Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Само да ве известам, ја измолзив после подој градата која ме болеше и имаше едно 20-30 мл млеко и одма ми се смири местото, го нема веќе она тврдото што го пипкав и ме болеше, мора да беше млечен канал запушен, се измолзив и одма се отпуши и ми престана болката, уфффф кое олеснување, ептен ми олесна, инаку ќе скренев од мисла што би можело да биде :whew:

На zuto, Pcelka94, MaLeCkO :) и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Lullaby991

Lullaby991 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2016
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    39
    Mamicki mi treba vas sovet,moeto bebce e 17dena. Prvita nedela samo cicase od mene duri i melkoto ne mi bese nadojdeno kako sto treba,no pri pregledot za prva vakcina vidia deka ja ima onaa fizioloskata zoltica i jas od panika temperatura kaciv i mlekozo mi secna i od togas ovie dve nedeli mi e samo na adaptirano. E sega gledam deka oosledbite denovi od ednata grada mi prokapkuva malce mleko ,moe prasanje e dali smejam pak da ja dojam ? Oti site mi vikaat da ne ja stavam pak na grada cim veke dve nedeli nema cicano od mene . ve molam za vas sovet

3. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Не е убaвo дa се пoврaтувa пoфтoрнo нa цицaње рaди бaбски муaбети (aдети , oбичaи) , a aкo имaш млекo секaкo декa е мнoгу пoубaвo и пoлеснo дa цицa негo дa му дaвaш aдaптирaнo млекo.

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Леле не слушај муабети такви. Слободно дај му на бебето да цица. И дури ако може префрлете се на доење за некое време. Чисто се сомневам дека ти секнало млекото, се ми се чини дека се работело за некој мастит / запушен канал. А тоа е баш обратно од немање млеко.
    Бебето со физиолошката жолтица може почесто спиело и не ти ги празнело градите...

На Lattina, Girl-Rabbit и Pcelka94 им се допаѓа ова.
  5. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Како беше ова со менструацијата и доењето, пред да ти дојде ќе снема млеко, а после ќе надојде повеќе? Некаде прочитав нешто така, ама не сфатив точно како беше... :^)

6. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    38.115
    Κога добиваш мензис,не снемува млеκо,туκу може да биде поспоρо надоаѓањето на млеκо. Пρимеρ,аκо на бебето му тρебале неκолκу сеκунди да влече за да му надојде млеκо,сега ќе му тρеба може малκу повеќе. Млеκо си има исто κаκо и пρетходно,без гајле :)

На Kaetana и kallias им се допаѓа ова.
  7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Давај дефинитивно. Ставај го пред ад на града нека се стимулира лактација и ќе се зголемува млеко и после намалувај оброци со ад.А за жолтицата те разбирам моето два и пол месеца имаше, ептен се нервирав.

Последна измена: 21 март 2016
    На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Леле да си ми жива, е баш така е овие 2, 3 дена, влече, влече и не и доаѓа одма и почнува да се нервира и мисли нема млеко и плаче, се стискам јас, гледам нема и пак ја ставам да цица, шмука шмука и оотпосле дури надојдува млеко и почнува да си цица. Ете можеби тоа било знак дека ќе добијам, денес добив па да видиме од утре може ќе има и повеќе млекце :)

На kristina.k и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  9. Lullaby991

Lullaby991 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2016
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    39
    Fala vi mnogu na brzite odgovori i pomosta ,mnogu znaci vo ovie momenti koga si zbunet :)

На MaLeCkO :) и Kaetana им се допаѓа ова.
  10. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Слободно прашувај сѐ што те интересира. Тука сме. :)

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Син ми е 9 и пол месеци. Јаде се и цица кога сака. Во последно време често ме прашуваат па зар уште цица и до кога, веќе бил голем. И последно што ми беше прокоментирано "па зошто го мачиш" :^) како тоа го мачам, па јас сум убедена дека тој ужива во цицањето. Епа кога имал потреба од цицање, а јас сега тргам на работа , он ќе се мачел. :doh:

12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @irena.1 јас ко ќе кажам дека здравје сакам подолго од година да цица, сите превртуваат очи. Свекрва ми ме убедува дека сам ќе се одбие пред година ко ќе тргнам на работа, а и не било млеко после 6 месеци вода било. :D А 4 и пол месеци е сега. :D Јас не му се замарам, така било порано, од 3 месеци дохранувале помалку доеле, џабе да објаснуваш и докажуваш.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    Мајкички ајде за совет :) Синко мој има месец ипол, од старт незнае да цица и се одмолзувам со пумпица па му давам од шишенце.... Пробувам чат пат да го ставам на града да почне полека да цица ама го фаќа нервоза незнае убаво да фати или можеби јас незнам да го наместам убаво, може не му е згодно, фаќа повлекува 2/3 пати па се пушта :(
    Дајте совет како можам да го научам постепено да фаќа цице??

14. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Не ме нервираат луѓе кои не знаат а и немаат пристап до информации. Ме нервираат луѓе кои имаат пристап до информации, а тврдоглаво со главата маваат во ѕид затоа што не сакаат да потрошат ни 5 минути во животот да се надградат и да се во тек со најнови истражувања и откритија.

Се вадам од кожа од луѓе кои децидно стојат зад некој став, без при тоа да имаат простор дека не се во право.

Сѐ што наброја Ирена се муабети кои ги имам слушано многу пати. На некои соговорници само им кимам со главата, а со некои се имам жестоко расправано, дури до кавги и драматизирања. Многу мразам кога на проверени и потврдени податоци, некој ме прави да се чувствувам како да сум јас луда, грешна, или пак -интернет образована мајка (термин што ме полудува).

За таа цел, тука ќе споделам факти кои како мајка си ги знам дека се така, и заради кои јас одлучив дека нивната суштина е поважна од било која рекла казала особа.

1. Се работи за мое дете. Мое дете, за кое јас одговарам. Пред сѐ, за мене е безобразно да се мешаш во одлуката на една мајка за неговото дете. Сугестијата е добредојдена, но ако не е прифатена, тоа е тоа. Нема навреда на его, нема драми, едноставно, мое дете - моја одлука.

2. Нема млеко што станува вода, или што после година е вода, или што е бајато... Вакви муабети имам слушнато милион, имам пријателка која го одбила детето на 9 месеци затоа што свекрвата ѝ рекла дека после 9 млекото станувало вода. Значи, млекото е млеко, жлездите немаат саат во нив, па да речат, хммм, поминаа 9 месеци (или Х месеци), сега се претвораме во водни жлезди и ќе лачиме бајато млеко речиси вода.
    Значи колку неукост се крие позади оваа изјава, тоа страшна работа!

3. Детето може да цица и покрај тоа што мајката оди на работа. Сите мајки се плашиме од тој феномен, но не сме свесни колку брзо децата нѐ откачуваат и забораваат на нас (детево мое полесно се навикна во градинка да е, отколку јас со помислата дека не сме веќе заедно цел ден). Кога сум на работа, не ме бара. Не бара да цица. Да напоменам, зборувам за бебе поголемо од 7-8 месеци. Не за бебе од 2-3 месеци и мајка која морала да го скрати породилното. Цицањето е акт со мајката, и кога ја нема лесно се адаптираат дека нема цицка во тоа време.

Да напоменам, млекото не станува бајато додека мајката работи во тие саати. Не мора да се измолзи. Млекото е стерилна и жива течност како крвта.

4. До кога ќе доиш? Уште ја доиш? Ај ако не, нека тргне во прво со цицката во уста. Моето дете е 14 месеци. Уште ја дојам. Кога сум на работа, три пати дневно. Кога сум дома, кога сака. Веќе после 12 месеци добивам коментари дека аха, кај и да е ќе ја одбивам. Веќе ми имаат направено и план кога треба да ја одбијам (лето не се одбивало - што е уште една заблуда). Морало пролетва. Значи, пак се враќаме на она - мое дете, моја цицка, моја (наша) одлука.
    Податок кој ме бодри да дојам и после 12 месеци: имунолошкиот систем на детето во првите 12 месеци достигнува 60% од својот капацитет. Доењето во втората година има голема улога во дооформувањето на имунитетот кај детето. Зло нема, млекото не е вода, има само бенефит. Зошто да не дојам?

На крај, одлуката е ваша. Но, се надевам дека ќе биде донесена на база на истражување (извештаи и препораки од ИЈЗ, СЗО)а не комшиски и чаршиски муабети.

Последна измена: 22 март 2016
    На bella.s, flower30, anu6kaa и 15 други им се допаѓа ова.
  15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    38.115
    Ти @Kaetana интеρнет мајκа,јас мајκа по κнига :) Таκов κоментаρ добив.
    Јас еве дојам 20месеци и тоа аκтивно и не планиρам сама да го одбијам за сκоρо,особено не со пипеρκи,κафиња,сенфови и да му напρавам на син ми најубавата ρабота во неговото ρастење да ја памети κаκо "гнасна".
    Κоментаρи слушате,но κаκо одминува подолг пеρиод и повеќе ќе слушате. Дуρи,сега мене не ми се обρаќаат,туκу диρеκт на син ми κаκо демеκ ги ρазбиρа,Доста ти е,Голеш си,Ти со цицκата ќе тρгнеш во училиште... Во мојава оκолина(а веρувам и во мн дρуги,аκо доиш повеќе од година,ти фали нешто
    И воопшто не се замаρам.
    Убаво ми е,убаво му е на син ми. Се будам ноќе,неκогаш и по 5пати,неκога и не спијам,гρадите ми се пρовиснати,повеќе пати имав и згρутчување,доаѓам во незгодни ситуации κаде пρед 10мажи неκој ти виκа 'Дај цице" Саκам да цицам'
    Ништо од наведеново до денес ме нема наведено да помислам да го одбијам,за мене доењето е благодет.

На Mariangel, Girl-Rabbit, Miss.Sweet и 5 други им се допаѓа ова.
  16. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.269
    :bow:

На MaLeCkO :), Kaetana, irena.1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Lugje, abe ima li nesto vrska menzisot so mlekoto, vcera dobiv posle 5 meseci od poragjaj, mnogu obilna mi e, denes epten mi tece, a mlekoto mi e namaleno od nokjeska, znaci od sinokja otkako dobiv, nokjeska koga stanuvase malata za cicanje se nervirase, nemase mn.mleko, denes e istoto, kje iscica za 2,3 min. i posle nema, tegle tegle i pocnuva da se nervira , da place, proveruvam i jas se stiskam, ama nema :( zosto taka? A sigurno ne i stiglo toa sto go iscica za tolku kratko vreme stom mi place i mi bara na saat ipol , 2 da cica....

18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @kallias не се секирај, само рефлексот на испуштање е успорен. Се случува бебињата да се понапнати тој период заради тоа и да има некое негодување, ама одма ќе помине.

@LaDyDoLl
    Некој директ да му се обрати на детето дека е големо да цица? Леле, може јас сум луда, може сум егоцентрик, ама стварно мислам дека не е ничија работа да се меша во тоа дали детето ќе цица уште или не. Пре тебе би ти кажала што мислам (што и таму не ми е место, ама ете, такви сме ное, секогаш имаме за сѐ мислење), ама на детето не ми е место. Тоа е како да се мешам во воспитување или домашни ритуали кои вие си ги имате фамилијарно... Не знам, пак ќе речам, може до мене е.

@MaLeCkO :)
    Колку кила има сега? Од што пиело молзено млеко досега? Кога му даваш да цица? Дали убаво го местиш?
    Верувам дела е доволно јако за да цица, но важно е како пиело досега млеко. Ако пиело од шише од кое лесно му течело, и особено ако го ставаш пред да го нахраниш, лесно ќе се откаже затоа што нема трпение.
    Најубаво, нека испие пола шише, да не е гладно, па после нуди да цица, за да нема нервоза од мегова страна. Види на интернет во однос на позицијата на доење.
    Пиши пак!

На MaLeCkO :) и kallias им се допаѓа ова.
  19. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    @Kaetana сигурно е било нешто од хормоните, еве денес е добро, си цица како и претходно, не се нервира, значи има доволно. :)

20. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    @Kaetana Па сега има веќе 3.5 кила, се роди 36та недела и имаше 2.5 а не испуштија 2.3... Се одмолзувам со Пумпица па му давам од шишенце. Инаку да, го ставам на цице пред да му дадам од шише... Имаш право ќр пробам прво малку да го најадам па после ќе го ставам да цица. А положбата мислам дека ок му е, но сепак ќе видам на Нет кој се најдобри положби. Фала на советот во секој сличај :)