Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

13ипол месеци, он би цицал по цел ден, нон стоп! Рацете се му се кај мене во блуза. Као да пројдеа вирусиве ќе го одбивав, абе нема проблем, вака он до војска ќе цица бре. Имате искуство со вака цицалец јак да прекине со цицање лесно?

2. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Тука сме негде.. јас мислев дека сам ќе се одбие ама околу роденденот смени.. како ти е планот да го одбиеш?

3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Дали смеам да пијам чај од ловоров лист,многу кашлам:doh:

4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

А прегорен шеќер да си направиш не ти подобра опција? :)

5. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Paracetamol pri doenje. Smeam?

6. klinkata

klinkata Истакнат член

Да

7. Ceneva

Ceneva Популарен член

Не смееш ловоров лист. Види нешто друго мила што би ти помогнало

Attached Files:

Sofi.ja likes this.
  8. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Glavata mi e haos. Pedijatar veli davaj da cica na 1 ipol. Moeto nesaka na tolku vreme. Cica pomegu 2 i 3 saati po 15 20 min. Vo prosek. Ima naprednato na kg. Ama uste sum vo prasalnici sto ako mu e malku ako ne pravam ko so treba nz. Aj nekoja po prisebns neka me prosvetli. Mi pisavte veke deka e vo red no nz. Kolku treba da kacuva za 1 nedela.

9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Од 140-200 грама неделно е некое пропишано правило. Ова вака некаде до кај 5-6 ти месец потоа се намалува качувањето од 85-140 грама неделно од 6-12 месеци.
    До кај 6 ти месец треба да ја дуплира родилната килажа.
    Ако ти качува во овие рамки јас не гледам проблем и нема зошто да се стресираш. Нека си цица на колку сака. Ти нуди, ако не сака во тој момент, покасно пак ке понудиш и готово.
    Моето од прв ден цица на 2,5-3 часа и супер си напредуваше. Следи си го бебето и ќе биде во ред

kozuf and Missmaza like this.
  10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

20гр е минимумот на ден да има качено.

11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Планот е да пројдат вирусиве и малку да се навикне на градинка. Многу плаче, урла, втора недела оди на привикнување и абер нема, урла се дере, ама на пролет здравје ќе се одвикнуваме. Март месец мислам дека ќе биде некаде, пошто мајка ми ми е тука уште март месец и таму крај на март ќе го откачам. Вчера ме искинаа градите, пукнав, ко на почетокот почнаа да ме болат.

LizzyGrant likes this.
  12. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Da, sabajle pobara na 2 h a preku den i navecer na 2 ipol 3 h. Dzabe go forsiram ko nesaka. Navecer si zaplace i sabajle isto ko mu se jadese. Samo me izmesaa vo glavata . Ke si teram po negovite potrebi. Nekigas cica 15 20 min nekigas pola saat. Valjda se vodi po instinkt i ne sedi gladno.

13. SaNjANN

SaNjANN Истакнат член

Mila ti pishav i minatot pat. Nema pravilo tuka. Od pedijatar do pedijatar razlicno mislenje imaat. Mene mojot mi kaza deka na pocetokot na 3 casa treba da cica. Taka da da pobaras drugo mislenje od drug pedijatar moze da bide razlicno. Stom napreduva bebe neka cicka koga ke pobara. Eden doktor mi rece jas sum doktor ni ti specijalist za bebeto. Moeto bese lakomo i cicase na 1 cas, sega cica na 2 ili 2ipol i jas sum vo nedumica da ne e gladna, no se vodam po logika deka ako e gladna ke bara. Nekoas sedi na grada i 30 min ni ne cica aktivno. Gledaj taka 10 15 min da e aktivno. Si zema kolku sto e gladno. Bebinjata se mnogu popametni od toa sto nie mislime

Missmaza likes this.
  14. sandza

sandza Истакнат член

Големото дете беше големо цицалче (и малово сеа е исто само уште е рано за одбивање) и ја одбив буквално преку ноќ наеднаш. Плачеше 45 мин првата вечер, втората 20 мин и толку беше. Се будеше еднаш во ноќта некое време потоа ама брзо презаспиваше. Уште не ми е верно како се одби ама морав. 14 месеци имаше есен беше и одеше во градинка.

Last edited: Feb 14, 2024
    AngelOfArh likes this.
  15. Missmaza

Missmaza Истакнат член

I jas go delam tvoeto mislenje, ama deka prvo i ti kazat taka i odma somnez u glava. I da sakam na 1ipol nemozam, koma e. Stvarno nz kako da go razbudam. Go skubnam go dkokotkam ne, ne reagira na nisto. Sabajle cicase pola saata budno bese od 9 do 9 ipol i sea nemozam da go osvestam.spie. sovet i za toa za rasonuvanje na bebe

16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Нормално е да цица толку време малечко е. Како ќе расте така траењето на подоите ќе се намали. Инаку гладно бебе не спие два саати. Туку ќе поспие малку и верувај дека ќе плаче многу.
    Следи си го детето и како тоа диктира така. Ако бара на два, на два саата ќе нудиш. Не форсирај чим си напредува убаво.
    А и тоа што спие долго и не можеш да го разбудиш, исти беше и мојов. Ама затоа сега кога го заспивам се молам да поспие повеќе од пола саат. Многу брзо се менуваат работите.
    Уживај во секој миг оти многу брзо растат.

Missmaza likes this.
  17. Carolin.

Carolin. Популарен член

Јас дојдов да се жалам, ми се плаче пред секое доење а машала бебе ко новороденче си цица. Брадавициве ми ги тегне луѓе што е ова, чеша ли непца од нив не знам ама болат како на почетокот. Ке цицне ке се сврти настрана и не се дојадува убаво па на секој пола саат сме на града..:sweat:

18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Колку месеци направивте мила? Ми личи и на скок малку ова што опишуваш

19. Carolin.

Carolin. Популарен член

6месеци има, во 5ти скок е.

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

За мене 5тиот скок беше најстрашен било кога. 5ти со тоа црвената фаза, ме изремети.