гледаш колку исцицала?

3. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.762
    Допаѓања:
    9.528
    Ох баш утре на педијатар ќе ми кажат ваљда...јас само наутро го мерам на голема вага прво јас па + него ама не знам дали е точно..а како ти пие и тоа и тоа? Моево ако се успие на градите за жива глава не фаќа шише после тоа ја стега устата како да го будам?

4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.676
    Допаѓања:
    21.341
    Колкаво е бебето? Не посегнувајте одма по формула. Ако имаш млеко и слушаш активно влечење и голтање дур цица, немаш проблем со количината на млеко. Три правила се показател дека бебето не е гладно. 1. Полни пелени, 2. Не плаче од глад и 3. Качува килажа. Сврзувањто сон не е секогаш репер. Има бебиња спијачи и бебиња неспијачи. Може да има влијание и јадењето на сонот секако, ама не секогаш. Другарка ми има девојче од скоро 6 месеци и откако е родена не сврзува ниту доволно долги дневни дремки, ниту пак навечер спие како што треба. Сѐ е пробано ама џабе, такво си е детето. Во килажа супер си напредува, нема никаков проблем од таа страна.
    Нормални се прашалниците на почеток, ама ќе си дојде сѐ на свое место. И маж ми така во неколку ситуации имаше кажано а да земеме формула зошто фаќав мастит, па разранети брадавици, па бебе качи малку гр. Ама не се откажав и никогаш не дадов Ад и успешно дојам 9 месеци, а малиот добро си напредува. Да не се разбереме грешка, немам ништо против, ама само тогаш кога стварно има реални индикации да се даде.

На AlchinovaR1979, warrior, Fenix05 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Точно :)

А зошто да го будиш ако спие?

6. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.490
    Допаѓања:
    11.564
    Има некој одговор?

7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.398
    Допаѓања:
    18.643
    Јас за витамините ќе ти одговорам. Не пијам никакви,инаку можеш тие што си ги пиела во бременост да ги пиеш и сега.

На AlchinovaR1979 и Cherry blossom89 им се допаѓа ова.
  8. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    1.701
    Jas pijam vitamin C od 1000, magnezijum I ponekogas vitamin D od 2000. Salep ne sum pijela do Sega ama mislam nema nikakva steta od salepot.

На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Јас пијам вит.Ц вит.Д3 и цинк.
    Салеп пиев во бременост со дозвола од доктор,нема ништо лошо.

На mache123 и Cherry blossom89 им се допаѓа ова.
  10. defocus

defocus Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    232
    Забележав дека кога ќе измолзам повеќе мл ги пие од шише, за кратко време и си спие мирно. Кога дојам речиси на секој саат се расонува, па цица, па заспива, па не сака, па сака и цица цел саат со паузи, хаос можеби такво е доењето не знам цел ден само тоа правиме.

Кога гледам поефективно оди со измолзено од шише дали да земам автоматска затоа што сега сум на рачна пумпа и да го правам тоа место цел ден на града или не е во ред?

Малку конфузно ми е како вака ќе терам цела година со доење да не може човек нешто да мрдни друго затоа што ред нема.

11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.676
    Допаѓања:
    21.341
    Смееш салеп. Витамини прво пиев тие што ми останаа од бременост Пренатал од Џејмисон, после од Бг земав Pregnacare Mum, ги нема кај нас. Па еден период ПреМама пиев, сега некои исто пренатални на Pharma Vital пијам. Можеш било кои мултивитамини.

На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.762
    Допаѓања:
    9.528
    Ми прават паника домашните дека денски се буди на 45мин до 1ч само на гради кога е и ако пробам да понудам шише не сака, па сум немала млеко или било слабо.... или можеби така кога ќе се разбуди после гради да садам формула следно наместо да го дојам?

@Bella_Stella денес 10денови е бебко истото го мислам и јас, се изначитав изнаслушав предавања и деновиве се чувствував преубаво дека си се гушкаме дур цица, бебе готлка слушам дека влече па се заморува по 8мин на града и задремува па го будам да се доцица и веќе на крај џабе ја плука градата и кома е по 15тина мин. Пелени полни редовно, еве сега е на втора града моментално си голта гледам и кога ќе го тргнам од града е цел умацан во млекото последното јас го терам да го голтне заспан е со полна уста често...се разочарав ако немам доволно млеко и треба дохрана, не е ништо лошо и ни прва ни последна ама некако сакав да си воспоставиме ред со цицање и да бидеме само на тоа ама ако не напредувал пак срце ќе ми се скрши дека го форсирав на гради 2 3 денови мислејќи му е ок дека не плаче....

Последна измена: 15 јануари 2024
  13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Кажи им на домашните да идат во пм. Тоа не е репер дека немаш млеко. Мало е бебето не си прави стресови џабе.

На AlchinovaR1979, Carolin. и Fenix05 им се допаѓа ова.
  14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.676
    Допаѓања:
    21.341
    Ама почетоците се такви. Тек ќе бидеш во дилема константно, за сѐ. Тоа е мајчинството. Го сакаме најубавото за нив и секогаш ќе се прашуваме можеше ли подобро, дали вака или така итн.
    На контрола сега на 14 дена ќе ви кажат дали ја вратил родилната килажа. Ако е вратена супер сте и терајте си со доење. Според ова што го опишуваш засега немате потреба од АД.

На Isabel, AlchinovaR1979, kozuf и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.979
    Допаѓања:
    8.455
    Ке се умешам. Домашните да не се мешат да им кажеш. Дур не видиш вагата што ќе покаже терај со доење. Ако нема убаво додадено тогаш можеш дохрана. И да им кажеш на домашните дека слабо млеко не постои, тоа не е тетрапак па да го разводнуваме :rofl:
    Мајчиното млеко си е такво какво треба да биде за твоето бебе. Јас верувам дека ќе успеете, биди упорна :hug:

На AlchinovaR1979, kozuf и Fenix05 им се допаѓа ова.
  16. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    4.297
    Можеби не влече доволно кога цица, се изморува и прави паузи. Колкаво е бебето, го меревте ли? Ако напредува и не изгубило килажа океј е со цицањето освен што ти ќе си цел ден измалтретирана. И мене ми беше така на почетокот само што кај мене изгуби тежина бидејќи немав доволно и не влечеше како треба, беше поспана од жолтицата. После и давав да цица кратко и продолжуваме со шише измолзено млеко и неколку пати во денот и формула за да се врати со килажата. Сега пак пробувам да сме само на цицање, се учиме да фаќа како треба и исто си дои по повеќе од 30мин на града и 30 на другата, цел саат а некогаш и повеќе и после саат време пак исто. Ама не се откажувам, се надевам ќе научи да се најадува за пола саат со убаво цицање. Многу полесно ќе биде така верувај отколку измолзување константно без разлика дали со рачна или електрична пумпа. Треба да имаш спремно млеко во секое време за кога ќе стане бебето од спиење гладно да му дадеш додека не почнало да плаче, вришти од глад.

На DaisyDream и defocus им се допаѓа ова.
  17. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.762
    Допаѓања:
    9.528
    @Brpbrp, @Bella_Stella, @Ceneva фала ви мајки многу ми значи вашето мислење во овие кревки моменти :hug: бевме на педијатар бебе ја има надминато родилната за 60гр (денес има 10денови) докторот е од сè задоволен ми рече се што правиш до сега да си продолжиш, одлично е бебенце, јас конечно спокојна дека не сум грешела :inlove:
    Ми рече ако видам да му треба некогаш дохрана низ ден да му дадам кога ќе забележам и попразни гради и дека бебе не врзува долг сон а не е од грчеви а ноќе да не го будам штом спие 3 4ч со мое млеко

На Slonce91, AlchinovaR1979, DaisyDream и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.979
    Допаѓања:
    8.455
    Супер. Инаку меки гради не значи дека нема млеко. Моите гради се ептен меки а имат млеко толку колку што има потреба моето дете. Така ќе биде и кај вас кога ќе се воспостави лактација и тоа да не те збунува. Нуди града и уживај во доењето

На AlchinovaR1979, DaisyDream и Fenix05 им се допаѓа ова.
  19. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.676
    Допаѓања:
    21.341
    Супер, само напред! Пак ќе речам, не посегнувај толку лесно по АД кога имаш млеко и бебе напредува добро. Меки гради не значат немање млеко секогаш, може да значат и воспоставена лактација. Млекто и да се намали нема да се зголеми ако дадеш АД туку ако бебе цица и стимулира. Со среќа и ти посакувам долг доенечки стаж.

На Slonce91, AlchinovaR1979 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  20. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Јас како второ искуство со доење повеќе изгубена сум:drunk:

Првото го доев година и нешто. Без капка ад. Целиот беше образ.
    Сега со ова од сам старт сум тргни-застани. Не знам што ми е.

Млеко имам.
    Цица,плус вадам со пумпа. И цело време сум во филм дека е гладна.
    Деновиве одиме на мерење,па ќе видам.
    Полни пелени,супер спие.

Само често се случува додека цица да прекине и одма почнува да ика.
    Дали се прејадува или? После тоа веќе не фаќа града пак.