Подој се мери баш како што објаснаа @Sofi.ja и @MartinaMM . Јас гледав во болница Плодност на прва контрола како ми измерија. Јас дома имам ваква вага како на сликата. Оваа е од моите тие се земјоделци на пазар и е точна до грам. И мене пред неколку денови многу ми плачеше и сеуште ми плачи после секој подој и бев испаничена, па сама си мерев на оваа вага подој. Го мерам бебуш пред да го ставам на града и откако ќе се нацица. Испадна дека си цица доволно по 90, 100мл, некогаш 50 некогаш 70, но цица на помал интервал и затоа си цица колку што му треба. На крај испадна дека веднаш после цицање го фаќа да го боли стомачето од грчеви и затоа ми плаче , а и јас испаничив дека е гладно бидејќи плачеше многу... Штом осеќаш дека голта можно е после тоа да го фаќа стомачето. Истото ми го кажа и педијатарот во Плодност. Иначе овие ваги може да ги најдеш до кај 1500 денари, барем толку беа порано. Или барај на контрола да ти мерат, па ќе кажеш што ќе направиш. И те молам не слушај никој од страна. Мене сите ми велеја пробај дај му барем навечер, дај да се смири да му дадеме АД, а на крај испаднаа грчеви.. Поздрав и стегам палци да истраеш ПС за надоаѓање млеко многу помага и пиење пиво. Јас пиев по една чаша некогаш алкохолно, некогаш безалкохолно.
Леле преплашена сум да не почне да слабее? Некако не ми напредува којзнае колку, утре баш ќе го мерам пак ако не е 5.4кг ќе одам на педијатар да ми дадат памет што да правам..Прееска бевме излезени имав измолзено 120мл испи 70 само, дома давам да цица 5мин се трга ми се смее гуга и не сака да чуе го враќам на града плаче моево е 2 месеци ..... Некако ја одбегнував вагата специјакна за него викам да не се опседнувам ама деновиве не сум мирна. Не е можно за 5мин да се нацица толку
Можно е да се нацица за 5 мин. Не гледај на саат. Ако е гладно нема да е расположено туку кенкаво. Провери си колку качува, ама ако се мокри пелените јас не би се грижела.
Јас се радувам ако цица 7-8 минути па добро си напредува. Кај мене па дури и повраќаше многу. Си мислев како бебево толку кратко цица па повраќа па ќе се искака и како ќе се поправи....Исто како тебе бев загрижена дека секој подој кратко цицаше и на секои 2 часа и давам а така па повраќа. Очигледно може да се нацицаат за 5 минути, не се грижи нема да слабее. Бебе е исто 2 месеци инаку
Леле еве пред 1ч го терав 2 гради вкупно 12мин за 2мин се исповрати ќе го оставам како си сака додека не ми слабее Да, си полни пелени @Bella_Stella какани 4 обично, мочкани 7 8, ме буни дека плаче одма после цицање а се трга ама гледам дека во скоков е многу поспан а штом малце се расони одма гуга муабети се смее со мене
@Fenix05 @Bella_Stella јас сега видов дека сме во четврти скок, не знам дали е до тоа или и влијае нешто што добив прв пат пред 2 дена Иначе на комбинирано сме бидејќи немав на почеток млеко, со царски породена, она нејќеше да цица бидејќи имаше жолтица а мене вовлечени брадавици, па бевме болни двете една недела и првиот месец губеше килажа, па малце качи, па кога оздраве пробавме со 1-2 оброка мали ад а пстанато да е цицање ама не напредуваше како треба, сега и давам навечер 2 пати бидејќи е поспана и не цица како треба и преку ден 45-60мл.
Ne znam dali i kaj nas e isto ama eve sabajle cicase ubavo alcno od dvete sega nejkje pominati 3h od poslednoto "jadenje" izmolzeno mu dadov 80ml i malku cicna pola mu ispotece od usta i sega go nudam ke cicne minuta i se trga place a se iskaka 2 pati vo edna pelena (posto ne kaka cesto od sabajle ne bese kakan)i sega posle 1h nudev pak gledav dremka go fakja ke fati da cica i ke pocnw da place i mrda celiot a kreni go si sedi miren
Исто ми прави во текот на денот. Ноќе цица исто кратко но не повраќа. Нема да слабее, не се грижи а за пелените супер е
Можно е да се нацица и за 3мин, првото дете никогаш не ми цицаше повеќе од 3-4мин, сега второво цица по 7-8мин. Има бебиња што цицаат и по 40мин, ама се зависи од бебето и млекото. Само затоа што цица кратко не значи дека малку испило.
10 минути.... Еее арни сте, моето 5 мин цица ако ми веруваш. Двете ги празни и тоа уште од кога беше само на доење и супер напредуваше. Добиваат сила и цицаат пократок интервал. Ама чајот не е штетен така да пиј си
Колку чај за лактација пиете? Јас немам мака со количина на млеко, ама премногу ми се пие благи течности. Неколку дена бев само на вода, сега запнав со сок од јаболко дека сакам нешто благо. Мислев да пијам обичен чај со мед, најмногу сакам нане, ама читам не е баш најдобар за доење. Имам чај за лактација, ако пијам 2 чаши на ден да речеме колкав ефект ќе има, да не си направам хиперпродукција па да имам мака со мастит...
Јас пример не можев да го пијам дур не се воспостави лактација. И така имав тешки гради и се измолзував на почетокот за да олеснувам по доење, зошто синко не можеше да цица толку колку имав јас млеко Еднаш се напив и мислев градите ќе ми испукаат. Е од кога се воспостави лактација пиев два пати на ден.
Добро утро Бидејќи веќе полудев од читање за што треба да се конзумира за време на доење а што не ( иако листата е доста поголема за што не треба да се јаде), дали сакате да споделите што отприлика ручате, готвите, за да ми дадете идеја што би направила
Јас јадам се, без исклучок. Што ќе се најде по дома, тоа. Само првите 2 месеци не јадев зелка,леќа грав, ама сега и тоа јадам. Првите 2 месеци ми се јадеше само благо, само бомбоњери јадев Препораките се стандардни, свежа избалансирана исхрана, со повеќе течности (не мора да е исклучиво чај за доилки, важно е да е вода, сок, супа итн..). Ако приметиш дека бебе има грчеви од некоја храна конкретно таа можеш да ја исклучиш. Важно е мајката да прима што е можно повеќе хранливи состојки бидејќи троши со доењето, е сега колку е можно тоа со толку обврски по дома е прашање. Со лесно
Мајки со 8,9 месечни бебиња како сте со ноќните подои? Колку пати цицаат бебуши? Моево бебе како проаѓа време само ги зголемува ноќните, преку ден се друго е поинтересно а навечер цица многу.