Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.677
    Допаѓања:
    21.341
    Оф не е дека не јадам ич, ама не јадам како на почеток. Мојата теорија е дека сме ослабени од доењето. И јас сум послаба од пред да забременам. До душа и слабо јадам, или немам време или апетит, или и двете. :)

На Fenix05 и Ceneva им се допаѓа ова.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.981
    Допаѓања:
    8.456
    Знам дека е од доењето. Јас велам Давид ме цица. А инаку си јадам машала. Само си размислувам вака ако продолжам и од кога ќе завршиме со цицање, е дури тогаш ќе станам тенк :D. Ама отом потом ќе мислам на тоа, не мислам да го одбивам во брзо.

3. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.677
    Допаѓања:
    21.341
    Мислам дека ќе ти се намали апетитот. Јас кризирам некогаш за храна од што цица, а некогаш ич не ми се јаде. Од крајност во крајност одам. Кога ќе ги одбиеме ќе имаме друга активност за слабеење, ќе трчаме по нив. :D

На AlchinovaR1979 и Ceneva им се допаѓа ова.
  4. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Mene 6kg mi ostanaa za simnuvanje. Vikate ke gi stopam so doenje? Zasega ne mrdaat :whew: Duri 1kg pomalce imav na 2 nedeli. Sega plus sum kacila.

5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.981
    Допаѓања:
    8.456
    Секој организам различно реагира. Има жени што слабеат при доење, има што се поправаат. Јас за време на бременост се поправив само 7,5кг и од болница излегов со 70 кг и за негде 40 дена јас имав 61 кг ама после се поправив кило и стојам така од тогаш не мрдам. А се мислев дека ќе се поправам многу и за време на бременост и после при доење. Ни тоа ни тоа се случи.
    Инаку @Bella_Stella е ќе трчаме по нив точно. Ама јас планирам и да си почнам на вежбање, ми треба друга физичка активност, ме боли грб ме убива.

На AlchinovaR1979, Bella_Stella и Fenix05 им се допаѓа ова.
  6. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.762
    Допаѓања:
    9.532
    Мене уште 2кг ми останаа до стартна ама едвај чекам зелено светло за вежбање после царскиов, мислам дека се живо ми крцка, кичма кога го држам да ждригне ме убива а тек ќе расте мали (facepalm) баш ме интересира како ќе движи кај мене со доењето зошто сега почна апетит да ми рипа пред тоа не ни јадев ништо цел ден, само течности

На AlchinovaR1979, DaisyDream и Ceneva им се допаѓа ова.
  7. Dennings

Dennings Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    4.583
    После колку дена од породување со царски рез ви надојде млеко? Втор ден ми е,имам по некоја капка ама не е доволно за да ја нахранам.

8. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.762
    Допаѓања:
    9.532
    Само ставај на града...јас 3ти имав веќе повеќе ама не доволно, до кај 7-8ми ден давав дохрана плус а после е веќе само на цицање ама мора да форсираш бебе на града уште во болница нека влече

9. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    Kako sto vika Fenix forsiraj bebe na grada ke dojde. Jas prirodno bev, i tretiot den mi dojde, t.e. tretata nokj. Pij caevi Laktamiks i tecnosti poveke, ke nadojde odednas, ne ke znaes so te snaslo :D

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.762
    Допаѓања:
    9.532
    Девојки кажувајте чаре. Мали е нервозен цицач ми фаќа града со непца ама нема трпение да повлече и буквално ја корне со стиснати непца каде ми е крајот кога ќе почнат заби ако вака прави уште сега. Ме болат веќе брадавиците, мачкам ланолин ама нема време тој да делува меѓу доења, некој трик да се местам на друг начин со него за некако да фаќа поубаво подлабоко или некоја маст што делува побрзо? :sweat:

Последна измена: 24 јануари 2024
  11. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.957
    Мојот е нервозен дур да ја фати после се смирува. Совет од болница, прво провери му памперс оти ако е измочкано бебето уште толку ке е нервозно.
    Потоа, работи убаво на фатот, помогни му да ти ја фати цела брадавица ко ке отвори устенце.

На DaisyDream и Fenix05 им се допаѓа ова.
  12. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.493
    Допаѓања:
    11.566
    Мојава е манијак по градава, тоа ко ќе лапне мислиш цела ќе ја голтне, ама се бори со брадавицата, се нервира..јас и помагам со прстите, ја стискам градата скоро до кај брадавицата и она ќе се помачи 2 3 пати па си фаќа. Ја дојам седната и гледам градата да ја држам при доењето за убаво да си цица и малку неа ја подигам со раката како што ми е подлегната, подисправена да биде, и поради ова и поради она полесно да си ждригне кога ќе ја кренам зошто мн тешко ни оди со тоа. Освен ланолин не знам за друга маст само да те утешам, мене ме болеа до солзи брадавиците, сеа немам гајле, меки се и воопшто не сум осетила болка, поради редовно цицање. Поминува, уште малку стрпи се.

На DaisyDream и Fenix05 им се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.677
    Допаѓања:
    21.341
    Ќе се научи. Стисни ја градата како да ја сплескуваш хоризонтално и со дел од ареолата внеси му ја во усте, не само брадавицата. Ланолин од Бејбилав најефикасен ми се има покажано.

14. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.961
    @Fenix05 da se nadovrzam i jas na devojkive, pominuva izdrzi, ke nauci poubavo da cica. Jas prvata nedela-dve za nekoj podoj i se izmolzuvav i davav sisence, duri do krv stignavme. Mackav ceeeeelo vreme lanolin, pa taka gi odmarav nekogas da zarasnat pa pak terav cicanje naizmenicno.

Isto i jas ja pridrzuvam gradata nekogas za poubavo da go namestam.
    Sega saka sam da fati i pusta jas koga ke mu ja napikam.
    Inaku so levata grada nemam maka, super fakja, ne me boli, ama desnava ja mrazi ne znam zasto :D Uste mi ja stiska so nepcava, ne mi se razranuva srekja, samo momentalno boli. Uste vo bolnica ne sakase da ja fati desnava, eve sega ja nauci fakja ama do solzi me stiska.

15. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    229
    Пробај различни позиции на доење, јас кога ја користам фудбалска како највише контрола да имам над бебето како влече и колку. Пробај неколку позиции може ќе има ефект.

16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.401
    Допаѓања:
    18.644
    Ќе пукнам од мака,намалено ми е млекото зошто бев болна:worried:
    Педијатарот вика да не му давам големо значење на млекото сега, пробува вкусови, т.е. јаде по 100 грама една каша.
    Ми вика да му давам наутро овошна, а за ручек зеленчукова. И житарки да воведам.
    Но што правиме со цицањето? Вчера имав момент кај што повлекува млеко не доаѓа,треба да пошмука убаво за да надојде и се нервира плаче.

Се измолзав да видам колку има, од града цицана 2 часа претходно излезе 40мл млеко:worried: таа града секогаш повеќе млеко ми произведуваше. А што да кажам за другата:x

Му го дадов да го испие пред заспивање прво не го сакаше шишето,па се наместивме за доење го фати го испи па цицаше.
    Денес направив ад повлече малце,виде дека е друго млеко кога викна да плаче....

Испив 3 чаја денес Лактамикс,пијам вода сок,се надевам ќе ми се врати..
    ;( бебе е 6ипол м

17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.981
    Допаѓања:
    8.456
    Мила не е дека немаш млеко одма да ти кажам. Туку ти доцни рефлексот на испуштање млеко по тоа што опишуваш. Мене ми е така од кога се воспостави лактација. На почеток беше плачки ама со песни, масажа на грбче или стопалца успевав да го задржам на града за да надојде млеко. Ете не 5 месеци покасно се уште се доиме. Има и сега некогаш моменти кога се нервира зошто одма не иди млеко, и за мене е малку нервозно ама сум упорна. Само не се откажувај, ќе се навикне.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.677
    Допаѓања:
    21.341
    И јас го имам значи истиот проблем. Немам мака со количина на млеко, ама некогаш стварно е да се запрашаш. Дур да почне да му тече убав млаз ако не е многу полна градата, го фаќа страшна нервоза. Треба да повлече неколку пати посилно па да почне да тече. Мислев млеко снемувам и јас, ама ја стискам градата и си тече млеко од неа. Значи со рефлексот имам и јас проблем. Чаре некое?

19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.981
    Допаѓања:
    8.456
    Прашував лактациски консултант околу тоа. Чаре нема. Можеш само да помогнеш со компресии на града кога почнува да влече. Ама мене ни тоа не ми помогна. Јас осеќам кога ми наидува млеко секој пат, како струја да ми минува низ гради, и кај мене доста доцни тој рефлекс, ама Давид се навикна. Сега ретко го фаќа нервоза.

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Јас колку што знам нема чаре за тоа. Јас уште на почеток со двете осеќав надоаѓање на млеко и тоа неподносливо болно беше и одма купаше од двете гради арно ама првично јак млаз после тоа помрзливо доаѓаше и се нервираа и двајцата мрдаа со тело со,глава се кифлеа ја гмечеа буквално градата и на кај пиштење плачење имаше затоа и кренав раце. Или ќе се навикне бебе да влече така со поспоро течење или ќе биде се по нервозно.

Секако е 6и пол месеци внесува и храна нема да е гладно не се секирај. Пробај со ПРЕ млеко не со обично ад. Има разлика и во мирис од пре до 1ца баш со бејбиловот ја приметив разликата. И ѕирни на Новалак имаше за дохрана на мајчиното млеко што не е само за да биде на ад со тоа.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.